Süre                : 2 Saat 3 dakika
Çıkış Tarihi     : 05 Ocak 2007 Cuma, Yapım Yılı : 2007
Türü                : Biyografi,Cinayet,Drama
Taglar             : öğretmen,Beğenilenler,lise,evlilik,Günlük
Ülke                : Almanya,ABD
Yapımcı          :  Paramount Pictures , Double Feature Films , MTV Films
Yönetmen       : Richard LaGravenese (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Richard LaGravenese (IMDB)(ekşi),Freedom Writers (IMDB)(ekşi),Erin Gruwell (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Hilary Swank (IMDB)(ekşi), Patrick Dempsey (IMDB), Scott Glenn (IMDB)(ekşi), Imelda Staunton (IMDB)(ekşi), April L. Hernandez (IMDB)(ekşi), Mario (IMDB)(ekşi), Kristin Herrera (IMDB)(ekşi), Deance Wyatt (IMDB), Vanetta Smith (IMDB), Hunter Parrish (IMDB), Giovonnie Samuels (IMDB), John Benjamin Hickey (IMDB), Robert Wisdom (IMDB), Pat Carroll (IMDB), Will Morales (IMDB), Ricardo Molina (IMDB), Angela Alvarado (IMDB), Anh Tuan Nguyen (IMDB), Katie Soo (IMDB), Liisa Cohen (IMDB), Tim Halligan (IMDB), Lisa Banes (IMDB), Giselle Bonilla (IMDB), Angela Sargeant (IMDB), Chil Kong (IMDB), Larry Cahn (IMDB), Dan Warner (IMDB), Carl Paoli (IMDB), Dominic Daniel (IMDB), Cody Chappel (IMDB), Rock Anthony (IMDB), Sonny Mario Ayon (IMDB), Dre Bowie (IMDB), David Cohen (IMDB), Ashley Glenn (IMDB), Robert Gonzalez (IMDB), Elizabeth Ince (IMDB), Michael James Lazar (IMDB), Angela Nesbitt (IMDB), Kirsten Roeters (IMDB) >>devamı>>

Freedom Writers (~ Özgürlük Yazarlari) ' Filminin Konusu :
23 yaşındaki idealist genç öğretmen Erin Gruwell (Hilary Swank), ilk ders günü için Wilson Lisesi’nin kapısından adımını atarken içine girmekte olduğu yepyeni dünyayı kucaklamaya hazırdır. Sınıfında çok çeşitli ırk ve toplum katmanlarından gelen sorunlu öğrenciler- vardır. Hepsinin de günü yaşamaktan başka umudu, beklentisi kalmamış gibidir. Gençlerin durumuna yüzeysel bakınca, paylaştıkları tek şey birbirlerine karşı nefretleridir. Derslere aktif katılımı şiddetle reddettikleri gün gibi ortadadır. Buna rağmen Erin günlük bazda onların ilgisini çekebilmek için çeşitli yöntemler denemeye çalışır. Ancak filmin odak noktasına getto gerçeklerinin gelmesi uzun sürmez. Erin’in sınıfındaki bir Latin çete üyesinin yakından tanıklık ettiği ırkçı kökenli çeteler çatışmasının yankıları ve Erin’in ders sırasında yasakladığı ırkçı karikatür yüzünden sınıfta ateşli tartışmalar başlar. Öğrenciler, genç öğretmeni kendilerini dinlemeye zorlarlar. İdealist gözlüklerini çıkartmasını, gençlerin sokaklardaki ilan edilmemiş savaş ortamından hayatta kalış hikayelerini dikkate almasını isterler. Erin artık öğrencilerle iletişim kurmaya başlamıştır. Sınıfa öncelikle müziği ve bir başka tür gettonun edebiyatı kabul edilen “The Diary of Anne Frank”ı getirir. Bu basit araçlar sayesinde, hoşgörüsüz ortamın acısını çeken ve kendi topluluklarının dışındaki dünyayla sürekli mücadele halinde olan öğrencilerin gözlerini açmaya başlar.


Öğretmen / 12
  • "dangerous minds adlı yapıttan farklılaşamamış bir sinema eseridir. kötü müdür? hayır; yine de izlenesi tatta bir filmdir."
  • "gerçek (ve büyük ihtimalle ilham verici) bir hikayeden yola çıkarak (malesef) anlatmak istediğini tamamlayamayan bir film."
  • "hip-hop seven biri için filmin müzikleri iyidir. sınıfça oynadıkları çizgi oyunu sosyo-kültürel olarak genelden farklı bir okulda yeni mesleğe başlamış bir öğretmen için güzel bi yöntem olabilir. ."
  • "farklılıkların birleşimini konu alan güzel bir film"
  • "mahkemede bir çocuğu savunuyorsam, o savaş zaten kaybedilmiş demektir diye giriş yapan klişe bir amerikan yapımolmasına rağmen başarılı filmdir."
  • "öğretmen olmak isteyen her şahsın izlemesi gereken bir filmdir.arka sıradakiler kemal hoca minvalinde bir idealist ögretmen imajı çizmiyor çunku hilary swank.gerçekten boş bir film degil anlayana."
  • "(bkz: anne frank)"
  • "izlenesi ogretmen filmlerinden biri.freedom writers"




Facebook Yorumları
  • comment image

    hollywood'un eskitemediği idealist öğretmen, çığrından çıkmış sınıf klişesine bir başka örnek daha..
    izler izlemez gene mi dedim? daha bir kaç ay önce antonio banderas take the leadi çekmişti,
    napıyordu antonio bu filmde gene bir sınıf vardı ve o sınıfı dans ile yola getiriyordu
    bu filmde hilary swank napıyor onları yazı yazdırarak yola getiriyor

    ama nasıl oluyor da işin sonunda gene yahudilere ve yahudi katliamlarına bağladılar anlamadım..
    bu amerikan sinemasının bir doruk noktası artık, her konudan yahudi katliamına geçiş yapabilmek..

    gidin izleyin ama orjinallik de beklemeyin

    not: filmden aklımda kalan yegane iki ayrıntı hilary swankin solak olması yelken kulakları

    http://www.imdb.com/title/tt0463998/


    (demlikposet - 21 Nisan 2007 11:43)

  • comment image

    "erin gruwell" karakteriyle izlediğimizi hilary swank ın pekte aşırı bir oyunculuk sergilemediği "sakıncalı düşünceler" tarzı bir film.

    filmi henüz taze taze izlemiş olmamla beraber, film bitipte bakkala sigara almaya gidip gelmem arasında gecen 5 dakikalık bir olayda, tüm duygu yükümü kaybettimişimdir. bunuda bu tarz filmlerde ki genel klişelerin bünye üzerinde bağışıklık kazanmasına bağlıyorum, genel geçer yargı hepsinde aynı, bilindik mahmut hoca (kel mahmut) olayı. hayatları boka sarmış, bir ayağı çukurda, gelecekle ilgili hiçbir planı bulunmayan, mutlaka bir ceteye mensup öğrenciler ve onlar için dişini tırnağına takarak, sanki hepsini kendisi doğurmuş gibi ilgi ve alaka gösteren kutsal bir öğretmen. bu yüzden filmden aldığınız tat, zevk, iştah en fazla sizi bir gün götürüyor, bak mesela bende 5 dakika oldu. en fazlasıda 1 gün sürer böyle bir konuda artık.

    senaryo hakkında eklemek istediğim diğer bir hususta, ırkcılıktan dem vururak özellikle yahudi propogandası yapılması. kendi ülkelerinde siyah-beyaz diye birbirlerini kırmış gecirmiş insanların her nedense bunun üzerinde durmaktansa yahudi soykırımını daha detaylı ön plana çıkararak işlemeleri, sanki benda bir kayırmacılık yapılıyormuş izlenimi doğurdu. tamam ırkcılığın her türlüsü kötü tabi ama dünyada tek yakılan yıkılan ırkın yahudilermiş gibi her filmde duygu sömürüsü yapılması artık gına getirme vaziyeti almış durumda.

    işte böyle, kötü öğrencileri yola getirip eğiten gerçek bir hocanın hikayesi.

    önemli birde ayrıntı var filmin sonunda. 1 saniyede olsa, gercek 203 sınıfının resmini koymuşlar. orada durdurup baktım, o hoca hiçte hilary kadar çekici değil, diğer cocuklar andırsada o sınıfta sadece tek beyaz öğrenci yokmuş onu da gördük.


    (tutankhom - 9 Ağustos 2007 00:46)

  • comment image

    --- spoiler ---
    sonundaki fotoğrafta durdurup herkesi kendine baktıran film.

    ben kırk yıllık şeye şey öğretme fikrini kendiseyen mavi gözlü bayanı gebertmek istedim dakika dakika. yok gerek, o da bi ton talebe yetiştirmiş kendi çapında... saçmalamamak lazım...
    ---
    spoiler ---


    (daphne - 3 Ekim 2007 22:17)

  • comment image

    her ne kadar klasik tarzdaki adam olmaz liselileri düzeltmeye çalışan yeni öğretmen konulu film de olsa içeriğiyle kendine ayrı bir yer edinmeyi kanımca haketmiştir. hilary swank rolünü çok başarılı ve gerçekçi bir şekilde oynamış ve idealist öğretmen rolüne tam olarak oturmuş. hareketli sahnelerden ziyade daha çok duygusal diyalogların yaşandığı bir film olmuş. tamam soykırım nedir bilmeyen öğrencilere yahudi'lerin hikayelerinden bahsetmek mantıklı ama biraz fazlaca üstünde durmuşlar ve işi propaganda seviyesine çekmişler. yine amerikan eğitim sistemine eleştirel gözle bakmışlar, zira gerçekten de liseden mezun olma seviyesine gelmiş ve daha okuma yazma bilmeyen birçok amerikalı öğrenci var. sonuç itibarıyla oldukça duygusal bir filmdir ve izlenmesi tavsiye edilir.

    --- spoiler ---

    film boyunca ya öğretmenin başına birşey gelmesini ya da öğrencilerden birine birşey olmasını bekledim, ama kimseye hiçbir şey olmadı. filimin bu tarz diğer filmlerden ayrılma sebebi de bu olmuştur. olan en kötü olay öğretmenin eşinden boşanması olmuştur ki adam da bu konuda haklıdır. sen git bütün zamanını okulda geçir sonra akşam çıkınca sütyen satan mağazada satış görevlisi ol, üstüne haftasonları da otelde resepsiyonda çalış adam ne yapsın. kadının yüzünü görmüyor, beraber yemek yiyemiyor, seks yapamıyor. kadın da bu olaydan fazla etkilenmişe benzemedi gerçi.

    ---
    spoiler ---


    (supra - 27 Aralık 2007 08:21)

  • comment image

    --- spoiler ---
    bariz yol gösterici filmdir.
    kime nasıl yol gösterdiği ise tartışmaya açıktır fikrimce.
    o kadar belalı ve organize olmalarına rağmen ayrılanlara yol verecek kadar hoşgörü sahibi çeteler komik geldi bilemedim ben.
    izlediğim ve bildiğim kadarıyla bahsi geçen bu çeteler, aralarından ayrılmanın tek koşulu olarak terk i diyar etmeyi şart koşarlar.
    her dakika başı acaba hangi öğrenci ölecek, acaba öğretmenin babasını mı vuracaklar diye telaşa ve meraklanmalarım boşa çıktı.
    tekrar izlemem şahsen.
    ---
    spoiler ---


    (host - 24 Ocak 2008 15:14)

  • comment image

    gerçek (ve büyük ihtimalle ilham verici) bir hikayeden yola çıkarak (malesef) anlatmak istediğini tamamlayamayan bir film.


    (spidey - 17 Haziran 2008 11:35)

  • comment image

    yine kahraman ogretmenimizin haylaz sinifi adam etmesi, yine amerika'nin siyah, beyaz, hispanik vs. carpismalarinin genclik uzerindeki etkisi, yine yahudilerin zamaninda ne zorluklar cektigini tekrardan ogrenisimiz. ve tum yinelere ragmen ortada sarsici bir film ve etkileyici bir hilary swank performansi var.


    (nicomedian - 23 Ekim 2008 00:47)

  • comment image

    (bkz: i have a dream)

    ek: 14-15 yaslarindaki cocuklarin cetecilik oyununu konu alan film.

    --- spoiler ---

    ideal bir ogretmen ve cocuklarin yahudi katliamini ogrenmeleri ile imana gelisi. hani diyor insan ne alaka, cocuklar nasil oldu da kardes oldular felan hitler hikayesi ile. ama iste cocuk, inanacak nane ariyor.

    - yok oyle degil abi adamlar oluyor felan, cok ciddi
    -- siktir lan

    ---
    spoiler ---


    (ole de olur bole de - 24 Ocak 2009 09:49)

  • comment image

    hip-hop seven biri için filmin müzikleri iyidir.

    --- spoiler ---

    sınıfça oynadıkları çizgi oyunu sosyo-kültürel olarak genelden farklı bir okulda yeni mesleğe başlamış bir öğretmen için güzel bi yöntem olabilir.

    ---
    spoiler ---

    .


    (usermare - 9 Temmuz 2009 23:39)

  • comment image

    izlerken genelinden pek de etkilenmediğim film.

    --- spoiler ---
    en çok soykırım müzesinde girişte alınan fotoğraf sahibi hakkında bilgi edinme işinden etkilendim. o da filmden ziyade müzede kullanılan fikrin güzelliğinden.
    ---
    spoiler ---


    (stolenegg - 15 Mart 2011 14:41)

  • comment image

    yine yeniden standard belali sinif filmi ornegi. klise ve fuzuliliklerun otesinde mtv yapimi olmasi bir takim sinirlari olmasini saglamis. hitap ettigi kitle ergenlik cagi olmasi uzerindeki etkilerin bir kismini azaltmis bir kismini cogaltmistir. mesela uyuklama hissini koruklemistir.

    --- spoiler ---
    film amerikan egitim sisteminin hic bir ise yaramaz oldugunu da belirtir. nitekim film sonunda lise ogretmeninin ogrencilerin bir kismina universitede de egitim verdigi yaziyor. eger bir lise ogretmeni universite de ders verebiliyorsa ya sari cizmeli universitesinde verebilir ya da uber lise ogretmenleri idealizmle agac yasken egilir siarini benimsemis demektir.
    ---
    spoiler ---


    (kuzen - 13 Nisan 2013 12:49)

  • comment image

    öğretmen olmak isteyen her şahsın izlemesi gereken bir filmdir.arka sıradakiler kemal hoca minvalinde bir idealist ögretmen imajı çizmiyor çunku hilary swank.gerçekten boş bir film degil anlayana.


    (mama told me not to come - 28 Kasım 2013 20:34)

  • comment image

    hilary swank'in öğretmeni muhteşem bir şekilde canlandırdığı, gerçek bir olayı anlatan 2007 yapımı film.

    bu filmin izlenmesi eğitim fakültelerinde zorunlu kılınmalı, hatta haftada bir bu tür filmler izletilmeli diye düşünüyorum açıkcası. ilk senesinde, açık görüşlü bir öğretmenin gerçekten neler yapabileceğini çok güzel şekilde ifade etmiştir.

    basmakalıp, artık eskimiş öğretim teknikleri yerine, öğrencinin ilgisine, dikkatine yönelik dersler hazırlamanın öğrenmede ne kadar etkili olacağı tam da bu filmde ele alınmıştır.

    öğrendiğime göre filmdeki öğrencilerin çoğundan fazlası oyuncu değil gerçekten de öğrenciymiş. muhteşem bir iş çıkarmışlar.


    (bokye - 4 Nisan 2015 17:30)

Yorum Kaynak Link : freedom writers