Süre                : 1 Saat 38 dakika
Çıkış Tarihi     : 22 Ağustos 1956 Çarşamba, Yapım Yılı : 1956
Türü                : Aksiyon,Macera,Bilim Kurgu,Heyecanlı
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Yönetmen       : Fred M. Wilcox (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Cyril Hume (IMDB)(ekşi),Irving Block (IMDB)(ekşi),Allen Adler (IMDB)(ekşi),William Shakespeare (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Walter Pidgeon (IMDB)(ekşi), Anne Francis (IMDB), Leslie Nielsen (IMDB)(ekşi), Warren Stevens (IMDB)(ekşi), Jack Kelly (IMDB)(ekşi), Richard Anderson (IMDB)(ekşi), Earl Holliman (IMDB)(ekşi), Robby the Robot (IMDB)(ekşi), James Drury (IMDB), James Best (IMDB), Frankie Darro (IMDB), Les Tremayne (IMDB)

Forbidden Planet (~ Meçhul dünya) ' Filminin Konusu :
Dünyadan 17 ışık yılı uzaktaki bir koloniden gelen sinyaller kesildiğinde Kumandan John J. Adams yönetiminde bir uzay gemisi durumu araştırmak üzere bu uzak gezegene yollanır. Burada, görünmez bir canavarın saldırısı sonrasında hayatta kalmış tek insanlar olan dahi bilim adamı Dr. Morbius ve güzel kızı Altaira ile karşılaşırlar.Doktorun müthiş icatlarından biri olan Robot Robby neredeyse her tür işin üstesinden kolaylıkla gelmekte ve ikilinin güvenliğini de bir yere kadar sağlamaktadır. Bulundukları gezegen 200 bin yıl önce Krell isminde esrarengiz bir uzaylı ırkına da ev sahipliği yapmıştır. Krell medeniyetinin gücünü ortaya koyan çeşitli kalıntıların yanısıra bir de Dr. Morbius'un üzerinde oynamaktan zevk aldığı gizemli Krell Laboratuarı vardır. Saldırılar tekrar başladığında Kaptan Adams durumu araştırmaya başlamıştır bile.Fred M. Wilcox'in klasikler arasına geçmiş bu filmi bilim kurgu, romantizm, korku ve hatta mizahı başarılı bir şekilde birbiri içinde eritmeyi başarmış bir yapım. Olayların çözümlenmesinde, Freud'e atıfta bulunan psikolojik varsayımlara atıfta bulunması bile başlıbaşına, onu 50'lerin diğer bilim kurgu filmlerinden ayırmaktadır. Dikkatli seyirciler filmin hem tonu hem de kahramanı Kaptan Adams ile; sonradan Uzay Yolu dizisi ve Kaptan Kirk karakterinin de nüvelerini taşıdığını görecektir. Filmin ağır topu ve en spektaküler tiplemelerinden biri olan Robot Robby'nin ise, Lost in Space'teki robota hatta ciddi olarak da Yıldız Savaşları'nın R2D2 ve C3P0'suna ilham verdiğini söylemek yanlış olmaz.


  • "digerlerini gormedim ama londra dukkani adami aglatir, oyle bir guzeldir. "allahim zengin olayim, ilk is su star wars hedelerine girisecem" dedirtir insana."
  • "1956 yapımı fred wilcox filmi. william shakespeare'ın the tempest adlı oyunundan uyarlanan kült bilim kurgu filmidir."
  • "aynı zamanda 2013 yılında gösterime girmesi beklenen film."
  • "yazarımızdır, hoşgelmiştir."
  • "freud'un "id, ego, super ego" kavramları göz önünde bulundurularak izlenmesi önerilen star wars gibi nicelerine esin kaynağı olmuş film."
  • "az ve öz yazan bi arkadaş sanırım."
  • "kendisini tanımıyorum ama entrylerine şöyle bir göz gezdirdiğimde genelde gayet yerinde tespitlerde bulunan bir yazar."
  • "komik bir ablamız."
  • "sakin olamıyor ve saçmalıyor diye onu suçlayamayız. kimi suçlarız? aptal olmayın, bu kadar iyi niyetli de. tabi ki onu suçlarız. susmak bilmeyen cici bici badim."
  • "gayet başarılı bir retro sci-fi."
  • "(bkz: noluyo lan burda)"
  • "new york'ta union square civarlarında da şubesi olan bir comic shop zinciri.(bkz: midtown comics)"
  • "her hafta persembe gunleri, croydon subesinden yeni cikan cizgi romanlarimi aldigim dukkan."




Facebook Yorumları
  • comment image

    digerlerini gormedim ama londra dukkani adami aglatir, oyle bir guzeldir. "allahim zengin olayim, ilk is su star wars hedelerine girisecem" dedirtir insana.


    (pissed - 6 Ekim 2007 21:56)

  • comment image

    öteki sinema'daki filmin tanıtım yazısında "bilim kurgu sinemasının mihenk taşlarından biri olan forbidden planet (1956), neil armstrong ay’a ayak basmadan 13 yıl önce, yuri gagarin uzaya çıkmadan 5 yıl önce çekilmiş, bugün neredeyse ”kült” kelimesiyle özdeşleşmiş öncü bir uzay filmi." denmiş.

    http://www.otekisinema.com/?p=6509


    (asden - 11 Temmuz 2009 09:58)

  • comment image

    senaryosu sonlara doğru biraz zortlasada mekanları ve müzikleriyle insanı içine çeken, kesinlikle izlenmesi gereken bir bilim kurgu filmi. zamanının çok ötesinde olduğu şüphesiz. mekanlar öyle özenle ve profesyonel hazlanmış ki insanın aklını başından alıyor. izlerken '1956 olamaz bence.' diye sayıkladım ben şahsen. öyle bişey.

    not: çok sesli izlenince müzikler bi süre sonra insanın başını döndürüyo, haplanmış gibi oluyo kafa. aman dikkat.


    (liebe mutter - 7 Ağustos 2010 15:03)

  • comment image

    cocukken izledigimde gorumez canavarin ayak izleri aylarca kabuslarimi suslemisti, yatagin altinda orada burada gorunmez canavarlar arar oldumdu. bugun izleyince yine o ayaklar gerdi beni desem?
    neyse, izlenmesi gereken bir yapittir, bugunun bilimkurgulari gibi patlayan zortlayan seyler olmadan acayip bir muzik esliginde harika bir film cikarmislar.


    (no avalon - 23 Nisan 2011 21:35)

  • comment image

    freud'un "id, ego, super ego" kavramları göz önünde bulundurularak izlenmesi önerilen star wars gibi nicelerine esin kaynağı olmuş film.


    (trainstopping - 1 Eylül 2012 05:39)

  • comment image

    bu film aynı zamanda thomson' ın toefl hazırlık programının listening bölümünde geçmektedir.

    oradaki hoca ilk sci-fi filmlerinden bahsederken bu filmden övgüyle bahsediyor ve favori filmi olduğunu söylüyor. ben de bu vesileyle izleme fırsatı buldum.


    (carmine meo - 18 Mart 2013 00:53)

  • comment image

    kendisini tanımıyorum ama entrylerine şöyle bir göz gezdirdiğimde genelde gayet yerinde tespitlerde bulunan bir yazar.


    (ucmus yazar - 5 Ağustos 2013 11:43)

  • comment image

    sakin olamıyor ve saçmalıyor diye onu suçlayamayız. kimi suçlarız? aptal olmayın, bu kadar iyi niyetli de. tabi ki onu suçlarız. susmak bilmeyen cici bici badim.


    (black sure - 16 Ağustos 2013 16:58)

  • comment image

    kült bilim kurgu filminin müziklerini yapan louis ve bebe barron da farkında olarak ya da olmayarak elektronik müzik tarihinde kendisine yer bulacak önemli ve aynı zamanda eşsiz acayiplikte bir soundtrack'e imza attılar. bir yazıda da denildiği gibi bir film müziğine değil, film atmosferine imza attılar. sinema tarihinin ilk full elektronik müzik soundtracki olma gibi bir özelliği de var. müzisyenler bir ara john cage'in asistanlığını yapmışlar. albüm inci değerinde 23 parçadan oluşur.


    (enis zenci - 5 Haziran 2004 13:17)

  • comment image

    cok ciddi bir leslie nielsen gordugumuz filmde, konunun gectigi gezegende profesor teknoloji olayini delirtmistir. ancak yapmis oldugu robotun kafa kismi, daktilonun uzerine borcam kap gecirilmis, onune de neon lambasi takilmis gibi bir seydir. yani olmamistir. yine de 1956' da yapilmis bir filmde kullanilan efektler gayet pa$adir. boyle de film ele$tirisi de olur mu, olur anasini satayim.


    (bosch kalfa - 17 Şubat 2006 23:22)

Yorum Kaynak Link : forbidden planet