Süre                : 1 Saat 27 dakika
Çıkış Tarihi     : 16 Ağustos 1935 Cuma, Yapım Yılı : 1935
Türü                : Aksiyon,Drama,Macera,Romantik
Taglar             : Kaptan,gemi,korsan,ingilizce,Hong Kong
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Yönetmen       : Tay Garnett (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Jules Furthman (IMDB)(ekşi),James Kevin McGuinness (IMDB)(ekşi),Paul Bern (IMDB)(ekşi),Monckton Hoffe (IMDB),John Lee Mahin (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Clark Gable (IMDB)(ekşi), Jean Harlow (IMDB)(ekşi), Wallace Beery (IMDB)(ekşi), Lewis Stone (IMDB)(ekşi), Rosalind Russell (IMDB)(ekşi), C. Aubrey Smith (IMDB)(ekşi), Robert Benchley (IMDB)(ekşi), William Henry (IMDB)(ekşi), Lilian Bond (IMDB), Edward Brophy (IMDB), Soo Yong (IMDB), Akim Tamiroff (IMDB), Harry C. Bradley (IMDB), Charles Coleman (IMDB), Edward McWade (IMDB), Pat Flaherty (IMDB), Willie Fung (IMDB), Chester Gan (IMDB), Forrester Harvey (IMDB), John Ince (IMDB), Charles Irwin (IMDB), Tetsu Komai (IMDB), Eddie Lee (IMDB), Richard Loo (IMDB), Hattie McDaniel (IMDB), Donald Meek (IMDB), Ferdinand Munier (IMDB), Beatrice Roberts (IMDB), James Wang (IMDB), Bobby Watson (IMDB)

China Seas (~ Mares de China) ' Filminin Konusu :
China Seas is a movie starring Clark Gable, Jean Harlow, and Wallace Beery. When earthy Dolly Portland is rejected by Captain Gaskell in favor of a socialite, she aids Jamesy McCardle, in league with Malay pirates, in his plot to...


  • "en az uc cocuk demesi halinde dunyanin .... koyacak devlet adamidir."
  • "adinin ingilizce yazilisi olan xi jinping'i roma rakamiyla yazildi sanip 11. cinping diye okuyan hintli bir haber spikerinin isini kaybetmesine yol acan lider"




Facebook Yorumları
  • comment image

    çok sayıda süslü unvana sahip çinli siyasetçi. bir seneye kadar çin komünist partisi genel sekreteri, iki seneye kadar çin halk cumhuriyeti cumhurbaşkanı olması bekleniyor. hu cintav'ın halefi olacak kısacası...

    hakkında bazı bilgiler:
    - "şi" soyadı, "cinping" adı.
    - adının türkçe yazılışı ve okunuşu "şi cinping" şeklinde. pinyinde ise "xi jinping" olarak yazılıyor.
    - babası, mao'nun yoldaşlarından ve birinci kuşak önderlerden şi çongşün. şi cinping ise beşinci kuşak önderler arasında yer alıyor.
    - esas mesleği kimya mühendisliği ama hukuk eğitimi de aldı.
    - birkaç kez dünyanın en etkili insanları listelerine girdi.
    - ilk eşi bir diplomat kızıydı ve çok kültürlüydü. ancak çiftin evliliklerinden kavga eksik olmuyordu.
    - ikinci ve şimdiki eşi olan bıng liyüen ise ünlü bir çin halk müziği şarkıcısı. çiftin kızı mingdzı, harvard üniversitesi'nde okuyor.

    http://www.ansiklopedika.org/şi_cinping
    http://www.time.com/…066367_2066369_2066495,00.html


    (tatli limoncu - 30 Eylül 2011 17:24)

  • comment image

    gün itibari ile türkiye'yi ziyaret eden çin halk cumhuriyeti başkan yardımcısı. ekim 2012'de başkan olacak olup 10 yıl boyunca çin'i yönetecektir. aralarında türk telekom'un çin kalkınma bankasından alacağı kredi de dahil olmak üzere 7 anlaşmaya imza atmıştır ayağının tozu ile.


    (atieng - 21 Şubat 2012 22:07)

  • comment image

    isminin pinyin olarak yazılışı xi jinping olan kişidir. çin'in müstakbel devlet başkanıdır. eski parti liderlerinden birinin oğludur. kültür devrimi yıllarında kırsal kesimde köylüyle beraber yaşamış ve çalışmıştır.


    (sivil denemeler - 19 Mayıs 2012 06:55)

  • comment image

    yakında çin halk cumhuriyeti cumhurbaşkanı olması beklenen 1953 doğumlu çinli siyasetçi. orduyla yakın ilişkileri olduğu, partide güçlü bir tabanının bulunduğu ve özelleştirmelere karşı olduğu söyleniyor. tsinghua üniversitesi'nde kimya mühendisliği okumuş ve 1974'te çin komünist partisi'ne katılmış. açık sözlü olduğu belirtiliyor. şarkıcı karısı peng liyuan da kendisi kadar meşhur. kızları ise harvard'da okuyormuş. özel hayatı hiç bilinmese de wikileaks belgelerine göre basketbolu ve hollywood savaş filmlerini sevdiği söyleniyor. bu bilgiler de bbc'nin dosyasından; http://www.bbc.co.uk/…ews/world-asia-china-19703672


    (sanver - 18 Ekim 2012 15:27)

  • comment image

    çin’in yeni lideri olması beklenen enigmatik adam: şi cinping - dr. ozan örmeci

    8 kasım’da çin komünist partisi’nin 18. milli kongresi çin’in başkenti pekin’de düzenlenecek. çkp açısından tarihi sonuçları olması beklenen bu kongrenin en önemli konusu, kuşkusuz çin’in en yüksek siyasi organı olarak kabul edilen politbüro daimi komitesi’nin 9 üyesinden 7’sinin yaştan veya iki dönemlik sınırlamadan dolayı emekliye ayrılacak olması.[1] emekliye ayrılacaklar arasında cumhurbaşkanı hu jintao ve başbakan wen jiabao da bulunuyor. politbüro’nun neredeyse tamamının yenileceği ve cumhurbaşkanı ve başbakan’ın belirleneceği bu çok önemli kongrenin en dikkat çeken ismi ise kongre sonrası çin halk cumhuriyeti cumhurbaşkanı olması beklenen hali hazırdaki cumhurbaşkanı yardımcısı şi cinping (xi jinping). bu yazıda cinping hakkında şu ana kadar batı medyasında yazılanları türk okurlar için özetlemeye çalışacağım.

    1 haziran 1953 tarihinde pekin’de dünyaya gelen şi cinping, çin’de “princeling (genç prens)” lakabıyla tanınıyor. cinping’in bu lakabı almasının sebebi babası xi zhongxun’un (1913-2002) çin halk cumhuriyeti’nin devrimci ilk nesil liderlerinden ve en önemli siyasi figürlerinden olması. babası mao ile beraber bizzat çin devrimi’ni örgütleyen kişilerden biri olan cinping’e, bu nedenle çin siyasetinde uzun bir süredir “veliaht” gözüyle bakılıyordu. devrimin en önemli isimlerinden biri olmasına karşın, kültür devrimi sırasında tutuklanan ve uzun yıllarını hapiste geçiren zhongxun’un oğluna en büyük mirası ise serbest piyasa ekonomisine klasik komünistler ve maoculardan daha sıcak yaklaşımı ve 1989 yılında tiananmen meydanı’nda öğrencilerin üzerine ateş açan güvenlik güçlerine yönelik eleştirilerinin yarattığı saygın imaj.[2] babasının bu saygın imajınından da yararlanarak kariyerinde hızla ilerleyen cinping ise hakkında az şey bilinen enigmatik, ama aynı zamanda klasik çinli politikacılardan daha farklı olarak sıcakkanlı ve sempatik bir lider olarak ön plana çıkıyor.

    babasının tutuklanması sonrası zor günler geçiren ve taşraya çalışma kampına gönderilen, ancak komünist parti’ye üye olarak ülkesi için çalışmaya devam eden cinping, 1975-1979 yılları arasında pekin’in saygın üniversitelerinden olan tsinghua üniversitesi’nde kimya mühendisliği okudu.[3] babasının salıverilmesinin ardından önü açılan cinping, 1979-1982 yılları arasında çin komünist partisi’nin önemli isimlerinden ve merkezi askeri komisyon genel sekreteri geng biao’nun yardımcılığını üstlendi ve bu sayede çin halk kurtuluş ordusu ve çin komünist partisi içerisindeki bağlantılarını geliştirdi.[4] detant sonrası çin-abd ilişkileri gelişirken, cinping de 1985 yılında amerika’daki tarım sistemini incelemek için bu ülkeye giden bir delegasyonda yer alarak kısa bir süre bu ülkede ıowa’da yaşadı. cinping’in amerika’daki zamanlarından kalma en önemli alışkanlıklarının basketbol sevgisi ve hollywood savaş filmlerine olan düşkünlüğü olduğu söyleniyor.[5]

    kariyeri boyunca 4 önemli bölgede (shaanxi 1969-1975, hebei 1982-1985, fujian 1985-2002, zhejiang 2002-2007) görev yapan cinping, sadakat ve yönetici yeteneklerinin büyük önem arz ettiği çin komünist partisi’nde basamakları hızla yükseldi ve 2007 yılında şanghay’da parti yöneticiliğine atanması onu bekleyen parlak kariyerinin habercisi oldu. özellikle 1999 yılında görev yaptığı fujian eyaletinde meydana gelen bir rüşvet skandalının yarattığı sorunları başarıyla çözmesi onu parti nezdinde bir yıldız haline getirdi.[6] cinping’in 2007 yılındaki 17. milli kongre’de polit büro’ya atanması ise çin’in 5. kuşak liderleri arasına girmesini ve dünyanın da kendisini fark etmesini sağladı.

    bugün dünyanın konuşmaya hazırlandığı cinping’in özel hayatı ve siyasal eğilimleri konusunda çok az şey biliniyor. cinping’in boşandığı ilk eşi ke lingling’den sonraki ikinci karısı çin’de çok sevilen bir şarkıcı olan 1962 doğumlu peng liyuan.[7] sadık bir parti üyesi olan ve halkın çok sevdiği liyaun sayesinde cinping’in de halk nezdindeki saygınlığı kuşkusuz yükseliyor. çiftin kızlarını (xi mingze) farklı bir isim kullandırarak amerika’da harvard üniversitesi’nde okutmaları ise önemli bir anekdot ve cinping’in dünyaya bakışı hakkında önemli bir işaret olarak algılanabilir.[8] cinping’in son dönemde adı en çok eylül ayında 15 gün süreyle ortalarda gözükmemesi ve kaybolduğunun iddia edilmesi ile dünya basınında geçti.[9] hakkında bilinen az şey arasında yolsuzluk karşıtı sert duruşu ve kimseye düşman olmamaya özen gösteren ihtiyatlı siyasi yaklaşımı var.[10] babası gibi piyasa ekonomisine sıcak bakışı[11], onu bir anlamda çin’in efsanevi kurucu lideri mao’dan çok günümüzün şahlanan ejderhasını yaratan deng xiaoping’e yakınlaştırıyor. fotoğraflarında birçok çinli siyasetçiden farklı olarak gülümseyen pozlar veren cinping’in hakkında az şey bilinmesi nedeniyle gizemlilikten doğan bir karizmasının olduğunu söylemek de mümkün.

    21. yüzyılda süper güç iddiasını ortaya koyması beklenen çin halk cumhuriyeti’nin birkaç gün sonra cumhurbaşkanı olması beklenen liderinin hakkında yazılanlar şimdilik bunlarla sınırlı. kuşkusuz cinping’in ülkesine çizeceği rota sadece kendi ülkesi ve halkı için değil, tüm dünya ve dünya halkları açısından da önemli olacak.

    dr. ozan örmeci

    [1] “çin’de tarihi kongre 8 kasım’da yapılacak”, zaman, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://www.zaman.com.tr/…id.action?haberno=1351813.

    [2] “xi’s career gives few clues to his beliefs”, the wall street journal, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://online.wsj.com/…0504575560450728568626.html.

    [3] “china’s congress: front-runners for power”, bbc, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://www.bbc.co.uk/…ws/world-asia-china-19703672.

    [4] “xi jinping”, wikipedia, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://en.wikipedia.org/wiki/xi_jinping.

    [5] “china’s congress: front-runners for power”, bbc, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://www.bbc.co.uk/…ws/world-asia-china-19703672.

    [6] “xi’s career gives few clues to his beliefs”, the wall street journal, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://online.wsj.com/…0504575560450728568626.html.

    [7] liyuan’ın bir canlı performansı buradan izlenebilir, http://www.youtube.com/watch?v=azfc6pfi-xe, erişim tarihi: 21.10.2012.

    [8] “xi jinping millionaire relations reveal fortunes of elite”, bloomberg, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://www.bloomberg.com/…l-fortunes-of-elite.html.

    [9] “communist leader’s absence sets off rumor mills in china”, new york times, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://www.nytimes.com/…eriously-absent.html?_r=2&.

    [10] the creation myth of xi jinping”, foreign policy, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://www.foreignpolicy.com/…n_myth_of_xi_jinping.

    [11] “the guardian profile: xi jinping”, guardian, erişim tarihi: 21.10.2012, erişim adresi: http://www.guardian.co.uk/…i-jinping-profile-china.

    kaynak: http://politikaakademisi.org/?p=2974


    (sanver - 21 Ekim 2012 13:51)

  • comment image

    çin halk cumhuriyeti'nin yeni devlet başkanıdır. vatana, millete hayırlı olsun.

    liderliğinin ilk yılında yumuşak bir geçiş süreci bekliyorum, ikinci ve üçüncü yıllarında kendisinden önceki liderlerden daha farklı olduğunu kanıtlamak istercesine yönetimdeki etkisini daha çok hissettirerek dışa açılımcı reformist bir dizi politikalar izleyeceğini öngörmek mümkün. başkan yardımcılığı görevinin son bir yılında yaptığı yurtdışı gezileri bu öngörüyü destekler nitelikte. en çok merak ettiğim yaklaşımı ise, çin'de yaşayan ve ticaret yapan yabancılara karşı takınacağı tavır. hayırlısı.


    (evvesa - 15 Kasım 2012 07:42)

  • comment image

    china’s xi jinping: hawk or reformer?
    june teufel dreyer
    december 2013

    as the heir-apparent to succeed hu jintao as leader of the chinese communist party (ccp) and state, there was much speculation on what policies he would pursue. generally speaking, these fell into two broad categories, not necessarily mutually exclusive:

    xi the liberal reformer
    xi’s good connections with the people’s liberation army
    with regard to the first, the media made much of his return visit to a farm in ıowa---he had been a junior official, albeit a rising star during his earlier visit in 1985. ın the interim, his former hosts had moved to florida, but returned specifically for the occasion. the couple enthusiastically recounted how impressed they had been with xi’s interest in ıowa’s hog and cattle operations, and with the huge size of the area’s corn and soybean fields. the washington post commented that “love is in the air,[1] and a foreign policy specialist opined that the new leader showed a familiarity with the united states that stretched straight into the heartland.[2] perhaps, they speculated, the hardships of xi’s life as a sent-down youth during the cultural revolution from 1969-1975 had helped shape these insights. moreover, xi had sent his daughter to study at harvard. surely this new leader, who cheerfully ate his breakfast with fork and spoon because his host had no chopsticks, would be the western-oriented reformer that the u.s. had been anticipating ever since the “eight ımmortals” emerged from the ruins of the democracy movement of 1989.

    as for the military, it was pointed out that although xi had never seen active duty himself, he had military connections through those of his father, revolutionary leader xi zhongxun, and had served as personal secretary to then-secretary of defense geng biao. his wife, peng liyuan, holds the rank of major general in the people’s liberation army (pla), albeit as a result of her singing ability rather than combat service. additionally, when the xi family was rehabilitated after the cultural revolution, they moved back into the privileged enclave of zhongnanhai, where jinping socialized with other princelings who became high-ranking officers in the pla. since the party’s top-ranking position of ccp general secretary entails chairmanship of the party and state’s central military commission, it was believed that xi would be able to utilize his military connections to ensure rapport with the pla. the high command had initially regarded the first general secretary to lack military credentials, jiang zemin, with some skepticism. however, after increasing the number of billets for full generals, raising military pay, and a series of visits to military units in jungles and frigid borderlands, he managed to ingratiate himself with them thereafter, to the extent that the high command would have been happy to have jiang stay beyond his normal term; jiang’s successor, hu jintao, never managed to achieve this degree of support.

    the issue of civil-military connections in china has itself been a topic of speculation for some years. deng xiaoping’s personally chosen successor, hu yaobang, was never appointed head of the cmc, presumably because the pla objected to his lack of military service. a few years later, during the 1989 democracy demonstrations at tiananmen and over a hundred other cities in the prc, the military, or certain segments thereof, had been reluctant to move against the demonstrators, with officers declaring that the people’s army should not be used against the people, even after the politburo had declared martial law in beijing. to the extent that they could be identified, these officers were purged during the conservative backlash that followed the demonstrations, and the entire army was not only required to take an oath of loyalty to the ccp but subjected to months of study sessions to internalize the message that the party’s commands were to be obeyed unquestioningly. at least to external appearances, this seemed to have solved the problem: the party had reasserted its primacy over the gun.

    gradually, voices that were different in tone and nature emerged from military men.[3] one of the first and more prominent was the publication in 1999 of a book by two senior colonels entitled unrestricted warfare, carrying the imprimatur of the pla’s literature and arts publishing house in beijing.[4] the authors argued, albeit erroneously, that, since the rules of war had been devised by western countries to benefit themselves and china had had no part in doing so, the prc need not feel bound by them. hence it could use whatever means were available to defeat the enemy, including terrorism and climate alternation, which would result in massive civilian casualties. responding to foreign concern about what this meant for the future direction of chinese strategy, spokespersons replied that the authors spoke only for themselves.

    this explanation became standard, even as it was noticed that more and more officers seemed to be speaking for themselves. american officers reported that their opposite numbers in the pla had become increasingly outspoken in regional fora, even upstaging civilian leaders therein.[5] ın an article published in the party-affiliated global times, and featured prominently in the ındian media, major general luo yuan, then deputy secretary of the academy of military sciences, called on the chinese government to take a more aggressive line in its foreign policy as well as recover territory “looted by neighbors”, adding that the neighboring area was not peaceful, and that china faced “outside threats.” his article appeared just before then-premier wen jiabao’s 2010 visit to ındia, and was noticeably at variance with wen’s words on the peaceful nature of sino-ındian ties. a rear admiral, yin zhuo, stated that china should play an active role in the north pole. senior colonel liu mingfu, a professor at the pla’s national defense university, published the china dream, in which he argued that china should replace the united states as the world’s premier military power among his plans to implement the dream were multiple aircraft carriers and other advanced weapons the book quickly became a best seller.

    at the end of the year, london’s financial times reported that beijing had recently silenced several military officers who had “raised hackles” earlier in the year with belligerent comments, citing u.s. joint chiefs of staff head admiral mike mullen’s comment that attention had ”gone from curious about where china is headed to being concerned about it.”[6]

    the above concern words only, albeit words that would result in dismissal of serving officers in most other militaries. ın terms of deeds, there are other indications of possible divergent views as well. ın 2004, a pla submarine transited japanese territorial waters submerged which, according to the prc’s territorial sea statute, is forbidden in its own waters without express permission of the government.. tokyo’s protest was initially met with silence. after five days, it received a formal apology: the submarine had “accidentally strayed…for technical reasons” while on routine maneuvers. a leading specialist in maritime law concluded that the naval leadership may have “been acting on its own initiative to make an independent point with japan, (and possibly to other organs of the prc government as well.”)[7] he considered the chinese government’s explanation implausible.[8]

    ın 2007, the destruction of a satellite by a ground-launched missile---a technological achievement that one might expect the prc media to announce with great pride--- remained unreported until announced in the u.s. magazine aviation week and space technology. when asked about the test, the chinese spokesperson replied that he knew nothing about it. acknowledgement came only twelve days later, with few details proffered.[9] precisely three years later, the pla air force conducted the first test flight of a stealth fighter only hours before america’s then-defense secretary bob gates was to meet with party general secretary hu jintao to smooth over tense relations ahead of hu’s planned trip to washington. when gates inquired why this was done, hu replied that he had no knowledge of the test, thus reinforcing suspicions that elements within the pla were trying to push their government in a more belligerent direction .[10]

    there are other explanations for the events mentioned above. ıt has been pointed out that some of the people making bellicose statements are retired and others do not hold command positions. ıt is also possible that the civilian and military leaderships have orchestrated a good cop-bad cop routine in which the latter can argue to foreign negotiators that the other country should agree to its self-described reasonable conditions or face a harder-line from the group that would presumably succeed it in power.

    alternatively, there could be hard-line and softer line groups in both the civilian and military leaderships who are contending with each other for primacy in policy-making. though scarcely the norm, softer-line pla voices are occasionally heard. for example, major general liu yazhou, writing in the hong kong magazine phoenix stated that china’s rise depends on adopting america’s system of government rather than by challenging us presence off the prc’s eastern coast.[11] liu opined that the alternative could be soviet-style collapse. and, finally, although it hardly shows the chinese leadership in a better light, hu jintao could have been lying to gates: he did have prior knowledge of the test. certainly large numbers of ordinary chinese did, judging from the hundreds of internet pictures showing the reviewing stand being constructed and crowds assembling at the test site.

    hence xi jinping’s formal anointment to the chinese party, state, and military offices was accompanied by much speculation about how he would handle civil-military relations. certain of xi’s past statements might indicate that, contrary to the predictions of western media that he would be a reformer, xi leaned toward a harder line. travelling to pyongyang in 2008, xi infuriated south koreans by hailing sino-north korean cooperation in the 1950 korean war as a glorious page in their history. while visiting mexico in 2009, he spoke forcefully about “bored foreigners with full stomachs who have nothing better to do than point fingers at [china].” apparently considered unfit for consumption, the speech was deleted from prc websites and news reports. [12]

    ımmediately after the 18th party congress, xi began a series of military inspection tours. by contrast, his predecessor had taken longer to do so, possibly being inhibited from doing so because his own predecessor, jiang zemin, held on to the office of central military commission head for two more years. ın any case, xinhua reported that xi visited the guangzhou military theater and guangzhou military region in december 2012, which included a well-publicized inspection of the south sea fleet’s haikou destroyer. ın february 2013, xi was reported in northwest china visiting an unnamed air force test training base in lanzhou military region and an inspection of the jiuquan satellite launch center.

    xi had also directed specific attention to the widely known but sensitive topic of military corruption. ımmediately after assuming office in november, he stressed the importance of “effectively strengthening anti-corruption army building, ” and called on senior military officials to take a firm stand against it.[13] lest this be construed as empty ritualism, a month later the cmc issued ten regulations that included restricting military banquets, and barring cmc officials from staying in luxury rooms at civilian hotels while on inspection tours.[14] ın a spring 2013 follow-up, high-level military cadres were forbidden to travel for sight-seeing, receive gifts, attend banquets or “meddle in sensitive army affairs.”[15] although there is no guarantee that these directives will be obeyed, the new cmc chair has made his intent unusually clear.

    xi’s speech at the march 2013 conference that formalized his appointment as the prc’s president proclaimed his commitment to the china dream, which he linked to the rejuvenation of the chinese nation. the military newspaper reacted with fulsome praise, saying his words were “like seeing a ship’s mast in the sea, like seeing the radiant sun rise in the east…[ıt is] the dogma of my belief, the cosmic truth…belief is like water that carried the ship; belief is like wind that sustains the wings.”[16] the extreme phraseology drew derisive comments from critics, with one pointing out that renmin ribao, the paper of the party’s central committee, had a decade before ranked the concept of cosmic truth as one of ten characteristics of the evil cults that the prc had banned. by contrast, liu mingfu expressed great pleasure in xi’s enunciation of the china dream. he, however, was more explicit than xi in stating that rejuvenation meant being the premier global power.[17] when xi visited with u.s. president barack obama at sunnylands, however, he equated the chinese dream with the american dream, thereby taking a different line than renmin ribao, which explicitly said that they were not the same. according to the paper, the goal of the chinese people is to create prosperity for the entire nation while americans focus only on individual wealth. and whereas chinese depend solely on their own strength, americans exploit the resources of other nations. this created further confusion, with netizens trading satirical comments on the dream including a clever cartoon that showed xi sleeping, surrounded by an enormous crowd of citizens puzzling over what he was dreaming.

    on the eve of the pla’s national day, xi took another step in asserting his control over the military, appointing six new generals[18] and, a few days later, ten more.[19] little doubt exists that xi does control the military. hence its actions presumably conform to his policies. outspoken statements by military leaders continue: rear admiral yang yi stating, for example, that japan must accept china’s rising naval power.[20] many of the more hawkish military figures like dai xu and luo yuan maintain blogs that have thousands of followers, though many of these may be reading for the entertainment value of the posts rather than because they espouse the writers’ sentiments. general liu yazhou, who had previously called for reform, called for the development of innovative ways to guard against hostile western forces whom, he wrote, are trying to use multiple new media sources to "overturn the party's rule."[21] ın late 2013 an unabashedly militant and anti-us film appeared, produced by the national defense university. after receiving much commentary in the foreign press, it was quickly withdrawn, though not before becoming widely available on youtube.[22] and a recently retired general warned that if japan shot down a chinese drone over islands controlled by japan but whose sovereignty china contests, the result would be war.[23]

    speaking as private individuals though they may be, the posts may serve the leadership’s interests in staking out positions that warn other countries against what may happen if they challenge the prc’s policies. luo, for example, gained notoriety when he called for bathing tokyo in blood, a position he later seemed to back away from. still, chinese demonstrators carried banners espousing the sentiment attributed to him, and extensively covered by japanese media.

    as for deeds, xi assumed power, the pla has proceeded in a measured way to assert its dominance over the east and south china seas. patrol boats warn vietnamese fishermen off from contested islands, and manila has tacitly conceded control over the contested scarborough shoal area to chinese ships. china has refused the philippines’ effort to take the dispute to the international tribunal that adjudicates such disputes, even though both parties are signatories to the convention giving it jurisdiction to do so. ın july, chinese warships passed through the soya strait between the northernmost island of japan and russia’s sakhalin for the first time,[24] and a few weeks later, in honor of the 86th anniversary of the pla’s founding, a plan fleet circumnavigated japan as if marking its territory. [25] chinese maritime surveillance ships sail more frequently around the contested islands off japan. ın september, the japanese air force scrambled its fighter jets when a chinese drone flew near the islands it contests with the prc [26]

    china continues to expand its cyberwar capabilities, its asat development, and plans for additional aircraft carriers. on the domestic front, xi has promulgated the seven nos, further limiting free expression, and tightened censorship. several outspoken university professors have lost their jobs. ın all, his first year represents a disappointment for those who anticipated a more liberal regime, either domestically or in foreign policy.

    [1] william wan, “xi jinping visits ıowa, where the diplomatic equivalent of love is in the air,” washington post, feburary 15, 2012. http://articles.washingtonpost.com/…asian-american.

    [2] david shorr of the stanley foundation, cited in david pitt, “why is china’s xi jinping going to ıowa?,” christian science monitor, february 15, 2012. http://www.csmonitor.com/…xi-jinping-going-to-iowa.

    [3] although women comprise about ten percent of the pla , all the dissonant voices so far have been male.

    [4] qiao liang and wang xıangsui, unrestricted warfare (beijing: pla literature and arts publishing house, february 1999) english translation available at http://cryptome.org/cuw.zip

    [5] author’s conversations at pacom, honolulu, in february 2011. to be sure, civilian leaders also seemed to be taking a more hardline stance internationally, as evidenced by xi jinping’s comments in mexico and pyongyang in 2010 and then-foreign minister yang jiechi’s belligerent comments in an asean forum and in negotiations with his japanese counterpart, also in 2010.

    [6] financial times, december 17, 2010.

    [7] peter dutton, “scouting, signaling, and gatekeeping,” (newport, r.ı.: u.s. naval war college china maritime studies, no. 2, february 2009) pp. 15-16.

    [8] ıbid., p. 17.

    [9] stephanie c. lieggi, “space arms race: china’s asat test a wake-up call,” center for nonproliferation studies, january 24, 2007. http://cns.miis.edu/stories/070124.htm

    [10] jeremy page and julian barnes, “china showing ıts growing might: stealth jet upstages gates, hu,” wall street journal, january 12, 2011. http://online.wsj.com/…8704428004576075042571461586

    [11] john garnaut, “china must reform or die,” sydney morning herald, aug 12 2010. http://www.smh.com.au/…m-or-die-20100811-11zxd.html

    [12] malcolm moore, “china’s next leader in hardline rant,” the telegraph (london), february 16, 2009. http://www.telegraph.co.uk/…r-in-hardline-rant.html

    [13] xinhua, november 17, 2012.

    [14] xinhua wang, december 21, 2012.

    [15] xinhua wang, april 21, 2013.

    [16] jiefang junbao cited in xinhua wang may 22, 2013. http//news.xinhuanet.com/mil/2013-05/22/c_124744959.htm

    [17] china digital times

    [18] want china times, august 1, 2013. http://www.wantchinatimes.com/…id=1101&maincatid=11

    [19] minnie chan, “xi promotes 10 more to general---two in hong kong,” south china morning post (hong kong), august 4, 2013.

    [20] yang yi, “japan must accept china’s rising naval power,” huangqiu ribao, august 4 2013. http://opinion.huangqiu.com/…d/2013-08/4195066.html

    [21] minnie chan,” party told to ınnovate online to thwart west,” south china morning post) october16, 2013, p.6.

    [22] http://www.youtube.com/watch?v=m_8lsjcosw8

    [23] http://www.bloomberg.com/…an-shoots-down-drone.html

    [24] jiji press (tokyo) july 14, 2013.

    [25] china daily, august 2, 2013.

    [26] unattributed article, kyodo /japan times, “asdf sends jets to check out drone,”sep 9, 2013 http://www.japantimes.co.jp/…ter-jets/#.ulgcdlpotcw

    kaynak: http://www.fpri.org/…as-xi-jinping-hawk-or-reformer


    (sanver - 1 Aralık 2013 13:21)

  • comment image

    devlet başkanı olduğundan beri abd'cileri ve liberalleri paniğe uğratıyor. genel sekreter oluşu bir yılı doldurmasına yakınken de bunların bir kısmı tamamen umudu kesti, bir kısmı da "19'uncu kongre'yi bekleyelim, bir umut" diye zırlamaya başladı.

    genel sekreter şi, jiang zemin'in şangay hizbinden biliniyordu. hem de selefi hu jintao'dan bile icazetli olarak, eli çok kuvvetli bir jiang zemin taraftarı, bir "reformcu" olarak tanınıyordu.

    18'inci kongre öncesinde partinin sol kanadının en tanınmış ismi olan, başkan mao'ya açıkça sahip çıkan ve yerelinde, çin "reformcu"larının aksine halkçı bir program izleyen, şi'nin en güçlü rakibi ve hu jintao hizbine ve parti içi ve dışı mao zedung düşüncesi takipçilerine yakın olan bo şilay yolsuzluk suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına mahkum edilerek tasfiye edildi. bo'nun eşi de ingiliz kodamanlardan birine suikast tertip ettiği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırıldı. bo şilay'ın en önemli özelliklerinden biri de yerelindeki selefi azılı kapitalist wang yang'ın taraftarlarını tasfiye etmiş olmasıdır.

    18'inci kongre'de jiang zemin hizbinden azılı kapitalist yolcu wang yang taltif edildi. dünya bankası'yla iyi ilişkileri olan, hu jintao hizbinden li keqiang politbüroya ikinci sıradan giriş yaptı.

    şi'nin, parti ve ordu içi ve dışı ilişkileri, sahip olduğu makamlar sayesinde çkp ve çin halk cumhuriyeti tarihinin eli en kuvvetli önderlerinden biri olduğu fikri de yaygındı. bu ortamda abd'ciler ve liberaller "çin'in gorbaçov'unu bulduk" diye sevindiler.

    ancak işler hiç de beklenmedik bir şekilde gelişti. şi, daha devlet başkanlığı koltuğuna oturmadan şi'nin hu jintao'ya yakınlığıyla ilgili, jiang zemin'den uzaklaşmasıyla ilgili söylentiler ortaya çıktı.

    şi'nin, genel sekreter olduktan hemen sonra düzenlediği güney turu abd'ci-liberal cenahın yaşadığı ilk şoka sahne oldu. bu tur sırasındaki sscb ve sbkp hakkındaki konuşmalarında şi, gorbaçov olmaya niyetinin olmadığını ortaya koydu. sovyet komünistlerinin ülkülerinin ve inançlarının sarsılmış olduğu için, bir gecede bayrağın değiştiğinden bahsetti. çkp'nin bundan ders çıkarması gerektiğini; sscb ve sbkp tarihini, lenin'i ve stalin'i gözardı etmenin tarihsel nihilizme bulaşmak olduğunu ve bunun partinin düşüncelerini bulandıracağını ve örgütünü dağıtacağını söyledi.

    uzun zamandır parti içerisindeki kapitalist yolculardan cesaret alan liberaller, parti ve ordu ilişkilerinin liberalizasyonunu talep ediyorlardı. bu konu hakkında şi, sscb'yi ve sscb'yi kurtarmak için 91'de harekete geçen bir grup cesur komünist ve yurtseveri örnek gösterdi. sovyet ordusunun depolitizasyonunun ve partiyle bağlarının koparılmasının, sovyet komünistlerini çöküşten kurtaracak araçtan mahrum bıraktığını söyledi. 91'de ordu içerisindeki bir grupla birlikte harekete geçip gorbaçov'u yakalayanların başarısız olmalarını, orduyla olan zayıf bağlarıyla ilişkilendirdi. yeltsin tank üzerinden nutuk atarken, ordunun tarafsızlık açıklayıp müdahale etmediğini hatırlattı.

    "reform" konusuna gelince, kısa erimli gerçekçi hedefler kadar, uzun erimli görüşlerin de parti için önemli olduğunu vurguladı. sosyalizmin erken aşamalarındaki çin'in kısa erimli hedeflerine ulaşmak için yapılması gereken her şeyi yapmak gerektiğini; ancak komünistler olarak uzun erimli görüşleri kaybetmenin oportünizme ve pragmatizme yenik düşmek olduğunu söyledi. çkp'nin ülkülerine ve inandıklarına sarılabilmesi için, marksizm-leninizm'e, mao zedung düşüncesine, deng şiaoping teorisine, üç temsilin önemli katkılarına, bilimsel kalkınma konseptine sarılmasının gerekliliğinden bahsetti. çin rüyasının önemli bir ülkü olduğunu ama komünistlerin daha yüksek bir ülküsü olduğunu, bunun da komünizm olduğunu hatırlattı.

    "reform ve açılım" konusunda 18'inci kongre'den sonra, güney turunda dahi, daha çok sınırlara değindi. reforma ve açılıma devam edeceklerini söylediğini belirtmeliyiz. ancak hep sınırları kesin çizdi. tabii bu ayrı bir tartışma konusu.

    devlet başkanlığı koltuğuna oturduktan üç ay sonra bu sefer parti kadrolarını, terfi kıstası olarak gayrisafi yurtiçi hasıla (gsyih) takıntısından sıyrılmaları ve marksizmin ilkelerini dönmeleri yönünde uyardı. "reform" sürecinde partinin ideolojik çözülme yaşadığını kaydetti. kadroların partiye bağlılığın hizmet süresiyle değil kendini disipline etme çabasıyla, marksist klasikler ve çin değerleri ile sosyalizm teorileri üzerine çalışma çabasıyla değerlendirilmesini istedi. parti kadrolarının komünist ülkülerin sıkı takipçisi, marksizmin gerçek taraftarları ve çin değerleri ile sosyalizmin sadık savaşçıları olmalarını işaret etti. ayrıca gazetecilere de marksizm üzerine çalışmalarını önerdi.

    iyi yöneticilerin seçiminin sadece oy sayımına indirgenmemesini, bu seçimlerin etkili, makul ve açıklıkla yapılmasını savunurken; disiplin ihlallerinin, yolsuzlukların cezalandırılmasını ve en önemlisi yönetici pozisyonların parayla satılmasının hiçbir şekilde hafifletilmeden cezalandırılmasını salık verdi.

    yolsuzluk, partideki ve bürokrasideki yozlaşma çin'in en önemli sorunlarından. ikisi de kapitalist yolun yan etkileri. ancak şi bunlarla mücadele programından bahsetmedi. sürekli mücadeleye değindi ancak mücadelenin ekonomik boyutlarını anlatmaktan kaçındı. formalizmle, bürokratizmle, hedonizmle ve aşırılıklarla mücadele edeceğini açık etti. yöntem hususunda da ipucuları verdi. ama ekonomik boyutlarına girmedi. yöntem mi? mao zedung'un kitle çizgisi, "kitlelelerden kitlelere" önderlik çizgisi, eleştiri ve özeleştiri, partinin halka tüm kalbiyle ve ruhuyla hizmet etmesi.

    şi cinping, kitle çizgisini önemsiyor. kitle çizgisi için "partinin yaşam çizgisi" diyor. birçok kez, birçok yerde önemini vurguladı. kitle çizgisi hakkındaki olumlu yazılar ve haberler partinin yayın organlarında fazlasıyla yer aldı. şi, fengqiao deneyimini hatırlattı. "kitlelelerden kitlelere" önderlik çizgisi, eleştiri ve özeleştiri, partinin halka tüm kalbiyle ve ruhuyla hizmet etmesi ve başkan mao'yu işaret eden diğer birçok kavram ve slogan hakkında o kadar çok konuştu ki hepsini not etmek mümkün değil. ancak liberalleri daha büyük şoka uğratacak olay şi cinping'in, başkan mao'nun doğumunun 120'nci yılı anmalarındaki konuşmasıydı. şi cinping çin'in mao zedung düşüncesinin bayrağını sonsuza kadar taşıyacağını söyledi. mao'nun sınıfsal ve ulusal sömürüye karşı mücadelesinin saygınlığından, büyük proleter devrimci, stratejist ve teorisyen, büyük yurtsever ve ulusal kahraman, çin ulusunun kaderini değiştiren önder olduğundan söz etti. devrimci önderlerin tanrı değil insan olduklarını söyledi. bu bağlamda önderlere tapmanın ve onların hatalarını gözardı etmenin yanlış olduğunu ancak başkan mao'nun devrimci mirasını reddetmenin ve meseleleri kişiselleştirmenin çok daha büyük bir yanlış olduğunu söyledi. mao'nun devrimci mirasına saldıranları uyardı.

    şi'nin marksizme, devrimci önderlere, mao zedung düşüncesine, çin'in devrimci tarihine ve bu tarihin her döneminin önemine yaptığı atıflar ve parti hakkındaki görüşlerini açıkça söylemesi boşuna değil. büyük bir kampanyanın parçası olduğu açık. şi'nin bu tavrı, çin komünist partisi'nin sol kanadının, çinli yurtsever ve bilimsel sosyalist aydınların övgüsünü kazandı. ancak şi cinping bu olumlu tavırlarının yanında, "reform ve açılım" politikasını devam ettireceğini söyledi. parti içindeki sorunların ve ulusal sorunların temelindeki asıl etken olan piyasa ekonomisini eleştirmedi.

    çin'de yolsuzluklarla mücadele etmek demek, kapitalist yolcuları tepelemek demektir. çin'in sosyalizm yoluna girmesi demek, wang yang gibi azılı kapitalistleri partiden uzaklaştırmak demektir. çin'in sscb gibi dağılmasını önlemek demek, kapitalist yoldan vazgeçmek demektir. çin yol ayrımına gelmiştir. parti içerisinde kapitalist yolcularla komünistlerin birlikte barınamayacağı görünüyor. hem çin'in ulaştığı aşama, hem de ekonomik kriz ve çin'in durumu buna izin vermeyecek. kapitalist yoldan devam etmek çkp'nin ve çin halk cumhuriyeti'nin parçalanmasına sebep olacaktır. "çin rüyası" kapitalist yoldan ulaşılabilecek bir ülkü değil. çin'in gelişmesindeki etkenin piyasa ekonomisi olmadığını çkp'nin yayın organları bile yazıyor. yani çin'de işçi sınıfı düşmanlarıyla devam etmek, çin ulusunun ulaştığı yüksek aşamayı ve değerleri kaybetmekten başka bir şekilde sonuçlanmayacak. dimitrov'un bulgaristan'daki işbirlikçi monarko-faşist burjuvazi hakkında söylediklerini burada hatırlamak gerek: "işçi sınıfının düşmanları, aynı zamanda ulusumuzun düşmanlarıydı".

    tüm olumsuzluklara rağmen şi cinping'in söyledikleri gerçekten uygulamaya geçerse kapitalist yolcuların temizlenmesinin önü açılacaktır. hu jintao'nun 17'nci parti kongresinde işaret ettiği gibi "tarihi yapan halklardır". belirleyici olan işçi sınıfının tavrıdır. şi cinping'in söyledikleri, işçi sınıfının partiyle olan bağının ve asalak kapitalistlere karşı mücadelesinin geleceği açısından olumlu. görünen, abdsevicilerin ve liberallerin gol yediğidir. bilinen, pekin'de bir komünist partisi olduğudur. beklenen, çin'in sosyalizmin rotasında yalpalamadan devam etmesidir. bize düşen, başkan mao'nun partisi hakkındaki iyimserliğimizi sürdürmek, "yaşasın çin komünist partisi ve mao zedung düşüncesi" demektir.


    (paperblack bible - 5 Mayıs 2014 21:31)

  • comment image

    adinin ingilizce yazilisi olan xi jinping'i roma rakamiyla yazildi sanip 11. cinping diye okuyan hintli bir haber spikerinin isini kaybetmesine yol acan lider


    (advil - 19 Eylül 2014 17:09)

Yorum Kaynak Link : şi cinping