Süre                : 1 Saat 30 dakika
Çıkış Tarihi     : 26 Eylül 2012 Çarşamba, Yapım Yılı : 2012
Türü                : Biyografi,Cinayet,Drama,Korku,Heyecanlı
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Bad Cop Bad Cop Film Productions , Dogfish Pictures , Muskat Filmed Properties
Yönetmen       : Craig Zobel (IMDB)
Senarist          : Craig Zobel (IMDB)
Oyuncular      : Ann Dowd (IMDB)(ekşi), Matt Servitto (IMDB)(ekşi), Dreama Walker (IMDB)(ekşi), Pat Healy (IMDB)(ekşi), Philip Ettinger (IMDB)(ekşi), Ashlie Atkinson (IMDB), Nikiya Mathis (IMDB), Ralph Rodriguez (IMDB)(ekşi), Stephen Payne (IMDB), Bill Camp (IMDB), Amelia Fowler (IMDB), John Merolla (IMDB), James McCaffrey (IMDB), Desmin Borges (IMDB), Matt Skibiak (IMDB), Maren McKee (IMDB), Raymond McAnally (IMDB), George Asatrian (IMDB), Rebecca Henderson (IMDB), Jeffrey Grover (IMDB), Michael Abbott Jr. (IMDB), Samuel Caruana (IMDB), Liam O'Connor (IMDB), Dominick Sabatino (IMDB)

Compliance (~ Itaat) ' Filminin Konusu :
Becky ve Sandra en iyi arkadaş sayılmazlar. Sandra bir fast food restoranının orta yaşlı yöneticisidir. Becky ise gerçekten işe ihtiyacı olan tezgahta çalışan genç bir kızdır. Stresli bir iş gününde, bir polis memuru arar ve Becky’i bir müşterinin cüzdanından para çalmakla suçlar. Ancak Becky bu suçu inkar eder. Yöneticilik sorumluluklarının altında ezilen Sandra ise Becky’i gözaltına almak isteyen polise karşı gelmez. Bu seçim önlem ile sağduyu ve yasaya uygunlukla mantık arasındaki çizgileri belirsiz hale getiren bir kabusa dönüşür.


  • "masakın kara para aklama konusunda bankalar üzerindeki denetimini arttırması nedeniyle, önümüzdeki yıllarda büyüyüp dallanması beklenen departman ismi."
  • "bu senenin filmekimi programında yer alan film. bir tek ona bilet bulabildim. bakalım göreceğiz. ama tek diyeceğim iksv utansın!"
  • "(bkz: milgram deneyi)"
  • "her seyi oldugu gibi kabul eden sürü ahlakını anlatan film..."
  • "tam karşılığı olmadığı için türkçe'ye uyum, uyumluluk gibi kelimelerle çevriliyor. az önce bir iş arkadaşım tam karşılığını buldu çeviride: "adam olun!""
  • "psikolojide kabul etme olarak çevrilebiliyor."
  • "kurumsal dilde uyumluluk anlamına gelir."
  • "comply fiilinden isim. uysallık, itaatkarlık, baş eğme. vs. (bkz: comply)"
  • "stiffnessin inverse halidir."
  • "in compliance with şeklinde de kullanımı mevcuttur. '' -e uygun olarak'' anlamındadır."




Facebook Yorumları
  • comment image

    is dunyasinda kanunlara, sirketin is yapma yolu ve urettigi urunlerle ilgili kurallara uyma isi manasinda kullanilir. bazi endustrilerde basli basina bir is olacak kadar onemli ve zordur, sadece compliance ile ilgilenen calisanlar gerektirir. compliance'in onemli oldugu islere ornek hayvan veya insan deneklerin kullanildigi bilimsel arastirmalardir.

    bu tanimdaki anlami turkce'ye uyum olarak cevrilebilir.


    (wpi - 15 Eylül 2006 06:13)

  • comment image

    gerçek bir hikayeye dayandığını bilmeseniz saçmasapan bir konuya sahip olduğu fikriyle kötülenebilecek, öyle ya da böyle seyirciyi içine hapseden ve dibine kadar rahatsız eden film. benim dayanamayarak izlemeyi bıraktığım ender filmlerden... bir süre sonra sinirlerim dayanmadı.

    --- spoiler ---

    "bilmemnereden saat kazandınız. bilmemkaç no'lu numarayı arayınız," mesajlarına inanmak gibi bir durum filmdeki. aslında o mesajlara da inanan olduğuna göre, buna da inanan insanları izlemek bize garip gelmemeli. polisin ya da tepemizdeki o "otorite"nin üzerimizde kurduğu koşulsuz şartsız baskı ve gücü görüyoruz filmde. biri bizi telefonla arasa, herhangi bir şeyle suçlasa, hattın öbür ucunda görmediğimiz ve kimliğini bilmediğimiz kişinin polis olduğuna inanıp neler yapabiliriz kim bilir. kaçımız siktiri çekip yüz yüze görüşelim diyerek telefonu kapatabilir bilmiyorum. ama yine de filmde yaşananlar her halükarda bana inanılmaz geliyor. hadi ilk başta inanırsın, boşluğuna denk gelir, kızı zaten gözün tutmuyordur... ama insanın bir noktada sabrı taşar ya da gözü açılır... bu kadar da olmasın.

    gerilimin doruklarına ulaşacağınız an yüksek ihtimalle kızı soyup üzerini aradıkları sahnelerde yaşanacak. güzeller güzeli bir kızı çırılçıplak göstermenin hiçbir erkek izleyicide cinsel çağrışım yapmasına fırsat bile vermeyecek kadar gerilmiş oluyorsunuz hikayenin o noktasına gelene kadar. çıplaklığın sinemada anlamlı kullanımına bir örnek olarak gösterilebilir. hani oyuncular derler ya, hikayeye hizmet ederse yaparım diye, bazen çok havada kalır o beyanat. işte burada o çıplaklık hikayeye hizmet ediyor. o noktada seyirci olarak isyan ediyorsunuz bu mizansenin saçmalığına. insanlar bu kadar salak olmamalı, bu kadar kolay teslim olmamalı diyorsunuz.

    sonra, kadının arabasını açık bırakması istenince kadından ilk itiraz geliyor. filmin ilk yarım saatini bitirdiğimizde yani...

    sonra... bir yarım saat daha dayandım. bir şeyler olsun, insanlar bir şeyleri sorgulasın, benim bunu izliyor oluşumun bir amacı olsun. restoran müdürü sevgilisini kıza göz kulak olsun diye çağırdığında ve hala kızın üzerine giyecek bir t-shirt bile vermediklerinde küfrü basıp kapattım. önce bir ileri baktım neler var diye, adam kıza şaplak atıyordu falan. oraya nasıl geldiler bilmiyorum ama merak da etmiyor. insanlar bu kadar salak olmasınlar arkadaş.
    ---
    spoiler ---


    (under rug swept - 2 Eylül 2012 21:24)

  • comment image

    egemen güce itaat etmekten çok, bir insanın zekasının sorgulamasını gösteren film. başka türlü telefonda saatlerce size emirler veren birinin her dediğini yapmayı açıklayamazsınız. işin en ilginç yanı ise bu olayın gerçekten yaşanmış olduğunun iddiası. filmin yarısına kadar dayanabilmiş biri olarak söyleyebileceğim; bu filmi izlemezseniz hiçbir şey kaybetmezsiniz, üstüne vakit kazanırsınız.


    (smrm - 7 Ekim 2012 22:31)

  • comment image

    yarısında çıkma isteğime engel olup bu filmin sonuna kadar bekleyerek tüm bu saçmalığın kötü kurgulanmış bir senaryodan ibaret olmadığını ve aslında amerika'da defalarca yaşandığını öğrenmiş oldum. peki bu bana ne kazandırdı? hiç.. ya da belki bir dahaki sefere alkol çevirmesinde polislere kimlik sorarım. gece renklenir.


    (merena - 8 Ekim 2012 23:42)

  • comment image

    tutarsız bulduğum bölümleri olsa da sıkılmadan izlediğim, hatta beğendiğim filmdir.

    salonda da sözlükte olduğu gibi ikililikler yarattı. filmi izlediğim organizasyonda * ara verilmediği için film devam ederken çıkanların sayısı nerdeyse filmi bitirenlerden daha fazlaydı. izleyenleri rahatsız etmek istemeyip kalanlar içinde de film bittikten sonra arkadaşını davet ettiği için "böyle bir film olduğunu bilmiyordum" diyerek özür dileyenler bile vardı.

    öyle çok da sert bir film değil. özellikle alt gelirli amerikan profilini çok iyi vermiş. supervisor sandra fazlaca gerçekci, kevin karakteri de zekaya ihtiyaç duymayan aptal genç tipinde çok iyiydi. ben amerika'dayken diye başlamak istemiyorum ama oyunculukların ve yaratılan atmosferlerin başarısını anlamak için biraz da olsa o ortamı bilmek lazım. aksi takdirde film içindeki tepkiler, diyaloglar aptalca ve saçma gelebilir. ama değil.

    --- spoiler ---

    filmin genel kurgusu hakkında çok fazla yazmak istemiyorum. suçlanan kızın soyulup aranması şaşırtıcı değil, parayı saklamaması için de farklı bir kıyafet verilmiyor e hadi ona da tamam. şaplağa da çaresizce izin verdi diyelim ki biraz abartılı da o oral seks olayı biraz alakasız ve aşırı değil mi ? özellikle oral seks iması için kullanılan pipet komik durmuş. farklı bir durum olsaydı fiş-priz kullanılacaktı sanırım. hapisle korkutulup çıplaklığa zorlanmak anlaşılabilir ama tehdit çok ince bir çizgide ilerlemeliydi. kimse polis istedi diye de oral seks yapmaz, yaptırmaz.

    ---
    spoiler ---

    üst üste 3 film izlediğim gün içinde en az beklentiyle izleyip, izlediğime pişman olmadığım filmdir.


    (ankalines - 13 Ekim 2012 11:36)

  • comment image

    sinirlerim bozuldu. resmen kanım çekildi amına kodumun filmini izlerken.

    şimdi gelelim benim bu filmden öğrendiklerime;

    --- spoiler ---

    1-amerika'da bir restorantta çalışmak için 4 ya da 5 iq seviyesine sahip olmanız yeterli. yukarısı kurtarmaz. 6 iq ile restoranın zeka seviyesini yükseltebilirsiniz.

    2-biri sizi telefonla arayıp polis olduğunu söylerse herhangi bir kanıt aramaksızın ona koşulsuz şartsız inanmanız ve ne söylerse yapmanız gerekir.

    3-biraz ağzınız laf yapıyorsa bir restoranı arayıp polis olduğunuzu söylerseniz bir kızı soyabilir ve hatta hiç tanımadığı birine oral seks yaptırabilirsiniz.

    4-telefonda bir polis sizin kıçınıza şaplak atılarak cezalandırılmanız gerektiğini söylüyorsa elbette bu dediğini sorgusuz sualsiz yapmalısınız.

    5-yine aynı telefondaki adam tanımadığınız birine oral seks yapmanızı istiyorsa bunun size yapılan hırsızlık suçlaması olayında ne gibi bir faydası olacağını sorgulamak gereksizdir.

    6-elbette bu çılgın restorantın müdüresi olabilmek için çalışanlardan bile daha düşük zekaya sahip olmanız gereklidir. bir kızı soyup eşyalarını arabanıza bırakıp, arabanın kapısını açık bırakmanızı söyleyen birine inanacak kadar zeka yeterli. kısaca bir bitin beynine sahip olmanız lazım.

    ---
    spoiler ---

    ancak olayı sadece amerikalılar çok salak durumuna getirmemek lazım. bizim ülkemizde de var böyle embesiller. tam olarak filmdeki olayla alakalı olmasa da şöyle bir şey var;
    (bkz: sahte şeyhe 1 milyon lira kaptıran kadın hakim)


    (greyback - 12 Ocak 2013 00:11)

  • comment image

    kesinlikle yaratıcı bir senaryoya sahip film. ilgi çekici, daha önce işlenmemiş bir konu. filmin yönetimi ve oyunculuklar da mükemmel. sonuna kadar kesinlikle sıkılmadan ve filmin vermek istediği etkiyi alarak (yani ilk saniyeden son saniyeye kadar gerilerek, yapılanlardan seyirci olarak utanarak) izledim. başrolde dreama walker oynuyor. kendisini don't trust the bitch adlı acayip eğlenceli diziden tanıyorum. çok şirin bir oyuncu. bu filmde de oyunculuğu güzeldi. itaat kelimesini bize hissettirdi. ayrıca kaderin bir cilvesi midir bilmem ama bu filmde bir fast food restoranında çalışan becky adlı karakteri oynayan dreama walker, bahsettiğim dizide de yine bir kafe-restoranda çalışıyordu. ama tabii diğeri komedi yapımıyken bu film tamamen gerilim filmi.

    film dediğim gibi seyirci üzerinde oluşturmak istediği baskıyı oluşturuyor. her şey normal buraya kadar. ama film, senaryo itibariyle bir yerden sonra inandırıcılığını tamamen yitiriyor. oyunculuklar güzel olsa da karakterlerin tepkileri, daha doğrusu tepkisizlikleri, söylenen her şeyi koşulsuz kabul edip bu durumu kabullenmeleri çok anlamsız geliyor. evet, itaat ediyorlar ama bu itaat son derece boş ve temeli olmayan bir itaat. bu yüzden film kesinlikle bir süre sonra inandırıcılığını yitiriyor, kaldı ki gerçek olaylara dayandığı iddia ediliyor.

    --- spoiler ---

    restoranda çalışan becky'nin hırsızlık yaptığını söyleyen ve polis olduğunu iddia eden biri telefonda becky'nin müdürüyle konuşuyor, onu odaya götürüp soymasını istiyor, kıyafetlerini aratıyor, çamaşırlarını çıkarttırıyor. o şokla bunu müdür bunu kabul ediyor, şaşkın becky de kabul ediyor. gerginlik içerisinde polislerin gelmesini bekliyorlar. zaten film bu noktaya kadar çok başarılı. kesinlikle geriliyorsunuz ve ne olacağını merak ediyorsunuz. müdür rolünü oynayan kadın da çok başarılı. polis olduğunu iddia eden adam, müdürü duymak istediklerini söyleyip onu yağladıkça zevke geliyor, moda giriyor, kendini dedektif sanıyor.

    buraya kadar her şey normal ama müdür odadan çıkıp becky'nin başka bir iş arkadaşını (kevin) ona göz kulak olması için odaya gönderdiğinde ve telefonda polis olduğunu iddia eden adam becky'nin üstünün kevin tarafından tekrar aranmasını dile getirdiğinde artık becky'nin tepki vermesini istiyorsunuz seyirci olarak. ama becky kabul ediyor. halbuki ilk aramadan sonra becky'nin bir problem yaşamayacağını dile getirmişti adam. becky'nin bunu telefondaki adama hatırlatmaması ve durumu sorgulamaması çok anlamsız kalıyor. yani bu itaatin nedeni açıklanmıyor, havada kalıyor haliyle.

    restorandaki yoğunluktan dolayı herkesin çalışması gerektiğinden bu sefer becky'ye göz kulak olmak için müdürün nişanlısı evan geliyor. ve telefondaki adam evan'dan da becky'yi soymasını, onu aramasını istiyor. becky tekrar itiraf ezmiyor. evan da durumu tuhaf bulsa da hiç sorgulamadan denilenleri yapıyor. burada seyirci çıldırıyor bu itaate. çünkü asla bir zemine oturtulmuyor bu itaat. becky'nin ellerini açıp zıplamasından, poposuna evan tarafından defalarca sertçe vurulmasına hatta telefondaki adam tarafından oral sekse zorlanmasına kadar bir yığın saçmalıklar silsilesi. adam evan'a becky'nin memelerinin büyük olup olmadığını soruyor ve evan hâlâ denilenleri yapıyor. becky bunu yadırgamıyor. filmin konusunun tamamını içeren compliance kelimesinin altı doldurulmadan bu kadar saçmalık olmasına tahammül edemedim ben.

    filmde gerilimi her sahne boyunca son derece başarılı bir şekilde koruyorlar evet, ama inandırıcılık bir yerden sonra sıfır. halbuki daha zekice bir senaryoyla mükemmel bir film çekmiş olabilirlerdi. bu film, son zamanların en özgün filmi olabilirdi.

    ---
    spoiler ---


    (feministim ben - 5 Nisan 2013 01:17)

  • comment image

    tam karşılığı olmadığı için türkçe'ye uyum, uyumluluk gibi kelimelerle çevriliyor. az önce bir iş arkadaşım tam karşılığını buldu çeviride: "adam olun!"


    (layouter - 15 Nisan 2013 16:08)

  • comment image

    insanı sinirlendirmeyi başaran psikolojik gerilim filmi. kurgu ilgiçekici, yönetmen ve oyunculuklar iyi ama senaryo bir yerden sonra işin tam anlamıyla bokunu çıkarıyor...

    --- spoiler ---

    telefondaki kişinin polis olduğuna inandın tamam sorgulamadın, kızı soy dedi onu da sorgulamadın, götüne bak dedi hadi ona da eyvallah...ama oral seks yaptırmak...yok eşşeğin şeyi...
    ---
    spoiler ---


    (amber gece - 13 Haziran 2013 03:11)

  • comment image

    müdirenin telefondaki adam kendisini övdükçe sorgulayan tavrını bırakıp ı am the best moduna girerek kıza en az telefondaki kadar baskıcı davranması güzel bir detaydır. hikayenin saçmalığını bir kenara bırakıp bu geçişleri ve filme yayılmasını görebilmek bile zevkli geldi bana.


    (gorusmekuzereefenim - 25 Ocak 2014 23:21)

  • comment image

    gercekten rahatsiz edici bir film.

    filme iliskin burada okuduklarimda sunu gordum : konusu sacma, yahut abartili yahut vs. vs.

    bu filmde anlatilan konu gercek, olay suradan okunabilir.

    filmin kendisini sacma yahut rahatsiz edici bulanlar bu olayin hemen tumuyle gercek oldugunu gorduklerinde tahminimce daha da rahatsiz olacaklardir. filmin sacma oldugu dusuncesini ise terkedeceklerdir.

    filmde yer alan ve fast food restoranindaki otorite figurlerini temsil eden insanlarin ruh hallerini anlamak icin sadece milgram deneyi'ne degil ayni zamanda zimbardo deneyi'ne de bakmak gerekmektedir. hatta bence ikincisi ilkine nazaran filmi anlamak icin daha kilit bir konumdadir. arayan otoritenin dedilerini yaptiklari her adimdan sonra rollerini daha cok benimsemeleri ve kimi noktalarda rahatsizlik duysalar dahi 'yapilmasi gerekeni yapma'lari gozlemlemek acisindan cok ilginc. arayanin bu kisileri yeri geldiginde guzel sozlerle odullendirmesi, yeri geldiginde kimi sicak ifadelerle kendine yakin hissettirmesi, yeri geldiginde otoritesini belli edecek sekilde uyarilarda bulunmasi ve yeri geldiginde de cezalandirmasi ... bir film suresi icerisinde otoritenin tesisi surekliliginin saglanmasi ve bir noktada bir delinin cikip bir devrimle isi bozmasi, otoriteyi alasag etmesi bence cok guzel yansitilmis.

    telefondaki sesin dediklerini (hemen hic) sorgulamadan yapmalarinda bir etmenin 9\11 olaylari sonrasi abd toplumunun icine suruklendigi ruh haletinin ve gene ayni olay sonrasi devreye sokulan usa patriot act'in de fazlaca katkisi oldugunu dusunuyorum. gerci filme konu olan telefon aramalarinin 2001'den cok once baslamis oldugu goz onune getirilerek bu dusunce curutulebilir ancak aramalardan hicbirisinde olayin bu noktaya varmadigini goz onunde bulundurulmalidir. yeni yasa sonrasi polis bilinenin cok otesinde yetkilere sahip olmaya baslamis ve 'to protect and to save'den daha cok bir korku ve baski figuru haline gelmistir.

    sinema acisindan bakildiginda ise filme, imdb agziyla konusacak olursam, 10 uzerinden 6 yahut 7 verilmesini normal karsilarim, 5 verilmesi haksizlik olacaktir, 8 verilmesi imkan dahilindedir. sonucta filmi yarida birakip cikaracak bir etki birakabilmektedir. bu bence bir basaridir. iki acidan : film hem rahatsiz ederek bir etki birakabilmistir hem de filmin, cok da aktif olmayan ama varligi tartismasiz onemi haiz basrol oyuncusunun ruh haletini bize yansitabilmistir ki bu olayi iyi aktardiginin bir kanitidir. (filmi yarim birakanlarin cogunun aslinda farkinda olmadan kendilerini o basrol'un yerine koyarak filmi yarim biraktiklarini dusunuyorum.)


    (osuruktan teyyarenin kabin amiri - 19 Şubat 2014 05:48)

Yorum Kaynak Link : compliance