• "1987 yapimi zhang yimou filmi"




Facebook Yorumları
  • comment image

    yönetmenliğini yimou zhang yaptığı,
    1920'li yıllarda çin de kendinden çok büyük biri ile evlendirilen ama hayatın içindeki süprizlerle değişik yerlere gelen büyükannesinin hikayesini anlatan ve kullandıkları şarap yapım tekniği sebebiyle zaten çok sevmediğim şaraptan beni iyice iğrendiren altın ayı ödüllü çin malı film.


    (kambercan22 - 27 Temmuz 2009 16:53)

  • comment image

    zhang yimo'nun mo yan'in aynı isimli romanından sinemaya uyarladığı film.

    çin sinema tarihinde, çin sinemasının dünya sinemasına ilk adımı olarak tanımlanan bu film, büyük bir öneme sahiptir. kendinden önceki bütün sinema filmleri çkp'yi, mao zedong'u övgüler düzerek komünist düzeni yüceltirken, tamamen çin'in iç siyasetinden bağımsız olarak çekilmiştir. elbetteki, filmin sinema dünyasında etkisi ve konumu nasılsa, mo yan'in hong gao liang isimli romanının da edebiyat dünyasındaki yeri ve önemi aynıdır.

    hong gao liang, ilk altın ayı ödülü alan çin filmidir. bunun yanında film, yurtdışında çok sayıda festivalde gösterilmiştir. zhang yimou ve gong li bu filmle meşhur olmuştur.

    filmin senaryosu ve kitap arasında çok küçük farklar bulunmaktadır. romanda vahşet sahneleri çok daha betimleyici olarak anlatılmıştır. bunun nedeni mo yan'in düz kalıpları yıkan betimleme özelliğidir, ki bu da başlı başına kendisinden önceki yazarlarla arasındaki en büyük farklardan birisidir.

    filmle ilgili anlaşılması zor olabilecek ufak notlar vermek gerekirse;

    --- spoiler ---

    - filmin başında gelini* taşırlarken, gelinin ayağını dışarı çıkartması, jiang wen*'ın gelinin ayağını okşaması ve gelinin tepki vermemesi, gelinin jiang wen'dan hoşlandığının ifadesidir. çünkü, çin kültürüne göre ayak teması çok önemlidir. bir kişi karşı cinsten birinin ayağına dokunuyorsa veya ayağını karşı cinsten birisiyle temas ettiriyorsa ve taraflar tepki vermiyorsa, o iş olmuş demektir. hayırlı olsun. bu nedenle, daha sonra "dedem"'in "babaannem"'i otların arasına götürmelesi meselesi, zaten "babaannem"'in razı olduğu bir olaydı.

    -şarap üreticilerinin japonlar'ın yaptıklarına verdikleri tepki herhangi bir milliyetçi duygu içermiyor. tamamen kendi içlerinden birini, kahya'yı öldürdükleri için japonlar'a saldırı düzenliyorlar. bu mesele, yukarıda söylediğimiz çin milliyetçilik duygusunun yansıtılmadığını belirten cümlenin kanıtıdır.

    ---
    spoiler ---


    (evvesa - 25 Aralık 2009 13:54)

  • comment image

    ahım şahım vurucu bir film olmamakla beraber, iyi bir görüntü yönetmenliği içeren ve özellikle kızıl rengin yoğun kullanımıyla komünist çin'e gönderme yaptığını düşündüren '87 yapımı zhang yimou filmi; namı diğer, red sorghum.

    --- spoiler ---

    gong li'nin canlandırdığı babaanne karakterinin, babası tarafından bir katır karşılığında cüzamlı bir şarap imalatçısına peşkeş çekilmesiyle başlayan film, patron öldürülünce taze gelinin de şarap üretimine devam etmesiyle olgunlaşırken, araya sıkıştırılan ve "gözler kalbin aynasıdır" mottolu, az diyaloglu - bol bakışmalı bir aşk hikayesi eşliğinde, ikinci dünya savaşındaki japon istilasıyla sona eriyor.

    ---
    spoiler ---

    verdiğim spoiler'a bir baktım da; evet, pek de detay yakalayamadım açıkçası. tek cümleyle özetlenebilecek bir film benim için.


    (kivikocan - 16 Eylül 2013 19:14)

Yorum Kaynak Link : hong gao liang