• "sol framede görüp, bir çeşit kokteyl sanıp tarifine bakmak için tıkladığım, velhasıl yazılım çıkan bir hede...ben c++ bile zor öğrendim yau germeyin beni...railgun vardır bi de..."
  • "bu framework uzerine kurulmus olan twitter, bu platformu terkederek java'ya ve yine jvm uzerinde calisan scala'ya gecti.aklin yolu bir."
  • "kurulumu zaman zaman osmanlı'dan da daha uzun sürebiliyor."
  • "birkac yil icinde super moda olacak, belki php'nin popularitesine eri$ecek programlama araci.(bkz: web programlama sonbahar ki$ kreasyonu)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    java icin kullanilan struts ve hibernate cozumlerinin birlesimi tadinda,rapid web development icin gelistirilmis pek taze framework. communitisinin cogunu apple kullanicilari olusturmaktadir, en azindan simdilik.


    (recluxus - 9 Ekim 2006 17:41)

  • comment image

    öğrenmeyi, normal kodlamayı unutacağımdan korktuğum ve yazılan syntaların arkada neler çevirdiğini merak ettiğim için sürekli ertelediğim, anlatıldığı ve gördüğüm kadarıyla kodlaması gayet basit framework.


    (trancemaster - 6 Şubat 2007 19:39)

  • comment image

    sol framede görüp, bir çeşit kokteyl sanıp tarifine bakmak için tıkladığım, velhasıl yazılım çıkan bir hede...ben c++ bile zor öğrendim yau germeyin beni...railgun vardır bi de...


    (the threshold of pain - 10 Kasım 2007 10:22)

  • comment image

    çalışırken "mathetic on rails", "keyif on rails" türevi cümleler kurdurtan framework'tür.

    her yerde blog yapma örneği üzerinden anlatıldığı için bir tek o işe yaradığı düşünülür. katiyen doğru değildir. php'nin yapabileceği her şeyi yapabilir ve php + ajax kombosunun gücüne sahip olabilir. tek fark bunların hepsini php'den daha hızlı yapar, amelelik yaptırmaz.

    ruby on rails'i farklı yapan şey php ile yaptığınız işleri size çok daha hızlı ve düzenli yaptırmasıdır. bunun en büyük sebebi mvc patternini içermesidir. yani her şeyin yeri bellidir. size ait olmayan bir rails app'i elinize alınca sitedeki binlerce dosya içinde kaybolmassınız çünkü 1 senedir üzerinde çalıştığınız app'deki dosya diziniyle size ait olmayanınkinin dizini aynıdır. bu rails'e özgü değildir, ancak rails tarafından çok iyi sahiplenilmiştir ve rails kullanıcıyı mvc patternine uymaya zorlar.

    modellere ayrı bir zaafı vardır rails'in. eğer bir model database ile münasebet kurmak dışında işlerle uğraşıyorsa, rails modele kıyamaz ve pek gerekli ama modele ait olmayan kodu observer'ın içine koydurtur.

    hele bir de migration diye bir olayı vardır ki database'de yapılabilecek her değişikliği command line'da tek bir satırla size saniyeler içinde yaptırır. buradaki tek püf nokta migrate işlemini gerçekleştirmeden önce migration'ın içine yazılanları iki defa okuyup yazım hatası olup olmadığını kontrol etmektir. gerçi her şey geri çevrilebilir, maksat uğraşmamak.

    rails gevezelik yapmayı sevmez. dry prensibi de dry prensibi diye tutturur.. papağan gibi size kendinizi tekrarlatmaz. tekrarlamamanız için de dizinde size helper, partial, layout yapma olanağı sunar. böylelikle birden fazla kere kullanacağınız uzun kodları bu küçük arkadaşların içine tıkarsınız ve istediğiniz zaman çağırırsınız. bu kodlar ruby kodu olabilir, ancak olmak zorunda değildir. partial ve layout'un çoğunluğunu html oluşturur. helper'larla da kodunuzun her yeri çok şık gözükür.

    kısacası önümüzdeki 5 sene içinde "internet on rails" lafı epey bir duyulacak.


    (mathetic - 26 Şubat 2011 08:43)

  • comment image

    radiantcms, mephisto ve typo gibi acik kaynakli icerik yonetim sistemlerini hayatimiza sokmus yazilim gelistirme platformudur.

    turkiye'de ruby on rails destegi saglayan hosting sirketi cok az var. orta ve buyuk capli projeler icin daha genis hosting kaynaklari oldugu zaman daha da yayginlasacak.


    (sonsuza kadar yiyebilen adam - 1 Temmuz 2011 16:57)

  • comment image

    hiç kullanmadım hatta ruby'yi de kullanmadım ama bunun adını duyduğumda aklıma hugo'nun gümbürt vagon isimli oyunu aklıma geliyor. enteresan.

    edit: aha buldum lan onda da rayın üstünde sağında solunda olan elmasları topluyorduk. ruby de yakut demek. oradan bir şeyler oluşmuş kafamda.


    (samfisher - 4 Ağustos 2011 11:01)

  • comment image

    şimdi, ben bu arkadaşı öğrenmeye michael hartl ağbinin webcast ve kitapları ile başladım. oldukça dolu anlatıyor ve test driven development, heroku ve github ile harmanlayarak konuyu öğretiyor (n'aber git?). webcastlarda bize adım adım bir twitter klonu yaptırtıyor hartl üstad, en başta ruby'in en çok tutulan, böyle yana döne şeyettirilen scaffolding mevzusu ile olaya giriyor ve ekliyor "eğer bu webcastlarda izleyeceğiniz tek bir video olacaksa ne olur bunu izlemeyin!" zira scaffolding bir halta yaramıyor. yani eğer derdiniz "beş dakkada blog yaptım ben ehe" ise süper showcasing de, öyle ben uygulama yapacağım diyorsanız o yol, yol değil.

    tutorial'a biraz daha değinmek gerekirse eğer, esas konu olarak addettiği kısma başladığında hartl abi en başta düz html sayfaları yarattırıyor, views/pages altında olanlardan başlıyor, onları refaktöre ettirerek rubyleştiriyor ve partiallar ile layoutlara sayfaları kısım kısım bölmeye başlıyoruz. en son sign up sayfasının kabasını yaptırdı bıraktırdı. 12 bölümlük tutorial'ın ancak yarısına gelebildim.

    şimdi, ruby on rails inanılmaz bir sistem. lakin bu arkadaşın bundle install ile şeyettirilen bir gem indirme safhası var ki insanı kanser eder. mesela rspec ile şirin şirin test driven development yapıyorsunuz diyelim, bir yerde sayfaları pathlayacaksınız, yani kıro gibi /pages/about yazmak yerine /about denildiğinde insan gibi routes.rb'den yönlendireceksiniz, şimdi eğer elinizdeki webrat'in versiyonu 0.2.8 değil de 0.2.9 ise (salladım bu arada) uygulamanız infilak ediyor, ederken de "öyle bir sayfa bulunamadı" diyor. lan?! google olmasa, zinhar bulunmaz o sebep.

    bir de ben bu yazılımı öğrenmeyi mbp'da yapıyorum. bir uygulama platformu bu kadar mı başka platformlarda sorunlu olur? hem windows, hem linux hem de macte rvm ile aynı ruby versiyonu ve aynı rails'i indiriyorum çeşit çeşit sorunla karşılaşıyorum. dolayısıyla başka bir sistemde ne olacağı nasıl develop edileceği bir muamma (niye ror'cuların çoğunun macci olduğunu da anlamış bulundum bu mini macera ile tabii).


    (darksoul - 26 Aralık 2011 20:20)

  • comment image

    yaklaşık 3 aylık yoğun ve hızlandırılmış öğrenme ve uygulama dönemi içinde, neredeyse 10 senedir php ile hemhal olup kazanamadığım web ile alakalı teknik uygulama becerilerini uygulama yeteneği kazanmamı sağlamış ve insanı web development alanında vizyon sahibi yapan framework. en avam ve basitleştirilmiş söylenişi ile tıpkı php, asp.net, jsp gibi, web sitesi geliştirmenizi sağlayan bir dil kütüphanesi diyebiliriz.

    bu entry'yi okuduğunuza göre muhtemelen ruby on rails lafzını bir yerlerden görüp duymuş, nedir ne değildir diye merak eden ve "acaba sözlük'te bununla alakalı ne yazmışlar" deyip bu başlığa göz atan bir web developersınızdır. eğer ki web developersanız fakat ruby on rails'ı ilk kez bu entry'de duyuyorsanız şöyle bir bilgi ilginizi hayli arttırabilir. twitter'ın alt yapısı ruby on rails'dir.

    müsaadenizle bu müthiş framework ile ilgili yorumlarımı sizinle paylaşmak isterim.

    öncelikle şunu söylemem gerekiyor ki, ror öğrenmek isteyenler veyahut ror'un tam olarak ne olduğunu anlamakla ilgilenenler aşağıda belirteceğim yeteneklere/bilgilere sahip olmalılar:

    1. okuduğunu iyi anlayabilecek ve soru sorup cevap alabilecek kadar ingilizce bilmek.
    2. oop'nin ne olduğunu bilmek.
    3. mvc'nin ne olduğunu bilmek.
    4. orm'nin ne olduğunu bilmek.

    yukarıda saydıklarımdan herhangi biri hakkında malumata/yeteneğe sahip değilseniz, öncelikle bu konular hakkında yüzeysel de olsa bilgi/yetenek sahibi olup, yazacaklarımı ondan sonra değerlendirmeye almanızı tavsiye ederim.

    ruby on rails nedir?
    -------------------------
    kısaca ror, ruby programlama dili ile yazılmış bir web frameworktür. hayli afilli bir kelime gibi duran framework aslında en basit anlamıyla, herhangi bir programlama dilinde geliştirme esnasında sıklıkla ihtiyaç duyulan fonksiyonların/metodların, belli bir pattern çerçevesinde bir araya getirildiği iş kolaylaştırıcı kodlar topluluğudur. gelişmiş bir kütüphane, plug-in'ler manzumesi, çoooook temel bir şablon diyebiliriz belki de. * *

    hemen somutlaştıralım.

    php:

    <?php echo "bu bir yazı"; ?>

    ruby on rails:

    <%= "bu bir yazı" %>

    php:

    <?php
    $counter = 5
    for i, $counter => i , i++
    echo "5 kere yaz";
    ?>

    ruby on rails:

    <% 5.times do %>
    5 kere yaz
    <% end %>

    ruby on rails'in diğerlerinden farkı nedir?
    ----------------------------------------------------
    bu soru, ror hakkında bilgi almak isteyen herkesin aklına gelir sanıyorum. benim de gelmişti. fakat bunun 'yanlış' bir soru olduğunu, 'ror'un ne olduğunu uygulamalı olarak öğrendikçe anladım. bu soruya illa ki bir cevap vermek gerekecekse yazının başında söylediğimi tekrar etmeliyim sanırım: ror'un size kazandırdığı en önemli şey bence web geliştirmenin her açıdan ideal yöntemleri noktasını yakalama * konusunda sizi teşvik etmesi ve vizyon kazandırması.

    nasıl mı oluyor bu? açıklayayım...

    bir defa ruby on rails öğrenmek istediğiniz zaman, onun öncesinde -ve o sırada- öğrenmeniz gereken birçok şey var. birincisi ingilizce! evet, evet... yanlış okumadınız. ruby on rails sizi ingilizce'nizi ilerletmeniz konusunda zorlar. birincisi, ruby programlama dilinin syntax'i bildiğiniz ingilizce gibidir. yukarıda verdiğim örneği hatırlayın.

    <% 5.times do %>
    5 kere yaz
    <% end %>

    "5 kere yap" diyerek oluşturduğunuz blok içinde loop yapıyorsunuz mesela... daha da enteresan bir örnek vereyim.

    <%= 15.minutes.ago %>

    sizce bu komut satırı ne yapar? :) "15 dakika önce"sinin tarih ve saat bilgisini verir... evet, işte ror bu kadar fonksiyonel ve eğlenceli!

    tabii bu söylediklerim sadece işin şov kısmı. dediğim gibi ingilizce bilmeniz zaten başlangıç için bile çok önemli. ruby on rails'in sizi öğrenmeye teşvik edeceği şeyler ingilizce ile sınırlı değil.

    - gerçek anlamda oop'nin web geliştirmede nasıl kullanıldığını öğrenirsiniz. (zira ruby programlama dilinde istisnasız her şey ama her şey birer object'tir.)

    - eğer daha önce kullanmadıysanız, mvc pattern'i ile geliştirme yapmayı öğrenirsiniz. "düzenli" çalışmak, aradıklarınızı bulmak ne kadar kolaymış görürsünüz ve şaşırırsınız...

    - git ile tanışırsınız. version yönetiminin bir yazılımcı için ne kadar faydalı ve önemli bir icat olduğunu görürsünüz. github'daki dünyanın en ayrıcalıklı yazılımcılarla aynı sanal ortamlara girer çıkarsınız.

    - ruby on rails tabanlı geliştirme yapmak için en ideal platform *nix tabanlı işletim sistemleri olduğundan *nix dünyası ile hemhal olursunuz.

    - orm kullanmanın ne kadar büyük bir rahatlık olduğunu görürsünüz. amele gibi satırlarca sql yazmak zorunda kaldığınız zamanları düşünür gülersiniz.

    - ona gülerken sonradan "sql mi??" diyerek artık nosql database'ler * ile çalıştığınızı hatırlar ve yeniden gülümsersiniz.

    - gem uzayına adım atar ve ruby on rails'in ne kadar sadık, çalışkan, üretken bir communitysi olduğunu görür ve imrenirsiniz. github'da birkaç tane türk'ün ror adına ne kadar önemli işler çıkardıklarını görürsünüz, göğsünüz kabarır...

    - testing kavramı ile tanışırsınız. unit testing, integration tests, test driven development gibi kavramlar 'akademik' zırvalar olmaktan çıkar sizin için. çünkü bütün community bu kavramları 'günlük' dil içinde devamlı kullanmaktadır. yazılımda en ideal noktaya gitmek için devamlı imrenecek şeyler bulursunuz.

    velhasılı...

    ruby on rails'in -benim açımdan düşünürsek- php ile arasındaki en büyük fark bence `ruby on rails'in alelade bir dil değil, bir yaşam/yazılım tarzını simgeleyen adeta bir amiral gemi olmasıdır.

    ruby on rails'in ne gibi teknik avantajları var?
    ------------------------------------------------------------
    şimdi şunu baştan söylemek lazım. "proje için en uygun olan dil, o proje için en iyi dildir". şahsen yazılım konusunda agnostik olunması gerektiğine inanıyorum. her projenin spesifik ihtiyaçları, gereklilikleri, kısıtlayıcılıkları olabilir. açıkçası ruby on rails öğrendim diye parasız kaldığımda joomla ile 15 dakikada site hazırlamayacak değilim :)

    benim kafamdaki ruby on rails en ideal olanı simgeliyor.

    bir defa ister ror öğrenin ister öğrenmeyin, mesela php yazıyorsanız ve hala codeigniter'ı bilmiyorsanız, cakephp'yi, yii'yi duymadıysanız, kohana'dan bîhaberseniz; önemli bir vizyon eksikliğiniz var demektir. "ben kodlarımı notepad'te yazıyorum hala be!" diyerek bunu bir "artistlik" vesilesi sayan loserlardan değilsinizdir umarım... hakikaten 2012 yılında olacak iş değil. (bkz: sublime text editor) (bkz: text mate)

    öncelikle framework'ler sizi kısıtlamadığı sürece candır. (asp.net hariç :) mvc design pattern candır. orm'ler candır. fragment caching olmazsa olmazdır.

    bunların bazılarını php ile de elde etmeniz mümkün. ama nasıl? ya yukarıda saydıgım framework'lerden bir framework beğeneceksiniz * ya da yemeyip içmeyip yıllarca oturup tek başınıza yazacaksınız hepsini...

    rivayet odur ki; üstad necip fazıl vapurla karşıya geçerken biri gelip "şeyhe tarikata ne gerek var? biz yolumuzu bulabilirdik" der. üstad cevabı yapıştırır: "ne diye vapura bindin ki? yüzerek geçseydin ya karşıya?"

    benim görüşüm budur.

    işte ruby on rails web development alanında teorideki en ideal olan ne varsa, pratikte bünyesine toplamış bir güzellikler topluluğudur. convention over configuration düsturu ile oluşmuş ve her geçen gün daha da kökleşen bir gelenek anlayışı vardır. community'sindeki herkes bu geleneklere sıkı sıkıya bağlanır ve anlaşması çok kolay olur.

    bence vakit kaybetmeden kolları sıvayın...

    not: sözlükte ruby'ci arkadaşlar varsa mesajlaşalım, kontak kuralım, birbirimizi sevelim sayalım :)


    (scaryguy - 11 Aralık 2012 02:58)

  • comment image

    yapılacak son şeyin development environment'ı olarak windows'u seçmek olacağı caanım framework.

    katiyyen windows üzerinde ruby on rails uygulaması yapmaya çalışmayınız. bir defa ruby on rails'in doğasına ters. birçok gem'in çalışması için gerekli birçok kütüphanenin windows desteği yoktur ayrıca.

    virtual box ya da vmware player gibi rahatlıkla windows üzerinde sanal linux makinası kurmanızı sağlayan programlar mevcut.


    (scaryguy - 22 Kasım 2013 00:42)

  • comment image

    laravel'den gelenlerin pek de yabancı kalmayacağı bir framework. zaten taylor otwell'in de ruby ile ilişkisi vardı galiba.

    composer yerine bundle (bundle:install yerine gem install), artisan yerine rake (php artisan db:seed yerine, rake db:seed), package'ler yerine gem, composer.json yerine gemfile, 'php artisan serve' yerine 'rails server' gibi benzerlikler daha girişte gözünüze çarpıyor.


    (metude - 10 Ocak 2014 02:45)

  • comment image

    rails, endüstriyel güçte ağ uygulamalarını daha az kodla ve daha fazla zevkle yazmayı sağlayan, açık kaynak bir ağ frameworküdür. mimari olarak tomcat + struts + hibernateden oluşan j2ee mimarisine benzer ama ağ uygulaması geliştirmeye felsefi olarak başka bir açıdan yaklaşır. j2ee başka başka yerlerde geliştirilmiş bileşenlerin xml konfigürasyon dosyaları aracılığı ile birleştirilmesi ile proje geliştirmeye meyilli bir frameworktur. burada "uyum" konfigürasyon dosyaları ile sağlanır. rails'de ise uyum kodda bileşenlerin uyumlu isimlendirilmesi ile sağlanır ( örneğin müşteri nesnesinin ismi customer ise karşılığında veritabanında oluşturulan tablo customers isminde olmak zorundadır). rails bu sebeple konfigürasyon dosyalarına ihtiyaç duymaz, iskelet kodu otomatik üretir ama rails uygulamaları baştan sona tek projede oluşturulma eğilimindedir. avantajları şunlardır:

    - endüstride bilinen mvc - model view controller patternini gerçekleştirir. bu sebeple yazılım endüstrisinde ağ uygulaması geliştirmiş birçok kişi tarafından kolayca adapte olunabilecek bir yapıdadır.

    - framework kendine ait bir web servera (webbrick), http talep ve cevaplarını işleyen bir altyapıya ve kolayca ilişkisel veritabanı erişimi sağlayan bir mekanizmaya sahiptir.

    - ruby programlama dilinin dinamik yapısının da yardımı ile büyük miktar tesisat kodu otomatik olarak üretilerek geliştirme zamanı kısaltılır.

    - ruby programlama dilinin temiz sözdiziminin de yardımı ile gayet anlaşılır bir sözdizimine sahiptir.

    - dry-dont repeat yourself felsefesi ile yazılmıştır. yani, kodda anlatılan bir hikaye neden bir de xml dosyalarında anlatılsın diyerek konfigürasyon dosyalarını bir kenara atar. rails'de herşey tek bir programlama dili ile yapılır-ruby.

    - activerecord özelliği sayesinde veritabanı işlemleri için sql yazma zorunluluğu minimuma iner (activerecord crud işlemlerle ilgili sql kodlarını otomatik olarak üreten ve bu kodları geri planda saklayan bir orm - object relational mapping mekanizmasıdır).

    edit:
    ruby on rails web geliştirme "framework"ü ajax teknolojilerini en iyi destekleyen platformlardan biridir aynı zamanda.


    (milleplateaux - 11 Temmuz 2005 00:23)

  • comment image

    yazilim gelistiricilerinden biriyle daha dun tanistigim, inanilmaz kullanisli ve iyi dusunulmus open source framework.
    tek kisinin birkac haftada temelini kodladigi daha sonra hemen google'in odul verdigi bir proje.
    web gelistirme dunyasinin en son buzz wordlerinden.
    yaraticisi : david heinemeier hansson


    (try try try - 5 Haziran 2006 23:59)

Yorum Kaynak Link : ruby on rails