Süre                : 1 Saat 44 dakika
Çıkış Tarihi     : 19 Nisan 1971 Pazartesi, Yapım Yılı : 1971
Türü                : Drama,Romantik
Taglar             : yaz tatili,Genç angst,Yaş gelişi,ikinci dünya savaşı,Takıntı
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Warner Bros.
Yönetmen       : Robert Mulligan (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Herman Raucher (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Jennifer O'Neill (IMDB)(ekşi), Jerry Houser (IMDB)(ekşi), Robert Mulligan (IMDB)(ekşi), Walter Scott (IMDB)(ekşi)

Summer of '42 (~ Yaz günüydü) ' Filminin Konusu :
ABD 'nin 2.Dünya Savaşı 'na katıldıktan sonraki ilk yaz olan 1942 yılının yazında New England 'a bağlı Nantucket adasında tatillerini geçiren 15 yaşlarındaki yeni yetme hayalperest Hermie (Gary Grimes) ve iki arkadaşı Oscy (Jerry Houser) ve Benjie (Oliver Conant) için savaş çok uzaklardadır.Onların tek derdi yeni uyanmaya başlayan cinsel dürtüleri ile nasıl baş edecekleridir.Arkadaşları ilk cinsel deneyimlerini akranları olan kızlarla yaşamaya çalışırken Hermie kocası savaşa gitmiş bir pilotun yalnız yaşayan karısı Dorothy (Jennifer O'Neill) 'ye aşık olur.

Ödüller      :

Academy Awards - Oscar:En İyi Film Müziği
BAFTA:Anthony Asquith Award for Film Music


  • "dunyanin cogu bolgesinde savasin golgesi altinda gecen yaz mevsimi.(bkz: 1942)(bkz: ikinci dunya savasi)ayrica(bkz: summer of 69)"
  • "robert mulligan'ın 1971 yılında yönettiği jennifer o' neill'in güzelliği karşısında yerimize mıhlandığımız, hernie ve ahbap çavuşları ile pek bir nostaljik bir tat yakaladığımız film."




Facebook Yorumları
  • comment image

    robert mulligan'ın 1971 yılında yönettiği jennifer o' neill'in güzelliği karşısında yerimize mıhlandığımız, hernie ve ahbap çavuşları ile pek bir nostaljik bir tat yakaladığımız film.


    (arvo - 29 Haziran 2003 13:21)

  • comment image

    robert mulligan'ın yönettiği summer of '42, 14-15 yaşlarındaki 3 arkadaşın bir yazına (1942 yazı), bu yaz "cinsellik" anlamında yaşadıkları maceralara odaklanıyor. başkarakterimiz hermie tek başına yaşayan, 30 yaşında, evli bir kadına âşık olur, olaylar gelişir. bayağı tanıdık, bildik bir öykü anlatıyor bizlere mulligan. hepimizin o yaşlarda yaşadıkları derlenip toparlanmış ve önümüze koyulmuş. mulligan gençliği ve cinselliği başarıyla işliyor filminde. öte yandan her anı ayrı komedi. mizahı da bayağı kaliteli yani. söz gelimi; hermie'nin "lastik" dediği prezervatif/kondom almak için eczaneye girdiği o sahnede utangaçlığından, bir türlü kondom isteyememesinden doğan mizah (bu filmden 43 sene sonra bile millet halen eczaneden kondom almaya çekiniyor) ya da sevişmek için gittikleri plajda oscy'nin durumunu anlatan o sekans, hermie'nin dorothy'nin evinde eşyalarını yerleştirirken kadının bacaklarını görüp kendinden geçtiği o sekans sonsuz bir mizah içeriyor. tabii cinselliğin nasıl yaşanacağını madde madde anlatan o kitaba bakıp cinselliği öğrenmeye çalışmaları da enfesti. kısacası mizah açısından da dolu dolu bir film. eğlenmemek, bu filmi sevmemek zor. dorothy rolündeki jennifer o'neil da gerçekten mükemmel bir kadınmış. 4 dalda (müzik, uyarlama senaryo, kurgu, görüntü yönetmenliği) oscar'a aday olup müzik oscar'ını kazandığını, keza bafta'dan da müzik ödülünü aldığını, 4 dalda altın küre'ye aday olup sıfır çektiğini belirteyim. sonuçta kaliteli bir ingiliz filmi.


    (sherlock holmes 90 - 9 Ekim 2014 09:47)

  • comment image

    jennifer o'neill'ın bünyede gülşen bubikoğlu etkisi yarattığı, kendisine aşık ettiği film. senaristin kendi ergenlik yıllarından, "o yaz"a ilişkin gerçek bir hikayedir ve sahiden de dorothy'nin kim olduğu asla öğrenilememiştir.

    edit: o'neill filmin çekildiği sırada 22 yaşındadır.
    edit2: dorothy'nin kim olduğu asla öğrenilememiştir, evet. çünkü dorothy'nin soyadını sormak hiç aklına gelmemiştir. fakat film ve aynı adlı roman kült haline gelince senarist herman raucher'e kendisinin dorothy olduğunu iddia eden yüzlerce mektup gelmiştir. raucher içlerinden birinin gerçek dorothy olduğunu el yazısından tanır. dorothy 14 yaşındaki o cocuğa psikolojik zarar verip vermediğini merak etmektedir. yeniden evlenmiştir, mutludur. hatta o mektubu yazdığı sırada bir torunu bile vardır.

    yine de gerçek şu ki; esas dorothy'nin neye benzediğini yalnızca raucher biliyor ve kimse asla öğrenememiştir.


    (navarro7 - 30 Mart 2015 05:26)

  • comment image

    filmde hermie ve oscy'nin kızlarla gittikleri sinemada oynayan film " now, voyager"dır. filme yöneltilen en büyük eleştirilerin başında da bu sahne gelir. zira, bahsi geçen filmin vizyon tarihi "ekim 1942"dir oysa hikaye 42'nin yaz aylarında geçmektedir.


    (navarro7 - 30 Mart 2015 05:58)

  • comment image

    ilk defa 1993'te, show tv'de yayinlanan; filmin ortalarina dogru annemin beni bakkala gondermesiyle sonunu izleyemedigim, o andan itibaren 13 yasindaki beni her haftasonu tv eklerinde haril haril kendisini aratan film. ama ne yazik ki, show tv bu filmi bir daha yayinlamadi ve tam 7 yil sonra tekrar izleyebildigim olaganustu film.
    13 yasindaki hermie'nin, kocasi savasa giden 30'lu yaslarindaki sophie'ye olan platonik askini oldugu gibi, abartmadan, "muthis ask hikayesi" olarak gostermeyen, tamamen dogal bicimde yasanan tek tarafli askini anlatir bu film. herhalde bendeniz de bu duru anlatimdan dolayi, bu film bende resmen uzerimden tren gecmis etkisi yaratti. film british columbia'da gecer ve zaman da adindan da anlasilacagi gibi 42 yilinin yazidir. filmin muzikleri oscar odulu kazanmistir. filmin hele bir son sahnesi vardir ki, hermie'yle sophie'nin son geceleri... sophie'nin kocasindan gelen mektup... muzik... tam bir saheser. 13-15 yaslarindaki erkeklere buyuk etki yapmasi muhtemel, ilerki yaslarinda kendinden buyuk kadinlardan hoslanmasina sebep verebilecek bir filmdir. izlenmesinde yara vardir.


    (deli petro - 23 Eylül 2004 06:58)

Yorum Kaynak Link : summer of 42