Elevator (~ Elevador) ' Filminin Konusu : Bir şirket partisine gitmek için bir gökdelenin asansörüne binen dokuz kişi vardır: bir güvenlik görevlisi (Mohammad), bir televizyon muhabiri ile nişanlısı (Maureen ve Don), bir komedyen (George), yaşlı bir hanım (Jane), şişman bir çalışan (Martin), hamile bir kadın (Celine), bina sahibi (Henry Barton) ve on yaşındaki torunu (Madeline). Asansörde partinin olduğu kata çıkarken klostrofobisi olan George korkmaya başlar ve 49. Katta Madeline acil durum düğmesine basarak komedyenin klostrofobisinin şiddetini daha da arttırır. Henry çağrı düğmesine basar ve güvenliği alarma geçirir. Jane oğlunun geçen sene Irak’ta öldüğünü söyler, Henry ile yüzleşir ve kocasının Barton Investments şirketine yatırım yaptığı için her şeyini kaybettiğini belirtir. Henry’ye duyduğu öfkeye rağmen, bina sahibinin verdiği partide “önemli bir noktaya temas etmeyi” planlar. Aniden Jane kalp krizi geçirir ve ölür. Ama ölmeden önce üzerinde bir bomba olduğunu itiraf eder. Tartışmaların ardından, Celine Jane’in vücudunu arar ve bombanın bileğine bağlı olduğunu fark eder.
Unknown(2006)(6,5-28543)
The Killing Room(2009)(5,7-12799)
Truth or Dare(2012)(5,6-8012)
Nine Dead(2011)(5,5-11321)
House of 9(2005)(5,5-8519)
Kill Theory(2009)(5,5-6519)
Panic Button(2011)(5,3-6326)
Hunger(2009)(5,3-4316)
Vile(2012)(5,0-5816)
247°F(2011)(5,0-5064)
Breathing Room(2008)(4,4-3294)
en kaba tabirle "asansör sunumu" manasına gelen kavram. kısaca, bir projeyi bir yatırımcıya asansör yolculuğu süresince (yaklaşık 60 saniye) anlatabilme sanatı olarak özetleyebiliriz.
(son peygamber - 22 Haziran 2010 18:50)
uçaklarda bulunup uçağın burnunu yukarı veya aşağı doğru yönlendirmeye yardımcı olan nasıl çalıştığını merak ettiğim bir sistem
(kmj - 30 Ağustos 2010 20:32)
özyeğin üniversitesinde her kış yapılmaktadır. hüsnü özyeğin, ali sabancı gibi yatırımcılar gelir ve olay bu adamları 1 dk içinde ikna etmekdir. kazanmak için işin sırrıda şudur; fikriniz istediği kadar abdürst olsun canlarım orda senin fikrine değil ataklığına, konuşmalarına be bir dakikada bu beni ikna edebiliyor mu, fikrini cazip gösterebiliyor mu? baktıkları tamamen budur. 50 puan sunum 50 puan fikirden verilmektedir ama odaklandıkları çoğunlukla sunumdur. orjinal bişey bulucam diye kasmadan sunumunuza efendi efendi çalışın.
(gorusmekuzereefenim - 15 Kasım 2012 13:44)
(bkz: brand mantra)
(croswell - 19 Haziran 2014 15:56)
uçakların, üç boyuttan biri olan pitch ekseninde hareket etmeleri için sahip olduğu kumanda elevator'dır. elevator ile pitch eksenindeki hareketi kontrol edebilirsiniz. muhtemelen iş hayatındaki kullanımı da buradan gelmektedir.
(ready for departure - 19 Haziran 2014 16:09)
sales pitch'in bir türü ve genelde yatırımcıya yapılanı. girişimcilik eğitimlerinde özellikle vurgulanan, iş fikrinizi 60 sn içerisinde bir potansiyel yatırımcıya* bütün önemli yönlerini (özellikle nasıl para kazandıracağını) göstererek ikna edici bir biçimde anlatma olayı. girişimciliğin anavatanı amerika'da çok önem verilen bir tekniktir ama ülkemizde girişimcilik kültürü yanında yatırımcılık kültürü(hele de startuplara) de fazla gelişmediği için, biraz sırıtmaktadır, zira bu şekilde bir asansörde kıstırdığınız türk bir para babası amcaya böyle makinalı tüfek gibi iş fikrinizi anlatsanız, en iyi ihtimalle "hele bi soluklan yiğenim" der. öte yandan iş fikirleri gayet iyi olup bunu 60 saniyede olmasa bile derli toplu, özet şekilde, kimsenin içini baymadan anlatamayan bir milyon girişimci adayı gördükten sonra, bu konuda eğitimin ve kendini geliştirmenin, girişimcilik için önemini çok iyi anlamış durumdayım.elevator pitch'in asıl amacı yatırımcıyı sizin fikrinize yatırım yapmaya ful iknadan ziyade, sadece merak uyandırabilmek ve mümkünse bir sonraki görüşmeye randevu alabilmek üzerine yoğunlaşmalıdır. zira 60 saniyede yatırım yapmaya ikna olacak yatırımcı sayısı neredeyse yoktur. bunun yanında doğru, sizin fikriniz gibi fikirlere yatırım yapmaya istekli kişilere fikrinizi anlatmanız gereklidir. konuyla alakasız, yanlış seçilmiş, daha kötüsü fikrinizi çalabilecek kişilere karşı, anlatacağınız kişiyi dikkatle seçmeniz önemlidir.bu konuşmanın 6 temel soruya yanıt verebilmesi gerekir. bunlar:1. ne satıyorsunuz? ürününüzün özellikleri nedir?2. kime satacaksınız? (piyasanız var mıdır, kimlerdir?)3. nasıl para kazanacaksınız?4. siz kimsiniz? bu ürünü satabilecek özellikleriniz nelerdir?5. rakipleriniz kimler?6. rakabet avantajınız nedir?bunların yanında konuşmanıza ilgi çekici şekilde başlamanız, organize bir yapıyla anlatmanız, 150-200 kelime ile sınırlı tutmanız, tutkulu, ilgili ve hevesli olduğunuzu karşı tarafa gösterebilmeniz ve de en sonunda mutlaka karşı taraftan birşey istemeniz gerekmekte. bu istek de iletişim bilgileri, sonrası için bir randevu veya size bir konuda referans olması olabilir. bunun yanında konuşma esnasında ürünle ilgili gösterebileceğiniz bir görsel materyal (mesela çok hızlı şekilde konuşurken cep telefonunuzdan resim/diyagram göstermek gibi) ya da kendi iletişim bilgilerinizin olduğu bir kartvizit türü birşeyi de verme, dolayısıyla ilgiyi artırıp sonradan da hatırlanmayı kolaylaştırmayı düşünmek gerekir. tüm bunların üzerinde çalışıp derli toplu karşıdakine anlatabilmek sizi öne geçirecektir.kendinizi bu konuda geliştirmek istiyorsanız, youtube'da çok hoş videolar var, onlara bakınız. ayrıca elbette dragons' den adlı programın bölümlerine de göz atın.(bkz: iş fikri)
(iwillshowyouwhatitmeans - 13 Aralık 2014 13:12)
finlandiya'da da yaygın olarak kullanılan bir proje/fikir sunum tekniği.
(nekodunlangafana - 4 Mart 2015 15:41)
Yorum Kaynak Link : elevator pitch