Star Trek: Deep Space Nine (~ DS9) ' Dizisinin Konusu : class="text-collapsed" style="overflow: hidden;" (Star Trek: Deep Space Nine) Uzay Yolu: Derin Uzay Dokuz Yeni Nesil ile aynı zamanda geçmektedir ve 1993'ten başlayarak yedi yıl boyunca yayınlandı. Bir yıldız gemisi yerine başlıca bir uzay istasyonunda geçen tek Uzay Yolu dizisidir. Dizi Kumandan (daha sonra Kaptan) Benjamin L. Sisko(Avery Brooks) tarafından yönetilen ve Bajoran sisteminde yeni keşfedilmiş ve sabit yegane Solucan deliği'nin yanında bulunan uzay istasyonundaki mürettabatın ve istasyon sakinlerinin maceralarını izler. Hikâye hemen yakındaki Bajor gezegenin Cardassia'lılar tarafından işgali, Sisko benzersiz ruhsal rolü ve Dominion ile olan savaş gibi konuları da içerir. Derin Uzay Dokuz Gene Roddenberry'nin daha önceki serilerde yasakladığı uzun seri hikâye anlatımı, mürettabat içinde çatışma gibi konularla diğer Uzay Yolu serilerinden ayrılır.
Star Trek: The Next Generation(1987)(8,6-107873)
Star Trek(1966)(8,3-65999)
Star Trek: Voyager(1995)(7,8-59847)
Star Trek II: The Wrath of Khan(1982)(7,7-103515)
Star Trek: First Contact(1996)(7,6-108786)
Enterprise(2001)(7,5-38486)
Star Trek IV: The Voyage Home(1986)(7,3-72169)
Star Trek VI: The Undiscovered Country(1991)(7,2-63622)
Star Trek III: The Search for Spock(1984)(6,7-67528)
Star Trek: Generations(1994)(6,6-69064)
Star Trek: Nemesis(2002)(6,4-66777)
Star Trek: Insurrection(1998)(6,4-64003)
3. star trek dizisi... 1993-1999 yılları arasında 7 sezon boyunca sürmüştür... bajor gezegeninin yörüngesinde bulunan deep space nine adlı uzay istasyonunun içinde ve etrafında gelişen olayları irdeler... dünyaya oldukça uzak bir noktada yer alan bu derin uzay istasyonunu önemli kılan hemen yakınındaki wormholedur... bu geçit bilinen galaksinin çok uzağında bir bölgeye açılır... başlangıçta gerek ticaret gerek keşif amaçlı olsun şen şakrak oluşumlara yol açarken öteki taraftaki dominion adlı ırkın adı üstünde domination tadındaki yaklaşımları federation, klingonlular, romulanlılar gibi birçok ırkın savaşa girmesine yol açacak deep space nineise bu savaşın tam ortasında yer alacaktır...
(calhoun - 26 Nisan 2002 11:35)
star trek dizilerinin volvosu.
(dirk pitt - 3 Ocak 2008 05:10)
karakterleri mükemmel bir detaylılık barındıran, hikayesinin anlattığı uzun süreçte, bağımsızlığı, ayrımcılık karşıtlığını ve farklılıklara saygıyı öne çıkaran mükemmel bir dizi, adeta çok uzun metrajlı bir film.bağımsızlığını kazanan bajor'da, federasyona katılan cardassia'lıların işgalinden sonra, eski bir cardassia işgal istasyonu olan ve bajor'un yörüngesinde, bir wormhole'un hemen yanında bulunan, federasyon tarafından deep space 9 adı verilen istasyona, bajorluların isteğine müteakip benjamin sisko'nun atanması ile başlar hikaye. federasyonun, bajor'un, cardassialıların, ferengi'lerin, klingonların, romulanların ve elbette domion'un evrimini ve zor kazanılan barışın inşa sürecini izlemek, benzerine az rastlanan bir deneyimdir.bu diziyi seyrederken, "bir bilimkurgu dizisi seyrederken ağlamak" ve (gerçekten de) "orada olmayı istemek" gibi olgular hayatınıza girerler.
(el fikir - 18 Kasım 2008 20:07)
original series, the next generation, voyager ve enterprise ın aksine, steril olmayan tek star trek dizisi. o istasyon ve gezegenler gerçekten orada var ve gerçekten orada birileri yaşıyormuş hissiyatını verebiliyor... bu dizinin geçtiği ortamda ciddi ticaret ilişkileri, ırklar arası poltik ve sosyal ilişkiler görülebiliyor... tüm bu gerçekçiliğin ve yoğunluğun nedenide ronald d moore un bu dizide yapımcı ve yazar rollerini üstlenmiş olması...
(dirk pitt - 18 Kasım 2008 20:24)
(bkz: second skin)
(spacetimereality - 18 Kasım 2008 20:34)
(bkz: past tense/@dirk pitt)
(dirk pitt - 17 Şubat 2011 03:08)
konu ve karakter gelişiminin en güzel oldugu 2. star trek dizisidir. 7 sezonu aralıksız izleyince "bende orda olmak istiyorum" diye haykırası gelir insanın.
(dirk pitt - 5 Mart 2003 21:10)
star trek dizileri arasinda hikayesi en "cetrefil" ve uzun vadeli olandir. ozellikle ikinci sezondan itibaren yapimcilari bir uzay istasyonunda gecen bu dizinin birer uzay gemisinde gecen diger star trek dizileri gibi her bolum ayri bir hikaye halinde seyircilerin ilgisini uzerinde tutamayacagini anlamis, ve uzun vadeli bir tehlike olan dominion u ve bununla beraber gelen entrikalari senaryoya eklemislerdir.
(oz minus - 26 Ağustos 2003 21:14)
ronald d moore'un resmen öttürdüğü 1993 yapımı dizi. battlestar galactica'dan sonra seyredecek düzgün bilimkurgu kalmayınca arayışlara girmiştim. babylon 5'a başladım ama kepaze oyunculuk ve tırt uzaylı tiplemeleri yüzünden hikayeye bir türlü giremedim. sonra ds9'a başladım. başlayış o başlayış 7 sezon 3 ayda bitti, muhteşem bir bilimkurgu ziyafeti oldu. zamanında niye seyredemedim diye bayağı hayıflandım.--- spoiler ---dizi pek çok filme diziye ilham kaynağı olmuş. örneğin ds9'daki maden işleme ünitesinde mahsur kaldıkları bölüm resmen cube. paralel evren ve zıt karakterler, changeling olayını fringe devralmış. bir bölümde trill ırkına mensup iki kadının lezbiyen aşkı anlatılıyor ki aslında onlar tam olarak kadın değil; şimdi anlatmayayım karışık mevzu; amerikan dizi tarihindeki ilk kadın kadına öpüşme sahnesini içeriyor. bunların yanı sıra pek çok önemli yapımın bilimkurgu uyarlaması yapılmış. seyrederken not almadığım için şu an hatırlayabildiklerimden the manchurian candidate yorumu olabilecek en iyi scifi thriller örneklerinden biriydi.--- spoiler --- avery brooks'un (captain sisko) ilk sezonlardaki abartılı performansı haricinde ronald d moore'un alamet-i farikası derin karakter tasarımı olağanüstü oyunculuklarla göz kamaştırıyor. özellikle star wars* gibi meme bile içermeyen bir ibişliğin nerd müptelaları terry farrell ve nana visitor gibi iki afetle dizinin tutkunu olurlar diye tahmin ediyorum. bir de quark diye bir karakter var ki kayserili pinti mi pinti çakal mı çakal asker arkadaşıma çok benzediği için kendisine çok ısındım; başrolde olduğu bölümlerde dizi seinfeld ayarında bir komediye dönüşüyor.son olarak, dizi eski diye "efektler kötüdür seyredilmez" diyenler hiç tereddüt etmesin. efektler gayet iyi. babylon 5'daki gibi dönen süt mavi plastik varili uzay istasyonu diye yutturmamışlar. notum 9,5.
(kris - 27 Nisan 2013 21:08)
ikinci sezonun hemen basindaki uc bolumluk arc'tan sonra freni bosalmis kamyon gibi ivmelenmeye baslayan dizi. ikinci sezon sonuna kadar bu ivmesini kaybetmemesini umuyorum.not: ikinci sezonda odo'nun tipi biraz kaymis gibidir. makyaj ekibi mi degisti acaba o ara?
(make the world go away - 15 Temmuz 2013 06:10)
siyah ve beyazin yaninda griye de yer verdigi icin begenilen dizidir. iyi cizilmis, cok yonlu karakterleri vardir.
(oz minus - 10 Şubat 2004 00:59)
türkçe altyazıları maalesef bulunmayan dizi. iki çevirmen** zaman buldukça çevirmeye çalışıyorlar ama şartlar nedeniyle çok fazla zaman ayıramıyorlar. yine de 3. sezonun neredeyse sonuna kadar çevirmişler ve halen de devam ediyorlar. gönüllü 2-3 kişi daha el atsa çeviriler hızlansa çok güzel olurdu. bilim kurgunun en nadide örneklerinden birisidir.
(xaxxbczczaaxax - 18 Mayıs 2014 00:07)
türk çevirmenler tarafından yetim kalmış dizi. piyasa dizisi olmadığından ve ne hikmetse memleketimizde star trek in ne olduğunu bilen insan dahi kıt olduğundan şu an bu durumdadır.
(mdtsn - 1 Temmuz 2014 01:30)
tos ve tng'den kat be kat daha büyük bir efsane olan dizi. ilginçtir ki ilk sezon oldukça sıkıcı ve kötü başlıyor. sadece istasyonda olan biten alavere dalaverelerle gerçekten bayık bir sezon izliyoruz. ama ikinci sezonda dominion'ın ortaya çıkmasıyla dizi bambaşka bir hal alıyor. konu mükemmel bir sürükleyicilikle ilerliyor. karakterler, yer ve mekanlar yerine oturuyor. cardassia, romulan yıldız imparatorluğu, klingon imparatorluğu, gezegenlerin birleşik federasyonu, dominyon, breen konfederasyonu, bajor vs. derken olaylar inanılmaz derin ve heyecanlı şekilde ilerliyor. prophet ve poweradeleri de unutmamak lazım tabi. ayrıca sanırım en geniş karakter kadrosunu barındıran star trek dizisi bu olsa gerek (7 ana karakterin yanında 20'ye yakın hemen her bölümde oynayan esas karakter daha var).not: tek sevmediğim tarafı amerikanın kendi yerel kültürünün 400 yıl sonraki gelecekte de kullanılması. romulanlarla baseball maçı, 60ların jazz müzik barı, golden gate imgesi vs.
(turk eli - 29 Eylül 2014 20:05)
amerika'da 1993 -1999 yılları arasında gösterilen star trek evreni'nin üçüncü dizisi. bizde sadece dizinin ilk sezonu 1996-97 yılları arasında* cine 5'te yayınlanmıştır. hala ümitle beklemekteyim türkiye'de özellikle cnbc e'de tamamı yayınlanır mı diye.
(simon templar - 6 Temmuz 2004 13:17)
star trek'in gene roddenberry'nin ölümünden sonra aldığı yeni yön. gene roddenberry'nin görevini devralan rick berman'ın önderliğinde geliştirilen proje. star trek evreninde enterprise gibi askeri bir disiplinle işleyen, kapalı ve kısıtlı bir mekana ve mürettebattan oluşan bir esas kadroya sahip klasik formatı değiştirmek esas amaçtı. deep space nine içinde sivillerin de yaşadığı bir uzay istasyonu. hem sabit solucan deliğinin yanında olması dolayısıyla devamlı değişik ırklardan insanların gelip geçtiği bir yer, hem de federasyondan uzaklarda olması dolayısıyla işler bir gemiden çok daha farklı yürümektedir. ferengi'ler önemli bir rol oynarlar seride. ana karakterlerden biri ferengi bir bar sahibi olan quarktır. ferengi kültürü maddiyatçı bir kültür olmasıyla tanınmaktadır. fakat federasyonun komutasındaki bir uzay istasyonunda bir ferengi kumarhanesini ne kadar çok severdi gene roddenberry bilemiyorum.ayrıca bajor ırkı da önemli bir rol oynar bu seride. deep space nine bajor'un yörüngesine bir işgal gücü olan kardasyalılar tarafından yapılmıştır. kardasyalılar'ın bajor'dan çekilmesinden sonra bajor geçici hükümeti de istasyonun yönetimiiçin federasyondan destek istemiştir. serinin en güclü yanı kanımca yazarların next generation'dan gelen tecrübe ile karakterleri daha ilk bölümden itibaren işlemeye başlamalarıdır. next generation serisindeki gibi olaylar arasında kendilerini bulmalarını beklemek karakterlerin anca 4.-5. sezonda oturmasına yol açmakta aksi durumda. deep space nine'da daha ilk episodelarda bayağı bir şey öğreniyoruz karakterler hakkında.
(deniz feneri - 21 Ekim 2004 02:19)
7 sezon boyunca, star trek evrenini 4 kat geliştirmiş olan dizidir. bir iki sezonda 3-4 hikaye birden gelişir...bir kaç kez gözüken yan karakterlere bile inanılmaz bir önem katmıştır bu dizi... kısaca senaryo açısından çok iyidir... bazen falsolar olsada oyunculuklarda ortalamanın üstünde seyretmektedir...
(dirk pitt - 3 Aralık 2004 01:31)
star trek in 3. ve bence en güzel dizisidirolaylar diğer dizilerin aksine bir uzay istasyonunda geçer.herşey birbirine bağlıdır önceki bölümleri seyretmemişseniz o an izlediginiz bölüm biraz karmaşık gelebilir.star trek'in biraz daha karanlık olmasında önemli rölü vardır...
(dirk pitt - 8 Kasım 2001 17:04)
ba$rol oyunculari, onemli karakterleri :avery brooks (benjamin sisko)rene auberjonois (odo)nicole deboer (ezri dax)michael dorn (worf)terry farrell (jadzia dax)cirroc lofton (jake sisko)colm meaney (miles o'brien)armin shimerman (quark)alexander siddig (julian bashir)nana visitor (kira nerys)
(6degreesunder - 2 Şubat 2006 18:07)
yeni battlestar galacticanin yapimcilarindan ronald d moore'un, yazarlik yaptigi star trek dizisi.
(feyerabend - 30 Mart 2006 23:33)
Yorum Kaynak Link : star trek deep space nine