Süre                : 1 Saat 46 dakika
Çıkış Tarihi     : 19 Kasım 1999 Cuma, Yapım Yılı : 1999
Türü                : Drama,Romantik
Ülke                : İngiltere,ABD
Yapımcı          :  7 Arts International , Baby Productions , CanWest Global Television Network
Yönetmen       : Martha Fiennes (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Peter Ettedgui (IMDB),Alexander Pushkin (IMDB)(ekşi),Michael Ignatieff (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Ralph Fiennes (IMDB), Liv Tyler (IMDB), Toby Stephens (IMDB)(ekşi), Lena Headey (IMDB)(ekşi), Martin Donovan (IMDB)(ekşi), Alun Armstrong (IMDB)(ekşi), Simon McBurney (IMDB)(ekşi), Harriet Walter (IMDB)(ekşi), Jason Watkins (IMDB), Tim Potter (IMDB), Elizabeth Berrington (IMDB), Richard Bremmer (IMDB), Francesca Annis (IMDB), Dan Farrell (IMDB)

Onegin (~ Onjegin) ' Filminin Konusu :
1820'lerin St. Petersbourg'dan bunalan genç aristokrat Onegin, amcasından miras kalan taşra köşküne gelir.Buradaki komşuları Lensky ve nişanlısı Olga ile kısa sürede arkadaş olur.Olga, genç adama kız kardeşi Tatyana'yı tanıştırır.Kırılgan Tatyana, yakışıklı Onegin'in sözünü sakınmayan tavırlarından etkilenir ve ona inan-ı aşk eder.Onegin, genç kızı refüze edip,aracı olan Lensky'in aile onuruyla oynadığında,iki adam kendilerini bir düolloda bulurlar.Onegin, yaptığı tercihlerin bedelini çok ağır ödeyecektir.


  • "(bkz: eugene onegin)"
  • "caykovski'nin uc perdelik operasi."
  • "serbest çağrışım.(bkz: yevgeni zamyatin)"
  • "bu kitabın kazım taşkent klasik yapıtlar dizisi'nden çıkmış olanını bulana veya getirene yüz bin lira veriyorum. yok, cidden hiçbir yerde yok. hşş, bi yardım et be sözlük."
  • "puşkin, roman karakterleri onegin ve tatyana için şöyle söylemiş: '' biliyormusunuz? tatyana'm, onegin'i reddetti. bunu ondan hiç beklemezdim. '' * * *(bkz: #23898625)"
  • "türkçe çevirisini bulmanın birazcık zor olduğu kitap. şans eseri bulmuştum. ağlayarak bitirilen bir kitaba örnektir."
  • "benzerlerinin günümüzde de yaşaması itibarıyla erkek milletinin aşka karşı kaçış pozisyonunu koruduğunu üzüntüyle görmemize sebep olan puşkin karakteri.."
  • "düelloda malûp, ebediyette muzaffer olmuş üstadın eseri değil, şaheserdir: korur da belki kaderboğulmazlar leta ırmağı'ndaşu yazdığım dizeler..."
  • "maalesef kitabını çok aradığım halde bulamadığım puşkin eseri. ancak operasını geçtiğimiz hafta kiev'de izleme fırsatı buldum ve çok beğendiğim."
  • "24 nisan 2004 pazartesi gunu ankara dobgm'de promiyeri olacak olan eser."
  • "(bkz: kuda kuda)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    rusyada hemen hemen tum kadinlarin ezbere bildigi puskin yapiti. klasik rus edebiyatinin rusyada kadinlarla tanisirken, ulkeye yerlesik turk erkegi imajindan siyrrilmak icin cok etkili bir enstruman olmasindan hareketle, yevgeniy onegin den dem vuruldugunda tanisma dialogundaki sevecenlik katsayisi artacaktir. rusyada yasayan bir turk erkeginin en buyuk sorunudur zira bu nedenleri herkesce bilinen olumsuz imaj.


    (mybraveface - 28 Mart 2007 12:39)

  • comment image

    puşkin'in şiirsel romanı. türkçeye de çeviriyorlar. çıkması yakındır. öte yandan filmi bilem çekilmiştir. netekim günün sinema ve edebiyat kuşağında pek hörmet duyguları içre izledik. hörmet duygularını artıran film öğelerinden biri de liv tyler idi. hatun kimsenin adını evvelden bilmezdik, elf kişisi diye bilirdik kendini. yevgeni sayesinde öğrendik hani.
    puşkin klasiği olan düello mevcut idi efenim yapıtta. arz ederiz.


    (daphne - 4 Ağustos 2002 00:55)

  • comment image

    bu operanin bir finali vardir ki, tatiana'nin onegin'i terkedip gittigi sahnede caykovski, terk edilis ve saniyeler icinde cokus duygularini orkestra ile tuyler urpertici derecede mukemmel verir. ve bunu bes saniye ve sadece arka arkaya dokuz tane akorla yapar.

    sonuc: caykovski bir armoni ve orkestrasyon tanrisidir.


    (our boys didint du dort - 15 Şubat 2010 21:43)

  • comment image

    --- spoiler ---

    o klasik gitarli rus musikilerinden olusan muzikal backgroundu, ralph fiennes ve liv tyler'in muhtesem oyunculuklari,19.yy rus burjuvazisinin tasviri hepsi hepsi harikadir.. replikler zaten filmin durdurulup altyazinin ustunun fosforlu kalemle ciziktirilmesini gerektirir.. puskini puskin yapan esere de ancak boyle bir uyarlama giderdi.. puskinin klasiklerinden olan duello olayinin sekansi, vurdugu arkadasina sarilip aglayan onegin, liv tyler in o ilani ask mektubunu yazis sekansi, o an sanki ruyada sayiklanircasina tekrarlanan, 'ates', 'ask', 'seviyorum', 'seni' kelimeleri.. tanyanin onegine askini kabul etmesi icin yalvarmasi, aradan gecen yillardan sonra onegin geri donudugunde tanyayi kuzeniyle evli bulmasi, tanyanin yuzunun gecen 6 yilda en az iki kati yaslanmis hali, oneginin tanyaya yazdigi mektup ve o andaki goruntuler; finalde oneginin tanyanin onunde diz cokup elini eline alip aglamalari, hele oradaki o bembeyaz dekor.. yarmis gecirmistir.. onegin tanyayi deliler gibi sevdigini anlamistir, tanya da cektigi acilarin etkisiyle kabarmis askini hala muhafaza etmektedir ancak o artik baskasinin karisidir.. sevdigi kadinin baska bir adamla evli olmasi acisini ceken adam portresi, buz gibi bir bir st.petesburg sabahinda ince elbiselerle balkonda oturup, votkasiyla yakar kendini.. ayrica filmin bir yerinde, tanya sevdigi kisiyi bulamadigi icin evlenemedigini soylediginde, yasli bir kadin akrabasi su cevabi verir: "evlenmelisin.. cunku yasin geciyor, aski bekleyemezsin.. yuksek birisiyle evlenmelisin, hatta sansliysan onunla arkadas bile olabilirsin.. ama hala ask konusunda israrliysan aski kocanin yataginin disinda ararsin". bu cevapla onegin 19.yy burjuvazisinin bu aci yuzunu ortaya koyar ve bir nevi tolstoy'un anna kareninasina giden yolu acar..

    ---
    spoiler ---


    (zarathustra - 13 Aralık 2002 13:23)

  • comment image

    türkçe çevirisini bulmanın birazcık zor olduğu kitap. şans eseri bulmuştum.

    ağlayarak bitirilen bir kitaba örnektir.


    (aslimou - 13 Temmuz 2012 02:07)

  • comment image

    benzerlerinin günümüzde de yaşaması itibarıyla erkek milletinin aşka karşı kaçış pozisyonunu koruduğunu üzüntüyle görmemize sebep olan puşkin karakteri..


    (watertight - 8 Temmuz 2003 01:45)

  • comment image

    düelloda malûp, ebediyette muzaffer olmuş üstadın eseri değil, şaheserdir:

    korur da belki kader
    boğulmazlar leta ırmağı'nda
    şu yazdığım dizeler...


    (augustus giovanni - 24 Aralık 2012 01:38)

  • comment image

    rusya'da puşkin'in en sevilen eseridir. eserin baş kadın kahramanı tatyana larina puşkin'in tasvir ettiği ideal rus kadınıdır. aşkından ölmesine rağmen artık başka birine ait olduğu için duygularını bastırmış ve onegin'i reddetmiştir.rus edebiyatında tatyana larina'nın zıttı karakter tolstoy'un anna karenina'sıdır.


    (krasotaspasetmir - 27 Nisan 2013 14:58)

  • comment image

    maalesef kitabını çok aradığım halde bulamadığım puşkin eseri. ancak operasını geçtiğimiz hafta kiev'de izleme fırsatı buldum ve çok beğendiğim.


    (kikuchiyo - 24 Aralık 2013 01:09)

  • comment image

    pu$kin'in agir $iirsel yazimi ve ruscanin kendine ozgu durumlari nedeniyle hicbir cevirisinin basarili olamayacagi iddia edilen yapit. ki bu temel sorun pu$kin'in tum siir yapitlari icin gecerlidir. rusya'da siiriyle sevilen pu$kin dunyada romanlariyla biliniyor bu nedenle. ancak yine de ykb baskisini edinip okumak sart oldu.


    (mir - 31 Mart 2004 04:42)

  • comment image

    piyotr ilyiç çaykovski'nin, konusunu büyük rus şairi puşkin'in eserlerinden alan iki operasından biri olan yevgeni onegin, besteci tarafından libretto haline getirilerek bestelenmiş ve ilk olarak 29 mart 1879 tarihinde moskova konservatuvarı’nda sahnelenmiştir.


    (meander - 3 Nisan 2004 15:24)

  • comment image

    çaykovski’nin konusunu puşkin’in aynı isimli eserinden alan 3 perdelik operası...librettosu da çaykovski tarafından yazılan eserin tam olarak opera kalıplarına uymadığı, sahneler arasında kopukluklar olduğu, hatta bu sebepten çaykovski’nin operayı “lirik sahneler” diye tanımladığı bilinir.tabii önemli olan dinleyicinin ne bildiğinden çok dinlerken ne hissetiği...esere bu açıdan bakınca ilk perde tüm ağır temposuna rağmen, gözlerinizi kapatıp sahneden kendinizi uzaklaştırdığınızda orkestranın içli, duyarlı tipik çaykovski müziğiyle üst düzey bir zevk yaratır kulaklarda.ilk perdenin sonlarına dogru tatiana’nın mektup yazma sahnesi ise birinci perdenin en etkileyici kısmıdır, gerek müzik gerek tutkusuyla.ikinci perde çaykovski’nin bilinen, sevilen müziklerinden biriyle, dans sahnesiyle açılır.operanın en güzel aryalarından biri ise yine aynı perdede lenski’nin düello öncesi söylediği aryadır.olga’ya olan aşkıyla kendinden geçen, gözü kararan lenski bu dokunaklı aryada döktürür, kalbimize ılık şerbetler akıtır.üçüncü perde ise başındaki polka ve sonundaki çarpıcı, vurucu düetle içimize işler...
    genel olarak opera ve müziğe karşı bu sıcacık hislerle yaklaşsak da ankara operasının kısmen modern olmaya çalışmış ancak sanırım maddi yetersizlikler nedeniyle iğreti ve basit kaçan kostüm ve dekorlarına aynı sempatiyle yaklaşmak zor.ayrıca tatiana(:esin talınlı)’nın dogum günü pastasının küçüklüğü, üzerindeki - hani evde kenarda köşede kalmış, elektrik kesilince kullanılan beyaz kalitesiz mumlar vardır ya- kaba mumlar gözümüzden kaçmadı.tatiana’nın dogum günü dansını biraz daha oturtması çaykovski’nin müziğinin görsel olarak da bizi etkilemesine olanak verir, coşturur kanımca...
    ne olursa olsun insan, çaykovski müziğiyle mest olur, yevgenilerin tatianaların halen yaşadıklarını ve ölümsüzlüklerini bilir.


    (salome - 25 Nisan 2004 11:15)

  • comment image

    eminim ki filmini izleyenleri etkileyen mektup sahnesi, ankara devlet opera ve balesi'nin temsilini izleyenlerin beynine kazınmıştır. bitmek bilmeyen mektupta neler yazdığını öğrenmekten vazgeçenlerin gözleri, opera boyunca arkada bir sağa bir sola yürüyen hatta arada kendi kendine sallanan ağaçlara takılınca görüş bulanıklaşmaya başlar,hayaller hatta rüyalar alemine dalınır ve üç saati aşan opera nihayet çekilir hale gelir.


    (isyus - 25 Ekim 2005 22:15)

Yorum Kaynak Link : yevgeni onegin