Süre                : 1 Saat 58 dakika
Çıkış Tarihi     : 06 Aralık 1940 Cuma, Yapım Yılı : 1940
Türü                : Biyografi,Drama
Taglar             : Başbakan,Prusya,Prusya,siyaset,berber
Ülke                : Almanya
Yapımcı          :  Tobis Filmkunst
Yönetmen       : Wolfgang Liebeneiner (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Rolf Lauckner (IMDB),Wolfgang Liebeneiner (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Paul Hartmann (IMDB), Friedrich Kayßler (IMDB), Lil Dagover (IMDB)(ekşi), Käthe Haack (IMDB), Maria Koppenhöfer (IMDB), Walter Franck (IMDB), Ruth Hellberg (IMDB), Werner Hinz (IMDB), Margret Militzer (IMDB), Karl Schönböck (IMDB), Günther Hadank (IMDB), Hellmuth Bergmann (IMDB), Karl Haubenreißer (IMDB), Otto Gebühr (IMDB), Jaspar von Oertzen (IMDB), Harald Paulsen (IMDB), Karl Meixner (IMDB), Hans Junkermann (IMDB), Otto Graf (IMDB), Franz Schafheitlin (IMDB), Bruno Hübner (IMDB), Paul Hoffmann (IMDB), Otto Stoeckel (IMDB), Otto Below (IMDB), Eduard von Winterstein (IMDB), Karl Fochler (IMDB), Wilhelm P. Krüger (IMDB), Arthur Fritz Eugens (IMDB), Walter Fischer (IMDB), Robert Forsch (IMDB), Ingolf Kuntze (IMDB), Hannsgeorg Laubenthal (IMDB), Horst Lommer (IMDB), Karl Morvilius (IMDB), Karl-Heinz Peters (IMDB), Werner Pledath (IMDB), Theodor Thony (IMDB), Hanns Waschatko (IMDB), Walter Werner (IMDB), Karl Dannemann (IMDB) >>devamı>>

Bismarck (~ Bismarck - Das politische Schicksal des Eisernen Kanzlers) ' Filminin Konusu :
Bismarck is a movie starring Paul Hartmann, Friedrich Kayßler, and Lil Dagover. A biographical film of Otto von Bismarck, the Prime Minister of Prussia, and how he and his policies - including aggressive war - helped to unite...


  • ""birinci nesil kurar, ikinci nesil idare eder, üçüncü nesil de sanat tarihi okur," tespitinde bulunmuş kişidir."
  • "nedense almanca hiçbir kaynağın abdülhamitle ilgili özlü sözüne değinmediği devlet adamı..top sizde sözlük.."
  • "siyaset insanin karakterini mahveder. - bismarck"
  • ""oğlumla şatomun internet kafesinde sid meier's civilization oynarken ikimiz de en sevdiğimiz liderler olurduk. oğlum ben olurdu, ben ise ikinci abdülhamit." otto von bismarck"
  • ""wer weiß, wie wurst und politik gemacht werden, kann nachts nichtmehr ruhig schlafen" (sosis ve siyasetin nasıl yapıldığını bilen geceleri rahat uyuyamaz) sözünün sahibi."




Facebook Yorumları
  • comment image

    dunyadaki en zor islerden birini basarmis, tarihte isil isil parlayan insanlardan biridir kanimca otto. prusya gibi henuz basat guc olamamis bir devleti alip, yuzlerce irili ufakli alman devletcigini birlestirmistir. bu birlestirme bile basli basina muazzam bir basariyken, buna ek olarak bir de almanya'yi orta avrupa'da basat bir guc haline getirmistir.

    birlesme seceneklerinin oldugunun farkinda bile olmayan bir ulusu bu kadar cabuk birlestirmenin ne kadar buyuk bir basari oldugunu anlatmaya gerek yok sanirim. o donemde alman devletciklerinin sayisi bile yuzleri asarken, boyle bir ortamda bir kac para birimi olan devletlerin dahi olmasi islerin coktan ne kadar dallanip budaklandigini, "almanya"yi olustururken ne kadar cok caba sarfedilmesi gerektigini kanitlar suphesiz. bu genc ve kurulmasini tamamlamamis kucuk prusya'nin alman devletleri uzerinde genislemesini gerceklestirirken catir catir bunyesine kattigi alanlarda derinlesmesini de hemen basarmis, kisa surede avusturya-macaristan imparatorlugu ile almanya hakimiyeti hususunda mucadele edebilecek konuma gelmistir. hatta 1866 sadowa savasi'nda bu eski imparatorlugu oyle bir yenilgiye ugratmistir ki, ne viyana'yi ne de meclisi savunan avusturya-macaristan kuvveti kalmamistir. iste bu noktada bismarck'in ileri goruslulugu ve zekasi devreye girer; avusturya-macaristan'i inanilmaz agir sartlarda bir baris antlasmasina bile razi edecek avantaja sahipken, bu devletin ulusal gururunun kirilmasi ve imparatorlugun rencide edilmesinin bolgede kalici bir barisi imkansiz kilacagini bildiginden avusturya-macaristan'la sadece dogu ve guney almanya uzerindeki imparatorluk etkisini ve egemenligini silecek bir antlasma yapar. boylece avusturya'nin yuzyillardir suren kendine bagli bir alman birligi hayali de son bulur.

    daha sonra prusya ufak ama modern ordusunun sagladigi guven ile durdurulamaz bir sekilde batiya ve guneye dogru ilerler. alman devletleri'nden sonra 1871'de fransa'yi da yenerek alsace-lorraine bolgesini ilhak eder. bu cevredeki son devletlerin de prusya egemenligine girmesiyle alman birligi nihayet tamamlanmis olur. prusya krali alman imparatoru, bismarck da ilk alman sansolyesi olur.

    bundan sonra bismarck'in politikasini belirleyecek olan sey almanya'nin orta avrupa'daki sikismis konumudur. fransa ve rusya ile ayni anda savasmaktan olumune korktugu icin bir dizi cilgin ittifak olusturur (bu ittifak zincirleri birinci dunya savasi'ndan sonra ingiltere tarafindan bu savasin cikmasinin temel sebebi olarak algilanacak ve ingiltere dis politikasini buna gore olusturacaktir). en az bismarck kadar etkin, ama hazira kondugu icin, kan ve demir doneminin tecrubesine sahip bismarck kadar temkinli ve dikkatli olmayan, almanya ezelden beridir buyuk bir gucmuscesine herhangi bir devlete karsi (donemde altin cagini yasayan ingiltere dahil) agresif bir tutum takinmakta bir beis gormeyen imparator ii. wilhelm, bu konuda bismarck'i cok elestirmis, hatta "ezik misin olm savasiriz iki cephede n'olcak" demistir.

    boylece bismarck ile imparatorun arasi acilmis, bismarck da "madem cok biliyorsun al sen yonet" diyerek 1890 yilinda bu islerden elini etegini cekmistir. bismarck gibi usta bir diplomat ve siyasetciden artik yoksun, ii. wilhelm'in ihtiraslari ve hirslari dogrultusunda ilerlemeye baslamis olan ve dunya savasi'yla sonuclanan artislik surecinin nihayete erdigi noktada bismarck'siz almanya daha geriye dusmustur.

    bismarck'i digerlerinden ayiran ozelligi avrupa'daki guc dengesini yiyip bitirmis olmasindan kaynaklanmaktadir. seytan isi ittifaklar (bkz: bismarck ittifaklari) yaparak hep dogru zamanda dogru devletle savasmis, savastigi zaman da diger ulkelere ufak odunler vererek tarafsiz kalmalarini saglamis, boylece verdigi odunlerle kiyaslandiginda devasa avantajlar elde etmistir. almanya'yi yoktan var ederek avrupa'nin merkezine "iste bu da benim ulkem" diye yerlestirmis, guc dengesini paramparca etmis, dunyayi yerinden oynatmistir.


    (rwn - 15 Ocak 2007 23:36)

  • comment image

    "birinci nesil kurar, ikinci nesil idare eder, üçüncü nesil de sanat tarihi okur," tespitinde bulunmuş kişidir.


    (uf - 20 Eylül 2007 00:07)

  • comment image

    bu eleman ayar verene kadar dünyada tüm askerler uygun adım yürüyüşe önce sağ adımla başlarlarmiş. muhterem, mutlak disiplini sağlamak ve mutlak otoritesini kurmak için heryerde aynı olan bu olguyu bile değiştirmiş ve kendi ordusunu sol adımla uygun adım yürür tazda formatlamış. daha sonra bu stil tüm dünya ordularında benimsenmiş.


    (avasas - 2 Nisan 2002 23:39)

  • comment image

    üç okulda okudu, üç ülkenin elçiliğini yaptı, üç krala hizmet etti, üç savaşta çarpıştı, altında üç at vuruldu, üç barış antlaşması imzaladı, üç ismi vardı : bismarck-schoenhausen-lauenburg, üç çocuğu oldu.


    (de payens - 29 Aralık 2010 23:55)

  • comment image

    alman birliğini kurmuş ve "bismarck antlaşmalar sistemi" denen ittifaklarla almanya'yı siyasi bakımdan devrin en güçlüsü yapmıştır.
    alman birliğinin kurulması tam bir diplomasi dehası gibi görülebilir. alman birliğini kurmak için danimarka, avusturya ve fransa'yla çarpışması gereken prusya, otto van bismarck'ın akıllı stratejileriyle bu işi çok iyi başarmıştır.
    prusya ilk olarak avusturya adına danimarka'ya saldırır. sonra rusya ve fransa'nın tarafsızlığını sağlayıp avusturya'ya saldırır. avusturya'yı bozguna uğratır hatta avusturya'nın hiçbir direnci kalmaz. ama bismarck bu savaşın bir kan davasına dönüşmemesi için viyana'ya girmez. (çünkü daha sonra avusturya ile almanya müttefik olacaktır.) son olarak avusturya ve rusya'nın tarafsızlığını sağlayıp fransa'ya saldırır. fransa'yı da yener, alsas loren'i alır. alsas loren gibi önemli bir endüstri bölgesinin kaybedilmesi hem fransa'yı güçsüz duruma düşürür hem de almanlar'a karşı hırslandırır. bu düşmanlık 20. yüzyılın ortalarına kadar sürer. (prusya'nın avusturya ve fransa'yı yenmesi italya'nın da işine yarar. bu savaşlar sırasında italyanlar da avusturya'dan venedik'i, fransa'dan da roma'yı alıp italyan birliğini sağlamış olurlar.)
    alman birliğini kuran bismarck, güvenliğini de tam anlamıyla sağlamak ister. bu yüzden sömürge yarışına girişmek yerine ittifaklar kurarak güçlü bir devlet konumuna gelmeye çalışır. zaten doğuda fransa, batıda rusya ile komşu olan bir devletin en büyük sıkıntısının güvenlik olması normaldir. bismarck, fransa ve rusya ile tek tek başa çıkabileceğini ama ikisiyle aynı anda savaşamayacağını düşünür. alsas loren'i kaybettiği için almanlar'a diş bileyen fransızlar'a karşı avusturya ve rusya ile yakınlaşır. rusya ve avusturya'nın balkanlardaki farklı amaçları ittifakı çıkmaza sürükler ama bismarck bu ülkelerle tek tek anlaşarak gene kendisini korumayı bilir. ayrıca sömürge yarışında fransa ve ingiltere ile savaşma ihtimali olan italya'yı da ittifaka dahil ederek almanya'yı iyice güçlendirir. böylelikle 1871 yılında birliğini sağlamış olan almanya 1888'de avrupa'nın en güçlü devleti haline gelir. 1888'de imparator olan ıı. wilhelm sömürge yarışına girmek ister, bu yüzden bismarck'la anlaşamaz. bismarck istifa eder.


    (hoze - 21 Ocak 2004 15:50)

  • comment image

    nam-ı diğer ittifak dehası, cermen siyasetçi ve söz yazarı.

    bismarck'ın diplomasi satrancının en nadide örneklerinden bir tanesinden bahsetmek lazım gelirse;

    vakt-i zamanında cezayir'e girip fransızları sürekli rahatsız etmekle kendilerine meşgale yaratma uğraşında olan tunuslu aşiretlere karşı fransa hiddetlenir. aynı zaman dilimi içerisinde son yenilgisinden sonra fransa hali hazırda almanya* ile nefret birikimini güçlendirici bir tutum sergilemektedir. almanya ise fransa'nın gelecekteki bir olası yeni savaşta yalnız olmayacağını bildiğinden fellik fellik kendine eropalı müttefik aramaktadır. bu adaylar arasında avusturya-macaristan'ı saymazsak anne rusya ve gözlerini yeni açmış italya da yer almaktadır.

    italya'nın tunus ile olan münasebeti fransa'dan evla olmasına karşılık, osmanlı toprağı durumundaki tunus'tan bahsedildiği üzere cezayir'e olan akınlar nedeniyle fransa'nın hoşnutsuzluğu giderek artmaktadır. bu durumda bismarck beyninin çalışma prensibi şu şekilde olmuştur.

    fransa'yı tunus'u alma konusunda ikna etmek. şimdi ilk bakışta düşmanının hem çıkar elde etmesini hem de bir sorununun üstesinden gelmesini teşvik etmekle ne eyler ki bu bismarck diye insan önce bir hayret etse de bismarck bu kararının altında yatan sebep olarak da şunları sıralar. fransa'nın genişlemesine dahi yeşil ışık yakan bir siyasette görünerek fransa'ya biraz da olsun yanlayarak gerginliği azaltmak, alsas-loren bölgesindeki kinini başka bir yöne kanalize etmiş olan fransa'nın gözünü bu şekilde avrupa'dan başka coğrafyalara dikmesini sağlamak. ingiltere'nin de ilhakı olumlu karşılaması üzerine, italya'nın tunus ile ilişkilerinden ötürü yaratacığı hoşnutsuzluğu da hesaba katarak italya'nın kendisini politik arenada yalnız ve dışlanmış hissetmesini sağlayarak ilhak sonrası kendi yanına çekebilmek.

    tüm bunların sonucunda tunus'un fransa tarafından ele geçirilmesiyle bismarck'ın planı tıkır tıkır işlemiş ve tarih kitabından da hatırlayacak olduğunuz üçlü ittifak devletleri italya'nın da katılmasıyla beraber almanya-avustuya/macaristan ve italya olmak üzere 1882'de kurulmuş oldu.

    son olarak bismarck'ın gece gündüz demeden ustalık ve nezaketle işlediği diplomasi ağlarını bok eden ikinci wilhelm'e selam olsun.


    (neydugu belirsiz - 25 Mart 2015 21:43)

  • comment image

    "wer weiß, wie wurst und politik gemacht werden, kann nachts nicht
    mehr ruhig schlafen" (sosis ve siyasetin nasıl yapıldığını bilen geceleri rahat uyuyamaz) sözünün sahibi.


    (the dance of eternity - 30 Aralık 2004 00:43)

Yorum Kaynak Link : otto von bismarck