Belle Epoque (~ Belle epoque) ' Filminin Konusu : Séverine Serizy (Catherine Deneuve) Paris'te yaşayan görünürde mutlu bir evliliği olan her şeye sahip güzel bir kadındır. Séverine doktor olan kocası Pierre Jean Sorel'e karşı soğuktur, hatta aralarında fiziksel bir ilişki olmadığı da sezilmektedir. Ancak bu 'soğuk sarışın' ın ruhunda fırtınalar kopmaktadır. Günün birinde kendisinde gözü de olan aile dostları Henri Husson (Michel Piccoli)'dan seçkin bir randevu evinin adresini alır ve öğleden sonraları bu lüks genelevde çalışmaya başlar. Buradaki yeni adı 'Gündüz Güzeli' dir artık. Şehvet düşkünü Séverine randevu evine devam ettikçe kocasına daha çok bağlanır, aynı zamanda buradaki tiksindirici hayatını da garip bir şekilde kabullenir, zira burada mazoşist cinsel fantezilerini keşfedip yaşamaktadır. Bu ikili yaşam tarzı randevu evinin müdavimlerinden serseri bir gangster olan psikopat Marcel (Pierre Clémenti)'in kendisine aşık olması ve hayatının tüm anlarına girmeye çalışması ile alt üst olur.
La buena estrella(1997)(7,4-1899)
Amantes(1991)(7,3-2384)
Canción de cuna(1994)(7,2-692)
Siete mesas de billar francés(2007)(7,1-1017)
27 horas(1987)(7,1-707)
De tu ventana a la mía(2012)(7,1-855)
Goya en Burdeos(1999)(6,9-1909)
El año de las luces(1986)(6,9-900)
El portero(2000)(6,8-730)
La estanquera de Vallecas(1987)(6,8-906)
Los girasoles ciegos(2008)(6,7-1589)
Carreteras secundarias(1997)(6,7-687)
http://edwardianpromenade.com/ adresindeki blog bu dönemi konu alıyor. gerçi işi biraz genişletip viktorya dönemine dair belgeleri, fotoğrafları, hikayeleri de eklemiş yazarı ama olsun, herbişey var.
(giove - 14 Ocak 2009 20:49)
en yuzeysel anlatimiyla sanayi devrimiyle beraber dunya capinda yayilan bir bolluk ve savassizlik donemini ifade eder diyebiliriz. o aralar devletler arasi tum dengelerin oturdugu ve bu sorunsuzluk ortaminin sonsuza dogru uzayabilecegi yanilgisina siklikla dusulmus, tabii bu arada sisip durmakta olan ekonomik balonlar gozardi edilmistir. sisen balonlar dunya savaslariyla patlamis, boylece lale devri'ni andiran bu donem de kapanmistir. dunyanin bugunku haline bakip belle epoque'un tekrar ettigini soyleyenler vardir. asya'daki akil almaz nufus artisi, kuresel isinma ve iklimdeki radikal degisiklikler gibi pek cok konu gormezden gelindikce buyuyerek yillar gecip gitmektedir.
(kusmuk - 17 Ağustos 2011 02:55)
(bkz: edwardian)(bkz: gilded age)
(su nanesi - 3 Ocak 2012 13:58)
ilginçtir ki bu la belle epoque gayet pozitif bir anlamda kullanılırken, aşağı yukarı aynı zaman aralığını belirten fin de siecle terimi de bir o kadar olumsuz anlamlı kullanılır. sonuçta aynı dönem hem dünya çapındaki liberal laissez-faire politikalarının tavan yaparak dünya ekonomisinin aşırı fazla şiştiği ve bu arada zengini daha da zengin ettiği ve bu nedenle üst sınıflarda şiddetli bir olumlu rüzgar estirdiği bir dönemken, aynı zamanda sosyal adaletsizliğin en dip sefalet örnekleriyle avrupa'nın göbeğinde olanca şiddetiyle yaşandığı ve aşağı tabakaların eşitlik ve adalet'in birleşimi olarak gördükleri sosyalizm ülküsünün ve bu sistemin değişmesine yönelik umutlarının da zirve yaptığı dönemdir. zaten bu so-called "güzel" dönem, paylaşım kavgasının ve açgözlülüğün en sonunda iyice inada binmesiyle patlak veren birinci dünya savaşı felaketiyle sonuçlanmıştır.savaş sonrası gelişen iyimserlik dalgasına verilen ad için: (bkz: les années folles)ps: bu dönemin havasını en belirgin şekilde veren muhtemelen toulouse lautrec kardeşimizdir.
(iwillshowyouwhatitmeans - 5 Şubat 2012 16:46)
(bkz: beautiful era)
(cook me pancakes - 21 Eylül 2012 00:56)
(bkz: belle epoque)
(can cekisen sanat - 21 Eylül 2012 01:07)
1871-1914 yılları arasında, avrupa'da savaşın olmadığı, sanatın gelişip dallarına ayrıldığı bir dönemdir. fransa'da yaşanan bir dönem olarak geçmesine rağmen, esasen tüm avrupa'yı kapsayan bir dönemdir denebilir. art nouveau akımının etkileri görülmüştür ve bununla birlikte bu yıllar arasında sanata çok daha fazla yatırım yapılmıştır. örneğin 1889 yılında paris'teki ticaret fuarının girişi için eiffel kulesi yapılmıştır. moda gelişmiştir, tekstilde fabrikasyon üretime geçilmiştir; ancak o dönemin fransa'sı içinde bulunan burjuva sınıfına mensup kişiler, fabrika üretimi kıyafetler giymektense, terzilerde kendilerine özel kıyafet diktirmeyi tercih etmişler ve bu sayede modada haute couture ekolü oluşmuştur. ayrıca bu dönemde peugeot, otomobil üretmeye başlamıştır ve michelinfirması kurulup bisiklet lastiği üretmeye başlamıştır. böyle güzel şeyler anlattık sanattı, modaydı, teknolojiydi; ama sonu kötü olmuştur bu dönemin o da ayrı bir konu tabi...edit:imla
(freedom of speech - 14 Şubat 2013 17:11)
la belle epoque o zamanlarki adıyla fin du siécle(yoksa fin du monde mu desek) yada l'age d'or 19.yy'nin son 20 yılından 1.dünya savaşına kadar süren estetik, güzellik, lüksün öne çıktığı muhteşem ötesi dönemdir. pariste başlamıştır ama pariste kalmayıp avrupanın belirli şehirlerine yayılmıştır. hakkında bilinmesi gereken en önemli şey güzelliğin ön planda olduğu bir dönem olmasıdır. üst sınıf son derece rahat ve lüks bir hayat yaşar. savaşlar ve siyasi karmaşaların durduğu bir dönem olmasından dolayı insan kültürel açıdan çok rahat gelişebilmiş, ideal bir hayat yaşanmıştır. dönemi çok iyi anlatan henri gervexten iki resim: 12bu dönemde yazılmış olan kitaplarla adeta dönemi yaşarsınız. kitaplarda yine estetik kaygılar, lüks yaşantı vb. konu olmuştur: dorian grayin portresi,cheri,la dame aux camelias. resim ve kitaplarda karşımıza genellikle üst sınıfın yaşamı çıkar. ve de kibar fahişeler birçok resmin ve kitabın ana karakterleri olmuşlardır: rollamodadan hiç bahsetmiyorum bile, gözlerim yaşarıyor. resimlerle kısa bir özet geçersek:1 2 3 4 5 6tabii herşeyin bir bedeli var ama ödemeye değer.müzikte bile bence çok parlak bir dönem. erik satie,debussy, igor stravinski(tam değil ama) gibi birçok modern ve parlak müzisyenin yetiştiği bir dönem.kısacası yaşadığım dönemi reddetmemin başlıca sebebi, geri dönüş şansı elde etmek için herşeyi yapacağım, geceleri rüyalarıma giren insanlığın yıldızının parladığı dönemlerden. (biraz öncesine dönüp paul verlaine'le falan tanışsamda ses çıkarmam o ayrı)
(degeneratedqueen - 13 Ekim 2014 18:13)
1880'lerde fransa'da yaşanan, güzelliğin, kadın figürlerinin, kadın güzelliğininin öne çıkarılmasından dolayı bu ismi alan dönem. (bkz: art nouveau)
(c - 11 Ekim 2004 08:55)
modernizmin, özgürlükçülüğün, sanatın, deneyselciliğin doruk yaptığı ve bir daha ancak bir ölçüde benzerinin 60'lı yıllarda yaşanabildiği asrı saadet
(plynoz - 22 Mart 2005 19:42)
1. cihan harbi oncesi ve 20. yuzyilin en bashina verilen isim. aslinda bu "la belle epoque" ( guzel donem) kavrami iyicene bir derinlemesine tartishilmadigi ichin birchok kavramin karishtigi en azindan turkiye ichin gecherlidir (bu da sanirim osmanli nin son donemi ve ittihatchilarin demir yumrukla idaresini temsil ettigi ichin bize pek birshey ifade etmez). aslinda bu donem o kadar guzel bir shey olmasa da 1. cihan harbi oyle bir yikim olmushtur ki (kita avrupasi ichin ozellikle) savashin oncesi "yav ne guzel gunlerdi yav" dedirtmishtir. hershey bir yana 2. cihan harbini hazirlayan chok onemli bir olgudur: gerchekte olmayan bir toplumsal hafizayi harekete gechirmishtir. savash sonrasi ishsiz ashsiz kalan alman alt orta sinifi (petit bourgeoisie) bu olmayan guzel gunleri geri getirir umidiyle merkez saga ordan da en uch saga kaymishtir. hata hemen savashin ertesinde "stahl helm" (chelik migfer) savash gazileri klupleri kurulmush ve eski gunler yadedilmeye bashlanmish. burdan acaba turkiye'ye ne chikar derseniz o olmayan eski guzel gunleri dushunup hayiflanan miskin halka bakin.
(carl gustav - 15 Ekim 2001 12:24)
Yorum Kaynak Link : la belle epoque