Çıkış Tarihi     : 12 Eylül 2000 Salı, Yapım Yılı : 2000
Türü                : Animasyon,Macera,Komedi,Aile,Müzikal
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Warner Bros. Animation
Yönetmen       : Karl Toerge (IMDB), Charles Visser (IMDB)(ekşi), James T. Walker (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Tom Minton (IMDB)(ekşi),Tim Cahill (IMDB),Julie McNally Cahill (IMDB)
Oyuncular      : Joe Alaskey (IMDB)(ekşi), Jeff Bennett (IMDB)(ekşi), Julie Bernstein (IMDB), Steven Bernstein (IMDB), Jim Cummings (IMDB)(ekşi), June Foray (IMDB), Stan Freberg (IMDB), T'Keyah Crystal Keymáh (IMDB), Elizabeth Lamers (IMDB), Tress MacNeille (IMDB), Pat Musick (IMDB), Rob Paulsen (IMDB), Frank Welker (IMDB), Kath Soucie (IMDB)

Tweety's High-Flying Adventure (~ Tweety ile 80 Günde Devrialem) ' Filminin Konusu :
Tweety's High-Flying Adventure is a video starring Joe Alaskey, Jeff Bennett, and Julie Bernstein. A full-length animated feature starring the little yellow bird. When Col. Rimfire announces at the Looney Club his belief that cats...


  • "adventure oyun 2000'li yillarin oldurdugu oyun furyasidir. sonra diyorlar ki 80lerin başında 90ların sonunda çocuk olmanin ne farki var?(bkz: adventure oyun top5 i)"
  • "bu oyun türünün oculus rift ile beraber ikinci baharını yaşayacağını düşünüyorum."




Facebook Yorumları
  • comment image

    1911 tarihli jack london romani.. cogu kitabinda oldugu gibi bir ustuninsan barindiran, yine doga-insan hatta insan-insan cekismesini isleyen, tereyagindan kil ceker gibi okunup bitirilen super roman.. kitapta irkcilik oyle bir islenmistir,yedirilmistir ki artik okuyucu kisisi olaylari neredeyse kabullenme noktasina gelip sik sik "ben napiyorum lan" seklinde kendisine gelmektedir.. doga affetmez,guclu olan yasar,jack london birdir..evet


    (corwyn - 2 Ekim 2006 18:43)

  • comment image

    bilgisayar oyunlari acisindan adventure ("macera oyunu" demek bunun tam karsiligi olmuyor bence) turunun gelisimi asagi yukari soyledir;

    text adventure
    "dil dile degmeden dil ogrenilmez" in yegane istisnasi ilk donem adventure turleri. yabanci dil gelistirmesinin yaninda en fazla zeka kullanmaya yonelik turdur ayrica. cunku "ikonu gezdireyim nasilsa bir obje bulurum" mantigi yoktur, tamamiyla kisinin oyuna adapte olup arastirmasini gerektirir. text adventure denilince akla infocom gelir istisnasiz. daha sonra grafik destekli ama yine de komutlarla calisan bir ust versiyonlari cikmistir (mesela larryserisinin ilk oyunu gibi). esi benzeri yoktur.

    durumu: bazi fanatiklerin kendi yapimlari haric buyuk firmalar bu turu terkedeli binyillar oluyor.

    icon adventure
    ilk ciktiginda azili text adventure hayranlarinin "boyle oyun mu olur lan?" dedigi ve basini sierra ile lucasarts in cektigi tur. cogunlukla ikonu ekranda gezdirip tesadufen birseyler bulmaya sebebiyet verdigi (bkz: piksel avi) icin ilk zamanlar pek hos karsilanmamistir. senaryonun gidisatindan ziyade obje bulmaya ve kullanmaya dayali oldugu icin atasi text adventure kadar basarili degildir kanimca. yine de bugun bakildiginda "gelen gideni aratir" mantigiyla "keske olsa da oynasak" dedirtecek kadar iyidir. bugun efsane olmus cogu oyun bu turdendir.

    durumu: buyuk firmalar bu sistemi de terketti caglar once, abandonware siteleri arsinliyoruz bu yuzden.

    interactive movie
    kanimca en basarisiz tur butun adventure'lar icinde. bir klik, arkasindan bir video, bir baska sahne, bir video daha seklinde ilerleyip en "zor"u birkac saat icinde bitirilebilecek kadar gereksizdir. phantasmagoria gibi ornekler verilebilir. 50-60 cd kaplayip doganin dengesini bozmaktan baska ise yaramamistir. ayrica bu oyunlara adventure diyeni infocom tas yapiyormus, oyle duydum.

    durumu: ender ornekler disinda terkedildi bu sistem de, iyiki de terkedildi.

    action adventure
    gunumuzdeki cogu (aslinda tamami) adventure bu ture girer. hopla zipla, dovus, onu ittir bunu cek, anahtar bul, arada yalandan iki bulmaca coz seklinde tanimlanabilir. icon adventure zamaninda baslayan oyuna aksiyon katma sevdasi daha sonra turun butun oyunlarina hakip olup piyasayi ele gecirmistir. ne insani ceken senaryo vardir ne de cidden zorlayici bulmacalar. bu son iki tur yuzunden cogu basarisiz eski oyun bile gozumuzde tuter oldu.

    durumu: ne yazik ki artik yeni neslin bu turun en guzel orneklerinden bihaber olmasina neden olacak kadar yaygin kullaniliyor. text adventure'lar geri gelsin diye icon adventure'lara savas actigimiz icin pisman olmamiza bile sebep oldu daha ne diyeyim. tomb raider oynayip "ben adventure oynuyorum" diyen var.

    sonuc olarak strateji turuyle birlikte oyun gecmisimin tamamini kaplamistir adventure. ama gercek adventure oynamak isterseniz en yenisi 10 yillik bir oyun bulmaniz yani abandonware sitelerinde kaybolmaniz sarttir. bulunuz oynayiniz, belki de hic bilmediginiz hazineler yatiyor tozlu tarihte (yeni nesil oyunculara soyluyorum) ve birkac yuz kb lik oyunlarda.


    (lemre - 24 Haziran 2008 03:42)

  • comment image

    hollywood sinemasinin ilgi cekici turler, konular, cekim teknikleri vs. uretme konusunda son yillarda yasadigi sikintinin benzerleri aslinda oyunlar icin de pekala var. muazzam gorsel efektleri olan bi filmin senaryo veya kurgusunun zayifligi nedeniyle gisede cuvallalmasi gibi; grafikleri ile cigir acan bi oyun da oynanabilirliginin zayifligi ya da konusunun tek duzeligi gibi nedenlerden oturu oyunseverlerden beklenen ilgiyi gormeyebiliyor. yapimcilar, en az grafikler kadar, oynanabilirlik, senaryo, turler arasi gecisler (ornegin son zamanlarda sikca gordugumuz action ile frp ogelerinin karistirilmasi) vs. gibi alanlarda da yenilikler getirmeden oyunu cok satanlar listesine sokamiyor artik. peki yenilik olmadan oyunlar satamiyorsa ve oyunlari ilgi cekici yapacak yenilik uretmek de bir o kadar zorsa; yasi 20'den kucuk yeni nesil oyuncularin belki de hic haberdar olmadigi adventure turunu tekrar diriltmek icin neden hic bir girisim goremiyoruz?

    oyun hasilatlarinin yuz milyon dolarla ifade edildigi (mw2 gibi patlama yapan oyunlarda milyar dolarlar bile soz konusu) bi sektorde, yeni bir seyler uretmek icin her tasin alti araniyorken, nasil oluyor da adventure bir turlu kullerinden tekrar dogamiyor?

    adventure turunun, (simdilik) tarihin tozlu sayfalarina karismis bi oyun turu olmasi, benim kanaatimce, kesinlikle "oynayacak adam bulamayiz" korkusundan degildir. bugun bile hala 80-90'li yillarda uretilmis adventure'lar icin fan siteleri kuruluyorsa, gunumuz isletim sistemlerinde calissin diye bu oyunlarin yamalari adventure severlerin cabalariyla aninda kodlaniyorsa bunun tek bir sebebi var: sanatta operanin balenin her daim bir musterisi oldugu gibi, oyun dunyasinda da adventure'in hep bir musterisi olacak.

    peki adventure'i tekrar diriltme yolunda atilacak adimlarin onundeki en buyuk engel nedir? adventure'in onunu tikayan yegane etken, 100-150 tl arasi bi meblayi bir seferde oyuna bayilacak oyunseverlerin en buyuk beklentisi ile ayni seydir: "yeniden oynanabilirlik". hadi turkiye'yi gectim, amerika'da bir konsol ya da pc oyuncusu iseniz bile, 50-60 dolar arasi bi ucret odemeden yeni bi oyuna kavusmaniz mumkun degil. hal boyle olunca bir kere oynayip rafa koyacaklari bir oyun icin maalesef oyuncular buyuk paralar bayilmayi goze alamamaktadir. "yeniden oynanabilirlik' ile ilintili baska bi mesele de "online multiplayer" destegidir ki adventure turunden boyle bi acilim beklemek cok da mantikli olmayacaktir.

    bu engeli asmak icin son zamanlarda bir iki deneme yapildi aslinda. bunlarin en iddialisi belki de birkac hafta once sadece ps3 icin satisa cikan heavy rain oyunuydu. heavy rain, oyunun belli noktalarinda verdiginiz kararlara gore sizi farkli sonlara vardiran bi icerik sunuyordu. yani "yeniden oynanabilirlik" kozunu kullanmaya calisiyordu. ama bu denemede de goruldu ki oyunun en buyuk gizemi (bu oyun icin gizem "katil kim?" sorusuydu) cozuldukten sonra birkac farkli finali gorebilmek icin oyunu tekrar tekrar oynamak cok fazla oyuncuya cekici gelmiyordu. aslinda heavy rain'de klasik adventure oyunlarindaki bilmecelere karsilik gelen bi icerik olmadigindan belki de bu oyunu adventure turune dahil etmek dogru degil ama en azindan en buyuk vaadi hikayeyi anlayip ilerlerken oyundan alinan zevk olmasi acisindan adventure turleriyle benzerlikler tasiyor. hasilati ne olur bilmiyorum ama bi oyunsever olarak heavy rain bende adventure'in onunu acacak oyun intibasini birakamadi. bunun sebebi, oyunun basarisiz olmasi degil (aksine heavy rain'i cok begendim), sundugu (daha dogrusu sunamadigi) yeniden oynanabilirlik ile satis fiyatinin ortusmemesidir bana gore.

    sozun ozu; bir oyun uretmek icin tek motivasyon hasilat oldugu surece, adventure oyunlari diger oyunlarindan daha ucuza satmak mumkun olmayacak, bunun neticesinde de yeniden oynanabilirlik sunamayan bi oyuna adventure severler bile gereken destegi veremeyecektir.

    son olarak; adventure icin hic umut isigi yok mu? bence var. nasil ki gise icin yapilan -sozgelimi- her yuz filme karsilik sinema sanatini yuceltmek icin kar amacini ikinci planda tutan bir sinema filmi uretiliyorsa ve sinemaya sanat eseri payesini bu filmler kazandiriyorsa, benzer bi karsiligi da oyun dunyasinda olabilir diye dusunuyorum. yeter ki artik tek derdi hasilat olmayan, yaptigi isi severek yapan, oyun uretirken beklentileri degil kendi ic dunyasini referans alan ekiplere de oyun tasarimciliginda sans taninsin. bu sayede bilgisayar (ya da konsol) oyunlarinin sadece coluk cocuk eglencesi ya da bos vakit oldurme araci oldugu algisi da hizla yikilacaktir. kimbilir belki de -hicbir sanat turunun sunamadigi interaktiflik ozelligi ile- oyunlar sadece eglendiren oyuncaklar degil, insanlarin ruhunu da besleyen yeni yuzyilin 8. sanati olacak. siz de benim gibi boyle siradisi bi gelecegin olabilirligine inanan bi oyunsever iseniz, adventure turunun ilk kivilcimi cakabilecek potansiyele sahip oldugunu kabul edersiniz sanirim.


    (yilankavi - 22 Mart 2010 06:36)

  • comment image

    en güzel en zevkli oyun çeşidi. iki dakika kafasını çalıştırırsa öleceğini zanneden kesim tarafından tukaka edilmiş olup ("sıkıcı aabi.", "ekşın yok aabi.") bu kesimin adventure seven kesime olan malum oranı nedeniyle artık nadiren yenisi çıkmaktadır, yok olmak üzeredir. hangi güzel şeyi takdir etmiş ki bu denyo çoğunluk zaten. hıyarlar ya. hrr.


    (nevermind - 15 Mart 2003 01:08)

  • comment image

    eski adventure oyunlarinda her zaman dalga gectigimiz bir sistem vardi;

    mesela elimizde crowbar (demir çıbık) yangın tüpü, bıçak gibi seyler vardir (bunlarin hepsi de cebimize sigar bu arada) ama tahta bir kapiyi acmak icin 1 saat anahtar aramak zorunda kaliriz, oynayan herkes de soyle der "ya demir cibikla kapiyi kirmama izin versene lan". o sirada karakter robotik bicimde bir cumle tekrarlar, "no, that won't work" gibi birsey olur genelde.

    ya da daha ekstrem ornekler olur, mesela duvardaki delikten birsey cikarilacak, once bir fare bulunur, sonra bir mıknatıs ve bant aranir, hepsi birlestirilip fare delige salinir, o da objeyi bulur cikarir. her oynayanin aklina "yok artik ebesininki" gibi cumleler gelir.

    kisacasi genelde eski adventure oyunlarinda (yani dunyanin en zevkli oyunlari) akıl hastanesine düşmüş macgyver tadinda takiliriz, en basit cozumler dururken en olmayacak nesneleri kombine edip en olmayacak yontemin pesinden kosariz.

    iste bu hep komik bir hadise olarak kalmistir aklimizda.

    simdi ise yeni nesillerin birseylerin pesinde fazla kosmadan elde etmek istemesi, kafasini ve dikkatini uzun sure birseyin ustunde tutamamasi, zora gelememesi, sabir nedir ogrenememesi yuzunden adventure oyun tarzi tamamen degisti.

    su anda ragbet goren ve eger ki oyun geliştirme isiyle ilgileniyorsaniz sizin icin mecbur olan 2 secenek var:

    interactive movie ve action adventure

    yani ya akip giden cutscene'ler arasinda arada bir yurumek veya diyalog kurmak icin bir tusa basacaksiniz ya da akip giden cutscene'ler arasinda bir anahtar arayip zombi/insan/canavar vuracaksiniz.

    arada bir nadiren cikan "biz eski kafada bir adventure yapacagiz" diyen oyunlarin cogu da ne yazik ki satis yapabilmek ve kar edebilmek icin inanilmaz basitlestirilmis ve kolaylastirilmis oluyor.

    gecenlerde yaptigim bir ankette (bkz: yeni türk oyunu önerileri) bir kez daha bu durumu aci sekilde farkettim.

    acikcasi dunya degisiyor ve buna bagli olarak begeniler de degisiyor, o yuzden çok da şey yapmamak lazım ama ben hala o eski adventure'lari ozluyorum ara sira.

    ha butun bunlari niye mi yazdim? olur ki oyun geliştirme ile ilgileniyorsunuzdur ve adventure oyunu yapacak kadar kafayi yemis bir idealistsinizdir, yukarida yazdigim iki turden birinde yapin. dayayin cutscene'i dayayin cutscene'i. yoksa batarsiniz ve size dayarlar haberiniz olsun.


    (lemre - 2 Eylül 2015 16:52)

  • comment image

    eski adventure oyunlarını özleyenlerin daedalic entertainment adlı firmanın oyunlarına bir göz atmasını tavsiye ettiğim oyun türü.

    özlediğiniz eşya birleştirme, komik diyaloglar, saçma hareketlerle sonuca ulaşma klişelerini fazlasıyla bulacaksınız. ayrıca grafikler hemen hemen bütün oyunlarında gerçekten çok hoş.

    bence başyapıtları olan adventure oyunu için;

    (bkz: deponia)


    (r9ronaldo - 2 Eylül 2015 17:09)

Yorum Kaynak Link : adventure