Süre                : 1 Saat 40 dakika
Çıkış Tarihi     : 02 Aralık 1990 Pazar, Yapım Yılı : 1990
Türü                : Drama
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Hallmark Hall of Fame Productions , Marian Rees Associates , Vantage Entertainment Group
Yönetmen       : Robert Markowitz (IMDB)(ekşi)
Senarist          : John William Corrington (IMDB)(ekşi),Robert W. Lenski (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : James Garner (IMDB)(ekşi), Judith Ivey (IMDB)(ekşi), Ruby Dee (IMDB)(ekşi), Bill Cobbs (IMDB)(ekşi), Laurence Fishburne (IMDB), Jo Anderson (IMDB)(ekşi), Norm Skaggs (IMDB), Wallace Wilkinson (IMDB), Jonathan Peck (IMDB), Ric Reitz (IMDB), Jeff Young Lewis (IMDB), Tracy Perry (IMDB), Dwionne Dickerson (IMDB), Crissy (IMDB), Stephen Rollins (IMDB)

Decoration Day (~ A kitüntetés napja) ' Filminin Konusu :
Decoration Day is a TV movie starring James Garner, Judith Ivey, and Ruby Dee. A cantankerous widower (Garner) who is virtually living the life of a recluse is forced to rejoin his community when his Godchild (Skaggs) gets in...


  • "amerikalılar'ın 1868'den beri her yılın 30 mayıs'ında şehitlerini andıkları gün. aynı zamanda decoration day* de denir."
  • "ulusal barbekü günü.şehitler bahane havuz başı barbekü şahanemerak edenlere günün özeti budur"
  • "sehitleri anma gunu olmasina ragmen milletin akin akin sahillere gittigi, barbeku icin cilginca alisverisler yaptiklari gundur.farkli bir ulusal tatil, cok farkli."
  • "benim icin pay parkinglerin bedava olmasindan ote bir olayi olmayan bayramdir. bir de washington dc savas gazileriyle dolar tasar, herbirinin altinda bir harley olmazsa olmazdir."
  • "her yil mayisin son pazartesi gunu memorial day'dir. yaz sezonunun starti verilir, millet plajlara aquaparklara akin eder."
  • "saat farkı dusunulurse bugundur.dusunulmezse dundur.happy memorial day!god bless america.."




Facebook Yorumları
  • comment image

    denizcilerin new york sokaklarinda cirit attigi, barlarda cilgin atip envai cesit new yorker hatun kaldirdiklari milli sehitleri anma gunudur.. devletimize milletimize hizmet ediyolar aaa ne seker bakis acisi ile butun new york hatunlarini turn on moduna sokan bu denizciler cuma, cumartesi ve pazar aksamlarini orgazmdan orgazma kosturarak gecirirler akabinde pazartesi tum haftasonunu partilerle gecirmis new yorker ahalisi long island'daki bahceli evinde barbeku yapar.. ertesi gun ise gidilir hersey unutulur..

    eger mayis ayini new york'da gecirmeyi planlayan abaza turk genci iseniz, derhal kendinize bir denizci kostumu edinin ve memorial day'da village'deki salas barlara kamp kurun.. sonra nurettinim aslansin sen beee diye mesaj atarsiniz, soylemedi demeyin..

    (bkz: bahriye)


    (nurettin sevisken - 28 Mayıs 2007 16:57)

  • comment image

    amerikalıların genelde sahillerde geçirdiği şehitleri anma günü. memorial günü yaklaştıkça güneşlenirken dikkat edilecek hususlar şeklindeki haberler çoğalıyor... güneşlenirken şehitleri anmak baya mantıklı evet.


    (human fly - 30 Mayıs 2010 08:20)

  • comment image

    sehitleri anma gunu olmasina ragmen milletin akin akin sahillere gittigi, barbeku icin cilginca alisverisler yaptiklari gundur.

    farkli bir ulusal tatil, cok farkli.


    (kareem said - 28 Mayıs 2013 01:10)

  • comment image

    bu sene (2004) bunyesine ikinci dunya savasi gazilerini ve sehitlerini de alan, d-day'in yildonumunden 8 gun once de olsa d-day'in de anildigi bir tatil haline gelmistir. amerika'da doviz piyasalari ve borsalar bu gun (ve eger bir haftasonuna geliyorsa, pazartesi gunu) tatildir.

    nedense avrupa'nin bircok ulkesinde de tatil yapilir bu gun, ancak sebebini bilemiyorum. zira d-day'in tarihi 6 haziran 1944'dur. hatta vietnam savasi ve kore savasi sehitleri de bu gunde anilir.

    ancak gaziler icin veterans day vardir, karistirilmamalidir.


    (spincrus - 31 Mayıs 2004 00:04)

  • comment image

    her yil mayisin son pazartesi gunu memorial day'dir. yaz sezonunun starti verilir, millet plajlara aquaparklara akin eder.


    (wasanbom - 25 Mayıs 2015 20:57)

  • comment image

    günümüzde küçük bir azınlığın gözünde sadece şehitlerin değil, tüm ölülerin/ataların/ecdadın anıldığı önemli bir güne dönüşmüş olsa da (ki hisli ve vatanperver insanlardır bunlar, saygı duyarım), çoğu amerikalı içın memorial day işe gitmemek, barbekü yapmak, ve de eğlenceli bir resmi geçit töreni izlemek için bir bahane olmaktan öteye gitmemektedir. nacizane fikrim memorial day'ın özünden bu kadar uzaklaşmasının üzücü bir durum olduğudur (bizim zamanımızda böyle değildi tabii...hiç unutmam, yıl 1874, ohio'da çiftçilik yapıyordum o yıllarda, memorial day'i iple çeker, bayramlıklarımızı easter civarında ütüleyip hazır ederdik. malum ütü de icat edilmemişti daha o zamanlar, o yüzden pek zordu işimiz, ineklere falan yalatırdık kıyafetlerimizi.)

    günümüzde memorial day mayıs ayı'nın son pazartesi günü (hep 30 mayıs'a denk gelmez elbet) kutlanan bir bayramdır. zaman içerisinde amerika'nın katıldığı bütün savaşların tüm şehitlerini kapsar bir anlam kazandıysa da, özü (ve de çıkış noktası) itibarıyle amerikan iç savaşında ölenleri anmak amaçını taşır.

    memorial day ilk çıktığı yıllarda hakikaten 30 mayıs günü, ve de hakikaten decoration day adıyla kutlanırdı. "decoration day" adı nereden geliyor acep? diye soracak olursanız (lütfen olun, boşu boşuna yazmayayım), ilk zamanlarda uygulanan fakat daha sonra "kim uğraşır?" şeklinde savsaklanan geleneklerden bir tanesi de memorial day'de bütün iç savaş şehitlerinin mezarlarının çiçeklerle dekore edilmesi idi. bu anma gününe memorial day adı ilk olarak new york eyaletinin waterloo şehrinde takılmıştır ("hayır efendim, biz milattan önce 218'den beri memorial day diyoruz ona" diye ısrar eden zibidiler mevcuttur, fakat amerikan hükümeti "waterloo dedik, waterloo olacak." diyerek olaya son noktayı koymuştur. zaten "bu bayramın ismini ben koydum önce" diye kardeşi kardeşe düşürmeye ne gerek var ki?)

    ilk yıllarda anma günü olarak neden 30 mayıs gününün şeçildiği pek bilinmemektedir, çünkü 30 mayıs amerikan iç savaşında bir dönüm noktası, 4 temmuz, 14 temmuz, 30 ağustos veya 29 ekim gibi tarihi önem taşıyan bir gün değildir. bir ihtimal iç savaşın sonunda konfedere (güney) kuvvetlerinin teslim olmayı tamamlamaları yaklaşik olarak mayıs sonuna denk geldiği için 30 mayıs şeçilmiş olabilir, fakat bu açıklama da ex post facto bir rasyonalizasyon, bir bahaneden öteye gitmemekte kanımca.zaman içerisinde memorial day'in 30 mayıs'tan "mayıs ayının son pazartesisi"'ne kayması ve de böylece işçime, emekçime 3 günlük bir haftasonu tatili fırsatı yaratması beni kasmamakta, tarihsel konulardaki hassas yapımı incitmemektedir. (zaten bana giren çıkan nedir ki, bu kadar yazdım yazdım, duyan da amerikan iç savaşında sülalemi kaybettim sanacak.)

    sonuçta amerikalılar memorial day'in nereden çıktığını unutmuş olsalar da, en azından ikinci bir memorial day'e sebebiyet verecek bir hataya düşmemiş, iç savaş denen trajediyi bir daha yaşamamışlardır. o zaman belki de, "memorial day zaten varoluş maksadının gereklerini yerine getirdi, ülkede iç barışın sağlanması sürecinde (19. yy.'daki reconstruction sürecinden bahsediyorum) üstüne düşeni yaptı, o yüzden de artık sadece iç savaş şehitlerini anma amacına hizmet etmesine gerek yoktur" dememiz daha doğru olmaz mı?

    hayır, olmaz.

    eğer memorial day'in doğmasına sebep olan şartlar ve vaziyetler değişmiş ise, o zaman nacizane fikrim bu tatilin de bir gereği kalmamış olduğu, ve de kaldırılması gerektiğidir.

    kaypaklığın alemi yoktur, illa ki "biz mayıs sonunda, yazın ilk günlerinde şöyle 3 günlük bir haftasonu tatili istiyoruz, şortlarımızı giyip barbekümüzde sosis pişirmek, bahçemizdeki küvet bozması havuzlarda deve güreşi yapmak en ulvi idealimiz, iç savaşta veya diğer savaşlarda ölenler bizi hıç ilgilendirmiyor." diyorsa amerikalılar, o zaman mayıs ayının son pazartesisini "milli barbekü bayramı" ilan etsinler, olsun bitsin, şehitlere de terbiyesizlik edilmesin, öyle değil mi?


    (benbirpipodegilim - 24 Kasım 2004 03:17)

Yorum Kaynak Link : memorial day