• "ks. world wide eb"




Facebook Yorumları
  • comment image

    son birkaç aydır pazartesi akşamları haftalık özetlerini ve klasik maçlarını clash time adı altında eurosport'da izleyebileceğimiz kurum..

    ilginçtir,clash time başladıktan bir kaç hafta sonra fox smackdown yayınına başlamış,ve yayını clash time ile ayni gün ayni saate koymuştur(aynı şeyi wwf'in seyircilerini çalmak için 90larda eric bischoff wcw'da yapmıştır). bunun üzerine bilinçli mi bilmiyorum ama clash time bir kaç hafta ilerisinin özetlerini vererek fox'u gafil avlamıştır,artık fox'daki smackdown da ne oluyorsa bir kaç hafta öncesinden eurosportta görebiliyoruz

    bununla beraber,kurumun işleyişi hakkında bilgi vermek gerekirse..

    bilindiği gibi amerikan güreşinde maçların sonuçları önceden belirlenir ve ortada angle denilen bir senaryo vardır,bu "angle"lara göre wwe güreşçilere "onların yeteneklerine" (esasında burada çoğu zaman çok daha farklı sebepler vardır,şirket sahipleriyle iyi geçinmek,patronun kızını hamile bırakmak vesaire gibi..ama dışarıya sunulan sebep budur) göre onlara bazı karakterler (ki bunlara gimmick denir) verir

    çoğu güreş şovu gibi wwe'de yılın üçyüz atmışbeş günü genellikle amerika eyaletleri içerisinde olmak üzere dünyayı gezer,bu sebeple çoğu güreşçi şovlarını tek bir arenada çeken * * şirketleri tercih etmiştir,doksanlarda wwf'in güreşçilerinin çoğunu wcw'ya kaptırmasının en büyük sebeplerinden biri de budur

    wcw ve wwf arasındaki ilişki ise biraz ilginç..
    seksenlerin sonlarında ted turner profesyonel güreş işine girmek istiyor,ve eric bischoffa wcw'nun sorumluluğunu veriyor,bischoff dediğimiz şahıs ise bir sürü alengirle (bunun detayını wwe'nin çıkardığı monday night wars adlı belgeselde görebilirsiniz) ve pis işle doksanların ikinci yarısında wwf ile pazartesi gecesi reytinglerinde başabaş olmayı başarıyor,hatta 80 küsür hafta arkada bırakmayı bile başarıyor

    nwonun sıkıcılaşması,yönetimin güreşçilerle arasındaki sorunlar,stone cold steve austin,wwf'in attitude dönemi adı verilen zaman diliminde coşup muhteşem anglelar ortaya çıkarması ile 2000lere girilirken wcw düşüşe geçiyor

    2001de ise komple iflas eden wcw'yu wwf satın alıyor,bununla beraber..

    wcw'nun parlak dönemlerinde şovu önde götürmüş kişilerin yüzde sekseni ya wwf'den ya da ecw'dan "çalınmıştır". wcw'nun kendi yarattığı yıldız sayısı ise yeterli değildir,şirketin en büyük çöküş nedenlerinden biri de budur,insanlar seksenlerden beri aynı kişileri görmekten baymış ve wwf'in daha "keskin" yeni yıldızlarla doldurduğu attitude dönemine akmıştır..bu sebeple türkiye gibi amerikan güreşinin teğet geçtiği ülkelerde en kolay erişilebileceğimiz pro-güreş örneği wcw olduğu için insanlar wwe'ye önyargı ile bakmaktadır..

    lakin bununla beraber 2003/2004den beri wwe'nin çok büyük bir düşüşte olduğunu düşünmekteyim ben, gerçek anlamda en son herhangi bir angle'ı takip ettiğim zaman sanıyorum 2007'ydi.. bu sebeple fox tvnin zaaaten yetersiz spikerliği üstüne bir de wwe'nin kalitesiz sığ bir oluşuma dönüşmesi sebebiyle wwe şovlarından pek keyif alamıyorum..

    dip not: vladimir kozlov dandik

    edith piaf: 2010 yılı itibariyle fox ve eurosport arasındaki olay pek görünmemektedir, fox hem raw hem de smackdown yayınlarını cumaya almıştır.


    (rdx - 27 Mart 2009 13:45)

  • comment image

    s nek tv kapandıktan sonra artık fox tv pazartesi akşamları veriyor, tekrardan izlebildiğimiz için fox tv'ye teşekkür etmek gerekiyor, fakat seslendirmeyi birebir yapacaklarını altyazılı verseler tadından yenmeyecek.


    (sathaner - 7 Nisan 2009 08:57)

  • comment image

    wwe, en doğru anlamıyla kas, renk, atımlı müzik ve pirotekniğin bir karışımı olan büyük gösteridir.

    güçlü ve karizmatik sporcuların mücadelelerinin, komik skeçlerin, güzel kadınların ve popüler wwe divaları’nın yer aldığı bir “dünya güreş eğlencesi (wwe)” olarak da nitelendirilir.

    her yıl dünya kupası’nın eşdeğeri olan wrestlemania’ya 20’den fazla ülkeden fanlar katılmaktadır.

    2007’de gerçekleşen wrestlemania 23, bir günde en yüksek sayıda-80.103 fanı çekerek wwe tarihinin en yüksek katılım rekorunu kırmıştır.

    tüm bu başarı şirketin yenilikçi ve hırslı sahibi üçüncü kuşak menajer vincent mcmahon’un liderliğinde elde edilmiştir.

    1985’te wrestlemania’yı ilk yaratan ve daha sonra ücretli televizyon yayınının başlangıcı olarak kullanan mcmahon’du. yoğun talepten dolayı wwe paralı televizyon yayını alanında lider oldu.

    bugün her biri kendi tema ve geleneğine sahip olan the royal rumble, survivor series ve summerslam, wwe’nin önde gelen serileridir.

    kaya lakaplı dwayne johnson’un oyunculuk yeteneğini vurgulayan the scorpion king ve diğer iki johnson filmi olan the rundown ve walking tall’un ortak yapımından sonra wwe filmleri organizasyonun süper starlarına eşlik eden sinema ve tv projelerine odaklanacak şekilde biçimlendirilmiştir. wwe filmlerinin piyasaya ilk çıkışı 2006’da başrolünü şirketin adrenalin tetikleyici süper starlarından biri olan kane’in oynadığı korku filmi “see no evil”dır. ardından wwe şampiyonu john cena’ya eşlik eden, the marine ve stone cold steve austin’in başrolünü oynadığı aksiyon filmi “the condemned” bunu takip etti. 2009’da mr. kennedy’nin eşlik ettiği “behind enemy lines columbia” ve john cena’nın eşlik ettiği 12 rounds dvd’leri sektörde yerini aldı.

    şirketin en iyi bilinen şovu raw ilk defa 1993’te ve canlı olarak yayınlandı. dwayne johnson’ın daha tanıdık sloganlarından biri smackdown, 1999’da özel şov olarak başladı ve yakın zamanda haftalık içerik haline geldi.

    wwe’nin üçüncü markası ecw, the extreme championship wrestling tanıtımından esinlenilmiştir ve birçok kararlı ve alternatif unsuru meydana getirmiştir. daha sonra wwe’nin listedeki yaklaşık 160 süperstarı sırayla tek bir unsurda birleştirilmiştir. bu listede triple h, john cena, batista; rey mysterio ve the undertaker da yer almaktadır.

    fox tv


    (delican - 1 Haziran 2010 19:19)

  • comment image

    22 yaşında biri olarak ve hala wwe izleyen ve izlemeye flash tv'de güreş keyfi ile başlayan birisi olarak şu an entertainment işinin uzmanı olmuş şirket. neden mi? bu adaamlar daha doğrusu vince macmahon, sr. ve vince mcmahon, jr. o kadar iyi bir şekilde yürüttüler ki bu işi çocuk eğlencesinden 1980'lerde çıkartıp wcw vs wwe war, attitude era gibi ilgi çekici ve prime timeda yayınlanacak kadar populer hale getirdiler. 2006 dan bu yana izlenenen pg era o kadar çok kötüydü ki şu an wwe hem sosyal medya da hem de tv'de altın çağını yaşıyor diyebilirim. nxt yani eski adıyla florida championship wresting hem diva kategorisini hem de attitude era superstarları gibi güreşçileri geri getirme çabasında ve main roster şu an hiç olmadığı kadar güçlü ve tanınan yıldızlardan oluşuyor. son yıllarda wwe o kadar çok gelişti ki güreşi bırakan bir çok a-star geri döndü. hatta tnaden bile transferler büyük olay oldu.

    (bkz: brock lesnar)
    (bkz: dwayne johnson)
    (bkz: chris jericho)
    (bkz: aj styles)
    (bkz: dudley boyz) ve daha birçokları.

    bunun yanında birçok hollywood ve tv yıldızları da pay per view ya da rawlara sıklıkla katılıyor. işin ilginç yanı bizim bildiğimiz aksine yöneticiler, güreşçiler veya fanlar script ne demek biliyorlar ve bu işin bir olağan parçası. sanılanın aksine maçlarda bir senaryo üzerine ama yapılan maçlar tabiki de güreşçinin kendi kabiliyetlerini yansıtmaya yönelik. zaten bu sektörü uzun süreden takip etmiş biri olarak taraftarların değişimi de göz önünde. özellikle wwe'nin ingiltere de yaptığı işlerde bu göz önünde.

    wrestlemania 29 sonrası

    her wrestlemania sonrası gelenek haline gelen fanların tezahüratları bile wwe'yi sadece "çocuk oyunu" olmaktan seneler önce çıkartmıştır bile.

    daha hala izlemek isteyenler için yardım edebilirim.


    (amerikaya gitmek isteyen adam - 9 Şubat 2016 17:05)

  • comment image

    bir zamanlar yaklaşıp 5-6 sene delicesine takip ettiğim güreş şirketi. cidden kaliteli şovlar sunup, güzel vakit geçirmemizi sağlıyorlardı. senaryoları iyiydi, cidden sonraki haftayı merak ettirmeyi sağlıyorlardı fakat 2012 gibi koptum bu şovlardan. bu şovlar bana çok ciddi arkadaşlıklar da kazandırdı. sabahlayıp hep birlikte şovlara kaldığımız da oldu, hiçbir işimiz yokmuş gibi saatlerce şovları değerlendirdiklerimiz de oldu. şimdi hepsi güzel bir anı olarak kaldı sadece. bayağıdır izlemiyorum. ara sıra arkadaşları yakalarsam öyle bir göz ucuyla bakıyorum ama pek eski tadı da kalmamış. bir de benim izlediğim dönemlerde popüler olan güreşçiler de yavaş yavaş emekli olmaya başlamışlar. bu saatten sonra izlemeye de gerek yok.


    (rockandroll rules - 30 Kasım 2016 17:14)

  • comment image

    6 yaşımdan beri kimi zaman düzenli, kimi zaman ara vererek izlediğim, ve hakkında göreceli olarak çokça bilgiye sahip olduğum oluşum. ve bu entrymde, sizlere genel olarak sistemden ve işleyişinden bahsedeceğim.

    öncelikle bazı "captain obvious/yüzbaşı bariz"ler gelmeden önce başta belirteyim, bu şovdaki her şey "scripted". yani maçın kaç dakika süreceği, kimin kazanacağı, kimin hangi hareketeri yapacağı çok önceden bellidir. herhangi bir güreşçinin kemer kazanması, tamamıyla senaristlere bağlıdır. yani senaristler isterse 10 yaşındaki bir erkek çocuk bile şampiyon olabilir - ki oldu. dolayısıyla, mesela bazı güreşçilerin başlıklarında "roman reigns tarafından 1.5 dakikada tuş edilerek eline verilmiştir" tarzı entryler oldukça saçma duruyor. ancak, scripted olmasına rağmen, oyunun son derece katı kuralları da var. ve ayrıca, niye izliyorsun her şey belliyse diyen andavallara cevabım, sen hiç dizi seyretmiyor musun? bu da bir dizi.

    öncelikle, her güreşçiye bir "gimmick" ve "karakter" verilir. gimmickler "mezarcı", "süperstar", "5. boyutun süper kötüsü", "rock yıldızı", "kralların kralı" gibi, ring isimleridir ve güreşçiler de buna göre bir performans sergiler. ringe girişleri, yaptıkları özel bitirici hareketlerin isimleri, titantronları (ringe giriş şarkısına verilen ad) tamamen bunun üzerinedir. karakter ise, o güreşçinin iyi mi kötü mü olduğuna göre değişir. "heel" ve "face" adında 2 karakter tipi vardır.

    heel karakterler kötü karakterlerdir, ve her türlü hileyi hurdayı yaparlar. belki de gelmiş geçmiş en iyi heel olarak kabul edilen edge, bir aralar her dövüşüne 3 kişi çıkmıştır mesela. bu karakterlerin finisherlarının en önemli özelliği ise, arkadan yapılmasıdır. edge spear atmadan önce uzunca bir süre köşede bekler, randy orton rko çakmadan önce arkadan yaklaşır vs. vs. face karakterler ise iyi karakterlerdir, ve senaryo gereği heel karakterlere ezilirler. kemerlerini haksız kaybederler, ama eninde sonunda kazanırlar. çoğu zaman güreşçilerin karakterleri de değişebilmektedir. ancak her zaman heelden nefret edilir, face sevilir diye de kural yok bunu da belirteyim.

    peki bir güreşçiyi iyi yapan şeyler nelerdir? bunun pek çok cevabı var, ama en önemliden en önemsize göre sıralarsak; kitleleri coşturması, promo kesme yetenekleri, hareket repertuarı, hareketleri gerçekçi yapması, vücudu, ve de senaristler tarafından nasıl pushlandığı.

    kitleleri coşturması en önemlisi dedim, çünkü kötü vücutlu, kötü hareketli ve saçma sapan şekilde pushlanan bir güreşçi şirketin en efsane ismi haline gelebilir. stone cold steve austin misal, wwe tarihinin en çok sevilen güreşçisidir, çünkü tam anlamıyla bir redneck gimmickine sahiptir. ringe girişte cam kırılma sesi gelir, çıkışta 2 bira patlatır, ve hikaye gereği en büyük düşmanı da şirketin patronu vince mcmahondur. mikrofon yetenekleri ise eşsizdir. kötü vücudu, hareketleri, ve pushlanması (2 sene peş peşe royal rumble kazandı, ve totalde 3 kere kazandı ki rekor bu; hem de çok kısa bir sürede) hiç göze batmamıştır. şirketin bugünkü halini almasını sağlayan 3 güreşçiden biridir ki diğer ikisi chris jericho ve the rock (dwayne johnson)dır.

    promo kesemeden de bir güreşçi kitleleri coşturabilir; ki bunun en önemli ve yakın örneği, shinsuke nakamura'dır. şuan en sevilen güreşçilerden biri, ve mikrofon skilleri yok denecek kadar kötü, zira kendisi bir japon. hareket repertuarı kısıtlı ancak hareketleri en gerçekçi yapan güreşçi, ve vücudu da sokakta çevirip bulabileceğiniz cinsten. ancak, ringe girişi şirket tarihinin en iyisi, ve her ringe girdiğinde şarkısına hayranlar eşlik etmekte. aşağıdaki linkten mesela wwe'ye ilk geldiğindeki girişine bakabilirsiniz, ki şiddetle tavsiye ederim bakmanızı:

    https://www.youtube.com/watch?v=m8izxhkzsxw

    promo kesmeye geldik, bu karakterlerin kendilerine yazılan replikleri nasıl söyleyecekleri, ve nasıl tonaj kullanacakları ile ilgilidir. çoğu zaman güreşçileri top seviyelere çıkartabilir. steve austin, the rock, john cena, cm punk ve chris jericho bu alandaki en iyi güreşçilerdir. aslında bu alanda en iyisi, tartışmasız bir şekilde "mr kennedy"dir, ancak diğer her alanda o kadar kötüydü ki, bir türlü coşmadı insanlar.

    yer yer güreşçilerin de repliklerini unuttuğu olur. aşağıda attığım ilk videoda, randy orton diyeceği cümleyi unutup sheamus'a soruyor, canlı yayında seyircilerin önünde hem de. 2. videoda ise repliğini unutan roman reigns'in ağzına sıçıyor john cena.

    https://www.youtube.com/watch?v=5ehk4rhitxq
    https://www.youtube.com/watch?v=4b9q1qmqux0 2.30dan itibaren izleyebilirsiniz.

    bazı güreşçiler ise doğaçlama yapabilir, ama çok enderdir. steve austin, the rock ve cm punk bunlara örnektir.

    geldik hareket repertuarına. genel olarak 2 tip güreşçi vardır; powerhouse ve high flyer. undertaker, batista gibi güreşçiler powerhouse kategorisine girerken; rey mysterio, ricochet, jeff hardy gibi güreşçiler high flyer'dır. powerhouseların hareketleri genelde güç üzerinedir; brock lesnar'ın big show'a superplex yaparak ringi kırması, ya da john cena'nın edge ve big show'u üst üste koyup taşıması gibi güç gösterileri hayranları coşturur. high flyer hareketleri ise atletizm üzerinedir. ricochetin ringden havada takla atarak çıkması (ki gelmiş geçmiş en iyi wwe hareketidir, videosu altta, 2. dakikadan itibaren izleyebilirsiniz), aj styles'ın taklaları, kısmen rey mysterio'nun 619'u, jeff hardy'nin whisper in wind'i bunlara örnektir. güreşçilerin, kendilerine zıt olan hareketleri yapmaları ise en coşturucu etmendir. ufak bir güreşçinin büyük bir güreşçiyi kaldırması, ya da undertaker gibi bir güreşçinin leap of faith atması, bu açıdan sansasyoneldir.

    ancak, ne olursa olsun, bir güreşçinin hareket sayısı az ise, kısa zamanda nefret toplayacaktır. en iyi örnek ise john cena'dır. 15 yıldır sayısız rekoru elinde bulunduran cena, tam anlamıyla 4 harekete sahiptir ki bunlardan sadece biri biraz güzeldir, gerisi oldukça berbattır. dolayısıyla artık hayranlar tarafından nefret edilmektedir. roman reigns ise başka bir örneğidir, çünkü toplamda 2 hareketi vardır; biri spear ki en yaygın harekettir, diğeri ise superman punch'tır ki bunu da dünya üzerindeki herkes yapabilir, turabi bile. aj styles ve ricochet repertuar anlamında en iyi 2 güreşçidir, zira çok fazla hareket çeşidine sahiptirler ve bu hareketler de genelde onlara özgüdür.

    https://www.youtube.com/watch?v=rxwhfv8mzie

    hareketleri gerçekçi yapması ise bambaşka bir mevzu. "botch" denilen terim bunun için kullanılmaktadır, youtube'da pek çok örneğini görebilirsiniz. bir güreşçi eğer çok bariz bir şekilde rakibine vurmazsa, kısa sürede nefret kazanır. john cena örneğin, şimdiye kadar bir kez bile five knuckle shuffle hareketini düzgün yaptığı görülmemiştir. 2. önemli konu ise, rakibini sakatlamamasıdır. aşağıda göstereceğim videoların ilkinde, mr kennedy randy orton'ı sakatlayıcı bir suplex yapmış, akabinde şutlanmıştır. 2. videoda, kofi kingston oturması gerekirken ayağa kalkmış, ve randy orton da stupid diye bağırmıştır. 3. videoda ise, güreşçilerin yapacakları şeyler hakkında maç ortasındaki iletişimleri ile ilgili sayısız örnekten biridir.

    https://www.youtube.com/watch?v=h3ubjk7cira
    https://www.youtube.com/watch?v=n-kxxfjid6s
    https://www.youtube.com/watch?v=zjjhprx3inw

    dolayısıyla, hareketleri düzgün ve gerçekçi yapmak çok önemlidir.

    vücut, ele alınması gereken başka bir konu, ve bu hayranlardan ziyade şirket başkanı için önem taşımakta. vince mcmahon için; şirketin yüzü olacak süperstar'ın yakışıklı, iyi vücutlu, hayırsever ve düzgün yaşayan bir insan olması gerekmektedir. bu sebeple, bu kriterleri son 15 senede sağlayan tek insan john cena idir. batista karaktersiz ve aptaldı, undertaker tipsizdi, rey mysterio küçüktü, chris masters uyuşturucuya bulaşmıştı. john cena'ya bu açıdan en çok yaklaşan isimler aj styles ve roman reigns idi. aj daha yeni, ve roman ise en çok nefret edilen güreşçilerden, ve lösemiden dolayı güreşi bıraktı. önemli bir güreşçi ise cm punktır ki, bu kadar çok sevilme sebebi de zaten anti-john cena olmasıdır.

    ve geldik son faktöre, pushlanması. senaryo gereği, bazı karakterler kazanmaya, bazıları kaybetmeye mecburdur. curt hawkins'in 150 küsur maçtır peş peşe kaybetmesi, goldberg'in 173 maç peş peşe kazanması gibi şeyler bunlar. eğer bir güreşçi, ne kadar mükemmel olursa olsun, geldiği yıl bütün ödülleri toplarsa, çok kısa sürede antipati toplar. zira, arka planda çalışan ve göz önüne çıkmak için çabalayan süperstarların hakkı yenmektedir. zaten senaryo gereği, şirketin iyi güreşçileri, kocayınca maskara olmaktadır, o da ayrı bir konu.

    örneğin; roman reigns bunun en yaygın örneğidir. royal rumble, wrestlemania'da undertaker'ı yenme, kemerleri silip süpürme gibi şeyler hayranları oldukça bezdirmiş ve soğutmuştur. üstelik the rock'ın kuzeni olmasından dolayı torpili olması da ayrı bir etkendir.

    öbür örnek ise daniel bryan. ortalama bir tip, herkesin yapabileceği vücut, şirket tarafından çok sevilmeme, ve müthiş bir azim. kısa sürede en çok sevilen güreşçi olmuş ve desteklenmiştir. dolayısıyla, bir güreşçinin sağlıklı bir push alması çok ama çok önemlidir.

    değinmek istediğim bir nokta ise, her ne kadar olaylar scripted olsa bile, sakatlıklar bazen değildir. bacak kırılması, boyun kırılması gibi kariyer bitirici şeyler yaşanabilir. bir hareket yapıldığı zaman, genelde hakem güreşçiyi kontrol eder. en yaygın metot ise, güreşçinin elinin tutulmasıdır. eğer güreşçi sıkarsa, sorun yok demektir. aşağıdaki videoyu 3.30'dan itibaren izlerseniz, 75 yaşında bir kadına powerbomb yapılıyor, ve ardından kadın, hareketi yapanın elini sıkarak iyi işareti yapıyor.

    https://www.youtube.com/watch?v=vvkk7kwri7q

    eyyorlamam bu kadar, ileride başka entrylerde başka detaylar da veririm.


    (yunusutaro - 16 Kasım 2018 13:44)

Yorum Kaynak Link : wwe