• "çok saçma... daha ilk bölümde katilin kim olduğunu söylediler.katil, şu horozları tutan adammış...lanet olsun be!ne zevki kaldı...neyse artık... ben de eşekler vadisi el salvadora bakayım biraz..."
  • "ütü kokusuyla birlikte haftsasonunun bittiğine dair gayrıresmi açıklama."




Facebook Yorumları
  • comment image

    bu dizinin birkac nesil uzerinde bu kadar derin etki birakmasinin nedenlerinden biri de, pazar gecelerinin o karanlik, banyolu, sikintili etkisinin uzerine eklenen basit bir org ile kaydedilmi$ jenerik muzigidir.

    bu muzik tema olarak hizlidir ama ayni zamanda huzunludur. o donemin dallas gibi amerikan dizilerinin jenerik muzigi formunda bestelenmi$tir.


    (kusmuk - 6 Ekim 2006 17:37)

  • comment image

    çok saçma... daha ilk bölümde katilin kim olduğunu söylediler.
    katil, şu horozları tutan adammış...
    lanet olsun be!
    ne zevki kaldı...
    neyse artık... ben de eşekler vadisi el salvadora bakayım biraz...


    (checkmearre - 31 Mayıs 2007 18:18)

  • comment image

    hiç unutulmayacak bir takım deyimleri hayatımıza sokan, türkiye de çekilmiş en iyi dizilerden. peki nedir bu deyimler (kronolojik sıra içerisinde olmayabilir, aklıma geldikçe yazıyorum) :

    1 - got got got : bir horoz ancak bu kadar güzel anlatılabilir, hele ki hayvana gıcık oluyorsanız ağzınıza cuk oturur.

    2 - kedi babası : sabri bey'in gıcık oldugu sozlerin en basında geliyor, bir insan kedi babası mı olur yahu ? birini gıcık etmek icin birebir.

    3 - masuk isimli papagana ait soylemler : babacım kapıcı, catlak catlak, aptal yesim, fifuu fifuu (ıslıkları) ve daha niceleri. farkında mısınız bilmiyorum ama karsımızda icinde bulundugu durumu inceleyip sonuclar cıkaran, insanları tanıyan ve onlara birden cok takma isim takan bir papagan var (kargaların en zeki kus oldugunu duymustum, ama masuk bu sacmalakların hepsini cope atacak nitelikte!)

    4 - dunkof (dummkopf) ve nein halis : aranızda bu diziyi izleyip, saf saf (aptalca kelimesinin kibarlastırılmısı) hareketler icerisinde bulunan arkadasına dunkof demeyen var mı ? (alternatifi icin : (bkz: abadi) )

    5 - internetten cızz : mail atarken bile diyorum hala icimden, send tusuna basınca cızzzz...

    6 - tak! : insanın kendine guvenini getiren muthis bir unlem. tamam abicim, tak!

    7 - anaaam katil : hala bazen korktugum zaman (yine icimden) anaam katil derim ben.

    8 - alzemhaymer : alzheimer hastalıgının, ayla hanım tarafından inatla yanlıs telaffuzu.

    9 - patlatırım enseni, teker teker in su basamakları : halisin babasının türkiyeye armaganı!

    10 - alti kere sekiz : yine bu diziyi izleyen nesiller tum carpım tablosunu ezbere bilseler bile bu sorunun cevabını 68 olarak verecektir (68 amca!).

    11 - kırarım boynuzunu iblis : cinnet halinde hala cevremden duydugum (aslında korkunc bir manası var) bana komik gelen soz.

    12 - bosnaya 5 fuze daha atılmıs : belki "abarttın artık !" diyorsunuz ama vallahi degil, bira deyince aklıma otomatikman bu laf geliyor.

    13 - tertip : bu lafı nasıl unutabiliriz ki? ben ilk defa bu dizide duydum tertip lafını, ve malesef yine bu dizide tiksindim. yani askerlik arkadası tamam da, o tezgahtar kız neden diyordu surekli ?

    14 - sayın abim : apartmanın korkulan adamı, apartmanın en igrenilen (igrenilen agır oldu belki ama bulamadım baska bi sey) adamını bu sozlerle onore ediyor, oldukca etkileyici. (halen bazı durumlarda severek kullandıgımı soylememe gerek yok sanırım?)

    15 - (cıvık) babam afedersin : bastaki cıvık yerine herhangi birsey konulursa saygı ifadesi olarak kullanılıyor.

    16 - tutuyorum zaptı! : seni oldururum! den bile daha korkutucu etkisi olan bir tehdit. (gerci sonlara dogru cafer efelenip "tutasan tut!" diye cıkısmaya baslamıstı)

    17 - yandan carklı : halil pazarlamanın lakabı idi, simdilerde binlerin lakabı oldu.

    18 - mö gibi : aslında her duruma uyan bir soz, ama genelde bir hosnutsuzluk barındırıyor gibi?

    19 - yumuşak yumuşak : halis'in harika repliği. öpüceksin kızı böyle yumuşak yumuşak.. ne tatlı. (ne tatlı da halise özgü kalıplardan biridir) (batu hatırlattı, teşekkürler batu!)

    (not 1 : aklıma gelenler bunlar simdilik, ama hatırlamaya ve hatırladıkca yazmaya devam edecegim)

    (not 2 : cok alakasiz olacak yazdiklarimla ama yazmadan edemiyorum. bu kapıcı cafer ekmek filan dagıtırken mutlaka evin salonuna kadar girer, ev ahalisiyle bir cift laf ederdi. bu hareketine tek tepki de sedat beyin karısından gelirdi : "girme su pis ayaklarınla salonun ortasına kadar!" kadın yerden goge kadar haklı vallaha, diger komsular biraz fazla sımartmıslar cafer beyi)

    (not 3 : aynı cafer turkan hanımın sıcak cukulatalarını icip icip bardagı yalardı: "oooh gul, su turkan hanımın cukulatalı kahvesi de...")


    (tebrikler - 12 Kasım 2007 16:04)

  • comment image

    bizimkiler ne midir?
    yeni nesiller bilmez; şu an hayatının baharını yaşayan, yaşlılığa doğru evrilen, evrildikçe devrilen bir kuşağın çığlığıdır; bilinçaltıdır.

    bizimkiler;
    -yarın okulun olduğunu düşünerek garip bir iç sıkıntısına sahip olmaktır.
    -parliament pazar gecesi sinemasının son derece esrarengiz ve büyülü mavisinin habercisidir.
    -yatmadan önce son fırça darbesidir.
    -yeni kesilmiş tırnakların tırnak derisine batmasıyla oluşturduğu basınçlı acıdır.
    -kabarmış saçtır.
    -mavi ve pembe pijamadır.
    -kaplı defter, etiket ve özenle yapılmış; yahut yapılmamış ödevdir.
    -babanın gülümsemesi, annenin meyve soymasıdır.
    -diş fırçalamaktır.
    -atari hayalidir.
    -hiç bir şey beklemeden; lost gibin, dexter gibin skeptik meraklara gebe kalmadan bi şeyden adam gibi zevk almaktır.

    bizimkiler, candır.
    bizimkiler, ailedir.
    bizimkiler, türkiye'dir.

    iyi ki vardınız.


    (svriyosunluucundnkizilkandamlaynyesildis - 24 Haziran 2009 23:48)

  • comment image

    90' lı yılların durgun ve hüzünlü atmosferini belki de en iyi yansıtan dizi. bir kaç özverili insan sayesinde youtube' dan bir çok bölümü izlenebiliyor. orijinal yayın tarihlerinde izlediğim zamanlarda yakalayamadığım ayrıntıları yeniden izlediğimde keşfedebildim.

    sözkonusu 90' lı yıllar olunca ve o dönemlere dair bir şeyler hatırlamak isteyince o yıllara ait dizileri izlemek iyi bir fikir haline geliyor ve bizimkiler dizisi bu bakımdan biçilmiş kaftan. dizi, kendi içinde bir çok eğlenceli ayrıntı ve tekrarlanan öğe barındırıyor. uzun yıllara yayılmış olması gerek oyunculukların gelişimi açısından, gerekse 13-14 yıllık atmosferin yansıtılması açısından önemli. tekrarlı espriler de zaten uzun yıllara yayılmış yayın sürecinin bir getirisi olarak görülebilir. benzer bir durum seinfeld' de de vardır mesela. gerçi orada teknik öğeler ve bölüm içindeki iç içe geçmiş hikayeler çok daha yaratıcıdır ama yine de bu dizi seinfeld ile benzer öğelere sahiptir ve her daim izlenesidir.

    dizide iki ana hat üzerinden hikayeler yaratılmış; biri şükrü bey in ailesi ve diğeri de yaşadıkları apartman. bu öğelerin günlük hayatta gayet rastlanabilir olması izleyicinin empati yapmasını kolaylaştırıyor. öte yandan genellikle bölümlerde fazla derinlik barındırmayan hikayeler, tüm oyuncu kadrosu bir bölümde görünecek şekilde anlatılıyor. karakterler de normal hayatta görünebilecek tiplerden oluşuyor ve hafif abartılmış davranıyorlar. tekrarlı esprilerin kaynağı diyaloglarda yatıyor ve herkesin kendine özgü, kalıplaşmış bir deyişi bulunuyor.

    kendi çapımda ortaya koyabileceğim ayrıntılar şu şekilde;

    şükrü bey ve ailesi orta-üst sınıf gelir sınıfına ait ve evlerinde klasik müzik çalıyor. yıllar içinde otomobillerini değiştiriyorlar ve çocukları büyüyor; evleniyor. şükrü bey daha sonradan torun sahibi oluyor. şükrü bey tipik bir aile babası; oğlu arabayı istediğinde huzursuz oluyor, kızının evliliği içine dert olunca uykusu kaçıyor. bence savaş dinçel' in oyunculuğu erdal özyağcılar' dan bir adım önde.

    sabri bey ve ailesi orta sınıf gelir düzeyinde ve evlerinde müzik çalmıyor. sabri bey huysuz ve huzursuz, oldukça cimri. evin kedisi sürekli aynı tonda miyavlıyor ve sürekli sabri bey' in ayağına dolanıyor. o da "dolaşma ayak altında pis musibet" diye bağırıyor, ayla hanım tontoş u kucağına alıyor ve sabri bey' e ters bir şey söylüyor. bu ters şey dizinin ilk yıllarında "dokunmayın efendim" ile başlarken sonraki yıllarda bu cümlenin arkasına "kedi babası" ekleniyor. sabri bey de "sözlerinize dikkat edin efendim, nerden babası oluyormuşum ? " diye cevap veriyor. aile birbirlerine "efendim" diye hitap ediyor. bence ayla hanım' ın annesi rolündeki latife saruhan dizinin de en sevimli karakterlerinden biri. bir gün papağana "aferin evladım, kimin oğlusun bakayım sen" diye sorabilirken ertesi gün kucağına yavuz bey' in horozunu alıp almancıların evine giderek kısıklı tramvayının nereden kalkacağını sorabiliyor. ayla hanım cenap bey' den etkileniyor ve moralinin bozulduğu her an hıçkırığı tutuyor. sabri bey cemil' e "baykuş", yavuz bey' e "haydut", cenap bey' e "kıllı yalı kazığı", hoca' ya "bunak", cafer' e "tembel", tontoş' a "pis musibet", davut usta' nın ailesine "almancı bozuntuları", halis' e "sapık" diyor. apartmanı yönetme takıntısı var ve emekli müzik öğretmeni. aslında emekli astsubay olarak da resmedilebilirdi ama sanırım bu konuda tepki almak istememişler. yine de mehmet akan bu rolde çok başarılı; toprağı bol olsun.

    "almancılar", dört kişilik bir aile ve evlerinde popüler müzik çalıyor. davut usta otoriter ve milliyetçi. oğlu halis de bir bölümde anlatıldığı üzere normalden yüksek iq' ya sahip ve davut usta' nın ilk eşinden olan çocuğu. (bunu, halis ve ulrike almanya dan döndükleri bölümde "o senin öz anneannen değil" dediğinde sabri bey' in ayla hanım a yaptığı açıklamadan anlıyoruz). halis konuşurken ikileme kullanmayı seviyor ve yaş ayırt etmeksizin karşı cinsteki herkesi öpmek istiyor. özellikle bir bölümde dayanamayıp ayla hanım' a sarılması görülmeye değer. davut usta milli maç tutkunu ve farelerden korkuyor. tepkilerini almanca veriyor ve yapmayı en çok vaat edip yapamadığı şey ense patlatmak. ulrike ya da ulviye ise disiplinli ve temizliği seven bir anne. evin abadi adlı bir köpeği var. selçuk uluergüven' in oyunculuğu gayet başarılı.

    cafer ve ailesi alt düzey gelire sahip ve cafer biraz yanar döner, çıkarcı bir tip. herkese yaranmaya çalışıyor ve evlerin içine paldır küldür giriyor. buna en sert tepkiyi sedat' ın eşi serpil gösteriyor. cafer ek gelir için limonata satıyor, pilav satıyor, meyve sebze satıyor ve eşi gül de doktor hanım ın muayenehanesinde çalışıyor.

    cemil ve sevim sabri bey' lerin üst çaprazında oturuyor; cemil karakteri yazar olarak tanıtılıyor ilk bölümlerde ama sonra daha çok alkolik olarak tasvir ediliyor. cemil camdan dışarı bakmayı seviyor ve sürekli sevim' i çağırıyor. bildiğim kadarıyla sevim her bölümde onlarca kez çağrılmasına rağmen yalnızca bir iki kez cemil' in yanından dışarı bakıyor. bunlardan birisi sabri bey' lerin evin önünde fotoğraf çektirdikleri an. cemil sürekli olarak önceki hayatından olumsuz örnekler veriyor ve katil' den mevye sebze istiyor. apartmana boya için kurulan iskeleler üzerinde korkusuzca gezinebiliyor ve sabri bey' in üzerine boya dökebiliyor. belki de cemil karakterinin en komik sekansı sabri bey' lerin evine dışarıdaki iskeleden paldır küldür girip ayla hanım' ın annesi ile karşılıklı rakı içtikleri an olabilir.

    yavuz bey "katil" olarak anılıyor ve evindeki bir duvarda horozunun resmi bulunuyor. vatandaşa cart curt yapılmasını istemiyor, sabri bey' in ellerini hareket ettirerek konuşmasını sevmiyor. yufka yürekli ve her bölümde sedat' ı affediyor. cemil' e sürekli "sayın abim" diyor. dizide yalnızca cemil bey' e (uğurtan sayıner) böyle söylemesi ilginç, belki sayıner soyadı ile ilgili ve dizi dışı kullanılan bir hitap şeklinin tutması da olabilir, bilmiyorum. toprağı bol olsun aykut oray' ın..

    sedat ve serpil ahmet çakar' ın deyişiyle "yancı" tipler ve evlerinde kızlarının son ses açtığı müzik çalıyor. konuşmaları ve tavırları genelde rahatsız edici ama bunun da iyi bir oyunculuktan kaynaklandığını belirtmeliyim. vakti zamanında erol taş' a "o kıza bunu nasıl yaparsın" diye saldırmaları gibi.

    şevket bey ailesi üst gelir grubuna sahip ve müstakil evde oturuyorlar. cem ve eşi özge ile (söylemeden geçemeyeceğim, başak köklükaya ne kadar güzel bir kadındır) oturuyorlar ve özge' nin annesi "göz mu kırptın bana" nimet ile eşi "tahta kafa" ile sürekli bir atışma içinde bulunuyorlar. tahta kafa bir dönem siyasete atılıyor ama seçim otobüsünden düşünce kariyeri sonlanıyor.

    ofiste ise ergun ve eski bir mahkum olan abbas efendi sürekli didişiyor, abbas efendi hüsnü hakimine ve onun oğullarına saygıda kusur etmiyor ve bu saygıyı içeren bir şekilde ergun bey hakkında söyledikleri belki dizinin de önüne geçecek "cıvık müdürüm afedersin" mottosunu yaratıyor.

    anlatılabilecek bir çok karakter daha var; yengeç, yandan çarklı, sultan hanım, hakim hüsnü, cenap bey, esmer, kızıl veya dilek gibi.
    yazımın saçma sapan bir şekilde uzamaması için onları detaylandırmadım.

    bir döneme damgasını vurmuş bir diziydi bizimkiler; hepimizden bir parça taşıyordu ve aradan yıllar geçmesine rağmen bana hala "ertesi gün okul var" iç sıkıntısını yaşatabiliyor. klişeleri sevmem ama, "diziyi hazırlayanlara ve yayında, yapımda emeği geçenlere teşekkürler"...

    edit: youtube' daki nostaljibenimisim isimli kullanıcıya hatırlatması için teşekkürler; sabri bey emekli müzik öğretmeni değil, emekli bando astsubayı idi. yanlış hatırlamışım.


    (pozzecco - 27 Mart 2012 18:25)

  • comment image

    bizimkiler dizisi hakkında bilinmeyenler:

    - şükrü, nazan, ali, bilge, şevket, mine, cem, leyla hanım ve hüsnü bey'in oluşturduğu ailenin soyadı başaran. bilge'nin aydın ile evlenince soyadı değişti, özge de cem ile evlenince bu soyadı aldı. cem ile özge'nin çocukları su'nun da soyadı başaran oluyor bu durumda.

    - sabri bey'in soyadı dönmez. dolayısıyla ayla hanımın da.

    - davut, halis, ulviye ve galip'in soyadı karapınar.

    - dizinin ilk 40 bölümü nazan karakterini canlandıran ayşe kökçü'nün evinde çekilmiş.

    - dizi 7 ocak 1989 günü başlamış, 27 ekim 2002'de bitmiş.

    - dizi ilk sezonlarında cumartesi günü yayınlanıyormuş.

    - umur bugay dizi için toplam 27.900 sayfa senaryo yazmış.

    - dizinin iç çekimleri şale apartmanı'nda yapılmamış. iç mekan çekimleri için çok fazla ev değiştirilmiş, bunlardan ikisi dalyan ve çiftehavuzlar'da bulunuyormuş. şale apartmanı da ayşekadın'da bu arada.

    - dizide değişen oyuncular oldu. bunlar;

    şükrü: erdal özyağcılar (1989 - 1997) ve savaş dinçel (1997 -2002)
    şevket: cihat tamer (1989 - 1991) ve engin şenkan (1991 - 2002)
    cem: akın tunç (1989 - 1993) ve eray köseoğlu (1993 - 2002)
    özge: nesrin akkoç (1989 - 1993) ve başak köklükaya (1993 - 2002)
    nedim: ömür çelikbilek (1989 - 1993) ve hakan haksun (1993 - 2002)

    - dizide çok kaybettiğimiz oyuncu da oldu. bunlar;

    mehmet akan (sabri bey) (2006'da kaybettik)
    erdinç dinçer (ergun) (2010'da kaybettik)
    aykut oray (yavuz) (2009'da kaybettik)
    oktay sözbir (halil) (2006'da kaybettik)
    savaş dinçel (şükrü) (2007'de kaybettik)
    yaman okay (nazım) (1993'te kaybettik)
    yavuzer çetinkaya (doktor faik) (1992'de kaybettik)
    güzin özipek (leyla hanım) (2000'de kaybettik)
    savaş yurttaş (hüseyin) (2002'de kaybettik)
    orhan çağman (hüsnü bey) (1997'de kaybettik)
    güngör erbayık (nimet) (2012'de kaybettik)
    latife saruhan (suna hanım) (2001'de kaybettik)
    sadık türken (asım) (2010'da kaybettik)
    erdoğan tuncel (raşit) (2012'de kaybettik)
    selçuk uluergüven (davut) (2014'te kaybettik)
    tuncay gürel (yusuf) (2014'te kaybettik)
    güner namlı (tarık) (2014)
    halit akçatepe (nazif) (2017)
    yaşar gaga (oğuz) (2018)
    ercan yazgan (cafer) (2018)
    dursun ali sarıoğlu (bakkal) (2018)

    - dizi 465 bölümden oluşuyor.

    - dizinin 459 bölümünü yalçın yelence yönetmiş. son 6 bölümü ise erkavim yıldırım yönetmiştir.

    - toplamda 24.500 sahne çekilmiş.

    - yazı grubu toplam 1860 gün çalışmış.

    - toplam 5060 dakika yayınlanmış.

    - teknik ekip 2325 günü sette geçirmiş.

    - çekimlerde 5000 kaset harcanmış.

    - 13 yıl boyunca yayınlandığı her gün, her 3 tv seyircisinden beri bizimkiler'i izliyormuş.

    - (bu yanlış olabilir) cafer ve gülsüm'ün çocuklarını oynayan simge ve sinem taşkan kardeşler gerçekte şale apartmanı'nın bulunduğu sokaktaki apartmanlardan birinin kapıcısının kızlarıymış.

    - dizinin kadrosunda toplam 60 oyuncu bulunuyormuş.

    - ayla karakteri, oynadığı ilk bölümlerde serpil adında bir kızı olduğundan bahsediyordu. fakat serpil karakteri dizi boyunca hiç görünmemiştir.

    - halil karakterinin sultan'dan önce bir eşi daha vardı. bu karakteri de hale haykır canlandırmıştır.

    -dizideki şükrü karakterinin ilk ismi ömer. dizinin ilk sezonundaki bir bölümde polis şükrü'ye böyle diyor, bütün aile dalga geçiyordu.

    edit: bugün maalesef tahtakafa raşit'i canlandıran erdoğan tuncel de vefat etmiş. allah rahmet eylesin.

    edit 2: çok geç bir edit oldu ama, bundan 3 ay önce davut ustamız selçuk uluergüven'i de kaybettik.

    edit 3: bugün (29 ağustos 2014) dizinin bakkal yusuf'u tuncay gürel'i kaybettik.

    edit 4: bugün (21 eylül 2014) dizinin yapımcılarından biri olan ve dizinin ikinci sezonunda şükrü'nün arkadaşı tarık rolünü oynayan güner namlı'yı kaybettik.

    edit 5: öğretmen nazif'i canlandırmış usta oyuncu halit akçatepe'yi kaybettik (31 mart 2017).

    edit 6: dizinin bir döneminde bilge'nin sevgilisi oğuz'u canlandırmış yaşar gaga'yı kaybettik (7 mart 2018).

    edit 7: büyük usta ercan yazgan'ı kaybettik (8 mart 2018).

    edit 8: dizinin ilk sezonlarında mahallenin bakkalı rolünde gördüğümüz dursun ali sarıoğlu'yu kaybettik. (2 nisan 2018)

    edit 9: dizinin ilk sezonlarında özge'nin babası, nimet'in kocası arif'i canlandıran kemal inci'yi kaybettik. (30 eylül 2018)


    (tziras dream - 26 Temmuz 2012 14:36)

  • comment image

    1989'da televizyonlarimizda gormeye ba$ladigimiz ve 2000 yilina kadar cekimleri devam etmi$, bu tarihten sonra ise ce$itli kanallarda eski bolumleri gosterilmeye ba$lanmi$ dizi film. 90'larin ortasina kadar (ki trt'nin egemenligi ozel kanallara tam olarak kaptirmasi bu doneme denk gelir) ratingleri oldukca iyi olan bir diziydi. ilk iki yilinda $ukru'nun (erdal ozyagcilar) agabeyi $evket rolunde cihat tamer'i izledik. daha sonra i$lerinin yogunlugu nedeniyle diziyi birakan tamer'in yerine bu role engin $enkan getirildi. bir cok izleyici gibi ben de bu degi$imi yadirgadim ve adapte olmam uzun surdu. dizi maalesef yayinlandigi senelerde bir cok degerli oyuncusunu yitirdi. ilk kayip dizide doktor rolunu oynayan yavuzer cetinkaya idi, yil ise 1992.. cetinkaya'nin vefatinin ardindan bir sene sonra bu sefer cok buyuk bir oyuncuyu, yaman okay'i kaybettik. okay, $ukru'nun karisi nazan'in (ay$e sarikaya) bir baltaya sap olamami$ abisi nazim rolundeydi. ne zaman karde$inin evine gelse, $ukru'den firca yerdi, nazim da "eni$te, bu sefer super bir i$ buldum ama biraz avansa ihtiyacim var" derdi. bolum bitince de $ukru'nun oglu ali (atilay ului$ik) "babam o ak$am cok diretti dayima para vermemek icin ama sofrada acilan bir yeni rakinin icilmesinden sonra yelkenleri suya indirdi" tarzi aciklamalari ile yine nazim'i kiramadigini anlardik. yaman okay'dan 4 sene sonra 1997'de ise $ukru'nun babasi husnu rolundeki orhan cagman vefat etti. ayni yil erdal ozyagcilar $ehnaz tango adli diziye ba$ladigi icin kadrodan cikti ve yerine bir ba$ka usta oyuncu sava$ dincel geldi. en son 2000 yilinda ise dizide orhan cagman'in e$i leyla'yi oynayan guzin ozipek vefat etti. ayrica petekdoku'nun bana hatirlattigi, kaybettiklerimizin icinde bir de topragi bol olsun sava$ yurtta$ vardi. canlandirdigi karakterin ismi ise huseyin'di heralde. bir de prompter'in belirttigi uzere, dizide ayla hanim'in (meral çetinkaya) ya$li annesi suna hamin rolunde bir bayan vardi, adini ben de hatirlayamiyorum maalesef, o da dizinin son bolumleri cekilirken alzheimerdan vefat etmi$ti. bunlarin di$inda da dizide unutulmaz karakterler vardi. bu ki$ileri de aklimda kaldigi kadariyla a$agida liste halinde yaziyorum*:

    mehmet akan => huysuz ve cimri apartman yoneticisi sabri
    ercan yazgan => "buyruuuun!!!" cafer
    erdinç dinçer => "merakli muhasebe muduru" ergun
    salih kalyon => "tak abicim" sedat
    hikmet karagöz => "afedersin mudurum" cayci abbas
    aykut oray => "katil" yavuz
    ugurtan sayiner => "ayya$" cemil
    oktay sözbir => "sus iblis" "halil pazarlama" halil
    selcuk uluergüven => "alti kere sekiz" davut
    ali uyandiran => "boyle yumu$ak yumu$ak" halis
    buket dereoglu => sekreter demet
    rutkay aziz => $air cenap
    tuncay akça => mahallenin manavi
    tayfun coragan => sukru'lerin damati aydin
    guzin coragan => halis'in annesi
    mehmet gulerbasli => tertip
    bensu orhunoz => sukru'lerin kizlari bilge
    guler okten => doktor turkan


    (huger - 18 Temmuz 2004 07:50)

  • comment image

    bir yandan içten içe yasamla kosut bir monotonlugu simgelerken diger yandan da ayrinti ve karakterlerdeki zenginlik, muhtesem oyuncu performanslari sayesinde alelade bir pembe diziden kat be kat öte bir kaliteye erismis bir diziydi.

    bir olay ya da durum dizisi degildi aksine bir karakter dizisi olmaya niyetlenmisti. en azindan umur bugay'in tarzi hep buydu. (bkz: yoksul) (bkz: kapicilar krali)

    bugün bizimkiler'i kime sorsaniz size dizinin konusunu degil, dizideki bir karakterin ismini söyleyecektir. ayrica diziyi herhangi bir bölümünden itibaren izleyebilirdiniz, çünkü önemli olan karakterlere isinmakti, olay hep arka plandaydi.

    o nedenle "hep ayni olaylar dönüyordu" elestirileri geçersizdir. ayrica komiktir, bu aynen exorcist'e "korkunç degil ki bu" demek gibi bir seydir. gittikçe yozlasan, marjinallestikçe yüzeylesen bir kültüre bir iki boy büyük geliyordu yalnizca. (günümüzde ancak küfürle, içten içe asagilama ve küçümseme ile yapilan esprilere gülen bir toplum olundugu, komik denince akla yalnizca cem yilmaz esprilerinin geldigi, günümüz korku filmleri denilen çogu filmdeki insani anlik ürperten, sahnenin hizli degisimine odakli görsel efektlerle bezeli, özü kaçiran reaktif korku anlayisi gözönüne alinirsa ne demek istedigim daha iyi anlasilir sanirim.)

    kim ne der desin bizimkiler, türk televizyon tarihinin efsanesidir.

    her sey bir pazar günü dizinin yayin saatine göre ayarlanirdi. bir ritüele hazirlanmisçasina gibi ak pak geçerdik her pazar ekranin basina, özlem giderirdik.

    bizimkiler'i böylesine seven biri için yayindan kaldirilmasi tam bir kabus olmustu. aslinda dizi yayindan kaldirilmadan önceki son 2 senede de son zamanlardaki karakter çesitlemelerine ragmen rating almiyordu. bu nedenle son yayinlandigi kanal olan show tv bugay film'in tam sözlesmesini feshedecekti ki bir mucize oldu, kanal sahibinin annesi, diziyi çok sevdigini ve yayindan kaldirilmamasini istedi oglundan. bu istek kirilmadi ve dizi çekilmeye devam etti....ta ki hanim teyze vefat edene kadar. iki ölüm birlikte geldi ve dizi yayindan kaldirildi. oyuncular bir bir dagildi, farkli dizilere ve projelere imza atmayi sürdürdüler.

    gecen yila kadar flash tv'de gösterilen bölümler dizinin son 4-5 yillik süre zarfinda çekilen bölümleridir ve showtv'den satin alinmistir. daha önce interstar'da ve ilk olarak trt1'de gösterilen bizimkilerin asil o zamanki bölümlerini izlemek için yanip tutustugumu söylemeden geçemeyecegim. özellikle cafer'in (ercan yazgan) gülsüm'ü kaçirmaya çalisip halil'den dayak yedigi bölüm, ardindan katil yavuz'un halil'i ve ogullarini dövmesi, ilk bölümdeki trenle almanya'dan dönüs ve mercedes alimi, sabri bey'in ayla hanim'i görmek için hergün parka gitmesi, ayla hanim'in ali ve bilge'nin dayilari yaman okay'a kur yaptigi bölümler, sükrü'nün piknikte bisiklete binmeye çalisip düsmesi (erdal özyagcilar) vesaire vesaire....bu bölümler sanirim trt'dedir bir daha ekranlara gelmesi imkansizdir bu nedenle maalesef...

    uzun soluklu bu dizide
    cem'i akin tunç oynadi önceleri * 2-3 yil, sonra eray köseoglu geldi yerine.
    ayni sekilde cem'in esi özge'yi baskasi oynardi en baslarda ardindan basak köklükaya geldi.
    sevket'i ilk canlandiran cihat tamer'di.
    sükrü (erdal özyagcilar - savas dinçel) degisikligi en geç yapilan ciddi degisiklikti.
    _______________________

    orhan çagman (büyükbaba hüsnü)
    güzin çoragan (babaanne leyla sultan)
    yaman okay (dayi)
    yavuzer çetinkaya (doktor)
    savas yurttas (yengeç)
    en son ise ayla hanim'in annesi büyük hanim (latife saruhan)dizi çekilirken vefat edenler arasindaydi.

    edit:

    asagi yukari tam kadro:

    aile ve çevresi___________________________

    ali: atilay uluisik

    sükrü - ali'nin babasi: erdal özyagcilar (1989-1997) savas dinçel (1997-2002)
    nazan - ali'nin annesi: ayse kökçü (sarikaya)
    bilge ('sifirci' sonralari 'baygin')- ali'nin ablasi: bensu orhunöz
    aydin - bilgenin kocasi - radyo programcisi: tayfun çoragan
    baris - ali'nin yegeni - bilge ile aydin'in ogullari: ?
    hüsnü - ali'nin dedesi - emekli hakim: orhan çagman (1989-1997)
    leyla sultan - ali'nin babaannesi: güzin özipek (1989-2000)
    sevket - ali'nin amcasi - sükrü'nün agabeyi: cihat tamer (1989-1991) engin senkan (1991-2002)
    mine - ali'nin yengesi - sevket'in esi: müjgan agrali
    cem - ali'nin kuzeni - sevket ve mine'nin ogullari: akin tunç (1989-?) - eray köseoglu (?-2002)
    özge - cem'in esi - nimet'in kizi: ? (1989-?) - basak köklükaya (?-2002)
    su - cem ile özge'nin kizlari: berfin erdogan
    nimet hanim - özge'nin annesi: güngör erbayik
    arif bey - nimet'in kocasi: kemal inci (1989-?) (dizide öldü, gerçekte hayattaydi)
    'tahtakafa' rasit - nimet'in ikinci kocasi: erdogan tuncel
    nazim - ali'nin dayisi - nazan'in agabeyi: yaman okay (1989-1993)
    doktor - nazim'in ev arkadasi: yavuzer çetinkaya (1989-1992) (bu iki üstat ardarda vefat etmistir ne yazik ki. yavuzer çetinkaya ayla hanim'in (meral çetinkaya) da kocasiydi)
    zeynep - ali'ni nisanlisi: özge özberk

    apartman_______________________________

    sabri bey - 'çogunlukla' apartman yöneticisi: mehmet akan
    ayla hanim - sabri bey'in esi: meral çetinkaya
    suna hanim - büyük hanim - ayla hanim'in annesi: latife saruhan

    kapici cafer: ercan yazgan
    gülsüm (gül) - cafer'in esi: mine senhuy teber (dizi çekimleri sirasinda evlendi ve teber soyadini aldi, hatirladigim kadariyla ayni zamanda yönetmen yardimcisiydi.
    yesim (hafize) - cafer ile gülsüm'ün büyük kizlari: sinem taskan
    banu - cafer ile gülsüm'ün küçük kizlari: simge taskan
    halil ('yandan çarkli') - gülsüm'ün babasi: oktay sözbir
    asım - halil'in büyük oglu
    nedim - halil'in küçük oglu - hakan haksun
    yusuf (bodur) - bakkal - tuncay gürel
    sultan hanim - halil'in ikinci esi: sidika senkan (sevket'i uzun süre canlandiran engin senkan'in esidir)
    hüseyin ('yengeç') - sultan hanim'in agabeyi: savas yurttas

    sedat ('tak tak' sonralari 'cizz') - sükrüler'in kiracisi - katil'in is ortagi: salih kalyon
    serpil - sedat'in esi - güzin özyagcilar (sükrü'yü uzun süre canlandiran erdal özyagcilar'in esidir. kocasi diziden ayrilmasina ragmen o devam etmistir)
    aslı - sedat ile serpil'in kizlari

    cemil ('sarhos'): ugurtan sayiner
    sevim - terzi - cemil'in esi: sabriye kara

    yavuz ('katil') - kabzimal: aykut oray
    sengül - katil'in eseri - ('gotgot'): selda özbek

    davut usta - tesisatçi: selçuk uluergüven
    ulrike - ulviye - davut usta'nin esi: güzin çoragan
    halis - ('dummkopf') - davut usta ve ullviye'nin ogullari: ali uyandiran
    dilek - halis'in platonik aski: binnur serbetçioglu
    galip ('tertip') - davut usta'nin yegeni: mehmet gülerbasli
    ayse - hizmetçi: zeynep irgat
    (evin köpeginin adi da abadi idi)

    cenap abi - sair -sabri bey'lerin kiracisi: rutkay aziz
    sitki - ibrikçi - cenap'in ressam ev arkadasi: cezmi baskin

    türkan hanim - doktor : güler ökten

    muvaffak (hoca) - emekli ögretmen: zihni göktay
    nazif - dizide zihni göktay'in oglu: halit akçatepe
    ? - dizide halit akçatepe'nin esi - hikmet körmükçü

    adem (penguen) - zaman zaman cafer'in ortagi: tuncay akça
    ? - çöpçü: dogan aybay (?)

    sirket___________________________________

    ergun - muhasebe müdürü: erdinç dinçer
    demet - sekreter: buket dereoglu
    bülent - muhasebe müdür yardimcisi - demet'in nisanlisi (esi ?) - kanarya: erdogan bugay (dizinin senaristi umur bugay'in ogludur)
    abbas efendi - müstahdem - sabikali - hüsnü bey'in tanidigi : hikmet karagöz
    hacer - abbas efendi'nin esi - gündelikçi: filiz küçüktepe

    not: adini hatirlayamadigim tüm sanatçilardan özür diliyorum, bilgisi olan varsa mesajlarinizi bekliyorum.

    oyuncular, karakter adları ile ilgili çok değerli katkıları için rind'e şükranlarımı sunuyorum.


    (alimdayi - 16 Kasım 2004 15:39)

  • comment image

    dizinin hemen her bolumunde olmazsa olmaz replikler vardi.ornegin,

    sabri bey - tamam.tutturuyorum yarin zapti
    sabri bey - biraz ince soyun efendim su patatesleri.yazik gunah yarisi cope gidiyor.
    ayla hanim - ....kedi babasi....
    tontos - meyyyeaaaoouww...*
    sabri bey - pist! cekil ayagimin altindan meymenetsiz.
    ayla hanimin annesi - sallandik mi evladim
    sabri bey - (kayinpederinin resmine bakarak) nur yuzlu, nur.
    cemil bey - benim adim cemil oo ohho oho ohho...
    cemil bey - sevim kos...sukru beyin hayirsiz damadi geldi...ehhe ehe ha ohho oho ohho...*
    sevim hanim - cemil, yine mi actin o pencereyi bu sogukta. cabuk gel buraya.
    cemil bey - gelhiyorumh seevhiimm.**
    halis - ayla hanimin memeleri ne guzel diymi baba...yumusak yumusak...
    davut usta - halt! alti kere dokuz.
    davut usta - tek tek cik su basamaklari dummkopf!
    ulrike yenge - nein davut, dummkopf yok.
    halis the dummkopf - ...yumusak yumusak...
    halis the dummkopf - ellidort bab-ba...
    katil - komsum.oynatma su elini kolunu...hasta etme vatandasi.
    katilin sevgilisi - her gittigi yere de goturuyo...aman ne oole got got got got
    cemil bey - bizim de bi asker arkadasi vardi o da prostattan gittiydi benzetmek gibi olmasin...ehhe eha...*
    cafer efendi - buyruuuun...
    cafer efendi - (tannngara tungura**) anaaaaam katil...
    cafer efendi - fifiyu fiiii fuuuu fifiyu fiii fuuuu**
    katil - vatandasa cart curt yok.
    katil -*birak aslanim kaldirma, dagiticam.
    masuk - babbaciim, kapici kapici...
    yandan carkli - rooohyn, kirarim boynuzunuzu...iblis...
    yandan carkli - tamam.kurucaaz imparatorlugumuzu.
    abbas efendi - ne o oole mudurum afedersin.civik civik.
    muhasebeci ergun bey - abbas sen bilmedigin islere burnunu sokma
    nimet hanim - sus sen karisma ne bilirsin ki...tahtakafa...
    rasit the tahtakafa - ayip oluyo ama nimet.herkesin yaninda.a-aaa...
    kanarya - bayramda avans yok mu ergun bey...
    muhasebeci ergun bey - yok kanarya...kucuk bey uludaga tatile gidicekmis kasayi sildi supurdu.
    sedat bey - tamam sayin abicim, tak.
    sedat bey - internetten cizz sayin abicim, tak bi komutla...
    cenap bey - ...canimin ici...
    masuk - babaaciiim, zabit zabit.


    (celephais - 16 Ocak 2005 13:49)

Yorum Kaynak Link : bizimkiler