Süre                : 1 Saat 48 dakika
Çıkış Tarihi     : 26 Mayıs 2001 Cumartesi, Yapım Yılı : 2001
Türü                : Animasyon,Macera,Drama,Bilim Kurgu,Heyecanlı
Taglar             : robot,Sentetik insan,Şehir,Gelecek,Çizgi roman esaslı
Ülke                : Japon
Yapımcı          :  Bandai Visual Company , DENTSU Music And Entertainment , Destination Films
Yönetmen       : Rintaro (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Osamu Tezuka (IMDB)(ekşi),Katsuhiro Ohtomo (IMDB)(ekşi),Marc Handler (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Robert Axelrod (IMDB)(ekşi), Steve Blum (IMDB)(ekşi), Scott Weinger (IMDB)(ekşi), Rebecca Forstadt (IMDB), Barbara Goodson (IMDB)(ekşi)

Metoroporisu (~ Metropolis) ' Filminin Konusu :
class="text-collapsed" style="overflow: hidden;" Gelecekte, Metropolis isimli gözalıcı şehirdeyiz. Kötü yürekli Duke Red yeni inşa ettirdiği stilize kulesi Ziggurat'ın tepesinden dünyayı yönetmek istemektedir. Tüm robotlardan nefret eden çılgın adam Ziggurat sayesinde tek bir düğmeye basarak tüm dünyadaki makineleri çalışamaz hale getirmeyi ummaktadır. Bir yandan da kaçak bilim adamı Dr. Laughton'a gizli bir laboratuar vermiş, ölmüş kızını örnek alacak çok güzel ve kusursuz bir robot olan Tima'yı sipariş etmiştir. Duke'ün tekinsiz bir manyak olan oğlu Rock laboratuarı keşfettiğinde kıskançlık krizine girer ve ortalığı yakıp yıkar. Bu arada Japonya'dan Dedektif Shunsaku ve yeğeni Kenichi şehre gelirler. Amaçları Laughton'u enselemektir. Kenichi, Tima'nın gerçek bir insan olduğunu sanarak onu yıkımdan kurtardığında yeni bir kovalamaca başlar... ve de çok güçlü bir aşk! Fritz Lang'in 1927 yılı yapımlı aynı adlı başyapıtından esinlenen Osamu Tezuka'nın klasikleşmiş çizgi romanına dayanan ve Japon animasyonunun ustalarından olan Rintaro'nun imzasını taşıyan 'Metropolis', çizgisel âlemin beyazperdedeki benzersiz uzantılarından biri. Geleceğin müreffeh dünyasında her şeyin göründüğü gibi olmadığının altını çizen ve bilimkurgunun temel doğrularının üzerinde yükselen film, Japon animasyon geleneğinin de etkili örneklerinden. Hem animasyon filmlere hem de bilimkurgu türüne ilgi duyanların kaçırmaması gereken bir film...


  • "(bkz: there'll never be good-bye)"
  • "soundtracki caz türünde olan anime, zenci çekik gözlü elf gibi bir şey yani."
  • "osamu tezuka'nin istanbul film festivalinde gosterimde olan filmi. bir hafta oncesinden, cumartesi 24:00 seansina bilet bulunamayan film*."
  • "tenten çizimleri barındıran japon animasyonu."
  • "atmosferi süper, insanları fincan gözlü bir japon filmidir..."
  • "ilginç olarak duydugum kadariyla orijinal hikayede rock karakteri yok..."
  • "içinde görüntüyle müziğin uyumunun en güzel örneklerinden birini barındaran anime. (bkz: i can t stop loving you)*"




Facebook Yorumları
  • comment image

    toshiyuki honda nin yaptigi, new orleans cazi etkisindeki 1930 lu yillari cagristiran muzikleri ile dikkat ceken anime. muzigi kendisine bir "film noir" havasi da verir. honda, muzik secimleri ile rintaro nun kendisine tesekkur etmesini de saglamistir
    film, ozellikle ziggurat in insasi sahnesinde fonda calan ray charles tan dinledigimiz i can't stop loving you parcasi ile beyinlere kazinir.


    (chate noire - 11 Aralık 2007 10:56)

  • comment image

    osamu tezuka'nin istanbul film festivalinde gosterimde olan filmi. bir hafta oncesinden, cumartesi 24:00 seansina bilet bulunamayan film*.


    (marie antoinette - 23 Nisan 2002 22:56)

  • comment image

    bir anime için görsellik namına herşey ve müzikler çok başarılıydı ,çok iyiydi.ama bende çizilen tiplemeler biraz kabız etkisi yarattı.ulan böyle ortam yapmışınız örneğin kenichi niye ki ağlayan çocuk formatında takılıyor?tiplerdeki bu tenten,bakışları gözleri neden? ya da duygusal ifadesi soğuk kalıyor.gibi laflar elbette sarfedebilirsiniz...
    bu anime hazırlanırken firtz langın metropolisinin baz alındığı düşünülürse de filme çok negatif eleştiri yapmaya gerek yok.bu hayalgücünün,bir gelecek mizanseninin artıları çok daha fazla...


    (stinkfist - 24 Nisan 2002 19:01)

  • comment image

    japon manga ustasi osamu tezuka (1928-1989)'nin 1949'da yayinladigi, erken donem bilim-kurgulari arasinda yer alan ve ozel bir dedektifin hikayesini anlatan mangasi. anime yonetmeni rintaro, tezuka'nin mangasina dayanarak ayni adla bir anime filmi hazirladi ve metropolis-anime japonya'da 2001'de gosterime girdi. tezuka'nin mangasinda ucabilen ve cinsiyet degistirebilen robot mitchi, rintaro'nun filminde tima isminde ve insani ozellikleri yogun bir kadin-robot. film dogal olarak fritz lang'in metropolis'inden de etkilenmis. tezuka'nin fritz lang'in filmini izlemedigi ve sadece filmin afisine bakarak kendi mangasini yarattigi soyleniyor.

    metropolis manga (1949) osamu tezuka
    metropolis anime (2001) rintaro


    (stenka razin - 6 Nisan 2008 02:28)

  • comment image

    2001 yapımı osamu tezuka imzalı bir manga. gerek görsel gerek çizimsel olarak cidden sinema animesidir. evde ufak televizyonunuzda, pc'nizde izlediğinizde pekçok ayrıntıyı kaçırabilirsiniz çünkü mekan ve şehir tasarımları inanılmaz detaylıdır. karakter çizimleri ise kendine hastır. eski çizgi film karakterlerine benzerler. her ne kadar konu anlatımı biraz eksik olsada filmin sonunda ne demek istendiğini rahatça anlayabiliyorsunuz. oldukça görkemli bir animedir. hakkında yazılacak çok şey var ancak benim aklıma takılan wall e'deki robotumuzun bu filmden aşırma olduğu yönünde. burada adı 'fifi' olan bir robot var. dikkat ediniz efendim eğer elinizde bulunuyorsa bu film.


    (herospower - 23 Kasım 2008 16:55)

  • comment image

    osamu tezuka'nın mangasına istinaden katsuhiro otomo eliyle senaryolaştırılarakrintaro tarafından yönetilmiş animedir.
    kenichi ve özel dedektif olan amcası japonya'dan metropolis şehrine dr. laughton'u bulmak ve tutuklamak için gelmişlerdir. kolluk kuvvetleri tarafından yanlarına bir robot yardımcı olmak üzere tahsis edilir.
    metropolis'e yapılan gondermeler varsa da göze sokulmadan yapılacak kadar inceliklidir. ki konu bır sure sonra catallanarak ayni düzlemde yol almamaktadir.


    (qfwfq - 20 Ocak 2012 11:10)

  • comment image

    osamu tezuka'nin metro polisinden bahsedersek eger bence animeler icerisinde konusuyla olsun cizimleri ile olsun bilgisayar destekli animasyonlari ile olsun muzikleri ile olsun bir saheser (a master piece-the new yorker-)
    film de kafamiza vurula vurala "siz kimsiniz?" sorusu sorulmasi ozellikle bunun bi robot tarafindan yapilmasi dudaklara hafif bir "cakaaal blade runner tribi ha bak seeen" tebessumu kondurabiliyor.. neyse efendim.. ben bunun sonunu cok sevdim..kan aglayan robotlar mukemmeldir... devami da cekilsin ismi metropolis 2:i need to say somethin..do you have sun cream? olsun..

    birden unutmadan soyleyeyim bu cd yi icinde bulunan tenten vari karakterler nedeni ile cocuk filmlerinin arasinda bulabilirsiniz..sahsen ben heidi "directors uncut" filminin hemen arkasinda buldum.. ama bi cocugun eline gecseydi bu film ne olurdu bilmiorum..
    "anneeee ben kimim?"


    (azuth - 11 Ocak 2004 22:21)

  • comment image

    anime metoroporisu şahane jazz örnekleri ve sanat işçiliğinden ötürü göz dolduran bi film. metropolis'in, altındaki zone'ların ve ziggurat'ın görüntüleri ağzımın sularının akmasına yeter. film bu gibi görüntüler ve müzikler eşliğinde çok umut verici başlayıp son çeyrekte performansını düşürüyor ve vasat bir sonla bitiyor bana kalırsa. finale doğru ray charles'ın sesinden duyulan i can't stop loving you ise filmin akılda kalıcı köşelerinden birini zapt etmiş.

    bence en başta "kimim ben?" (watashi wa dare?) sorusu olmak üzere filmin hikayesinin sokulması gereken karşılaştırma ghost in the shell ile yapılmalı. çünkü her iki film de "robot nasıl insan olabilir?", "sahiden olabilir mi?", "ruhu ruh yapan nedir?", "robot aşık olabilir mi?", "aşkın özünde ne var?" ... gibisinden bi dolu aynı nitelikte soruyu tetikliyorlar. konuşmayı öğrenme, dünyayı öğrenme, aşkı öğrenme gibi noktalarda ise tima ile beşinci element'teki leeloo arasında bi hayli benzerlikler var.


    (coolblue - 20 Eylül 2004 16:35)

  • comment image

    izlediğim en güzel 3-5 animeden biri diyebilirim o kadar fütursuz ve tereddütsüzce.

    tüm film boyunca tek bir sefer ve toplam 1sn görünecek bir su tankı için harcanmış çaba gözlerimi yaşarttı. tamam, konu güzel, işleniş güzel, müzikleri güzel, atmosferle pürüzsüz bir harmoni içindeler ama görsellik. metropolis'in görselliği için uygun sıfatı bulduğumda bu entryi editleyeceğim.

    zone2 deki probe robotlardan da bi r2d2 tadı almadım değil. bunun dışında kendi bacakları olan yangın söndürme hortumları ile the matrix revolutions'a bi an gittim geldim. esinlenmeler çok, ama çalıntı çırpıntı görmedim. belki o kadar sevdim ki görmek istemedim. o da mümkün.

    lakin, şunu da itiraf etmeliyim ki; "i cant stop loving you" yerine "where is my mind" koyaydın bari be anam (lümpen bitiriş)


    (trenchkot - 4 Ocak 2005 00:19)

  • comment image

    ayni zamanda osamu tezuka namli efsanevi japon cizerin bir cizgi romanidir. dolayisiyla, mayis 2001'de japonya'da ocak 2002'de amerika'da vizyona giren tezuka cizgi romanin animasyon versyonun da adidir.

    tezuka, 1926 fritz lang filmini hic seyretmedigini, sadece bir resmini gordugunu soyler. gelin gorunki animasyondaki ziggurat ve metropolis fiziki olarak fritz lang'inkinden pek farkli degildir. bu hikayede de isci sinifi, robotlar, dusey zonlara ayrilmis sehir kurgusu, zeplinler, ucan arabalar vardir. ancak hikaye daha katmanlidir, kahramanlardan tima robot oldugundan habersizdir, hatta diger robotlar da pasa ruhludurlar. ileride kult olacagindan emin oldugum, muhtesem etkileyici, bir bakima metropolis'ten ziyade bladerunner'a benzeyen, animasyonlarin krali bir film. ayrica jazz muziklere dikkat etmek gerekir. soundtrack, "metropolitan rhythm kings" namli japon gruba aittir. en dramatik anda en beklenmedik muzik ile, nasil yani? dedirtir. kisaca tecrube edilmesi siddet ile tavsiye olunur.
    ayrica http://www.spe.sony.com/cthv/metropolis/

    bir tur neo-manga


    (celikmetre - 29 Ocak 2002 02:05)

  • comment image

    daha yeni izleme şerefine nail olduğum harika anime. başlarda karakter çizimlerine için için sövsem de, konu aldı götürdü. diğer tüm olaylarının yanında inceden amerikaya ve küreselleşmeye göndermeler olması güzel bir ayrıntıydı. bir sahnede şehrin zigguratla birlikte uzaktan gösterildiği sırada ortamın inanılmaz derecede new york citye benzediği de gözümden kaçmadı hani.


    (silvalinionisis - 18 Temmuz 2006 19:45)

Yorum Kaynak Link : metoroporisu