• "avrupa sinemasının tıpık yesıl kahverengı tonlarını her karesınde olaganustu estetık anlayısla sergılemıs,hafıften brotherhood of the wolf u andıran fılm."
  • "jean christophe grange tarafindan kaleme alinmi$ film."
  • "tamamen görselliğiyle öne çıkmaya çalışan, senaryo bakımından hiçbir şey vaad etmeyen film. tam anlamıyla bir eye-candy."
  • "grang" den daha fazlasını bekledigimiz,hafif hayalkırıklıgına ugratan film."
  • "izlenebilir ama başarısız bir film bence. biraz biraz bana cehennemden gelen, from hell adlı filmi hatırlattı ama o daha güzeldi."
  • "içerik olarak kof çıksada bi şekilde hoşa giden film..görsel bakımdan değişik bişeyler sunması kurtarıyor..hoş bi havası var.."
  • "sanırım gerçekte yaşamış tarihi bir karakterdir."
  • "kesinlikle sıkılmadan izlenebilecek efektlerine* hayran kalınan yapıt.sürpriz sonlu filmlerden.gerard abimizi sevenlerin izlemesi gereken bir film kanımca, zira çok yakışmıştır rolüne."




Facebook Yorumları
  • comment image

    tamamen görselliğiyle öne çıkmaya çalışan, senaryo bakımından hiçbir şey vaad etmeyen film. tam anlamıyla bir eye-candy.


    (kurulananfok - 23 Aralık 2002 22:05)

  • comment image

    fransız matrix'i diyesim gelse de çok başarılı olan görselliğinin karşılığını senaryo olarak veremediğini düşündüğüm film. maskeli eleman'ın olayını bir sürü güzel ve mantıklı şeye bağlayabileceklerken bakire kanına, ruh çalmaya, minare gölgesine falan bağlamaları beni pek tatmin etmedi açıkçası. olsa olsa sanatsal, görsel jackie chan-blair witch filmi kırması derim. (biliyorum acımasızca eleştirdim ama insan çok şey bekleyip gidip hayal kırıklığına uğrayınca böyle oluyor. demek ki bu filme giderken çok şey beklememek gerekiyormuş.)


    (faervian - 30 Aralık 2002 23:37)

  • comment image

    fransiz sinemasindaki son yillarda iyice yayginlasan "holywood yaparsa biz de yapariz iste hatta daha iyisini yapariz behey" zihniyetinin baska bir urunu olan hos ama bos filmlerden biri.

    konusu cok ilginc olmasina ragmen olabilecek en kotu sekilde islendigi icin senaryo tamamen igrenc bir hal almis. filmi izlerken bari gorsel efektlerden keyif alayim dedim ama onlar da kendini kanitlamak amaciyla yaratildigi icin abartilmis, bir noktadan sonra kabak tadi vermeye basliyorlar.

    ama en kotusu filmde nedenini anlamadigim bir televizyon cekimi havasi var, bunun nedeni buyuk olasilikla filmin dijital kamerayla cekilmesi, post produksiyonda bu hata giderilebilirdi ancak oldugu gibi birakilmis, bu nedenle filmin renklerinde ve tum sahnelerde sinema filmlerinde gormeye alistigimiz "sinema tadi" yok, yerine el kameralarinda veya haberler icin cekilen goruntulerde gorulen bir hal almis, ki hic guzel olmamis.

    sonuc olarak vasat bir film, bos zamanda gorulebilir ama depardieu icin bile gitmeye degmez.


    (journeyman - 31 Aralık 2002 01:40)

  • comment image

    ne yazık ki çok övülen görüntüleri gayet yapmacık ve oynanmış. vidocq karakteri kendi tarihinde gayet ilgi çekici ve dolu bir adamken filmin ismini aldığı adama ihanet edilmiş hiç işlenmemiş, bir filmin başında var bir sonunda.


    (abarayel - 5 Ocak 2003 02:23)

  • comment image

    tüm dijital görkemine ragmen sikici olmanin otesine gecemeyen, dramatik anlamda vasatlar vasati oykusunu bile dogru durust anlatamayan ve bunu gorselligi ile ortmeye calisan bir yapit vidocq. alti bu kadar bos bir metnin ustune boylesine bir makyaj yaparsaniz ortaya 90 dakikada bile caninizi sikabilecek vasat bir iş çıkar. sezarin hakkini sezara verip yine de sanat yonetimini, set tasarimini ziyadesi ile begendigimizi* ifade edeyim acik secik...


    (insidious - 6 Ocak 2003 00:15)

  • comment image

    jean cristophe grange in kitaplarını okuduysanız bu filmi kavramanız daha kolay olacak.klasik bi grange senaryosu olmuş çünkü...
    filmin orta bölümleri iyice karışır, bi yerden bi yere geçer, sonlara yaklaştıkça olaylar yavaş yavaş toparlanır ve sonunda bomba olay patlar..
    tabi bu kadar karmaşık olay içinden çıkarken mantık hataları olmaması çok zordur ve olmuştur da. fakat bu hataların yapılışı filmi büyütüldüğü kadar kötülememelidir. iyi film olmuştur, seyirliktir...


    (the gunslinger - 8 Ocak 2003 15:23)

  • comment image

    izlenebilir ama başarısız bir film bence. biraz biraz bana cehennemden gelen, from hell adlı filmi hatırlattı ama o daha güzeldi.


    (shaw - 3 Şubat 2003 02:07)

  • comment image

    içerik olarak kof çıksada bi şekilde hoşa giden film..görsel bakımdan değişik bişeyler sunması kurtarıyor..hoş bi havası var..


    (miyuw - 4 Şubat 2003 01:57)

  • comment image

    spoiler içerir:
    foucault,hapishanenin doğuşunda vidocq'tan bahsediyor diye söylenmiş zaten. oraları tekrara gerek yok. filmin ayarı verdiği yer güzel, ben ondan bahsedeceğim. öyle sadece aksiyon, görüntü kalitesi, efekt falan değil yani olay. filmin sonunda halk louvre'u ele geçirmiştir ve müfettişe de haliyle yol görünmüştür. vidocq sorar, "ee hacı, senin durum nolcak?". müfettişin cevap çok yerinde: "iyi ihtimalle hapishane, kötü ihtimalle giyotin. ya da tam tersi"


    (nadainnada - 8 Kasım 2011 01:12)

  • comment image

    dijital çekilmiş olması dolayısıyla dvd'sini düşünmeden aldığım ve daha öncesinde duyduğum iyi yorumlara ve seyrettiğim güzel fragmana rağmen seyrederken daha da yüksek bir tatmin veren bir filmdi, konusu olsun-ki gayet anlaşılabilir ve açıktır (anlayana(?)), görselliği olsun, müzikleri olsun ve hatta oyuncular ve oyunculuk kalitesi olsun, herşey mükemmeldi.
    bazı insanların fransızlara olan önyargılarıyla seyretmemesini tavsiye ediyor, maksimum tad alabileceğinizi iddia ediyorum.

    sadece sonda credits yazarkene çalan müzik apocalyptica bir de bir vokal eşlik etmiş, pek güzel olmuş.. gayet gotik ve etkileyici bir parça.
    ve antiparantez bir bilgi olarak da klibinde apocalyptica'nın en uzun saçlı elemanının yüzünü ilk kez gördüm (pek cillop meaşallah :b)


    (aernath - 27 Ağustos 2003 03:12)

  • comment image

    muhteşem sonu ile izleyeni tam anlamıyla ters köşeye yatıran bir tam karanlık çağlarından günümüze akan fransız filmi.
    bu arada gerard depardieu amca da korkunç göbekli dedektif rolünde yine yapmış yapacağını....


    (jurnalci - 3 Kasım 2003 00:41)

  • comment image

    genel kanının aksine çok beğendiğim bir film; hikaye zayıf, çok fazla soru işareti ortaya çıkıyor, lakin bu bile benim gibi sinemada hikayeyi herşeyin üstünde tutan birinin filmi beğenmesini engellemediyse muhteşem görüntüler ve bahsi geçen özel çekim tekniği sayesindedir. sırf paris'in kasvetli görüntüleri ve maskeli katil için bile izlenebilir.


    (gregor - 30 Kasım 2003 17:32)

  • comment image

    bataklık yeşili bir gökkubbenin altında yağlı kahverengi paris'in taş binaları; vasatın üzerinde bir senaryo ve sürpriz finaliyle, anglo-sakson oğlanların kahramanlıklarından bıkanlara ilaç gibi gelen film. kurtların kardeşliği nden daha ölçülü ve daha başarılı bir işçiliği var. görüntüler ise tek kelimeyle barok.


    (vicious - 2 Aralık 2003 08:36)

  • comment image

    sözlükteki tüm olumsuz eleştirilere rağmen gerek kurgusu, gerek konusu, gerek görselliği gerekse de gayet doyurucu senaryosu ile son derece izlenibilitesi olan hoş film. kanımca sözlükteki yazılara fazla aldırış etmeksizin keyifle izlenmelidir, özellikle finali son derece hoştur.

    not: bu entry'yi kötüleyenlere de gidip sozlugun amacını okumalarını salık veririm.


    (aegeus - 11 Temmuz 2004 14:13)

  • comment image

    vidocq sadece bir film değildir, ve aslında bir film olarak bilinmesi de, (fransız fimleri her ne kadar aternatif film kuşağı arasında yaşasa ve populer kültür sayılmasa da) populer kültürün yarattığı bir ayıptan başka birşey değildir. vidocq, fransa'da yaşamış bir şehir efsanesi, michel foucault'nın disipline and punish'te (hapishanenin doğuşu) güç ilişkileri ve suç kavramını anlatırken kullandığı iki örnekten birisidir. dahası vidocq filminden önce bir çok fransız romanındaki ana karaktere model olan suçlu'dan döndürme polistir. sefillerde victor hugonun jean valjean ve mufettiş javert'i, örneğin, vidocqun iki farklı betimlemesidir. edgar alan poe, morg sokağı cinayetlerini vidocq'tan esinlenerek ve onun adını atfederek yazmıştır. yine charles dickens'in great expectationsindaki kaçak vidocq'tan başkası değildir. vidocq felsefeden edebiyata sadece bir esin kaynağı değil aynı zamanda (1) fransa'da hapishane ve polis güvenliği arasındaki güç ilişkilerini ortaya seren bir hayat hikayesidir, (2) modern suçla mücadele yöntemlerinin çoğunu geliştiren bir kişidir...

    francois vidocq 18. yüzyıl fransa'sında yaşayan bir suçludur aslıda. yakalanır, hapse atılır. ama fransız çeteleri ve suçluları üzerine herkesten daha çok şey bildiği için, polis onunla masaya oturur ve ona yardımları karşılığında müfettişlik teklif ederler. bu yüzden hayatının ikinci kısmında vidocq suçlularla mücadele eden, ve çok da başarılı, efsanevi bir müfettişe (dedektif de denilebilir) dönüşür...

    spesifik olarak bu tema üzerine michel foucault, hapishanenin zaten suçlulara ceza verilen bir yer olmadığını ama suçluların gözlendiği (bkz: surveillance) ve bilgi toplandığı (bkz: savoir) bir mekan olduğunu söyler. ona göre vidocq'a polislik teklif edilmesi bir anomali değil, hapishanenin aslı amaçlarından birisidir. ne de olsa, 18. yy'dan başlayarak şehir fuhuşları polis güçlerinin bilgisi altında eski mahkumlar tarafından işletilmektedir; ya da uyuşturucu ticareti. (ki bunlar türkiye çerçevesinde çok da iyi anlaşılabilir).

    bir müfettiş olarak ise vidocq ayrı bir efsanedir. bir kere suçlu yakalanmadaki başarısı onu bir müfettişlikten de çıkarıp gelebileceği en üst pozisyona getirmiştir ki, artık 30'a yakın dedektif ona hizmet etmektedirler bu nedenle surete şefi pozisyonuna yükselmiştir. dahası polislik sistemine bir çok yeniliği, metodolojiyi ve hatta bilimi getirmiştir: (1) kayıt tutma sistemi, (2) balistik bilimi, (3) kriminalistik, (4) görünmez mürekkep onun bulduğu yeniliklerdendir. bir çok patentin sahibidir... polisler için iz sürme ve gizlenme üzerine bir kitap yazmıştır (ki filmi okuyanlar bu bilginin önemini bilmelidirler)... artı, vidocq dünyadak ilk resmi dedektiflik bürosunu açan kişidir...

    hayatını merak edenler, ya da üzerine bir film daha yapmak ya da roman yazmak isteyenler genelde vidocq'un "hatıralarım" adlı kitabını okurlar ki, bu kitap da zamanının bir best-selleridir. vidocq günümüzde farklı özellikleri ile bilinir... bazıları onun yöntemlerine, bazıları bir polis şefi olarak yaptıklarına, bazıları onun yardım-sever kişiliğine (ki vidocq zamanının en ünlü filantrofistlerindendir) saygı duyar. biz de vidocq'un çekim tekniklerini, seslendirilmesini beğeniriz ama kurgu pek olmamış deriz... bize göre popüler kültürün bizlere sunduğu bir filmden başka birşey değildir vidocq...


    (neogramsci - 23 Ağustos 2004 16:10)

  • comment image

    kesinlikle sıkılmadan izlenebilecek efektlerine* hayran kalınan yapıt.sürpriz sonlu filmlerden.gerard abimizi sevenlerin izlemesi gereken bir film kanımca, zira çok yakışmıştır rolüne.


    (lusifer - 13 Ocak 2006 03:58)

Yorum Kaynak Link : vidocq