• "sun microsystems'in kurucu ortaklarindan, berkeley unix'in babasi bill joy tarafindan 20 sene once yazilmis text editoru."
  • "derler ki: "delikanli vi'ci gunlugu bile vi'yle tutar."(sevgili zosluk, utanmasam orucu bile vi'yle tutcam (iyi vikir?))"
  • "bu editörü ofiste kullanması çok keyiflidir.(bkz: işyerinde bir şey yapıyormuş gibi görünmek)"
  • "league of legends'in yeni karakteri. o güzel sesini dinlemek için"
  • "openwim adresinde enfes bir interaktif öğrenme toolu bulunuyor. evladiyelik."




Facebook Yorumları
  • comment image

    vim, elvis gibi clone'lari da bulunan, ogrenene kadar deli sacmasi gibi gelen, ogrendikten sonra diger editor'lere (tu kaka) demeye meyletmenize neden olan sey. bir baska editor olan ex ile gayet entegre (hatta : olayi da ex komutlari)


    (mikado - 12 Mart 2000 20:07)

  • comment image

    haftalar verilerek script yazilir, bitti dusuncesiyle :wq! yapilir, ama o da ne haftalar verilerek yazilan script'in boyutu disk dolmasi sonucu 0(sifir) gorunmektedir. putty uzerinden server'a aduket cekilecek duruma gelinir, yedeklere bakilir ve yapilan can alici degisiklikler bulunamaz. neticesinde aglayacak duruma gelinir. ancak gozyaslari silinip, avunulmaya calisilirken vi kullanildigi hatirlanir ve tek bir r komutu ile yokolmus script'in tarihi dokulur. editordur. hayat kurtarir.

    sozun ozu, kargadan baska kus, vi'dan baska editor tanimam.


    (fdegir - 20 Şubat 2008 15:49)

  • comment image

    sun microsystems'in kurucu ortaklarindan, berkeley unix'in babasi bill joy tarafindan 20 sene once yazilmis text editoru.


    (anticore - 19 Nisan 2000 10:52)

  • comment image

    derler ki: "delikanli vi'ci gunlugu bile vi'yle tutar."

    (sevgili zosluk, utanmasam orucu bile vi'yle tutcam (iyi vikir?))


    (flexi - 21 Ocak 2011 19:28)

  • comment image

    orman oyuncusu dusuk elo oyuncularina kesinlikle onerdigim karakter. buyuk kertenkele ve uclu kuvveti cikmadan tanka donmeyin. asla full tank kasilmamali bu karaktere. vazgectiginiz hasar muazzam olur. gank atmasi kolay ultisi engellenemiyor. oynamak kolay. tasima potansiyeli yuksek. oynayiniz.


    (awp1 - 21 Temmuz 2014 03:06)

  • comment image

    vi editörünün tarihçesi aşağı yukarı şöyle...

    vakti zamanında ken thompson babamız unix'i geliştirirken üç temel yapı üzerine inşaa ediyor. assembler, shell* ve editor. nasıl zamanında user için usr, device için dev kullanılmışsa da, shell için sh kullanıldığı gibi editor için de ed kullanılmış. buradan hareketle unix'in ilk native editörü doğmuş.

    gel zaman git zaman ed, "ancak ölümsüzlerin -immortals- kullanabileceği kadar ustalık gerektiren" bir ünvana kavuşuyor bu yüzden daha user-friendly bir halini yazıyor george coulouris ve bunu artık ölümlüler de (mortals) kullanabileceği için editor for mortals'ın kısaltması olarak em ismini veriyor.

    bunu gören bill joy ve chuck haley gaza gelip "biz de yapıcaz lan" diyorlar ve em'nin pek çok özelliğini alıp, kırpıp, değiştirip kendilerine en isminde bir editör çıkarıyorlar. burada en'nin neye göre seçildiğine dair bir şey bulamadım ama "m" harfinden sonra gelen "n"yi seçtiklerini düşünüyorum. bir nevi b dilinin c dilini doğurması gibi. [bu arada bir trivia: bill joy em ile ilk tanıştıkları yaz aylarında, nihayet rom'larının artık küçük harf desteklediğini, dolayısıyla metinlerini büyük harfle yazma zorunluluğundan kurtuldukları için çok sevindiklerini de belirtiyor. neden eski fortran, pascal tayfasının ısrarla melih gökçek gibi program yazdığını anlıyoruz.]

    bu en üzerinde çalışmakta biraz zorlanıyorlar. çoğunlukla chuck haley zaman ayıramıyor, zaten tam çıkardıkları dönemde de adamın doktorası bitiyor (pascal dili ile ilgili bir şeyler). böyle olunca bill joy babazıma başkaları katılıyor ve hızlıca "extended" anlamına gelen ex'i çıkarıyorlar (ilk versiyonda sanırım haley desteğini verip öyle ayrılmış). kime sorsanız "ex, em'nin extend edilmiş halidir" der, çünkü "en" çok kısa ömürlü olmuştur, ama var öyle bir programcık, hakkını yemeyin.

    haley ayrıldıktan sonra bruce englar bizim bill joy'u gaza getiriyor ve "hadi abi yeni şeyler ekleyelim" diyor. adamlar 1977'de ex'e bir visual mode ekliyorlar. dananın kuyruğu burda kopuyor...

    artık pencere içerisinde gezinmek, metni rahat rahat görmek şahane olunca ex'in visual mode'u deli gibi yaygınlaşıyor. bugün alışık olduğunuz klasik :w :q gibi komutlar aslında ex'te olan komutlar. ex'i açınca visual mode'a geçmek için yazılan komutsa, :vi böyle olunca insanlar ex'i doğrudan visual mode'da çalıştırmak için scriptler, alias'lar vs. tanımlıyorlar hatta sonunda program böyle çıkıyor. adı kısaca vi oluyor. deli gibi yaygınlaşıyor vi. hatta kendisiyle aynı dönemlerde çıkan ama bill joy'a göre daha yetenkli olan hed (mike horton tarafından yazılan, tahmin edeceğiniz gibi horton's editor) bu popülariteye yenik düşüyor.

    ama bill joy mutlu değil. adam 1984'teki bir röportajında "ben vi kullanmıyorum ki, hatta yabancı sistemlerdeyken ed kullanıyorum" diyor. (ex bile değil) "ama dert değil, zaten yeni bir editör üzerinde çalışıyorum, be" diyor...

    be... tahmin edeceğiniz gibi bill's editor. aslında bunun dışında 7 farklı daha anlamı varmış be'nin ama bıktığı için açıklamıyor baba, manyak gibi tutturmuş "zaten yıl başında (1 ocak 1984) herkesi tehdit ettim artık vi yasak be kullanacaksınız diye ama root şifrelerini bilmiyorum artık şirketteki silemiyorum programı kaldım malak gibi" diyor. (evet virgülsüz diyor bunları, bi gözü seyiriyo o arada çünkü)

    nedir bu vi'yı önce yaratıp sonra öldürme hastalığın diye soruyorlar, adam "10 yıl olacak nerdeyse hâlâ bunu kullanıyorsunuz manyak mısınız? insan yaşadığı evde bile 1 yıl durmaz, taşınır" diyor (cidden, her yıl taşınıyor sanırım kendisi).

    bu arada hepinizin bildiği gibi, yıllar sonra (1991) bram moolenaar da alıyor vi'yı geliştiriyor ve "vi improved" olan vim açığa çıkıyor. iyi ki de çıkıyor.

    unix'e kattıkları ve sun'da yaptıklarıyla gönlümüzü fetheden bill joy dolu editor tarihinden iki ders çıkarıyoruz.

    1) programcılara kalsa bütün programlara kendi isimlerini verecek kadar yaratıcılık yoksunular (editor for mortals'ı tenzih ederim).
    2) melih'e rom lazım.

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.


    (hooker with a penis - 23 Ocak 2016 18:43)

Yorum Kaynak Link : vi