• "yazıldığı gibi dokunan bir yazıdır."
  • "herbir harf ve sembol 6 işaret* ile sembolize edilmiştir."
  • "1932 yılında bütün dünya ülkeleri tarafından benimsenmiş olan alfabedir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    türkcesi 'kabartma yazı'dır.
    biz ne hızla okuyorsak görme engelliler de o hızla okurlar, tek fark biz gözlerimizle onlar parmaklarıyla okur. görme engelliler için braille'le yazılmıs bircok gazete-kitap-makale-dergi vs vardır, kartonumsu kagıtlara yazılır ancak bu yazı (özel kagıtları vardır). cunku kabartmalardan olusur. bir kalemi kalın bir kartona delmemek kosuluyla sertce batırdıgınızda nasıl arka tarafa kabartısı cıkıyorsa, braille yazısının görünüşü ya da görme engelliler okudugunda parmaklarıyla hissettikleri sekil bunun gibidir.


    (ihtimaller haricinde - 14 Aralık 2006 10:00)

  • comment image

    tersten (sağdan sola) yazılıp kagıdın kabaran tarafı çevrilerek düzden okunur (soldan sağa).

    yırtılmayacak kalınlıkta kağıt özel yazı tabletinin arasına yerleştirilir. tabletin alt zemininde 2*3 cukur, üst kısmında ise bu noktaları altışar kümeleyen dikdörtgen pencereler yer alır. çivi kalemi kullanılarak oluşturulan kabartmalarla yazı yazılır.

    hala hizmet veriyor mu bilemiyorum ama ankara beşevler metro çıkışında engelliler internet cafede kabartma çıktı veren yazıcılar vardı.


    (cekin cocuklari aradan - 31 Aralık 2008 11:23)

  • comment image

    turkiye cumhuriyeti hukumetlerinin hepsinin gorme ozurlu vatandaslarindan esirgedikleri bir alfabedir bu. sagcisi-solcusu-muhafazakari-liberali.. isbirligi etmiscesine kacinirlar braille'den. sanki bir zararli yayin, ya da luzumsuz birsey gibi karsilanir bu ulkede. zaten gorme ozurlu bir kisinin zaman zaman cok kirilan gururunu tamir etmek icin yeterlidir bu alfabe ama nedense goremezsiniz, bulamazsiniz memlekette. avrupa'nin en kiytirik sehirlerinde bile, duraklarda otobus tarifeleri ya da durak listeleri aslidir braille alfabesiyle. gorme ozurlu bir kisi baskasina muhtac olmadan okur ve gider gidecegi yere. bizde ise durum tam tersidir. gorme ozurlu birisi birsey sordugunda cumbus-curcuna..
    osym'lerde gozetmenlik yaparken en fena duruma dusmeye sebep olur braille alfabesi yoksunlugu. cok matematik bilmem, iyi islem yapamam ama osym'nin sinav basvuru formlarindan ve bankaya yatirilan paralardan ne kadar kazandigini az cok tahmin edebilirim. binlerce ogrenci, binlerce form demek.. onca para kazaniliyor, birkac yuz tane braille alfabeli kitapcik basilmasi cok ta zor olmasa gerek? boylelikle insan insana muhtac olmadan halledebilirdi isini. gorme ozurlu bir gencin karsinizda ezilip buzulmesi, sanki sucluymus gibi durmasi, sizden daha yavas ya da daha hizli okumanizi istemesi, ya da utanip sikilarak bir kere daha okumanizi istemesi cok cok acikli bir durumdur. okuyan icin de zor bir durumdur bu. ya agzim kokuyorsa? ya aksanim kotuyse? ya cocuk anlamadiysa? ya benden cekindiyse? diye dusunur durursunuz butun sinav boyunca. yardim etmek istersiniz bir yandan da, bildiginiz, emin oldugunuz sorularin cevaplarini yanlis soyluyordur cocuk. ama bunu da yapamazsiniz cunku yan siniflarda da sizin gozetmenligini yaptiginiz ogrenci ile ayni durumda olan cocuklar vardir. siz sizinkine yardim ederken, bir baskasi kendi gozetmenligini yaptigi cocuga yardim etmiyorsa haksizlik olur cunku. goren gozun zar zor cozdugu 4 islem gerektiren sorulari, gormeden, sadece bir baskasindan duyarak dinleyen gorme ozurlu cocuklar cozerler. hayret edersiniz, goren gozunuzden utanirsiniz... hayat zaten pek te adil degil ama bu adaletsizligi kirmak guc sahiplerinin elindedir cogu zaman. iste bu braille alfabesi de, gonul gozu kapali devlet yoneticilerinin sadece gozleri kapali vatandaslarindan israrla esirgedikleri bir nimettir.


    (knidos - 19 Ocak 2009 15:29)

  • comment image

    bu alfabenin ortaya çıkmasındaki en önemli şahıslardan biri de charles barbier adındaki bir askerdir. ama adı hiç geçmez.

    louis braille okulundaki tekniklerin zorluklarından şikayet edip, yeni bir teknik üzerinde çalışmaya başlar. bunu duyan öğretmeni, kendisine charles barbier adında bir askerin bulduğu bir yazı yönteminden bahseder. bu asker, 1812 yılında okulu ziyaretinde, öğretmenlere kendi buluşu bir aygıt ve bunla gerçekleştirdiği bir yazı yöntemini tanıtmış. ''gece yazıcısı'' adını verdiği bu küçük aygıtı charles barbier, askerlerin geceleri nöbet yerleri arasında, konuşmaya gerek kalmadan birbirleri ile haberleşmelerini sağlayabilmek için geliştirmiş. bu aygıtta, kabartılan 12 nokta, değişik sesleri simgeliyormuş ve parmak uçlarıyla dokunulan bu noktaların simgeledikleri seslerden, harfler oluşuyormuş. bu yazı yöntemi askerlere çok karmaşık geldiği için komutanlar, orduda böyle karmaşık ve zor bir yazının kullanılmasını yasaklamışlar. işte louis braille, charles barbier'nin sistemini geliştirerek ve daha da kolay hale getirerek, kendi adınının verildiği alfabeyi yaratmış.


    (ercy - 8 Haziran 2010 20:42)

  • comment image

    türk telekom'un abonelik sözleşmelerinde başlattığı yeni uygulama ile engellilerin vekil getirme zorunluluğunu ortadan kaldıran alfabedir, örnek olması açısından başlatılan uygulamanın yararlı olacağını düşünüyorum, abonelerine saç baş yolduran telekom'un böyle bir çalışma yapmış olması da "eh işte, yani" dedirtiyor...


    (borntofight - 24 Ekim 2011 10:27)

  • comment image

    görme özürlüler için gelistirilmis bir okuma ve yazma sistemidir. kendisi de göremeyen bir fransiz olan louis braille tarafindan 1829'da yaratilmis olup, bir 2*3 matrisinin içine çesitli kombinasyonlarda yerlestirilen noktalardan olusur.
    son yillarinda gözleri yavasça bozulmaya ve okumak aci verici olmaya basladiginda aldous huxley de bu alfabeyi ögrenmis, "en güzeli karanlikta okuyabilmek" demistir.


    (lacrima - 4 Mart 2001 19:10)

Yorum Kaynak Link : braille