• "idrak tahlili"
  • "gerizekalı ayıklayacam diye gerizekalı yaratan test"
  • "(bkz: sevgiliye iq testi yollamak)"
  • "good play'den telefonuma indirdiğim testle yaptığımda ultra gerizekalı çıkmıştım. dalga geçen arkadaşıma yaptırdım, o benden daha gerizekalı çıktı."
  • "bugüne kadar hiç yapmadığım şey. sonunda gerizekalı çıkma ihtimali var amına koyim, bu riski göze alamam. büyük risk."
  • "babama dedim ki "iq'm kaç"...kızım... dedi "hiç gerizekalı olduğunu düşünmediğimiz için ölçtürmedik.""




Facebook Yorumları
  • comment image

    european iq test diye bir şey var. güya en evrenseli, geçerlisi bu imiş. öyle dediler; ben onların yalancısıyım. madem öyle dedim hele bi ver bakayım şunu elime (höst hayvan testi ver dedik!). neyse aldım ben bunu elime, testi yani, lan böyle kolay sorular sorarsan sadece ekşi sözlüğün değil, tüm dünyanın %90'ı dahi çıkar tabi! bu kadar basit sorularla zeka mı ölçülür?! sonuçtan belli zaten. kal bana diyor ki bu teste göre albert'ın* tahmini iq skoru 160, sizin test sonucunuz 162. skala olarak da bölmüşler yok 90-110 normal, 110-120 parlak zeka, 130-150 süper zeki, 150-160 dahi, +160 kayışı koparmış şeklinde... yalanını skimm, adam ne teoriler buldu, ben daha evde çorabımın öteki tekini bulamıyorum.

    anladım ki bu test de, gavurların bizi uyutmak için çıkardıkları bir zımbırtı (otu boku gavurların bizi uyutmak için icat ettiğini sanmak). bu testi icat edip böyle kolay yapmışlar ki hepimiz kendimizi zeki sanalım, sonra beynimizi geliştirmek için hiçbir şey yapmayalım, öyle bir ihtiyaç duymayalım, götü yayıp oturalım. ondan sonra 2+2'nin sonucunu öğrenmek için bile yabancı danışmanlar tutup onlara para kazandıralım. ama ben yer miyim beee, şu gözlere bak beee!! bi kere olayı çözdüm olm ben, öyle 40 soru çözmekle olmuyor zeka dediğin şey, hah hayt!!


    (nickimi unuttum - 23 Kasım 2006 09:19)

  • comment image

    sözlüğe yazar alınırken uygulanmasını can-ı gönülden dilediğim test. yanında opsiyonel olarak geçmiş yılların öss sınavlarından seçilmiş imlâ kuralları ağırlıklı 50 adet türkçe sorusu sunulabilir, "konsept nedir ne değildir?" başlıklı kompozisyon yazdırılabilir, hâli hazırda sözlük yazarı olan iki kefil istenebilir, savcılıktan sabıka kaydı istenebilir. her şey sözlüğü daha iyiye götürmek için değil mi, neden olmasın?


    (poison - 16 Mart 2002 20:53)

  • comment image

    gecerliligi konusunda 'zeka oyle olculebilecek bir sey degildir' ya da 'egitim sistemi belirleyicidir' gibi bir yigin akla yatkin gorus oldugu halde, insanin kendini kotu ve basarisiz hissettiginde internet uzerinden sipsak cevaplayip, "obarey, aynstain'in kafasina yirmi puan verdim! " sevincini ve guven duygusunu yasatabilen bir nevi zugurt tesellisi.


    (blair kadisi - 4 Nisan 2002 20:08)

  • comment image

    iq olcmek icin kullanilan test. bir cok versiyonu vardir, yasa gore ayri testler de mevcuttur. iq testleri kesin bir sonuc degil, bir istatistik bilgisi verir. ortalama iq 100'dur, standart sapma 10 oldugu icin 90-110 arasi normal iq, ustu yuksektir. insanlarin %99u 140 ve alti iq sahibidir. iq testinde hayal kirikligina ugrayanlar icin bir de eq alternatifi vardir, onemli olan egodur.


    (locke - 19 Mart 2000 13:56)

  • comment image

    ilginçtir, bu testleri barındıran sitelerin bir kısmı testin sonuçlarını göstermek için ücretli üyelik istemektedir.

    "hey dostum, iq testi sonuçlarını görmek istiyorsan bana 10 dolar gönder!"

    ... işte asıl testin bu noktada başladığını düşünüyorum ben.


    (nevrotik pollyanna - 9 Mayıs 2010 02:58)

  • comment image

    sonuçları değişebilen testmiş efendim.

    netteki şıftırık testlerden birini yaptım ve geçen yıla göre ıq'umun yaklaşık on puan azaldığını gördüm. 2010 bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti ve dedim ki; ''doğru olabilir valla, gerizeka çıkmadığıma şükredeyim.''

    şimdi oturdum, son on yılın çıkmış ıq testi sorularını çözüyorum.


    (agartha - 28 Ocak 2011 09:15)

  • comment image

    gerizekalı çıkmaktan korktuğum için nerede görürsem içimi hafif bir ürperti kaplayan, ardından ortamdan koşar adımlarla uzaklaştığım test. bu testleri bilgisayarda görünce bile alt+f4 yapmak yerine koşarak uzaklaşmam zeka seviyem hakkında bir ipucu veriyordur umarım.


    (usuyoruzreyis - 24 Ağustos 2011 03:07)

  • comment image

    öncelikle bir şeyin altını çizmek lazım, hatta oymak lazım, böyle altın harfler ile kazımak lazım; internette yapılan iq testilerinin hiçbir geçerliliği yok. iq testi her ne kadar zekayı ölçme için çok yetersiz olsa da, interaktif bir ortamda yapılır. bir çok aşaması vardır. bu aşamalardan biri de internet üzerinde dolaşan o çokta seçmeli sorular. o sorular zaten belirli bir sistem üzerinde hazırlandığı için yöntemi bir kez anladığınız zaman çözmeyeceğiniz soru yok. yani etrafta iq'm 140-150-170 çıktı diye gezen arkadaşlar, kusura bakmayın ama haberler kötü.

    yani kısaca iq testi uygulayan kurumlar var dünyada. türkiye kim yapıyor hiç ilgilenmedim. iq sınırları belirli bir ölçüm yöntemi ve dediğim gibi zeka denilen sınırları belli olmayan bir sistemi çözmesi pek mümkün değil. belki beynin çeşitli aktiviteler sırasındaki yoğunluğu ölçülerek daha doğru bir zeka sonucuna ulaşılabilir. ama burda da aktiviteye göre bu oran değicektir. örneğin bir edebiyaçı yazarken dahilik seviyesine ulaşırken, integral hesaplarken normal altı bir zekada olabilir. zeka değişkendir ve tam anlamıyla ölçülmesinin testler ile mümkün olduğunu düşünmüyorum.


    (bilan - 5 Mart 2012 11:43)

  • comment image

    hiçbir şekilde zekayı ölçmez.

    sadece o testi hazırlayan (ve de hayatınızda görmediğiniz, kim olduğunu zerre kadar bilmediğiniz, bilemeyeceğiniz) insanın aklından geçen örüntüyü(*) tahmin edip edemediğinizi ölçer. bu da testi hazırlayan insanla ancak ne kadar paralel düşünce yapısına sahip olduğunuzu ortaya çıkarır.

    (*): hemen her "sıradaki sayıyı işaretleyin/sıradaki resmi işaretleyin" türü iq testi sorusunun cevabını herhangi bir şık olmasını destekleyecek kurallar bulunabiliyor. inanmıyorsanız bununla oynayın biraz.


    (simendiferlerin efendisi - 4 Kasım 2012 21:19)

  • comment image

    good play'den telefonuma indirdiğim testle yaptığımda ultra gerizekalı çıkmıştım. dalga geçen arkadaşıma yaptırdım, o benden daha gerizekalı çıktı.


    (ben ihsan degil hilmiyim - 20 Ocak 2013 14:36)

  • comment image

    bugüne kadar hiç yapmadığım şey. sonunda gerizekalı çıkma ihtimali var amına koyim, bu riski göze alamam. büyük risk.


    (ucankurbaga - 21 Nisan 2013 01:27)

  • comment image

    . farklı eğitim görmüş iki insanın iq'sunu karşılaştıramayacak bir test.
    . farklı yörelere göre farklı şekillere sokulması gereken(özellikle dil ile ilgili bölümleri) bir test. (türkiye'de bazı denyolar amerikan vesiyonu çok az değiştirerek alıyorlar bu da tamamiyle tutarsız bir test demek).
    . test çözerken heyecanlanan triplere giren insanları diğerleriyle karşılaştıramayacak bir test.
    . çok fazla mantık, matematik ve semantik üzerine yoğunlaşan bir test(bu alanlarda azcık kasmış insanlar yüksek skorlar elde edebiliyorlar bu bağlamda).
    . her şeye rağmen salak mı değil miyi ölçebilecek bir test.
    . insan zekasini belirleyen bi kac trilyon değişken olduğundan çok çok ciddiye alınmaması gereken bir test.


    (janli - 2 Mayıs 2001 00:57)

  • comment image

    babama dedim ki "iq'm kaç"...
    kızım... dedi "hiç gerizekalı olduğunu düşünmediğimiz için ölçtürmedik."


    (silenius - 20 Ekim 2014 22:19)

  • comment image

    90'ların sonuna doğru iq testinin meşhur olduğu karanlık bir dönem vardı. eğitimciler deli gibi iq testi yapıyor ve yaptırıyorlardı. 6. sınıfın ilk döneminde bizim sınıfa da bir testçi geldi. o zamana kadar tek bildiğim einstein'ın yüksek iq sahibi bir insan olduğundan öte değildi elbette. gelen uzman testleri bize verdiğinde ise benim tek amacım test sonunda "geri zekalı" çıkmamaktı. sonuç, şimdi -tam hatırlamamakla beraber- 200'ün üzerindeydi. sonuçlar açıklandığında sınıfta derin bir sessizlik olmuştu. testi yapan "uzman" da öğretmen de bundan sonra ne yapacaklarını bilemez şekilde birbirlerine baktılar. nasıl olabilirdi, mümkün müydü? o an sanki hayatım değişecek sandım, bir an için kendimi dahi sandım, işin aslı o his kısa sürse de çok güzeldi. ancak işin doğrusu matematik becerim iyi olduğu için testte "başarılı" olabilmiştim. sadece testin güvenilir olmadığına bir ispat olmuştum. ondan sonra normal hayatıma devam ettim. 12 yaşındaydım ve arkadaşlarım bana einstein demiyordu. ve ben ertesi gün yine ödevimi yapmadığım için yine dayak yiyecektim.*


    (saksak turizmin yavsak yolcusu - 21 Ekim 2014 10:02)

  • comment image

    senden daha az zeki biri, senin zekanı ölçemez. hiç bi testte zekayı ölçemez zaten.

    piyasadaki iq testleri genelde hızlı, pratik ve doğru düşünüp karar verme yetisini ölçer. onuda neye göre ölçer anlamış değilim.

    zamanında bu testler bilimsel çalışma alanları içinde incelenmiş geliştirilmeye çalışılmış. şimdiki gibi bedava sms linkleriyle birlikte hertürlü sitede dejenere edilmeden önce halinden bahsediyorum. biçok bilimadamı uğraşmış etmiş. kimisi bu testi soru cevap şeklinde olacağını. kimisi bu testin evrensel olması gerekiğini yazılar olmadan sadece şekillerle bişeyler sormak gerektiğini, kimiside hiç soru cevap olmadan beyinin bazı noktalarından sinyaller alan kablolar eşliğinde beynin bazı reaksiyonlara ne kadar çabuk tepki verdiğini ölçmesi gerektiğini savunmuşlar. sonuç ortada, zekayı kavrayamadan onu ölçmek şimdilik imkansız. ayrıca bütün testlerde pratik yapılınca puanlarda yükselme görülür. ama zeka öyle 3-5 soru çözme ile ilerlemez.

    yalnız ortada ölçülen birşey oldugu kesindir. ben kendimden biliyorum. peder bey ben 4-5 yaşlarındayken bir araştırma merkezinde iq mu ölçtürdüğünü söylemişti. sonuç 165 çıkmış. benim başarısızlık dolu olan hayatımda her başarısızlıkta bunu bi işe yaramıyo kafan diye suratıma vurma suretinde kullanmıştır. halbuki hızlı karar verme veya o testlerde seni ölçen herneyse bunlar hayatında başarılı olacağını kanıtlamazki. kullanılmayan zeka hiçbir işe yaramaz. giderek paslanır ve gene kendimden biliyorum, b1 vitamini neyde varmış lan, b6 almam lazım, benexol kaç para eczacı abi vs vs. olayları yaşatacak duruma getirir. ilginç olan şudur ne zaman evrensel ölçütlere sadık kalınarak hazırlanmış bir iq testine girsem bu sonuç 160-167 arasında değişir. bişeyi ölçüyo bu testler ama neyi ölçtüğünü ne yazan biliyo nede giren. o sonucun ne anlama geldiğide tam bi palavra zaten. zkini ölç bunu karşılaştır daha gerçekci bişi.


    (visitors - 23 Ağustos 2004 04:10)

  • comment image

    istatistik meraklısı, birbirlerine rakamlarla hava atmayı seven amerikalıların "hadi zekayı da istatistik altına alalım sınıflandıralım" ana fikriyle yola çıkarak ortaya attıkları bir test biçimi.

    ancak 6-7 gibi küçük yaşlarda yapıldığında doğru sonuca ulaşabilmesi mümkündür zira büyüdükçe yapılan testlerde alınan eğitimin ve yaşanılan kültürün de etkileri neticesinde skorlarda büyük farklılıklar oluşması nedeniyle sağlıklı bir sonuç veremeyeceği aşikardır, örneğin fazlasıyla kitap okuyan bir insanın anlama testlerinde alması gerekenden daha yüksek bir puan alması veya aynı şekilde matematikle fazlasıyla haşır neşir olmuş bir insanın mantık ve alogoritmayla ilgili soruların canına okuması oldukça normal ve beklenen bir durum olacaktır.

    zaten profesyonel ortamda küçük yaşta yapılan zeka testlerinde ailelere bir sayı söylenmez, "maaleysef çocuğunuzun normal altı bir zekası var onun anlama ve algı kapasitesi biraz daha düşük olduğu için diğer insanlara nazaran daha fazla çaba sarfetmesi gerekecek", "tebrikler çocuğunuz normal bir zekaya sahip" yada "maaleysef çocuğunuz üstün zeka sahibi, onunla ömür boyu ilgilenmeniz gerekecek, özel bir eğitim almasını sağlamanız elzem, hayat boyu onunla ilgilenmelisiniz, dahiliğin yaratacağı tembelliğe kendini kaptırabilir ve hatta çocuklukta hiperaktivite, daha sonrasında süregelen dikkat dağınıklılığı, asosyal kişilik bozukluğu gibi durumlarla karşılaşabilir kolay gelsin" gibi bir açıklama yapılarak ebebeynler bilgilendirilir.

    netteki iq testlerine pek itimat etmemek gerekir zira çoğu araba kadranı 240 göstersede 180in üstüne kolay kolay çıkamaz.


    (kyha - 4 Kasım 2004 15:35)

Yorum Kaynak Link : iq testi