Oyuncular
  • "evrimle ilgili soru işaretleriniz varsa daha iyi anlamanızı sağlayan belgesel. tavsiye olunur."




Facebook Yorumları
  • comment image

    national geographic'in başarılı belgesellerinden biri. evrim teorisine olan bakış açınızı değiştirebilir, evrime olan yaklaşımınızı yumuşatabilir.

    dünyanın hikayesinin bir sonraki bölümü hala yazılmaya devam ediyor.


    (yazarium - 22 Temmuz 2013 10:55)

  • comment image

    2011'de yayınlanmış. belgesel yapıldığı dönemde öyle olduğu düşünülen ama geçen senelerde öyle olmadığı ispatlanan yanlışlar ve eksikler var mesela. mesela ida bizim kayıp halkamız değil, nemli burunlu maymunlar sınıfından. belgesel kurgulandığı zamanlarda 47 milyon yıllık bu fosilin testleri daha yapılmamış, ama bizim kayıp halkamızdan biri olduğu görüşü yaygındı. öyle biliniyordu.

    bunun yanında mesela ilk insanlığın kızıl denizi aden körfezi'ne bağlayan bab'ül mendep boğazı kullanarak afrika'dan çıktığı düşünülüyordu ve belgesel de bu teoriye dayandırmış. ama yeni yapılan araştırmalar ilk insanların mısır üzerinden çıktığını kanıtlar nitelikte.

    ayrıca primatların ağaçtan inmesi, ayağa kalkmasına sebep olan iklim değişikliği ile alakalı başka teorilerde ortaya atıldı ki "tektonik plakaların birbirini itelemesi sonucu oluşan dağların muson yağmurlarını getiren bulutları engellemesi" teorisinin yanında bir başka teoride kıtaların kayması sebebiyle gulf stream akıntısının yönünün değişmesi vs. şeklinde.

    ağaçtan inen primatların dik durma ve iki ayak üstünde yürüme sebebine de, kuraklık vesilesiyle ulu boylu ağaçların olmaması, artık yiyecek vermemesi, böğürtlen, çilek benzeri bodur boylu bitkilerden yiyecek toplamak için iki ayağı üstünde durarak yemiş toplaması ve sonrası bu alışkanlığın ona iki ayak üstünde durma, yürüme, kurak iklimde hızlı hareket etme avantajı sağlaması daha baskın bir teori olarak düşünülüyor. belgesel bu konu sırasında "ağaçtan indi, dik durmayı öğrendi" diyerek hızlıca geçmiş ama dik durma konusunun sunumunu biraz daha detaylandırabilirdi.

    bunlar bilimin kendi kendisi ile hesaplaşması. dün ida'yı kayıp halkamız olarak düşünen bilim, bu gün "hayır değil" diyerek kesin olarak kanıtlıyor ve teori olmaktan kendi çıkarıyor. "siktiret ya ortamlarda "kayıp halkamız" dersin kim bilecek" demiyor.

    çok iyi belgesel, insanın aklında canlandıramadığı bir sürü şeyi canlandırıp sunuyor. bunu beğenenlerin, bu belgeselin abisi olan dünyadan başlayıp big bange doğru giden zaman çizgisini geriye doğru sararak hikayelendirerek anlatan, journey to the edge of the universe belgeselini de izlesinler. iki belgeselinde dublajını farklı sesler yapmış ve ikisinin de türkçe dublajı muhteşem olmuş.


    (zarif philips - 15 Haziran 2015 11:36)

  • comment image

    1 buçuk saat içerisinde 4 buçuk milyar yıllık dünya tarihini anlatan kaliteli bir belgesel. özellikle tektonik plakaların oluşumunun ve hareketlerinin anlatıldığı bölümler çok iyi. günümüz türkiye'sinde ise evrim ve ateizm propagandası yapılıyor diye malum çevrelerce kötülenecek bir yapım.


    (peceteci dublek - 3 Şubat 2019 15:41)

Yorum Kaynak Link : earth making of a planet