• "arac, bina ve cisimlerin gabarisi icin kullanilir."
  • "ing. zarf."
  • "turkce zarf ya da tasiyici"
  • "bir etek modelidir bu ayni zamanda. sol parcayi sabitler, sonra sagi solun ustune ortersiniz."
  • "envelope, kevin spacey'in oynadığı güzel bir kısa filmdir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    sap2000de çeşitli yük durumlarının meydana getirdiği kesit tesirlerini kıyaslayan ve en elverişsiz durumu sunan yük kombinasyonudur. diğer yük kombinasyonları envelope kombinasyonunun içerisine gömülür ve sonuçlarına göre tasarım yapılabilir. ancak çok sağlıklı sonuç verebilmesi için uzun uğraşlar gerektirmektedir.


    (tukenmez adam - 4 Şubat 2009 10:58)

  • comment image

    envelope, ses sentezleyicilerde (synthesizer) sese şekil vermek amacıyla kullanılan -olmazsa olmaz- bir teknik / modüldür. 1965 yılında robert (bob) moog, üzerinde çalıştığı synthesizerın çıktılarını üniversiteden arkadaşı ve o sırada 'columbia-princeton electronic music center' ın başında olan besteci 'vladimir ussachevsky'e dinletir. ussachevsky, bir şekilde rahatsız olur. bir şeyler eksiktir. moog'a dönerek sesin hacimlenmeye ihtiyacı olduğunu ve bunun için bir planı olduğunu söyler. daha sonra ilk adsr prototip çizimlerini hazırlayarak moog'a verir. buna göre ses seçilebilen bir zaman aralığında doğacak, ulaştığı zirvede ne kadar kalacağı, ne zaman ve ne seviyeye kadar sönüme geçeceği ve tuş bırakıldığında ne kadar süre canlı kalacağı önceden programlanabilecektir. bu basit ama dahiyane buluşun yapısı o gün bugündür hiç değişmez. tıpkı diferansiyel ya da midi protokolü gibi. kalıcılığının yegane sebebi fiziksel bir kanunun en basit haliyle hayat bulmasındandır. less is more'dur, simply the best'tir. gelelim teknik ayrıntılara:

    envelope genel olarak 'adsr', 'env' ya da 'eg' (envelope generator) şeklinde yazılır ve türkçesi 'zarflama' dır. hem yazılım synthesizerlarda (softsynth) hem de donanım synthesizerlarda (hardware synth) aynı prensiple çalışır. zarflama olmazsa sesi hacimlendiremez, şekillendiremez, nerede nasıl başlayıp, ne kadar canlı kalacağını ve nerede nasıl biteceğini belirleyemeyiz. lfo dahil bir çok araç envelope parametrelerinden beslenir. synthesizerlarda 2 tür 'envelope' vardır.

    1-filtre envelope (sesin belirli harmoniklerinin süzülme işlemi)
    2-amp envelope (amplifikatör / ses genliği, şiddeti, bir nevi volume)

    her iki durumda da standart 'a-d-s-r' parametreleri geçerlidir.

    (a)ttack: ses tuşe anında ne kadar sürede hangi hızla doygunluğa ulaşsın
    (d)ecay: doyan ses (filtre ya da amplide iken) ne kadar süre asılı kalsın
    (s)ustain: tanımlı asılı kalma süresi bitince hangi seviyede sabitlensin (düsşün)
    (r)elease: tuşu bıraktığında ne kadar sürede sönsün

    bu parametreler evrensel adsr parametreleridir. hem filter envelope'da hem de amp envelope'da aynı çalışır. filtre envelope'da sesin genliğini (volume/şiddet) değil filtre modülünü nasıl kullanacağını belirleriz. amp (amplifikatör/genlik/şiddet) envelope'da ise sesin şiddeti türünden zarflamalar yaparız. kısacası sesin yavaşça tam açılıp yarı seviyeye düşüp tuş bırakımında yavaşça sönmesi senaryosu filtre envelope'da cutoff'un yavaşça tam açılıp, yarı seviyeye düşüp tuş bırakımında yavaşça kapanması şeklinde tezahür eder ki buna da 'sweep' türü sesler denir.

    (ara: ekşi sözlük magazin servisi)


    (insigna - 19 Mart 2012 03:10)

  • comment image

    bir etek modelidir bu ayni zamanda. sol parcayi sabitler, sonra sagi solun ustune ortersiniz.


    (gezz - 16 Ocak 2004 12:40)

  • comment image

    (bkz: bollinger bandi)'nın basitleştirilmiş halidir. kısmen bollinger bandı mantığıyla çalışır. ancak bollinger'da göreceğimiz bant sıkışmalarının bize yeni sinyaller üretmesi gibi durumlarda burada yoktur. işte bu yüzden daha basit olarak bant aralığında al/sat, destek/direnç sinyalleri üretir.

    envelope oluştururken girmemiz gereken 2 değer vardır;

    1-) periyot
    2-)kaydırma oranı

    envelope'da bütün mantık ''uygun seçilmiş bir hareketli ortalamanın'' analist tarafından ''belirli bir oranda'' aşağı ve yukarı kaydırılmasıdır. buradaki nüans ise ''uygun seçilmiş bir hareketli ortalama'' ve ''belirli bir oranda'' kısımlarında gizlidir.

    özellikle pay senetleri üzerinde kullanıldığı için her pay senedinin takas payına ve volatilite seviyesine göre farklı periyotlar ve farklı kaydırma oranları girilmesi uygundur. o yüzden burada kontrol tamamen analistin elindedir ve piyasanın gidişatına göre uygun değerlerin deneyerek bulunması gerekir.

    ''uygun seçilmiş bir hareketli ortalama'' ve ''belirli bir oran'' derken anlatılmak istenen ise kısaca;

    -volatilitesi düşük olan enstrümanlarda görece kısa periyotlar ve görece küçük kaydırma oranları

    -volatilitesi yüksek olan enstrümanlarda görece uzun periyotlar ve büyük kaydırma oranları seçilmelidir.

    yorumlanması ise şu şekildedir;

    -bir bant içinde salınım gösteren fiyat adımlarının üst banda yaklaştığı anda sat sinyali ürettiği, alt banda yaklaştığı anda al sinyali ürettiği öngörülür.

    kullanımı, yorumlanması oldukça basit bir gösterge olduğu için biraz daha dikkatli yaklaşılması gerekir. yanına mutlaka destekleyici göstergeler atılmalıdır. ancak işin içine standart sapma ya da farklı değerler girmediği için analistin etkisinin yüksek olduğu bir göstergedir.

    bant salınımı açısından uygun seçilmiş bir hareketli ortalama ( 9, 14, 22 vs) ve bu hareketli ortalamanın bant salınımını bozmayacak bir şekilde kaydırma oranıyla ayarlanması karşınıza bir sanat eseri çıkartabilir.


    (oklavaryum - 29 Temmuz 2018 23:58)

  • comment image

    ses mühendisliğinde bir sesin zaman içindeki değişimini ifade eder. örneğin bir piyano tuşuna sert şekilde bastığınızda notanın ilk ve son ses arası değişim envelope'u verir. adsr yani attack and decay yanında sustain ve release isimli alt komponentleri vardır.


    (kusmuk - 5 Şubat 2019 15:47)

Yorum Kaynak Link : envelope