Çıkış Tarihi     : 21 Ocak 1998 Çarşamba, Yapım Yılı : 1998
Türü                : Aksiyon,Cinayet,Heyecanlı
Ülke                : Hint
Yönetmen       : B.P. Singh (IMDB), Christabelle D'Souza (IMDB), Suleman Quadri (IMDB), Udayan Pradeep Shukla (IMDB), Santosh Shetty (IMDB), Siba Mishra (IMDB), Salil Singh (IMDB), Nandu Kale (IMDB), Ishwar Singh (IMDB), Prabal Baruah (IMDB), Rukmini Bhuyan (IMDB), Trupti Shah (IMDB), Haroon Rashid (IMDB), Rajan Waghdhare (IMDB), Cariappa Apaiah (IMDB), Puneet Gandhi (IMDB), Shachindra Vats (IMDB), Prabhu (IMDB), Kabir (IMDB), Govind Agrawal (IMDB), Santram Varma (IMDB), Rakesh Sarang (IMDB), Rajesh Ranshinge (IMDB), Madhavi Singh (IMDB), Pooja Choudhary (IMDB), Kumar K. (IMDB), Mohit Hussain (IMDB), Nitin Mahesh Choudhary (IMDB), Pride Subramanian (IMDB)
Senarist          : Abhishek (IMDB),Mamta Alva (IMDB),Rajat Arora (IMDB),Sagar Arora (IMDB),Sumit Arora (IMDB),Mandarr Arun (IMDB),Ghalib Asadbhopali (IMDB),Imtiaz Baghdadi (IMDB),Prabal Baruah (IMDB),Sanjay Kumar Behera (IMDB),Gyan Bilal (IMDB),Sancheeta Bose (IMDB),Abhilash Chatterjee (IMDB),Anju Chawla (IMDB),Chetan (IMDB),Naila Chogle (IMDB),Shilpa Choubey (IMDB),Susheel Choubey (IMDB),Christabelle D'Souza (IMDB),Shilpi Dasgupta (IMDB),Dharam Pal Dhiman (IMDB),Usha Dixit (IMDB),Shashi Dubey (IMDB),Abhishek Garg (IMDB),Komal Garg (IMDB),Anupam Ghosh (IMDB),Suraj Gianani (IMDB),Aanand Goradiya (IMDB),Swati Goradiya (IMDB),Aayush Gupta (IMDB),Sarthak Das Gupta (IMDB),Abbas Hirapurwala (IMDB),Debashish Irengbam (IMDB),Alton James (IMDB),Ankana Joshi (IMDB),Kangana (IMDB),Nitika Kanwar (IMDB),Pakhi Kartik (IMDB),Kedar (IMDB),Nadeem Khan (IMDB),Manish Kishore (IMDB),Gopal Kulkarni (IMDB),Ann Abraham Kulshreshtha (IMDB),Ajay Kumar (IMDB),Lakshay Kumar (IMDB),Rajesh Kumar (IMDB),Hriday Lani (IMDB),Anupam Maanav (IMDB),Gyan Madhuri (IMDB),Archana Maheshwari (IMDB),Kankana Maitra (IMDB),B.K. Manish (IMDB),Anushree Mehta (IMDB),Nishant Mehta (IMDB),Siba Mishra (IMDB),Amitava Mitra (IMDB),Samina Motlekar (IMDB),S.P. Mukherjee (IMDB),Smita Mukherjee (IMDB),Aparna Nadig (IMDB),Shadab Noorani (IMDB),Jitendra Parmar (IMDB),Abhishek Pathak (IMDB),Chitra Pattnaik (IMDB),Dinesh Phadnis (IMDB),Yash Puri (IMDB),Shridhar Raghavan (IMDB),Sriram Raghavan (IMDB),Anurag Rai (IMDB),Thirumagal Ramalingam (IMDB),Gyan Ranjan (IMDB),Chirag Salian (IMDB),Sarwatra (IMDB),Abir Sengupta (IMDB),Anirudh Sengupta (IMDB),Pronati Sengupta (IMDB),Pawan Sethi (IMDB),Virendra Shahaney (IMDB),Neha Sharma (IMDB),Sheetal (IMDB),Dayanand Shetty (IMDB),Santosh Shetty (IMDB),Savin Shetty (IMDB),Sushant Shinde (IMDB),Manisha Shrivastava (IMDB),B.P. Singh (IMDB),Ishwar Singh (IMDB),Laxman Singh (IMDB),Madhavi Singh (IMDB),Manish Singh (IMDB),Pranav Singh (IMDB),Salil Singh (IMDB),Tanmay Singh (IMDB),V.P. Singh (IMDB),Aditya Sinha (IMDB),Vishal Sonkar (IMDB),Anumeha Succena (IMDB),Tarang (IMDB),Deepu Tiwari (IMDB),Prakash Mani Tiwari (IMDB),Sarvesh Upadhyay (IMDB),Siddhartha Vankar (IMDB),Manu Vanzara (IMDB),Saurabh M. Vanzara (IMDB),Sangeeta Verekar (IMDB),Akhila Vijaykumar (IMDB),Anshul Vijayvargiya (IMDB)
Oyuncular      : Aditya Srivastava (IMDB), Dayanand Shetty (IMDB), Shivaji Satam (IMDB), Dinesh Phadnis (IMDB), Narendra Gupta (IMDB), Shraddha Musale (IMDB), Hrishikesh Pandey (IMDB), Ansha Sayed (IMDB), Abhay Shukla (IMDB), Ajay Nagrath (IMDB), Janvi Chheda (IMDB), Vivek Mashru (IMDB), Dhananjay Mandrekar (IMDB), Jaswir Kaur (IMDB), Ashwini Khalsekar (IMDB), Tanya Abrol (IMDB), Vikas Kumar (IMDB), Vineet Kumar (IMDB), Vaishnavi Dhanraj (IMDB), Gaurav Khanna (IMDB), Mona Ambegaonkar (IMDB), Maninder Singh (IMDB), Alka Verma (IMDB), Manav Gohil (IMDB), Manini M. Mishra (IMDB), B.P. Singh (IMDB), Jimmy Kunal Nanda (IMDB), Smita Bansal (IMDB), Shweta Kwatra (IMDB), Mandeep Bhander (IMDB), Parinita Seth (IMDB), K.K. Goswami (IMDB), Prakash Ramchandani (IMDB), Megha Gupta (IMDB), Kavita Kaushik (IMDB), Sachin Sharma (IMDB), Rahil Azam (IMDB), Ravi Jhankal (IMDB), Rajesh Khera (IMDB), Tarun Khanna (IMDB) >>devamı>>

C.I.D. ' Dizisinin Konusu :
fr12. yüzyılın İspanyol halk Kahramanı Rodrigo Diaz (El Cid)’ın Mağripli komutan Ben Yussuf ve ordusuna karşı verdiği savaşı konu almaktadır.Savaş sahneleriyle uzun yıllar akıllardan çıkmayan ve usta oyuncu Charlton Heston ve güzel, yetenekli oyuncu Sophia Loren’i buluşturan film, 1961 yılında üç dalda Oscar’a aday olarak da adından çok söz ettirmişti..


  • "oz'da bir ara latinoların liderliğini yapmış raoul hernandez'in lakabı."




Facebook Yorumları
  • comment image

    lise birde isak abudaram tarafından "vodvigue aime chimene, chimene aime vodvigue" gibi diyaloglarla işlenilmiş corneille oyununa (le cid) konu olan şahsiyet. ayrıca bir charlton heston sophia loren filmi ki bu filmin müzikleri, özellikle love theme hemen hemen bütün malkoçoğlu-kara murat vsde kullanılmıştır.


    (flut - 16 Mart 2002 15:22)

  • comment image

    bugün şans eseri televizyonda izlediğim pek harika filmdir kendisi. yıllardır kara murat filmlerinde dinlediğimiz müziklerin bu filmden afırma olduğunu an itibariyle öğrenmiş bulunuyorum. müzikleri harikadır, şahanedir, pek şukeladır.


    (oad - 19 Nisan 2008 19:50)

  • comment image

    filmdeki el cid için tek tespitim var o da dünyanın en muhalif adamı olduğudur. kendine ne dendiyse tersini yapmıştır. kral savaşa çağırır gitmez, valenciayı alır onun yerine, tacı kabul etmez, köy basanları yakalar öldürmez hele hele filmin sonunda kralla tüm kişiliğini özetleyen bi dialog vardır ve tabiki orda da muhaliftir.

    --- spoiler ---

    el cid: my lord, the king!
    alfonso: forgive me, my cid. forgive me!
    el cid: no! my king kneels to no man! to no man! (gereksiz atar yapıyor)

    sonra zaten deliriyor, hep birlikte görelim:

    el cid: if only i could live to see spain at peace.
    alfonso: you will. you will! no one can stand against us now. we'll drive ben yusuf back into the sea!
    el cid: i have not failed. spain... has a king. tomorrow we will fight side by side. my king and i. we will ride out together.
    alfonso: together.
    el cid: no! (manyak adam demin sen dedin birlikte at süreceğiz diye)

    ---
    spoiler ---

    kısaca biri size bir şey mi dedi, tersini yapın. ona iyice bir çıkışın, kahraman olursunuz. bu filmin gizli mesajı.


    (neo sapiens - 14 Ağustos 2010 20:25)

  • comment image

    bir müziği vardır ki olağanüstüdür. çocukken izlediğimiz battalgazi'lerin, kara muratların, malkoçoğulları'nın o meşhur müziği bu güzel filme aittir. ayrıca filmdeki sophia loren unsurunu da unutmamak lazım...


    (ayvaz86 - 19 Ekim 2011 00:05)

  • comment image

    el-cid sinema susuzluğuma çağlayan etkisi yapıp, insana hissi kablel vuku ile yemişim 2000 ve sonrasını dedirten bir çalışmadır. anthony mann(michael mann in akrabası mıdır acep ?) rejisörlük koltuğunda pastorel de olsa ortaçağın ruhunu güsel bir şekilde aksettirebilmiştir. carventes'in don quijot'una gelip içi boşaltılıp alay konusu olmadan-ki aslında don quijot'tada şovalyeliğin tüm asil ruh ermişliğini görürüz-önceki şovalye kavramının ne mene bir şey olduğu ortaya koyulmuştur. rodrigo de bivar'a yüklenen el-cid(efendi) lakabı, filmin seyirciye gizli zamir ile dur sana birini anlatıcam derken kendimizden kendimize gizli bir intikal yolculuğu ile insan ruhunun yüksekliklerine çıkarır gibidir. rodrigo döneminin deli dumrulu gibi bileğine ilaveten yüreğine güvenen seven, sevilen ve prensiplerini tensiplerine arz eden, şövalyeliğin hak'ka perestişliğinin yanında bağlı ve ilgili tüm kurumlarını kendinde barındıran sinyör bir bey efendidir. gerektiğinde, sözünün eri olmanın gereği olarak müstakbel kayın babasını mazi yapan bir istihkam subayı olmayı bilmiş, gerektiğinde koca ispanya kralına kafa tutan bir cengaver, mushaf'a el bastıran bir hacı olmanın faziletini üstünde taşımıştır. farklı taraflarda para için savaştığından bahsedilmiş olması, behemahal kınamak bi tarafa aynı filmi izlediğimiz konusunda derin şüphelere gark etmiştir. bunda miklos rozsa'nın hafızlara kötü kalpli antonu(bilal inci) getiren soundunun payının olduğunu düşünmek efdaldir. şövalyelerin ölümüne dövüş sahneleri 50 yıla rağmen sapa sağlamdır, istinad duvarıdır. malkoç oğlu miklos rozsa, ennio morricane'nin aldığı yolu neden alamamıştır, yoksa insanlık sandığımızdan damı nankördür ?


    (zzzzz - 5 Haziran 2012 01:46)

  • comment image

    hıristiyanların yanında yer alıp müslümanlara karşı savaştığı gibi, müslümanların yanında yer alıp hıristiyanlara karşı da savaşmıştır. günümüzde ispanyolların milli kahraman ilan etmiş olmaları bir yanılgıya sebebiyet vermektedir haliyle. bildiğiniz profesyonel savaçı kendisi. parasını ver, ruhunu satın al.


    (direct my wrath - 15 Haziran 2012 11:23)

  • comment image

    1040-1099 yılları arasında günümüz ispanya coğrafyasında yaşamış kastilyalı soylu, komutan, siyasi sembol. nam-ı diğer rodrigo díaz de vivar. lakabı olan el cidin, arapçadaki el seyid sıfatından geldiği söylenir. age of empires 2 the conquerors oynayanlar kendisini hatırlayacaktır.

    1040 yılında burgos yakınlarında bir köyde doğduğu rivayet edilen el cid' in babası kastilyalı bir asildir. el cid'in annesi de bir aristokrattır. lakin serfler, genç rodrigo'yu bir aristokrattan öte kendilerinden biri olarak görürler. el cid gençliğinde kastilya sarayında bulunmuş, ve geleceğin kralı olacak i. ferdinand'ın oğlu ii.sancho'ya hizmet vermiştir. bu dönemde krallık, endülüs coğrafyasındaki topraklarını genişletmiştir.

    son derece dahi ve başarılı bir asker olan el cid, takvim yaprakları 1067'yi gösterdiğinde, bizans için konstantinopolis neyse endülüsler için de o olan zaragoza kentinin kuşatmasında yer alır, ve şehrin yöneticisi olan emir al-muktadir’ın sancho'ya teslimiyetini sağlamıştır. zaragoza alınırken (bkz: graus) kasabası aragonlu i.ramiro tarafından kuşatma altındaydı. el cid, emir al-muktadir’ın gönderdiği birliklerin yardımıyla kasabaya girmiş ve ramiro'yu öldürmüştür. bu vaka ona campeador yani silahşör ünvanını vermiştir.

    kral sancho'nun şaibeli ölümünden sonra, tahta en çok çatıştığı isim olan kardeşi alfonso geçer. 1079 yılında gerçekleşen cabra savaşında el cid, granada emiri abd allah ve müttefiki olan garcia ordonez'i yener. lakin izni olmnadan gerçekleşen bu savaştan dolayı alfonso, rodrigo'ya çok kızgındır. 8 mayıs 1080’de el cid'i sarayına çağırtır, sürgün belgesini imzalatır ve el cid'i sürdürtür. sürülmesinin sebebinin alfonso'nun kendisini kıskanması olduğu rivayet edilir. ne var ki bu sürgün rodrigo'nun sonu olmayacaktır. 1081’de endülüs'de zaragoza kenti taife emirinin paralı askeri olarak hizmetine girecektir.

    1086 yılında iberya yarımadası ve cebelitarık’a büyük murabitlar fethi başlamıştır. bugünkü cezayir ve fas’da bulunan murabitlar, alfonso’ya karşı endülüslü arapları korumak amacıyla yusuf ibn taşfin önderliğinde saldırıya geçerler. 23 ekim 1086 tarihindeki az-zallaqah savaşında badajoz, málaga, granada ve sevilla taife emirleri orduları ile, león, aragón ve kastilya ordularını yenerler. alfonso ve beraberindeki az sayıda adamı toledo’ya kaçar.bu ezici yenilgiden dehşete düşen alfonso en iyi komutanını sürgünden geri çağırır. el cid geri dönmüştür.

    bu sıralarda cid, hırıstiyan ve berberilerden oluşan ordusuyla belensiye*de bulunmaktadır. 1090' da tebar savaşında karşılaştığı barselona kralı ii.berenguer'i esir eder. belensiye şehrinde 1092 yılında çıkan silahlı ayaklanmayı el cid bastırır ve bu şehrin ve etrafının idaresini eline alır. 1094 yılından sonra belensiye ve yakınlarında bulunan bir prensliğin sahibi olur. resmi olarak alfonso'ya bağlı olsa da bağımsızdır. şehirde hırıstiyan ve müslümanlar beraber yaşayıp, beraber savaşırlardı.

    el cid 10 temmuz 1099 günü bir çatışma esnasında okla vurulur ve kısa süre sonra ölür. ölümüyle ilgili bir efsane vardır, bu efsane 1961 yapımı el cid filminde de geçer. efsaneye göre el cid’in karısı onun ölüsünü ata bağlayıp savaş alanına gönderir, bu şekilde komutanlarının hayatta olduğunu sanan askerler canla başla savaşır ve düşmanı yenerler. böylece el cid ölüyken bile savaş kazanılmıştır.

    el cid'in atının adı babieca, kılıcının adı tizonadır.


    (cingenkral - 23 Nisan 2014 02:18)

  • comment image

    172 dakika suren, rodrigo'nun surgune gonderildigi anda kesilerel iki bolum halinde gosterilebilecek film. sophia loren, ilk basta turkan soray gibi hulyali bakislar ve agzi yari acik kendinden gecmeler yasa da, sonradan karismayi toparlar ve asiri felsefi laflar eder. en sevdiklerimizden birisi de you bought your honour with my sorrow idi. arkadaslarla izlerken cok eglendigimiz uzuun film.


    (elf - 18 Mart 2005 18:31)

Yorum Kaynak Link : el cid