• "hangi marş iki kere çalınırsa yeryüzünde unutmayınhem usta hem çırak bir kambur içindir.ece ayhan*"
  • "bir de basılan marş vardır. "otomobil, kamyon vb. motorlu araçlarda motoru işletme düzeni" tdk."
  • "(bkz: mehter marsi) (bkz: sourtimes milli marsi) (bkz: istiklal marsini tersten okumak)"
  • "bir komut. "koşar adım marş!""
  • "müzikli adımlarda resmiyet şart(bkz: yatay akrostiş)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    marşlar, genel bir kural olarak, tehditler, küfürler, kendi kendini övmeler, savaşın yüceltilmesi aracılığıyla ve öldürmenin ya da ölmenin ne kadar onurlu bir görev olduğunu dile getirerek ulusların kimliklerini teyit ederler.*


    (in cold blood - 16 Kasım 2009 23:32)

  • comment image

    özcan alper'in sonbahar adlı filminde yusuf'un gençlik fotoğraflarına bakarken bir ıslıkla başlayıp müthiş bir ritim yakalayarak devam eden 40 saniyelik şaheser..filmin soundtrack'inde marş(gençlik hatıraları) olarak geçen bu melodi, bi yandan tanıdık geliyor ama özgün bi tarafı da var..bilemedim..güzel işte..


    (ukte - 5 Ekim 2010 14:07)

  • comment image

    hangi marş iki kere çalınırsa yeryüzünde unutmayın
    hem usta hem çırak bir kambur içindir.

    ece ayhan*


    (patik - 8 Eylül 2011 11:21)

  • comment image

    bir de basılan marş vardır. "otomobil, kamyon vb. motorlu araçlarda motoru işletme düzeni" tdk.


    (morokuz - 18 Şubat 2012 09:03)

  • comment image

    insan yığınlarının, genellikle asker birliklerinin hareketini bir düzen içinde yönetmek amacıyla bestelenmiş müzik parçası. çok eski çağlardan beri yürüyüşü düzenlemek ya da yürüyüşe eşlik etmek amacıyla kullanılmıştır. marşlar klasik müzikte ilk defa lully'nin operalarında, daha sonra da couperin'in klavsen parçalarında yer almıştır.


    (sarastro - 13 Haziran 2003 14:57)

  • comment image

    kibris ta askerlik yapanlar, ozellikle (bkz: ktbk) kolorduda, ses kes safak dinle seklinde bir muhabbete taniklik ederler. insanlar (bkz: içtima) sirasinda ortaya cikip birbirlerinin plakaya dusen safaklarini bagirirlar. bu seramoniye katilamayan yani safagi plakalardan cok olanlar icin kullanilan memleket benzetmesidir. yani safagi 81 den cok olanlarin safagi mars olarak gecer.


    (ugly duck - 1 Şubat 2005 15:59)

  • comment image

    goben zırhlısı yavuz adı verilerek osmanlı tarafından satın alındığında yapılan devir teslim töreninde, seçilen 20 denizciden biri olarak bu törende bulunan ve soyadını gemiden alan maçkalı ali osman yavuz'un anlattığına göre, almanlar milli marşlarını söyledikten sonra sıra osmanlılara geldiğinde, milli marş sıkıntısı yaşanmış ve bir subayın herkesin bildiğini tahmin ettiği "ay dede ay dede/ çerağın nerede" şarkısını söyletmesiyle kriz atlatılmıştır.
    etem üngör de 1895'te kaiser wilhelm kanalı'nın açılış töreninde milli marş yerine "ay dede" şarkısının söylendiğini yazar. etem üngör verdiği diğer 3 örnekte "entarisi ala benziyor" ve "hamsi koydum tavaya" söylendiğini, brest-litovsk konferansı'nda da yalnızca tekbir getirilebildiğini anlatır.
    osmanlı döneminde milli marş yerine padişah marşları vardı. mehter takımı yeniçeri ocağı ile birlikte kapatıldıktan sonra muzika-i hümayun kurularak müzikte batılılaşma süreci başlatıldı. bando bölümünün başında 28 yıl çalışan italyan giuseppe donizetti 1829'da ilk padişah marşı mahmudiye'yi besteledi. yine donizetti paşa'nın bestelediği mecidiye marşı'ndan sonra, guatelli aziziye, necip paşa 1876'da hamidiye marşlarını bestelediler. sözleri olan ilk marş buydu.
    v. mehmed reşad'ın reşadiye marşı'nı selvelli bestelemiş, son padişah vahdettin ise mahmudiye marşı'nı benimsemişti.
    batı dillerinde marş karşılığı olarak kullanılan antheme, geç latinceden alınmadır. kökü yunanca antiphona yani "anti+phone" (ses) sözcüklerinin bileşiminden oluşur. mukabelede bulunmak, uyum, ahenk anlamlarında ingilizcede 1000 yıllarından itibaren kullanılır. 1500'lerin sonlarında övgü niteliğinde ilahi anlamındadır. ingiltere'nin ulusal marşı olan god save the queen'in tarihi 1740'a uzanır. 1688 devrimi'nin ardından sürgüne gönderilen kral ikinci james ve stuart hanedanının taraftarlarına karşı ikinci george'a bağlılığın göstergesi olarak ortaya çıkmış ve söylenmiştir.
    fransız ulusal marşı marseillaise de fransız devrimi'nin ürünüdür. 1792'de istihkam birliği komutanı olan amatör müzikçi claude-joseph rouger de lisle tarafından bir gecede bestelendi. adı ren ordusu'nun savaş şarkısı iken marsilya'dan gelen gönüllü birliklerden gördüğü ilgiyle marsilyalı anlamındaki şimdiki adını aldı. 1795'te ulusal marş olarak kabul edildi. napoleon ve louis xviii zamanında (1815) yasaklandı. 1830 devrimi'nde tekrar kabul edilip üçüncü napoleon'ca yine yasaklandı ve bu yasak 1879'a kadar sürdü. 7. kıtası sonradan eklenmiştir.
    büyük britanya'ya bağlı galler'in marş sahibi olmakta gösterdiği toplumsal irade ilgi çekici bir örnektir. şair ve gazeteci thomas jones 1848'de ulusal marş konusunu gündeme getirmiş, 1856'da baba oğul evan ve james james hen wlad fy nhadau (atalarımın ülkesi) adlı marşı yazmış ve bu marş 1858'de popüler olmuş, 1860'ta kabul edilmiştir.
    almanya'da resmi ulusal marş yoktur ve 3 marş da heil dir im siegerkranz, wacht am rhein ve deutschland über alles 1914'e kadar eşit tutulmuştur. ilk marş, prusya imparatoruna doğrudan gönderme yaptığından ulusal coşkuyu kabartmakta yeterli görülmezken, fransa düşmanlığı taşıyan ve daha popüler olan ikinci marş ve yayılmacı siyasete daha uygun olan üçüncüsü arasında fark gözetilmemiştir.
    avusturya'da 1797'de haydn'ın bir bestesi ulusal marş olarak kabul edilmişti. 1. dünya savaşı'ndan sonra 1920'de başka, 1933'teki rejim değişikliğinde başka, 1946'da 2. dünya savaşı'ndan sonra başka marş benimsendi.
    hollanda ulusal marşının sözleri 1590'lara aittir ve anonim olan müziğin ilk basılmış biçiminin tarihi 1626'ya gider.
    japonya ulusal marşı 9.yya ait sözlerle 1880'de kabul edilmiştir.

    kurtuluş savaşı'nın, londra konferansı'nın gündemde olduğu günlerde 1. büyük millet meclisi istiklal marşı'nı seçmiştir. marşı meclis'in veya uzmanlardan oluşacak komisyonun seçmesi, marşın komisyonda düzeltilmesi ve besteye gelip gelmemesi açısından komisyona bestecilerin de alınması, marşın ısmarlama veya halkın tercümanı olması genel kurulda tartışılmış, marşı beğenmeyenlerin el kaldırmayı reddettiği 2 oylamadan sonra, mehmet akif'in şiiri 12 mart 1921'de kabul edilmiştir. 24 bestecinin katıldığı beste yarışması savaş nedeniyle sonuçlanamamıştı. istiklal marşı çeşitli yerlerde farklı bestelerle söylenmekteydi. edirne'de ahmet yekta madran, izmir'de ismail zühtü, istanbul tarafında zati arcan, kadıköy tarafında ise ali rifat çağatay'ın besteleri geçerliydi. 1924'te ali rifat çağatay'ın bestesi resmi marş kabul edildikten sonra 1930'dan itibaren zeki üngör'ün bestesi milli marş olarak kabul edildi. zeki üngör anılarında özgün bestesinin çalındığı kadar ağır tempolu olmadığını savunur: "sahibinin sesi stüdyosunda orkestra ile plağa çaldığımız zaman teknisyenler, bunun çok süratli bir marş olduğunu, dolayısıyla plağın ancak yarısını doldurduğunu söylediler. bu sebeple plağın aynı yüzüne bir marş daha çalmamızı rica ettiler. ben böyle bir teklifi kabul edemezdim. o anda aklıma bir şey geldi: "marşı biraz ağır çalalım, böylece plak dolar. sonra çalınırken gramofon biraz hızlıya ayarlanır, olur biter" dedim. bu fikir pek münasip görüldü ve dediğim gibi yapıldı. fakat bilahare böyle bir fikir vermekle hata ettiğimi anladım. çünkü marş çalınırken gramofonun hızlıya ayarlanması icap ettiğini kim bilebilirdi?"

    bilinen en eski osmanlı marşı, 1737-38'de istanbul'a gelen charles-henri de blainville tarafından notaya alınarak 1767'de paris'te yayımlandığı için bugüne kalmış olan yeniçeri marşı'dır. mehter, yeniçeri ocağıyla birlikte kaldırıldığı gibi repertuvarı da unutulmuştur. bugün çalınan mehter marşları ikinci meşrutiyet döneminde bestelenmiştir. 1. dünya savaşı öncesinde askeri müze müdürü ahmet muhtar paşa (1839-1919) mehter takımı kurmuştu. güftesi kendisine ait mehterhane-i hakani marşı, ismail hakkı bey tarafından o zaman bestelendi.

    cumhuriyet'in 10., 50. ve 75. yılları için marş girişimleri olmuşsa da, milli marş niteliği kazanan iki marş öne çıkmıştır. bunlardan gençlik marşı isveçli felix korling'in tre trallade jantor bestesinden uyarlanmıştır. güftesi ali ulvi elöve tarafından yazılmış ve ilk kez 1916'da kadıköy ittihat spor çayırı'nda selim sırrı tarcan tarafından söyletilmiştir.
    onuncu yıl marşı'nın sözlerini ise behçet kemal çağlar ve faruk nafiz çamlıbel yazmış, cemal reşit rey bestelemiştir. 1997'den beri siyasal gündeme girmiş, ilk kez 30 ağustos 1997'de tvde klibinin gösterilmesinden sonra 75. yılın da marşı olmuştur.


    (113815 - 27 Eylül 2017 01:03)

Yorum Kaynak Link : marş