• "bombardiman esnasinda "nnnnnooooluyoramanakoyim" dedirtiyor insana, oyle gercekci. ve fakat boyle kiran kirana bir carpisma olmuyor. tabii bilgisayar bu, domalir da domaltir da."




Facebook Yorumları
  • comment image

    çok güzel grafiklere, oynanışa ve inanılmaz yapay zekaya sahip oyun. her ünite için yüzlerce farklı animasyon yapılmış oyundur. vakti zamanın da yine bir programcılık şaheseri olan total annihilation adlı oyunu oynayan bir arkadaşımız elit uçağının, arkasından gelen bir füzeyi silkeleyip vurulmaktan kurtulduğunu söylemişti; biz de "vay anasını" demiştik. bu oyunda üç karo* olmuş bir roketli granadierime* tanka saldır dediğimde, koşarak tankın önündeki hendeğe atladı ve yattı, tankın makinalı ateşinden sağa sola yuvarlanarak kaçtıktan sonra roketatarıyla nişan alıp tankı uçurdu; bunun üzerinede bize "aboo" demek kaldı.

    düzenleme: az önce oynadığım bir oyunda da bi adamımın üzerine havan topu düştü ve adamım 3* parçaya ayrılmış şekilde havaya savruldu, bir an bi parçası ekrana yapışıcak sandım.
    düzenleme 2: tiger ve panter tanklarını cepheye sürdüğünüzde mürettebatınız çok gururlu ama bir o kadar da dingin bir sesle "tiger/panther on the field." diyor, uniteye tıkladığınızda ise yine aynı ses ile "pride of the fatherland." diyor ki ben ayrı gaza geliyorum bu konusmalardan sonra ve hatta bir ünite kayıplarında sabit ses tepkileri verilirken, misal bir piyade birliği öldüğünde "vatan için öldüler " falan denirken; tiger patladığında "bir panzerimizi indirdiler -sonra daha yüksek ve vurgulu bir sesle- bir tiger kaybettik." bu replikler oyunun atmosferini baya olumlu etkiliyor.


    (enk - 13 Ekim 2006 21:32)

  • comment image

    bombardiman esnasinda "nnnnnooooluyoramanakoyim" dedirtiyor insana, oyle gercekci. ve fakat boyle kiran kirana bir carpisma olmuyor. tabii bilgisayar bu, domalir da domaltir da.


    (barbie - 24 Ekim 2006 15:59)

  • comment image

    stealth modda bir sniper, howitzer desteği, bir adet crocodile sherman (enk'in uyarısıyla isim değişikliği yapılmıştır) , bir adet sherman, bir mühendis takımı, ve bir de antitank özelliğine sahip piyade grubuyla üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbirşeyin olmadığı oyun. sniper'ınızı stealht durumuna alıp, hold fire komutuyla ilerlettiğinizde etrafta düşman sniper'ı yoksa farkedilme ihtimali yok.
    binalarda konuşlanan birimleri görüş alanınınızın (fog of war) içindeyse hemen görebilmeniz pusuya düşme ihtimalinizi ortadan kaldırıyor. ister howitzer'le binayı dağıtın, ister crocodile sherman'la içerdekileri kızartın. isterseniz havanla dövün.
    close combat'ta düşmana ait bir bölgede yavaş yavaş sürünen piyadelerinin hiç ummadığı anda binalardan birinden açılan mg42 ateşiyle biçilip dağıldığını görenler için leziz grafikli bir strateji oyunundan daha fazla bir şey olmayan oyun.
    oyunda zamanı yavaşlatma seçeneğinin olmaması da büyük bir eksi.
    edit:
    while in-game, hold ctrl + shift + tilde(~) or ctrl + shift + @ to open the console, and enter any of the following codes:
    note: must press ctrl + shift + tilde(~) again to close the console.
    setsimrate<number> set game speed (default is 8)
    şeklinde bir kombinasyonla oyunda zaman yavaşlatılabiliyormuş.

    (bkz: microsoft bana close combat yap tekrar ulan!)

    ******
    yılla sonra bakıyorum da yazdıklarıma ukalanın, dümebeleğin önde gideniymişim ben. yıl 2012 hala format attığımda ilk kurduğum oyun budur. tüm ek paketlerini de aldım.
    son 6 aydır yeni company of heroes oyunu ne zaman gelecek diye thq'nun web sitesine sık sık girip çıkar oldum.


    (ferrante - 10 Kasım 2006 13:41)

  • comment image

    ne yazık ki geç farkettiğim başarılı oyun. oyunla ilgili tek problem ise shermanların panzerlerden güçlü olması. gerçekte 1 tigerı yok etmek için 3-4 teneke (bkz: sherman) feda etmeyi göze almak gerekiyordu. müttefiklerin tank taktiği nasıl olursa olsun çok olsun şeklinde iken almanların (dönek italyanlar fasulyeden sayıldığı için sadece almanlar) ise az olsun ama öz olsun vurdumu indirsin mentalitesine sahipti. bu noktada oyun total cap ile bizi sınırladığı için shermanları sel olup akamamaktadırlar. gerçi tutorial da tenekelerin temel tiger avlama tekniği olan arkaya dolanıp 1 puan alma taktiği gösterilsede oyunda buna pek ihtiyaç duyulmamaktadır.

    edit: kafa iyiydi herhalde, mesaj atıp uyaranlar olmasına rağmen ayılamamışız. pzkpfw iii ile tiger ı karıştırmışız. oyunda karşıma tiger çıkınca odaya bir koku yayıldı ordan anladım.


    (zoltan9 - 20 Ağustos 2009 12:09)

  • comment image

    bir nesil strateji oyunlarıyla age of empires sayesinde tanıştığı için, oyundaki hamallığı yapan en alt birim bu nesil için köylüdür. coh'da ise bu hamallığı haliyle mühendisler yapıyor. oyun esnasında beraber oynadığım arkadaşımın heyecanla "köylüyle şu noktayı alsanaa" filan diye bağırması, bir mühendis olarak beni rencide ediyor açıkçası. alacağım varsa da almıyorum o noktayı. amele miyim lan ben, 4 sene dirsek çürütmüş mühendisim mk.


    (fuck google ask me - 29 Ocak 2012 11:46)

  • comment image

    coh2 gibi bir sacmalik yuzunden, calisan, isleyen, koca bir komunitesi olan franchise'i gereksiz yere pic eden relic, nihayet binlerce insanin yakarislarina kulak verip oksuz gibi ortada biraktiklari coh1'i patchlemeye basladilar. steam serverlarina gectikten sonra sayisiz bugla bogustumuz canimiz cigerimiz coh su an, ilk oyunu yaptiktan sonra ayrilip smoking gun studyosunu kuran dehalarin elinde. ilk oyunun yapim ve isleyisinde yer almayan elemanlardan mutevvellit relic'in bu isle basa cikamayacagini anlayip hadiseyi isi bilenlere teslim etmesi bile takdire sayan. 7 yillik bir oyunun nasil bir komunitesi oldugunu da iki hafta sonra kendi ceplerinden koyduklari 500 dolar odullu bir turnuva duzenlemelerinden anlayabilirsiniz. coh gercekten cok ozel bir oyun. multiplayerinda aktif olarak yer alan, seven, vakit ayiran veya yeni baslayacak olan, nedir nasil bir seydir bu coh diyen varsa eger, stream linkim budur. coh buyudukce guzel :)


    (sanborn - 15 Ekim 2013 11:47)

  • comment image

    hazır humble sega bundle kapsamında minimum 1$ ödeme ile alınabildiğinden mütevellit hakkında bir şeyler söylemem gereken oyun. öncelikle almak için 6 gününüz var.
    https://www.humblebundle.com/weekly

    alın abi bu oyunu. oynayın. strateji seviyorsanız da sevmiyorsanız da, ikinci dünya savaşından kusacak gibi olsanız da bu oyunu alın. bir kere oynayın. bu oyun daha önce oynadığınız hiçbir oyuna benzemiyor. çok sıradışı, her şeyi olması gerektiği gibi bir oyun. hayatımda oynamaktan en çok keyif aldığım oyunların başında geliyor.

    *oyunda 2 tane ülke var, amerika ve almanya. daha sonra 2 tane eklenti paketi çıktı, opposing fronts ve tales of valor. bu paketler ile 2 ülke daha geldi diyelim. amerika'lıların yanında ingilizler. almanların yanında da yine almanlar ama panzer elite. yani eklenti paketlerini alırsanız seçebileceğiniz 4 tane ülke var diyelim. humble bundle'daki company of heroes eklentisiz, ilk çıkan oyun.

    *bu ülkeler dediğim gibi amerika, ingiliz ve 2 tane de alman birlikleri, kendi içinde grup olabiliyorlar. yani amerika ile almanya yan yana savaşamıyor. ya amerikan ve ingilizsiniz, ya da almansınız. bu company of heroes 2'de en çok eleştirdiğim konu. işte company of heroes'da böyle saçmalıklar yok. her şey olması gerektiği gibi derken bunu kast ediyorum.

    *hemen şunu da söyleyeyim. bu humble bundle'dan company of heroes paketini alırsanız aslında tüm paketlerin içeriğini bilgisayarınıza yüklüyorsunuz. steam'de oyun şöyle gözüküyor. company of heroes (new steam version). bu şu demek, oyun thq'da iken, sega'ya satılmamışken thq serverlarında multiplayer oynayabilyorduk. thq satılınca bu serverlar kaldırıldı, steam kendi serverlarını devreye soktu ve yeni bir oyunmuş gibi steam hesabınıza yüklendi. hal böyle olunca aslında steam tüm oyunu sizin bilgisayarınıza yüklüyor ama sizde eklenti paketi olmadığı için onun nimetlerinden yararlanamıyorsunuz ama mesela beraber oynayacağınız arkadaşta tales of valor paketi varsa o ingiliz olabilir. siz ingiliz seçemiyorsunuz sadece ve yeni birkaç birimden mahrum oluyorsunuz. ama tüm haritalar, tüm hata düzeltmeleri, tüm yapay zeka iyileştirmeleri sizde de mevcut. ilerde tales of valor paketini alırsanız şifrenizi girip hiçbir şey download etmeden direk ingiliz filan seçerek oynamaya devam edebiliyorsunuz.

    *bu madde çok önemli. oyunda strateji ülkeler üzerinde değil haritalar üzerinde. şimdi bunu oynamamış birine nasıl anlatabilirim tam bilmiyorum ama deneyeyim. oyunda 2 kişilik (1vs1), 4 kişilik (2vs2), 6 kişilik (3vs3) ve 8 kişilik (4vs4) haritalar var. oyunda stratejinizi ülkenize ve rakibinize göre değil haritanıza göre belirliyorsunuz. oyun nokta alma ve elde tutma mantığına göre işliyor. bu bakımdan battlefield'a benzetebiliriz. 3 tür nokta var. fuel noktası, manpower noktası ve munitions noktası. oyunda maden kasmıyorsunuz, ne kadar çok noktaya sahipseniz dakikada o kadar çok kaynak kazanıyorsunuz. dolayısıyla nokta almak ve elde tutmak çok önemli çünkü bu şu anlama geliyor aynı zamanda. rakibinizin kaynaklarını da kısıtlıyorsunuz. neyse her haritada bazı stratejik noktalar oluyor. haritanın ortalarında önemli bir benzin noktası mesela. tüm savaş orada dönüyor. o noktayı bir siz alıyorsunuz bir düşman. çünkü o nokta çok fazla benzin getiriyor. vs. yani demek istediğim şu. her haritada stratejiniz değişiyor. genelde ne kadar usta oyuncu olursanız olun, bir haritada ilk defa oynadığınızda kaybediyorsunuz oyununuzu. haritayı bilmeniz gerekiyor. ona göre strateji geliştirmeniz gerekiyor. dolayısıyla her haritada sanki yepyeni bir oyun oynuyormuş gibi oluyorsunuz. hatta abartayım, oyuna başlarken 1 numaralı yerden, 2 numaralı yerden, 3 numaralı yerden ya da 4 numaralı yerden başlayabiliyorsunuz. hangi yerden başladığınıza göre bile stratejiniz değişiyor. oyunu arkadaşlarınız ile oynamanız oyunu çok keyifli hale getiriyor. iyi oynayan insanlar ile birlikte oynarsanız, bir kişi defansif takılırken, bir kişi nokta almaya kasarken, bir kişi rakibi rahatsız etmeye ve saldırmaya kasarken bir kişi de stratejik bir noktayı elinde tutmaya çalışabiliyor. eğer oyuncuların ne yaptıklarının birbirinden haberi yoksa genelde oyun hüsranla sonuçlanıyor. hem rakibi bileceksiniz, hem haritayı bileceksiniz hem de dostlarınızı bileceksiniz. iletişim oyunda çok önemli o yüzden aynı odada oynamak oyunu çok fark ediyor.

    *oyunun campaignlerini bitirdiğinizde çıkan credits in yarısı game balance üzerine çalışan adamlar. yani harita dengesi çok önemli. hissediyorsunuz, bazı haritaların dengesi çok iyi değil. o haritada almanlar daha bir iyi oynuyorlar, bazı haritalarda ise amerikalılar. dengesi iyi ayarlanmamış oluyor, fiziki olarak, stratejik olarak almanlar daha üstün olabiliyorlar. oyunda fizik şartları çok önemli. yükseltiler, bir köprünün kısalığı uzunluğu, bir noktaya olan uzaklığınız, bir adaya çıkan köprüye uzaklığınız... bunlar oyunun seyrini değiştiriyor.

    *toparlayacak olursam. hangi ülkeyi seçtiğiniz çok önemli. aynı haritayı amerika ile oynarken ingiliz ile oynamaya başlayınca sanki bambaşka bir oyun oynuyormuş gibi oluyorsunuz, bocalıyorsunuz, adapte oluyorsunuz. hangi noktadan başladığınız çok önemli, başka bir noktadan başlayınca adapte olmanız ve o noktanın gereklerini yerine getirmeniz gerekiyor.

    company of heroes bence gelmiş geçmiş en iyi strateji oyunudur.


    (fuck google ask me - 14 Mart 2014 16:09)

Yorum Kaynak Link : company of heroes