• "bar tuvaletlerindeki normal fiyatinin 5 katina prezervatif satilan otomatlar consumer surplus'in suistimaline güzel örnek teskil eder."
  • "(bkz: producer surplus)"
  • "talep eğrisinde fiyata tekabül eden bir çizgi çekildiği vakit, bu çizginin üzerinde kalan üçgen alandır. esasen daha doğruca adı net consumer surplustır..."
  • "supply-demand eğrilerine salak salak çizgiler çizip üçgenlerin veya yamukların alanını hesaplayarak bulunan hede. eğer haftaya kadar kalamazsam dersten kalacağım göstergesi"
  • "piyasada oluşan fiyatla, o malı satın alan ve almak için aslında daha fazla ödemeye razı olan tüm tüketicilerin (razı olunan fiyat-piyasa fiyatı) farklarının toplamı."
  • "(bkz: consumer surplus)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    kamu ekonomisi dersini veren hocamın tanımıyla: "tüketicinin aklından çıkarttığı para ile cebinden çıkarttığı para arası fark tüketici fazlasını oluşturur."

    talep eğrisinin oluşturduğu üçgenin içinde, fiyatı gösteren noktayı eğri ile buluşturan doğrunun üstünde kalan alan ile temsil edilir.


    (loras - 4 Kasım 2007 19:01)

  • comment image

    bir mala piyasa fiyatının üzerinde ödeme yapmayı kabul edecek* tüketicinin sağladığı subjektif faydadır. tüketicinin talep eğrisinin piyasadaki tek fiyatı kestiği düzeyin üstünde belirlenen üçgen ile ölçülmektedir.
    misal; hatunla beraber olacaksınızdır ve fekat prezervatifiniz olmadığı için kara kara düşünmektesinizdir o an için prezervatife değil 10 milyon* 30 milyon verebilecek durumdasınızdır. bu koşulda gidip 10 milyona aldığınız prezervatiften sağladığınız subjektif fayda 20 milyon olup bu tüketici fazlası ya da tüketici artığıdır.


    (tembel hayvan - 3 Şubat 2003 20:10)

  • comment image

    tuketicinin bir mala bictigi deger ile ona odedigi fiyat arasindaki fark diye tanimlanir. talep egrisiyle fiyat arasindaki alan toplam tuketici fazlasini verir. verimli marketlerde (bkz: efficient market), mala fiyatindan fazla deger bicen herkes onu satin almistir altinda deger bicenler ise almamistir, yani urun ona en cok ihtiyac duyan veya onu en degerli gorene gider, herkes mutlu ve mesut olur. buradaki temel varsayimlar urunlerin ozellikleri ile alakali bir bilgi kirliliginin (daha ekonomicesi bilgi asimetrisi) olmamasi ve insanlarin her urun icin kafalarinda bir ihtiyac deger tablosu oldugu ve bunlari psikopatca tutarli bir sekilde kandirilmaksizin listeledigidir. herkes kendisi icin ne istedigini ne kadar istiyakla istedigini bilir ne alacaksa onunla alakali pazarin tum detaylarini yalayip yutmustur. piyasadaki pazarlamacilar en az merkez bankalari kadar ise yaramaz dallamalardir.


    (oldhand raider - 13 Kasım 2011 00:45)

  • comment image

    iktisatın en basit ve en önemli konseptlerinden biri. jules dupuit ilk olarak gündeme getirendir, daha sonrasında alfred marshall bunu geliştirmiş ve adını koymuştur.

    örnek: diyelim ki bir hamburgerin fiyatı 5 lira. ancak siz günlerdir diyettesiniz ve ağzınıza ottan başka bir şey girmemiş. bu durumda özlediğiniz hamburgere 30 lira bile verebilecek durumdasınız. 5 liraya alırsınız hamburgeri, kalan 25 lira da consumer surplus, ya da tüketici fazlasıdır.


    (standard - 18 Mayıs 2005 23:21)

  • comment image

    piyasada oluşan fiyatla, o malı satın alan ve almak için aslında daha fazla ödemeye razı olan tüm tüketicilerin (razı olunan fiyat-piyasa fiyatı) farklarının toplamı.


    (endoplazmikretikulum - 17 Aralık 2001 11:57)

Yorum Kaynak Link : tüketici fazlası