Süre                : 1 Saat 56 dakika
Çıkış Tarihi     : 28 Eylül 2018 Cuma, Yapım Yılı : 2018
Türü                : Döküman,Tarih
Taglar             : Katalan bağımsızlığı,siyaset belgeseli,İspanyol
Ülke                : İspanya
Yapımcı          :  Netflix
Yönetmen       : Álvaro Longoria (IMDB), Gerardo Olivares (IMDB)
Oyuncular      : Luis María Ansón (IMDB), Inés Arrimadas (IMDB), Elsa Artadi (IMDB), Antoni Bassas (IMDB), Josep Borrell (IMDB), John Carlin (IMDB)(ekşi), Ada Colau (IMDB), Mar Coll (IMDB), Alfonso Dastis (IMDB), Xavier Domènech (IMDB), David Fernàndez (IMDB), Ricardo Fernández Deu (IMDB), Carme Forcadell (IMDB), Carles Francino (IMDB), Iñaki Gabilondo (IMDB), Miquel Iceta (IMDB), Pablo Iglesias (IMDB), Andrea Levy (IMDB), Guillem Martínez (IMDB), Raphael Minder (IMDB), Lory Money (IMDB), Jorge Moragas (IMDB), Carles Mundó (IMDB), Javier Nart (IMDB), Vicenç Navarro (IMDB), Gemma Nierga (IMDB), Vicent Partal (IMDB), Carles Puigdemont (IMDB), Fernando de Páramo (IMDB), Argèlia Queralt (IMDB), Mariano Rajoy (IMDB), Albert Rivera (IMDB), Raül Romeva (IMDB), Marta Rovira (IMDB), Josep Rull (IMDB), Pablo Simón (IMDB), Jordi Sànchez (IMDB), Ramón Tamames (IMDB), Quim Torra (IMDB), Jordi Turull (IMDB) >>devamı>>

Dos Cataluñas (~ Two Catalonias) ' Filminin Konusu :
Onur (Oğuzhan Koç) ve Şeref (İbrahim Büyükak) ilk filmde yaptıkları yolculuğun ve yaşadıkları maceranın ardından 1 yıl geçtiğinde aynı evi paylaşmaya başlamıştır. Şeref aynı zamanda Onur'un menajerliğini üstlenmiş olsa da pek başarılı olamamış, bu da Onur'un eski işine geri dönmeyi düşünmeyi başlamasına neden olmuştur. Bu sırada Şeref'in ayarladığı bir iş yüzünden turneye çıkarlar. Yolculuk her ikisi için de birçok sürpriz sunacaktır.


  • "katalonya özerk yönetimi başkanı carles puigdemont'un bunu yapacağını sanmıyorduk. puigdemont bizi kandırdı.ispanya kralı 6. felipe"
  • "konu kendi ülkelerinin parçalanması olunca batının nasıl çirkefleştiğini ve demokrasiyi unuttuğunu gösteren referandum."




Facebook Yorumları
  • comment image

    biraz da nedeni hakkında bilgi verelim.

    öncelikle katalonya denilen bölge neresi?
    http://img1.aksam.com.tr/…140920171518310745223.jpg
    aha burası. ispanya'nın fransa'yla olan sınırının akdeniz kıyısında çok da büyük olmayan ama aslında coğrafi özelliğine baktığımızda bağımsız bir ülke olarak bölünmek için çok isabetli bir yerde.

    neden katalanlar ispanya'dan ayrılmak istiyorlar ve bağımsız bir cumhuriyet kurmak istiyorlar?

    aslında bunun uzun bir tarihi var. 300-400 yıl önce başlayan din savaşları, çatışmalarla birlikte 1700'lerde katalonya prensliği savaşı kaybedip ispanya krallığına boyun eğip onun egemenliği altında yaşamaya başlıyor. o gün bugündür adamların içinde tam bağımsızlık zaten bir ukte. bunun yanında bu 300 yıllık süreçte katalan milleti asimile edilmeye çalışılıyor. bunlar da katalanların içten içe bilenmesi için önemli etkenler. ama asıl mevzu bilirsiniz ki hep biraz da paradır, bugün ispanya'nın ekonomik durumu yunanistan'dan ve italya'dan sonra avrupa'da en kötüsü. ve ispanya'nın biraz da ayakta durmasına sebebiyet veren, en zengin, en girişimci bölge de katalonya bölgesi. katalanların ispanya'nın gerisinin onların kazançlarıyla, vergileriyle, çalışmalarıyla geçindiğine inanmaları çok olası, pek yalan da değil gibi. ayrıca adamların kendilerine has dilleri var, kendilerine has kültürel farklılıkları var, kendi tarihleri var.

    ispanya hükümeti haklı mı? referandumun durumu, gelecek?

    ayrılıkçı partiler katalon meclisinin en az %50'sine girebilirlerse böyle bir bağımsızlık referandumu yapılacağının sözünü vermişti. meclis referandum kararını geçirdi ama bu sefer de ispanya başbakanı anayasa mahkemesine götürüp, 2-3 hafta önce referandumu askıya aldırttı. referandumun durumu? işte köşe kapmaca. ispanya bölgeye binlerce polis gönderdi. okullar polisler tarafından işgal edilmesin diye aileler dün geceden okullara girdiler, oy pusulalarına el konuluyor, millet yazıcıdan çıkartıyor. bir yandan da üniversiteliler protestoda, meydanlarda. oy kullanma haklarını istiyorlar. tam bir curcuna. gelecek? katalonya bağımsız bir cumhuriyet olacak. yıllardır barcelona'lı kimle tanışsam where are you from? sorusuna katalonya cevabı aldım. inançları ve istekleri var. belki bu yıl değil, ama sonunda meclis karışacak, avrupa birliği yüksek mahkemeleri işin içine girecek, referandum yapılacak. ezici çoğunluk ayrılmak isteyecek ve haritalar değişecek. ülkelerin tek tek katalonya'yı tanıdığının haberlerini alacağız. şanssızsak tayyip, katalonya başbakanını arayıp tebrik edecek vs.

    bir şekilde tarihe tanıklık ediyoruz. ispanya yıllardır hepimizin duyduğu göz önünde olan bir ülke. madrid, barcelona, belki bir çoğumuzun vaktinde ziyaret ettiği yerler. aramızda orada yaşayan, yaşamış, okumuş, değişim öğrencisi olmuş ve orayla daha derin bağlar kurmuş olanlar var. ve şimdi veya yakın zamanda ispanya dediğimiz yer iki ülke olacak. bu süreci 21. yüzyıl teknolojisiyle, anlık video/foto'larla, anlık haberlerle takip edebilmek heyecan verici.


    (metrobus yoluna kacan angus - 1 Ekim 2017 11:06)

  • comment image

    yaşanan çatışmalara karşı ab kurumlarının sessiz kaldığı ve bu yüzden birçok ab vatandaşının tepki gösterdiği referandum.

    ab komisyonu başkanı juncker’in son tweeti altına yapılan yorumlar

    ab tarafından henüz resmi bir açıklama yok.

    ab’nin türkiye ile ilgili benzer konularda ikiyüzlü bir tavır takındığı yönündeki eleştiriler tamamen haklıdır.

    bu arada sözlükte gerzek bir trolün ifşasından daha önemsiz bir mesele olduğunu da görmüş olduk.

    eskiden önemli bir gelişme olduğunda burada analizler yapılırdı. linkler paylaşılır, bilgi edinilirdi.

    iber yarımadasının geleceğini belirleyecek tarihi bir olay var. tüm avrupa kanalları son dakika bilgi geçiyor. twitter’da dünya gündeminde ilk sırada. insanlar harıl harıl tartışıyor. çünkü yakın avrupa tarihinde pek görülmemiş olaylar yaşanıyor. bir bağımsızlık referandumu. halk birbirine girmiş. polis sandıkları topluyor. millet kan revan içinde.

    bi sözlüğe bakayım dedim, hepi topu 12 entry girilmiş.

    “lord stork ofşo oldooo hoohohohohoho”

    aman ne büyük bir olay! insanlar tarihi değiştirirken sen, o boklu beyninin daracık koridorlarında dolaşıp başkalarının linci üzerinden mutlu olmaya devam et.


    (medeniyet - 1 Ekim 2017 11:43)

  • comment image

    katalonya özerk yönetimi başkanı carles puigdemont'un bunu yapacağını sanmıyorduk. puigdemont bizi kandırdı.

    ispanya kralı 6. felipe


    (yafes kagan - 1 Ekim 2017 11:50)

  • comment image

    işim gereği pek çok kez barcelona'ya gittim, ayrıca şirketin madrid'teki merkezinden bir sürü ispanyol yöneticiyi türkiye'de ağırladım, her iki taraftan da bu sorunu detaylı olarak dinlemiş biri olarak bir fikir sahibi oldum.

    bir kere bu katalanlar gerçekten kibirli varlıklar ve her seferinde ispanyollarla ilgili üstü kapalı " fakir, ağızları kokuyor, biz olmasak bi bok olamazlar" şeklinde ileri geri konuşuyorlar. bu yüzden daha samimi ve sıcak olan ispanyollara karşı insanlık namına 1-0 gerideler kesinlikle.

    olay zaten katalan bölgesinin para basması ve madrid'e verdikleri yüksek vergiler yüzünden bu paranın önemli bir kısmını kendileri için harcayamamaları.

    yani bunlar turist çekince götleri kalkmış anlayacağınız. zengin olunca karısını boşayan erkekten bir farkları yok.

    ayrıca olay "referandumu yapsınlar zaten bir geçerliliği yok" olayı değil. katalanya devleti pek çok avrupa ülkesi tarafından destekleniyor, şu an açıktan destek verilmese de bağımsız bi katalanya'yı bir hafta içinde tanıyacak bir sürü ülke var. bu da ispanya'nın hem bölünmesi hem de sınırlarında kendinden kopmuş ve daha refah içinde olan bir ülkeyle baş başa kalması anlamına geliyor. bu durumda ispanya'nın geri kalanında baş gösterecek olaylar, ekonomik çöküntü ve en nihayetinde katalanlardan örnek alan ve şu an için bastırılmış görünen bask bölgesi isyanı yeniden hortalayacak ve ispanya'nın gelecekte çok daha büyük bir bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep olacaktır.

    kendi sınırlarımız içinde olmayan bir yerde yapılan referandumu, daha merkezi hükümet askeri müdahaleyle bastırmayı düşünmüyorken biz asker gönderelim diyoruz, ama katalanların yaptığı referanduma sempatiyle bakıyoruz.

    hem burada kosova'yla kıyaslama yapanlar olmuş, neymiş beyaz türkler destek vermemişmiş. herhalde katalanya'da bir insanlık dramı falan var sanıyorlar. adamlar parasını paylaşmak istemedikleri için devlet kurmak istiyor olay bu.


    (ramax - 1 Ekim 2017 12:11)

  • comment image

    türkiye'deki kürtlerin ayrılık talepleriyle, ispanya'daki katalonya'nın ispanya'dan ayrılma talepleri arasında benzerlik yoktur. hatta taban tabana zıttır.
    katalonya ispanya'nın en çok vergi veren, en zengin, ve kültürel olarak en gelişmiş bölgesidir. "kendi vergilerimizle artık başkalarına ve iber çomarlarına bakmak istemiyoruz" temel prensibiyle ayrılık istemektedirler. bu durum türkiye'ye illa ki benzetilmek isteniyorsa, bu olası izmir'in anadolu'dan ayrılmak istemesine ve sözlükte hep bahsi geçen kıyı ege ve akdeniz türk cumhuriyeti'nin kurulmak istemesine benzetilebilir.
    ancak türkiye'nin trakya, ege, akdeniz gibi görece zengin bu bölgeleri katalanlardan çok daha sağlam, kararlı ve güzel bir duruş sergilemekte, ve vergileriyle fakir bölgelere bakma uğruna bile ülkelerinden ayrılık talep etmemektedirler.


    (atgmuls - 1 Ekim 2017 12:23)

  • comment image

    konu kendi ülkelerinin parçalanması olunca batının nasıl çirkefleştiğini ve demokrasiyi unuttuğunu gösteren referandum.


    (turkuaz adam - 1 Ekim 2017 12:45)

  • comment image

    adamlar kürdistan ile katalonya'yı bir tutarak bize laf atıyor ya la. dur ben sana farkları özet geçiyim.

    1. katalonya dediğimiz bölge ispanya ekonomisinin büyük bir bölümünü oluşturur. (büyük şirketler, bankalar vs)

    sözde kürdistan denilen bölge ise devlete yük, sadece zarar ve yıkım getirmiştir. orada yaşayan halk eğitimsizdir. 12 yaşında ki kızları 80 yaşındaki adamlar ile evlendirirler. bunun yanında ne üretim ne girişimcilik ne de sosyal başarı yoktur.

    2. katalonya da hayvan haklarına büyük saygı vardır.

    sözde kürdistan da ise eşek sikmek gelenek haline gelmiştir.


    (s1mple - 1 Ekim 2017 13:16)

  • comment image

    bu referandum üzerinden "kürtlerin türkiye'den ayrılırsa devlet baskından kurtulup sizden daha çok gelişeceğinden korkuyorsunuz" diyenler var yahu.

    adam hiç urfa'ya, mardin'e, diyarbakır'a gitmemiş belli ki, oturduğu yerden solculuk kasıyor.

    kızını parayla 80 yaşındaki adamlara satan, 18 yaşına gelince evde kaldı bu demeye başlayan, kendine en az 4 tane kadın "alan" adamlar bizden daha çok ilerleyecekmiş.

    eşek sikme geleneği de devlet baskından oldu herhalde.


    (ramax - 1 Ekim 2017 14:36)

  • comment image

    konuyla ilgili çok araştırma yaptım. referandumun yapılmak istenmesinin ardında siyasal, ekonomik ve kültürel nedenler var. burada pek çok kişi buna değinmiş zaten. bana kalırsa bu saatten sonra referandumun yapılıp yapılamaması hiçbir önem taşımıyor. ispanya çoktan bölünmüş.

    çünkü katalanlar, ispanyol ekonomisinin güç kaynağı olmaktan bıkmış durumdalar. bölgeye yapılacak yatırımlar konusunda da merkezi hükümet ile sürekli birbirlerine giriyorlar. bu da yetmezmiş gibi kimlikleri nedeniyle çoğu zaman özür dilemek zorunda kalıyorlar.

    bu son söylediğimi inkar eden pek çok ispanyol var. onlar, katalanların ana dilde eğitim alabildiklerini vs. bir lütufmuş gibi söylüyorlar. çok uluslu devletlerde merkezi hükümetlerin her zaman düştüğü hataya düşüyorlar. ortada bir sorun yokmuşta katalanlar hep sorun çıkarmıyormuş gibi yaklaşıyorlar.

    bunun dışında, katalanlar her 2 yılda bir gsyih'nın yaklaşık yüzde 7.5'ini yoksul bölgelere gönderiyorlar. daha da kötüsü mali olarak ezilmeye çalışılıyorlar. vergiler olsun, yatırımlar olsun, varsa yoksa madrid besleniyor. merkezi hükümet madrid'e yatırım yapma konusunda çok takıntılı bir yol izliyor; yollar, demiryolları, havaalanları, müzeler, büyük şirketler vs. örneğin barcelona havalimanı madrid'den tam 12 kat daha fazla para kazanıyor, ancak yatırımı nedense madrid alıyor.

    bence, katalanların bağımsızlık istemelerinin tek sebebi milliyetçilik. çünkü artık tamamen ayrıştılar. ülkede birlik beraberlik adına hiçbir şey kalmadı. son zamanlarda yapılan seçimlerde ispanyol partileri oy toplamak için katalonya bölgesini sürekli aşağılıyorlar. bir kültürü aşağılamayı oy kazanma aracı olarak kullanırsanız, bunun sonuçlarına da böyle katlanırsınız.

    işte bu aşağılanan insanlar artık özgür bir "ulus" olmak istiyor. politikacılarının vasfı tartışmalı da olsa artık kendi cumhuriyetlerini kurmak istiyorlar. bu baskı ve şiddet ortamı devam ederse de her şey çok daha kötü olacak.

    başka nedenler:

    ekonomik

    - ödenen vergilerin yatırımlara dönüştürülmemesi
    - otoyollarda bile ayrımcılık görmeleri (katalonya'da bulunan otoyolların yüzde 67'sinden ücret alınırken, madrid'de yer alan otoyolların sadece yüzde 3.4'ünden para alınıyor) görsel
    - katalonya en yüksek gsyih'ya sahip, buna rağmen yatırım yok. görsel
    - barcelona havalimanına haksız kısıtlamalar

    siyasi nedenler

    - katalan statüsünün değiştirilmesi
    - katalan dilini engellemek için yapılan propagandalar
    - ürün etiketlerinde bile ispanyolca zorunluluğu
    - katalanlara karşı ispanyol televizyonlarında yapılan hakaretler
    - 22 katalan politikacının düşünceleri nedeniyle yargılanması

    bu sebepler çoğaltılabilir.

    benim gözlemim, aklı başında çoğu ispanyol referandumu önemsemiyor bile. çünkü referanduma olan desteğin giderek arttığının farkındalar. bazıları da ne gerek var şimdi ayrılmaya diye bakıyorlar. katalanlar ise merkezi hükümete çok öfkeliler. bunu her fırsatta dile getiriyorlar.

    dipnot: araştırmayı seviyenin yüksek olduğu mecralarda yaptığımdan ispanyol halkının orta-alt sınıf kesimine pek denk gelmedim. denk geldiklerim ise katalanları ırkçı ve zengin diye yaftalıyorlardı.

    edit: otoyol mevzusu ve altyapı yatırımları için görsel ekledim.


    (kafa sermayesi - 1 Ekim 2017 17:00)

  • comment image

    siyasi sonuçları olduğu gibi sportif sonuçları da olan referandumdur.

    katalonya'nın bağımsızlığı kazanması durumunda la liga yönetimi, barcelona, girona ve espanyol takımlarını la liga'dan şutlayacağını açıklamıştı. ya katalonya yerel ligi kurulacak ya da bu takımlar uefa'dan özel izinler alarak başka liglerde mücadele edecekler. bu da her yıl yüz milyonlarca izleyeni bulunan el clasico'nun ve barcelona'nın zarar görmesi demektir. real madrid ve barcelona arasında sadece futboldan doğan bir rekabet yoktur, yaklaşık 100 yıllık bir siyasi mücadele bu rekabetin artmasını sağlamıştır. çünkü insanlar bir takımın taraftarı olarak hem kimlik kazanmakta hem psikolojik bir doyum sağlamakta hem de toplumsal olarak bir mevki ve statü kazanmakta.

    real madrid’in avrupa kupalarındaki başarıları, merkezi hükumetin gücü gibi lanse edilmiş ve merkezi iktidarı simgelemiştir. ispanya’da faşist olarak nitelendirilebilecek franco’nun yıllarca iktidarını sürdürmesinde real madrid’in rolü büyüktür. futbolun kitleleri kuşatan gücünün bilincinde olan franco, bunu çok iyi kullanmıştır. dünyanın çeşitli yerlerinden en iyi futbolcuları transfer ederek real madrid’i dünya çapında yenilmez bir takım haline getirerek, ispanyol halkının tepkilerini uzun yıllar kontrol edebilmiştir. 1930’ların sonunda futbol, franco’nun denetimi altına girmiştir. sporun örgütlenmesinden sorumlu general mascardo'nun "siyasal hedeflerimizi gerçekleştirmede spor ve futbol en önemli araçlarımızdan biridir" ifadesi rejimin ve siyasal iktidarın sporla ilişkisini göstermesi açısından önemlidir.

    ispanya merkezi iktidarı ve ayrı bir etnik grup olan özerk bölge vatandaşları katalanlar arasındaki mücadelenin futboldaki yansımaları dünya çapında üne sahiptir. barselona-real madrid maçları, iki etnik grubun mücadelesini yansıtması açısından simgesel bir önem taşır; katalonya ve ispanya merkezi iktidarı arasında olan mücadeleyle özdeşleşmiştir. "el clasico" olarak adlandırılan barcelona-real madrid maçlarının tarihi ve siyasi önemini barcelona üniversitesi profesörü gabriel colomé'un şu sözü özetler;

    "... real madrid, franco iktidarının takımı olarak kesinlikle tanımlanamaz; ama katalanların gözünde bu kulüp merkezdeki gücü ve merkezi iktidarı simgeliyordu hâlâ da simgeler. real madrid, alt edilmesi gereken dış düşman haline geldi. kimileri, yarı şaka yarı ciddi, ispanya'da demokrasiye geçiş sürecinin aralık 1973'de carrero blanco'nun öldürülmesiyle değil, şubat 1974?de barça'nın real madrid' madrid'de 5-0 yenişiyle başladığına inanırlar."

    barcelona taraftarları, franco’nun takımı olarak adlandırdıkları real madrid’e yönelttikleri her tepkinin franco’ya yöneldiğini ifade etmişlerdir;

    "sokaklarda yürürken, "katil franco!" diye bağıramazdınız… bu yüzden onun yerine real madridli futbolculara bağırırlardı. bu psikolojik bir olay, eğer babanıza bağıramazsanız başkasına bağırırsınız. katalonya varlığını sadece nou camp’da sürdürüyordu ve franco’nun el sürmeye cesaret edemediği tek katalan sembolü de barça’ydı."

    ayrıca o dönem barcelona'ya transfer olmak ya da kulübe üye olmak merkezi yönetime muhalif olunduğunun göstergesiydi.


    (sigara kibrit - 2 Ekim 2017 00:23)