• "şık,a. (201?). imamın ordusu. ithaki yayinlari, istanbul. şimdiden çok teşekkürler...."




Facebook Yorumları
  • comment image

    ülkemizde akademisyenlerin ve öğrencilerin önemli sorunlarından birisi makalelere erişimdir. makaleyi arayıp bulmak google ile yapılan bir işlem gibi görünse de makalenin tam metnine ulaşmak o kadar kolay değildir. araştırmacılar aradıkları makalelere öncelikle kendi üniversitelerinden sonra ulakbim'den ulaşmayı denerler. ulakbim veya kendi üniversitelerinin ise hangi yayınların veri tabanlarına abone olacağı ise tamamen rasgele oluşturulmuş gibi görünmektedir. mesela aydın adnan menderes üniversitesi, hacettepe üniversitesi'nin abonelik sağlamadığı bazı dergilere abonelik sağlamakta iken bazı dergilerde tam tersi bir durum söz konusudur.

    araştırmacılar kendi okullarından veya ulakbim'den ilgili makalelere ulaşamazlarsa ellerinde kalan tek şans 15 dolar ödeyip makaleyi satın almaktır. bir çalışma için yaklaşık 20 makaleyi incelemesi gereken sefil bir araştırma görevlisinin 300 dolar ödemesi o kadar da kolay değildir. bu sebeple aklıma gelen fikirdir makale aranıyor duyuruları.

    bu duyurular sayesinde bir makaleye ihtiyacı olan sözlük yazarları diğer sözlük yazarlarından yardım isteyebileceklerdir. mesela ben kendi üniversitemin sağladığı online aboneliklerle ulaşılabilen makaleleri sağlayabilirim.

    edit: şöyle bir imkan da varmış: (bkz: sci-hub.org)


    (o da olur - 17 Mayıs 2007 01:04)

  • comment image

    elimden geldiğince destek vereceğim girişimdir.

    isbn, issn, basım yeri bilgileri verilerek kendini ilim bilime kaptırmış yurdum insanlarının yol almasına olanak sağlayabilecek çok yararlı bir sistem olması muhtemeldir.


    (stablamate - 17 Mayıs 2007 01:17)

  • comment image

    bu başlığı sol frame'de her gördüğümde, mutlaka geziniyorum içinde biraz.

    "lan" diyorum kendi kendime, "ne çabuk büyüdük ve ne çabuk boşaldı hayatın içi?!"

    millet fizikte kimyada, biz varsa yoksa "akşama nerede içelim?" modundayız.
    millet uluslararası ilişkinin amına koymuş, biz varsa yoksa, "benzine zam geldi, sikerin böyle işi" modundayız.
    millet vermiş antibiyotik içeriği üzerine doktora tezini, bizim olayımız "talcid mi iyi, rennie mi?"
    millet karşılaştırmalı edebiyat yapıyor, bizim karşılaştırdığımız şey "stoya mı, aletta ocean mı?"

    zaman geçtikçe klişenin kendisi oluyor insan; "hobilerim arasında müzik dinlemek ve sinemaya gitmek vardır"


    (si murg - 8 Eylül 2011 11:48)

  • comment image

    halen daha link vermeden makale isteyenler var. milletin işi gücü yok, google'da araştıracak, online journallar'da search yapacak da sana makale mi bulacak?

    gireceksin google scholar'a, makalenin bir veya birkaç yerden linkini bulacaksın. onu yazacaksın buraya. erişimi olan tıklayıp, indirip, çat diye gönderecek. isterseniz özet de geçelim, uzun makale varsa vaktiniz yoktur?


    (wednesday - 13 Ocak 2013 12:07)

  • comment image

    bazı sorumsuz makale istekçileri yüzünden cevap vermekten soğuduğum duyurular. bana mı denk geliyor artık bilmiyorum. mail adresi vermediği için aradığı makaleyi mesajla gönderiyorum, gönderirken de "bundan sonraki duyurularında mail adresini verirsen daha iyi olur" diyorum. haspam, "üşendiğim için kolpa mail adresi almadım" diye cevap veriyor. bir diğerine duyurusundan 20 dakika sonra makalesini gönderiyorum. o ise, ertesi güne kadar duyurusunu silmiyor, bir sürü insana aynı makaleyi arattırıyor. sonra da bana "makale bulundu, teşekkürler" diye mesaj atıyor.

    ben senin babanın uşağıyım, başka işim de yok. o yüzden arıyorum senin makaleni zaten değil mi?


    (teyyo pehlivan - 9 Mart 2013 07:47)

  • comment image

    çok özendiğim duyurular. koduğumun sözlüğünde bi benim mi makaleye ihtiyacım yok lan? bi ben mi makalesiz işte çalışıyorum? olm hepiniz bir oldunuz beni skiyonuz? yeter gtk, kıskanıyorum ben. biri bana yılmaz özdil makalesi falan yollasın bari azına sıçiim, anlayana!!


    (lalalanoluyola - 30 Mart 2013 10:25)

  • comment image

    akademik dünyanın can kurtaran duyurularıdır bunlar.

    yaklaşık 2 aydır elimden geldiğince herkese yardım etmeye çalıştım, en sonunda da belki bir faydası olur diye küçük bir kılavuz hazırlamak istedim. sebebi, bazen herkese açık kaynaklarda bulunabilecek makalelerin isteniyor olması. benim için sorun değil, ben indirir gönderirim ama zamandan tasarruf etmek açısından önemli olabilir. (sadece ben değil, burada nickine sıkça rastlayabileceğimiz yardımsever yazarlar var. ron dennis, kay adams, neskafefincanindaturkkahvesi, misssler ilk aklıma gelenler...)

    neyse, kendi okulum vasıtasıyla bulamadığım makaleler için kullandığım yöntemleri anlatayım, belki işe yarar:

    1) http://libgen.io/ (22 eylül 2015 itibariyle adresi bu. ara ara değişiyor, değiştikçe güncellerim.) (sözlükte libgen.info başlığında inceleniyor.)

    bünyesinde kendi söylediğine göre 1m kitap, "lim n->sonsuz" sayıda bilimsel makale var. ana sayfasının tasarımını değiştirdiler; artık tek bir tane textbox var. alttaki "search in" kısmından aranacak ortamı seçiyorsunuz o kadar. "scientific articles" seçerek makaleleri; ad, yazar, doi, pmid vs ile arayabilirsiniz. ayrıca http://libgen.io/scimag/index.php adresine gidip, dergi adı, issn, volume, issue gibi detaylarla arayabilirsiniz. yine aynı adreste sağ üstten journals'e giderek, istediğiniz derginin o dergiden libgen'de bulunan makaleleri listeleyebilirsiniz. buyrun mesela science: http://libgen.io/…/journaltable.php?journalid=21868

    --
    edit: ana sayfadaki "scientific articles" seçeneği gitmiş. makale aramak için http://libgen.io/scimag/ adresine gitmek gerekiyor. bunla beraber "sağ üstteki journals" linkini de kaldırmışlar. onu da şöyle yapıyoruz: http://libgen.io/scimag/journals.php?letter=a en sondaki harfi içeriğini görmek istediğiniz derginin baş harfiyle değiştirin. büyük olmasına dikkat. dergileri listeledikten sonra yukarıda verdiğim science örneği gibi tüm içeriğine ulaşabiliyorsunuz.
    --

    eğer herhangi bir aramada libgen'den sonuç gelmiyorsa direkt olarak sci-hub.org'da da arama yapmasını istemiyorsanız search butonunun altındaki "redirect" check'ini kaldırın.

    istediğiniz makaleyi bulduğunuz zaman tablonun en solundaki doi linkine tıklamanız yeterli. biraz yavaş, en son server değişecek deniyordu forumunda ama hala yavaş işte. download'unuz yarım da kalabilir ara sıra.

    not: çok nadir de olsa bilgilerde hata olabiliyor. makale upload etmek isterseniz de şifre var, şimdi buraya yazmayayım da ben hatalı 1-2 makale düzelttim libgen'de. ihtiyacınız olursa mesaj atarsanız söylerim tabii.

    buraya bir ekleme yapalım; herhangi bir kitabı arıyorsanız libgen (sci-tech) seçili iken arayabilirsiniz. örneğin "tanenbaum" yazıp aradınız: http://libgen.io/…0&view=simple&phrase=1&column=def

    en sağda mirrors'ı gördünüz. istediğiniz dosya türünde (epub, pdf vs...) istediğiniz mirror'dan indirebilirsiniz.

    2) http://sci-hub.org/ (en güzeli, can ciğer)

    bir süre önce türkiye'ye kapalı olan sci-hub artık açık.

    öncelikle sci-hub.org başlığında açıklanmasına rağmen kısaca ne iş yaptığını anlatayım: ellerinde üniversitelerin proxy bilgilerini bulunduruyor ve sizi veritabanına o okul üzerinden ulaştırıyor. indirdiğiniz makalede "moscow state university aracılığıyla indirildi" falan görebilirsiniz yani.

    sci-hub'ı açtık. yapmamız gereken, makalenin veritabanındaki linkini (mesela http://www.tandfonline.com/….1080/13506280042000144) ortadaki çubuğa yapıştırıp enterlamak. (elle de yapabilirsiniz: mesela; tandfonline.com.sci-hub.org/..... şekline getireceksiniz linki.) açılmadı mı, sağdaki yeşil refresh tuşuna basın. alttaki bardan kaç proxy'nin kullanılabilir olduğunu ve hangisinin kullanıldığını görebilirsiniz. (2 of 4 gibi) hiçbiri açmıyorsa sci-hub üstünden ulaşım olmuyor demektir. ancak yine de popüler veritabanlarında hemen her makaleyi bu vasıtayla indirebilirsiniz. bu aralar proxy'ler baya aktif. (22.12.2014 tarihinde)

    3) sci-hub'da da bulunamayan makaleyi http://genofond.org/ veya http://sci-hub.copiny.com/ adresinden isteyebilirsiniz. buralardan da makale bulmuşluğum var. ilki libgen'in, ikincisi sci-hub'ın forumları. aralarda rusça başlıklar da var da translate iş görüyor. bir de http://expaper.cn/ var ama kendisiyle aram yok pek, geçiyorum. zaten çince.

    şimdilik aklıma gelenler bunlar, umarım birilerine faydası dokunur.


    (infernal majesty - 24 Aralık 2013 04:35)

Yorum Kaynak Link : makale aranıyor duyuruları