Facebook Yorumları
  • comment image

    özgün isminin çevirisi "tarihe barbar olarak geçmek umurumda değil"in kısaltılmışıdır.
    filmlerini keşfetmek için büyük arzu duyulası radu jude'un, belgesel-kurmaca-canlandırma-gerçek-tarih arasındaki sınırlarla çok güzel oynadığı filmidir.

    bu filmle 2015 yapımı aferim! filmi ile arasındaki ortak noktalar hemen kendini belli ediyor. romanya’nın tarihiyle hesaplaşmak isteyen yönetmen, bunu hangi biçemle yapacağını çok iyi biliyor. aferim filminde western tarzı bir yolculukla yapmıştı bu hesaplaşmayı, bu filmde ise kurmaca ile belgesel arası bir anlatım tutturuyor. başrol kadınımızın filmin başında kameraya karşı konuşarak oyuncu ile karakter arasına sınır koyması, canlandırdığı karakter haricinde kendisine bir kişilik biçmesi anlam olarak filmin devamını da etkiliyor.

    şöyle ki aslında hazırlanan gösterinin gerçek olanı yansıttığını ama gerçek olamadığını biliyoruz ve görüyoruz. gösteri için toplanan figürasyon yahudilere yapılan katliamı kabullenemeyen ‘inkarcılar’dan oluşuyor ve tarihin nasıl kurgulanabildiğini, nasıl kurmaca hâline getirebildiğini fark ediyoruz. yönetmen ablamızın uzun araştırmalarına dayanan argümanları, bilgisiz kimselerce ya da işine gelmeyen yetkililerce reddediliyor. filmin belgesel-kurmaca arası yapısı seçilen görüntülerle de pekişiyor. mesela kamera bir fotoğraf üzerine uzun uzun odaklanabiliyor. ya da tv, 1941’de yaşanan katliamı, 2. dünya savaşı’ndan sonra savunabilen diktatörü gösterirken onu da izleyebiliyoruz.

    aynı zamanda hem gerçekçi hem deneysel olabiliyor film ve içinde barındırdığı referanslarla da zevkli oluyor. easy rider ve hiroshima mon amour referanslarıyla beraber kadın, sonraki tiyatro oyununun çehov'dan çukurda olacağını söyleyince, bu öyküyü okumuş olmaktan dolayı mutlu oldum. bu öyküde de çünkü küçük insanların ne kadar vahşi olabileceğine dair anlamlar çıkıyordu ve öykünün atmosferi müthişti. umarım radu jude’un sonraki filmi bunun hakkında olur.


    (cag disi bir uyumsuzluk delisi - 23 Kasım 2018 10:32)

Yorum Kaynak Link : barbarians