• "sinir hücrelerinde bulunan protein"
  • "(bkz: time constant)"
  • "en agir bilinen lepton parcacigidir."
  • "bazı matematikçilerin pi yerine kullanılmasının daha mantıklı olacağını ileri sürdüğü pi nin 2 katı olan sayı."
  • "norveç'te bir kasaba. stavanger'in karşı kıyısında yer alır."
  • "alamancada çiy demektir artikeli "der" ise,yok artikeli "das" sa kendisinin manası kablodur."




Facebook Yorumları
  • comment image

    bazı matematikçilerin pi yerine kullanılmasının daha mantıklı olacağını ileri sürdüğü pi nin 2 katı olan sayı.


    (hlkcrcck - 13 Mart 2013 17:45)

  • comment image

    önceden kısaca bahsedilmiş, biraz detay vermek istedim.
    kaynak: https://tauday.com/tau-manifesto

    öncelikle okuması inanılmaz eğlenceli bir makale. zamanınız varsa üşenmeyin okuyun. ben de herkesin anlayabileceği örnekler üzerinden özet geçmeye çalışacağım.

    tau manifesto der ki, pi sayısı saçma sapan bir şeydir ve yanlıştır. yanlıştan kasıt sayının değeri değil, pi'ye atfedilen önemdir.

    şöyle ki, pi sayısını nasıl tanımlarız? pi çemberin çevresinin çapına oranıdır. peki çember nedir? çember bir merkezden eşit uzaklıktaki (yarıçap) noktaların toplamıdır. yani pi sayısı mantıken çemberin özünü yansıtmamaktadır. çember için önemli olan sayı çevre/yarıçap olan tau'dur.

    işe böyle başladığımızda çok değişik yerlere gidiyor olaylar. örneğin pi sayısını koordinat düzleminde nasıl öğreniyoruz? 90derece dediğimiz koordinat düzleminin dörtte birine gelir ve pi/2'dir. 180derece koordinat düzleminin yarısıdır ve pi'dir. aynı düzlemi tau cinsinden düşünürsek, 90derece düzlemin dörtte biridir. tesadüfe bakın tau/4 de öyle! 180derece düzlemin yarısıdır, aa tau/2 de öyle :) tau tanım gereği çember katsayısı olduğundan çember (yani düzlem diyebiliriz) 1 tau'dur.

    şimdi küçücük çocuksunuz. trigonometriyle ilk tanışma yıllarınız. hangisi daha kolay? çeyrek düzlem diyip pi/2 demek mi? yoksa çeyre düzlem diyip tau mü? sanırım cevap baya açık.

    ikinci olarak, fizikte herkesin bildiği bazı formuller vardır. örneğin, serbest düşme'de mesafe h=0.5 * g * t^2 dir. kinetik enerji 0.5 * m * v^2, yayda depolanan enerji 0.5 * k * x^2. dairenin alanı nedir? a=pi*r^2. eğer pi yerine tau kullanırsak dairenin alanı ne olacak dersiniz? a=0.5*tau*r^2. şu simetriye bakar mısınız :)

    en vurucularından birine şimdi geliyorum. meşhur euler's identity: e^(i*pi)=-1. yazar arkadaşımız diyor ki: "bu ney lan". sahi bu nedir? anlamı kelimelerle şudur. eğer siz bir şeyi pi kadar çevirirseniz onun tersini elde edersiniz. şimdi düşünelim. biz çemberi istediğimiz kadar çevirelim, görüntüsü değişir mi? tabi ki hayır. o zaman tau cinsinden euler's identity'e bakarsak: e^(i*tau)=1. yani siz bir şeyi tau kadar (çember gibi, 1 tam tur) çevirirseniz, kendisini elde edersiniz! ya ne olacağıdı başka :)

    şimdi burada tatavayı bir kenara bırakırsak, çember için tanımlanmış bir sayı olan pi'nin sebep olduğu olayı görebilirsiniz. çember dediğin şey mükemmel simetridir ve bunu bize pi değil tau verir.

    son olarak, bir çok denklemdeki 2*pi katsayısı tau ile giderilir. örneğin, normal dağılımda (gaussian) 2*pi vardır. fourier transformda 2*pi vardır vs vs. tau ile bunların hepsi giderilebilir. akılda kalıcılığı da yüksek yani :)

    ben makaleyi okuyunca pi'den soğudum gittim yeminle. artık karşınızda bir tau believer'ı var. amacım sizi de yoldan saptırmak. tabi bu entry çaylak olduğum için gözükmeyecek belki yıllarca ama olsun.

    unutmayın, sen olmadan bir eksiğiz :)

    bir gün ansızın 82 tau 83 upsilon :)


    (uyumayin ulan - 21 Ekim 2016 15:23)

  • comment image

    kötü bi black mirror bölümü gibi olan film.

    --- spoiler ---

    sonunda aslında tüm bu olayların kızın kafasının içinde olup bittiği ve hala tutsak olduğunu görseydik bi nebze daha beğenebilirdim. ama bu hali ile mantıksız ve klişe.

    ---
    spoiler ---


    (elorelia - 6 Temmuz 2018 15:14)

Yorum Kaynak Link : tau