• "sucuk ve beyaz peynir hasretiyle yanip tutusursaniz tahsin market var metronun pape duragina cok yakin, ugrayin hayatiniz degissin. * *"
  • "turkiye'de issiz gucsuz dolasanlarin dedigi gibi oraya gidince devlet size ayda 5000 dolar para vermeyecek. sacmalamayin."
  • "hastaneye gittiğinizde ölücekmişsiniz gibi davranacaklar. merak etmeyin ölmeyeceksiniz."




Facebook Yorumları
  • comment image

    sucuk ve beyaz peynir hasretiyle yanip tutusursaniz tahsin market var metronun pape duragina cok yakin, ugrayin hayatiniz degissin. * *


    (misszorro - 21 Ocak 2007 20:29)

  • comment image

    turkiye'de issiz gucsuz dolasanlarin dedigi gibi oraya gidince devlet size ayda 5000 dolar para vermeyecek. sacmalamayin.


    (fair - 21 Ocak 2007 20:40)

  • comment image

    3 turlu gelinen ulkedir.

    1-turist
    2-ogrenci
    3-yasama

    1.grup kanada'nin belirli yerlerini gezecek ise, doga derse british columbia'ya sosyal hayat, eglence,festival vesaire derse montreal'e, cinli gormek isterse vancouver'a , new york'un yandan yemisini gormek isteyenler ise toronto'ya gelir.

    2.grubumuz icin genel bilgiler.

    a)dil ogrenmeye gelenler: bunlara adam gibi kurslara gitmeyi tavsiye ederim zira ortalikta dil okulu gorunumlu berbat okullar cirit atmakta ve azimsanmayacak kadar turk ogrenciyi de bu okullara gitmektedir. ucuz diye 8-10 bin dolar verip berbat hocalarla cinsel muhabbet yapmak isteyenler beri gelsin. oncelikle ogrencilere vize garantisi veren sirketlerin yuzde doksanlik bir kismindan uzak durun. cunku size 10 bin dolar fiyat cekerek 6-8 ay dil kursu garantisi veren okullar 3,000 dolara dil okullari ile anlasirlar. donen parayi tahmin edin. ustune bir de sizin danismanlik islemleri icin tahminen su an 500-1000 dolar arasinda hizmet ucreti almaktalar.
    bunun yerine elinizden geldigince dil okullari ile kendiniz gorusmeye calisin, tamam bunu yetersiz ingilizceniz var diye korkabilirsiniz. fakat iyi ingilizce bilen bir arkadastan yardim alarak da bu isleri halletmeniz mumkun.

    -iyi ingilizce ogrenmek istiyorsaniz homestay secin, yani bir ailenin yaninda. belki aile dangalak cikabilir, can sikmayiniz dil okullari genelde begenmediginizde aileyi sizi baska aile ile degistirebiliyor. istediginiz her ne ise bu ailede ona gore ayarlamalar yapmak mumkun. eger ben eve cikarim, kim ugrasir aileyle diyenler icin tanidiginiz yok ise otelde rezervasyondan baska (youth hostelde ucuz bir secenek) careniz yoktur. o da size biraz tuzlu geleceginden (gunluk en ucuz 50 dolar ki cok iyimser bir tahmin) tavsiyem en kotu 1 ay kayit yaptirin ailenin yaninda kalmaya. bu sure icinde belki okuldan ev arkadasi bulursunuz yada yurt tipi bir yere cikabilirsiniz. kiralar da bu ulkede fenadir.(kucuk yerler harici) , ev bulmak icin bol bol ilanlara bakin.(craigslist)

    -eger ingilizcemi gelistiricem orda universiteye gitmek istiyorum diyorsaniz en asagi 6-12 ay arasinda yogun kurslar gidesiniz ki toefl da yeterliliginizi garantileyecek puani alasiniz. universitelerin neredeyse hepsinde lise notu ve dil yeterlilik olcutu olarak toefl olcu alinir. 550(yeni sistemde kac bilemiyorum) yeterli gozuken puandir. ama iyi universiteler 580-600 arasi puanlarla almakta.

    b) universite egitimi icin gelenler:
    undergraduate programlar ortalama 10 ila 15 bin kanada dolar civarinda. okullara gore bu artmakta. kiralari iyi arastirin zira en az okul parasi kadar cebinize darbe vuracak yegane masraftir.

    universiteye kabul icin:
    iyi bir not ortalamasi.
    iyi derecede ingilizce
    iyi para durumu (ortalama 40-80 bin dolar egitim hayatiniza burda harcayacaginizi gozonunde bulundurun, master programlari daha insaflidir, asistan gibi gorevlerle maas alabilirsiniz ama fazla umutlanmayin, kanada ogrenci burslari bakimindan bir hayli cimri.)
    sabir.(soguk hava ve ki$, ilk yilda gecen bunalimli gunler)

    c) yasamaya karar verenler:

    bu karari verenler burda universite bitirip daha sonra okulun son senesinde gocmenlige basvuran ogrenciler (kalifiye isci statusunde) oldugu gibi turkiye'den basvurup kalici ziyaretci kartini alip gocmen olanlardir. bir de belirli yatirim yapacagini vaad edip( yapicam demekle olmuyor 250bin dolar civarinda bir parayi bankada 5 yil alikoyma yada ev alma gibi, yeterki o miktarda para olsun) bu hakki alan zengin turkiye cumhuriyeti vatandaslaridir.
    vatandaslik suresi 4 yil yani 1000 kusur gundur. eger 1 yildan fazla bu ulkede baska statude(turist yada ogrenci) kaldi iseniz bu surenin maksimum 1 yilini sayiyorlar. yani 2002 den beri ulkede kaliyor bile olsaniz, kalici kartinizi aldiginiz gunden onceki 5 yilin sadece 1 i sayiliyor ve siz bunun ustune 2 yil daha bu ulkede ikamet ettiginizde kanada pasaportuna ve vatandasligina kavusuyorsunuz. ama arada turkiye'ye gittiginiz zamanlar kesinlikle bu sureye eklenemiyor.

    ayrica iltica gerekcesiyle buraya gelip yasayan da bircok vatandas mevcuttur. gerekceler bellidir bahsetmeye gerek yok. ama kanada bu konuda artik siyasi multecilere eskisi gibi goz actirmiyor, kazanma sanslari bir hayli dustu basvuranlarin.

    ilerki zamanlarda daha fazla bilgi eklemeyi soz vermeden once sunlari aklinizdan cikarmayin. davulun sesi uzaktan hos gelir, "kanada abi supermis ruya gibi yer" zirvalarini yemeden once arastirin.bu konuda yuzlerce site bulmak mumkun. cunku gelip aradiginin ceyregini bile bulamadan ulkeye donen yada mecbur oldugunu dusunerek mutsuz bir sekilde kalanlar oldugu gibi aradiginin cok daha iyisini bulup iyi yasayanlarda var. olay tamamiyle sizin karakteriniz, gecmisiniz ve elinizde tuttugunuz meslekve yetenek ile ilgilidir.(bazi durumlarda ulkeniz hehe)


    (i won t let this build up inside of me - 31 Aralık 2007 11:38)

  • comment image

    gocmenlik konusunda turk vatandaslardan bir hayli talep ve ilgi goren kanada'nin istedigi sartlar:
    -yuksekokul mezunu olmaniz,
    -ingilizce yada fransizca'yi hakkini verecek seviyede bilmeniz.
    -kendi ulkenizde meslek alaninizda is tecrubesine sahip olmak.
    -yeteri kadar ilk yil daha dogrusu kendinizi gecindirecek paranizin olmasi.

    peki diyelim ki kanada ya gocmek konseptini akliniza soktunuz. onunuzdeki imkanlar sunlardir.

    1-ogrenci olarak gelip okulunuzun son yilinda basvurmak,
    2-ulkenizden belgeleri doldurup basvurmak,
    3-turist olarak gelip iltica gibi tehlikeli sulara girmek.

    once 3.yoldan baslayalim. realite diyor ki bircok turk vatandasi cesitli sebepleri one surerek avrupa'da oldugu gibi kanada'da iltica ederek oturma hakkini ve ardindan gocmenlik hakkini alabiliyor. pek mesakatli bir is olup, hicbir zaman dosyanizdan silinmeyecek oldugunzuu unutmayin, yani 2 devlet de nasil buraya geldiginiz ve ne sartlar yuzunden kaldiginizi bilir. ama gene de insanlarimiz caresiz kalip bu ise giriyorlar. oyle kolay da degildir, davanizi ikna edici temellere oturtmaniz ve delillerle dolu bir sekilden donanmaniz gerekmekte. ayrica bu tur caselerde basvuran kisinin pasaportuna el konuldugu icin seyahat imkani oturma karti alana kadar 2-6 yil arasinda degisen bir zaman dilimine yansigindan, kos kos ulkenize donememe gibi bir ihtimal de var. tavsiyem bu islere girmeyin, eger ilerde kariyer yaparim gibi bir endiseniz var ise hele hic.

    ogrenci olarak gelip basvurmak isin en kolayidir. zaten kanada'ya egitim icin geldiyseniz en kotu lise mezunu ve universite yollarini ya cikacaksinizdir yada master, dil okulu bir sekilde kendinizi gelistirmek amaciyla buraya gelmissinizdir. nostradamus degilim ama yas araliginiz 23-30 arasinda olmasi muhtemeldir. egitiminizin son yilinda gocmenlige basvurabilirsiniz. simdi "ben nerden bilecem son 1 yili oldugunu?" diyeceginizi duyuyor gibiyim. efendim kriter sudur, ya okuldan bu adamin 1 senesi kaldi(dil kursu yada sertifa icin gelenler icin olabilir bu) yada kanada hukumeti 30 kredinin altina dusmus iseniz egitiminizde artik legal olarak basvurabileceginizi soyler.

    basvuruda avukat kullananlar da mevcuttur. akliniz varsa bulasmayin ,bosubosuna en az 2bin ila 5bin dolar arasinda avukata iki form doldurma ve takip gibi sey icin para bayilmaktansa oturup kendiniz de bu isi rahatlikla yapabilirsiniz. ayrica daha once yapan arkadaslarinizdan alacaginiz yardimin faydasini gorursunuz.
    simdi soyle bir durum da var:
    eger hangi eyalette okulunuza gidiyor iseniz o eyalet icin gerekli kosullara bakin. ornegin quebec eyaleti icin prosedur farklidir. quebec bolgesi gocmenlik icin once benim testimden gec sonra federale yollarsin diyerek kesin noktayi koymustur. nedeni ise bu bolgenin official dili fransizca oldugu icin sifir fransizcasi olan gocmenleri pek almak istemezler ki hem haklilar hem haksizlar. ama quebec'den basvuruyor iseniz korkmayin ,birkac ay gideceginiz kurs ve derdinizi anlatacak derecede fransizcaya ulasmak da sizi gececek hale getirecektir. olay ozetle sudur: once quebec gocmenlik gorevlisiyle basvurdugunuz doyanizla gorusun, o sizi olcsun tartsin ona gore kabul ederiz biz sizi. aslinda quebec'in illa giciklik yapmasi icin aradigi bir bahane diyemeyiz zira fransizca bilmemek ne yazikki burda pizzacilik ve delivery isinden daha fazlasina yetmemekte. quebec gorusmesini gectiginizden 4-5 ay sonra pr denilen kalici oturma izniniz elinizde olur. bundan sonra istediginiz eyalete gitmekte ozgursunuzdur.

    gocmenlik icin kanada hukumeti gocmenlik sayfasina girip burdan basvuru belgelerinin tumunu indirin, dilerseniz bir cogunu bilgisayardan doldurmak mumkundur. nasil doldurulacagi konusunda 30 sayfalik gayet guzel anlatilmis bir danisma kitapcigini da burda bulabilirsiniz.
    ozet olarak istenilenler, bugune kadar nerdeydiniz, ne yaptiniz, kimsiniz?
    burda kanada'da iseniz turkiye ile bir hayli posta trafigi olacaktir. istenen belegelerin hepsini bir seferde almak en iyisidir ama bilinki ne yaparsaniz yapin en az 2-3 kez turkiye'den belge istenilecektir.(bu noktada fedex'e hadi ordan diyin en az 75 dolara bir sayfa yaziyi yolluyorlar. normal posta yollayin hakikaten degmiyor)
    ilk asamada istenilenler formlari doldurmanin yaninda aile nufus kutuk kaydi, egiitm belgeleri(lise,universite), son 5 yilda bulundugunuz ulekler ve adresler, aile bilgileri, tek ksii basvurmuyor iseniz size eslik edecek kimsenin bilgileri ve hatirlayamadigim bircok belge sizden istenecektir. belegeler konusunda soyle bir hassaslik var.
    1-hepsi orjinal olacak
    2-guncel(yakin tarih olacak)
    3-ingilizce yada fransizcaya cevrilmis(yeminli tercumanmutlaka) olacak.
    bu sartlarda bir hayli sertler, ilk bastan hata yapmamak icin cok kez tekrar edin, yeri geldiginde size bir belge eksik diye dosya acmadiklari dahi oluyor. dikkatli olun. odenecek basvuru ucretlerini mutlaka odeyin.

    simdi kanada icinden yapilirsa olayinizin bitme suresi kisaliyor. bu noktada sure 6 aydan 2 yila kadar kosullar ve yere gore degisiyor. ama turkiye'den basvurur iseniz en az 1 ila 1.5 yilda isleminiz yapilir. arada devlet sitesine girip process dates bolumune bakarsaniz her islem icin verilen azami sureleri(yani kac gunde bu isiniz gorulur) bulabilirsiniz. her yil bu rakamlar degisiyor.
    tum basvurular icin 900 dolara yakin bir ucret var. 2 parca halinde dosyanizin ilermesine gore odeniyor, sakin geciktirmeyin onceden yeri geldiginde odeyip yollayin, yoksa odenmedigi diye isleme koymadiklari, bir sonraki adima gitmedikleri devamli gorulmustur.

    gocmen olam suresi daha onceden anlatildigi gibi 3 yildir. 3 yili doldurdugunuzda vatandaslik basvurusu yaparsiniz ve size bir sinav tarihi verilir. sinav sorulari bir hayli kolaydir. 1-2 gun gozatip isimleri ezberlemek yeterlidir. sinavi gectikten sonra yapilan torende elinize bayrak tutusturup oh canada adli yoresel mar$imizi okuyoruz ve artik bu noktadan sonra kanada vatandasi oluyorsunuz. bircok hatta neredeyse dunya uzerindeki uleklerin yuzde80 lik kismina vizesiz giris yapilabildigi gibi vize isteyenleri bircogu icin gittiginiz zaman pasaport bolumunde parasini odediginiz vakit aninda vize sahibi olabiliyorsunuz. ayrica kanada konsoloslugunun bulunmadigi yerlerde kraliceye baglilik olayindan ingiltere konsolosluguna gidebiliyorsunuz.to be continued


    (i won t let this build up inside of me - 2 Ocak 2008 09:11)

  • comment image

    ulasim icin kucuk bir ipucu. kanada'da ulasim ucretleri kis aylarinda dibe coker. ornegin 90 dolar olan tren bileti 60 a dusmu iken. 50 dolar civarinda seyreden bir otobus bileti 15 dolar hatta sirf promosyon icin 1 dolara kadar dusmustur. ama tabiki de 1 dolarlik ve diger indirimli biletler sayilidir ve online satislar icin gecerlidir.
    aktarabilecegim toronto-montreal arasi icin olacak:
    a)otobus: 7.5 saat olarak belirtmis olsalarda kesinlikle maksimum 6.5 saatte bitiyor. servis olarak hicbirsey sunmaz. sadece kingston'da durur, ne alacak iseniz mutlaka burda ve ama merkezdeki istasyonlardan alin.
    kis aylarinda fiyatlar 15-35 dolar seviyesine dusmekte, paraya sikismissaniz gozler kapanir, ipod acilir ve yola devam edilir. erkekn giderseniz iyi yerlerde koltuk bulabilirsiniz. bildiginiz gibi koltuk n umarasi olayi henuz bu super gelismis ulkelere henuz ulasmamistir. komple demircelikten yapilmis soluk gri renkli otobuslerle yapacaksiniz.

    b) tren: 4.5 saat expresle giderek nerdeyse arabadan hizli sekilde varir, koltuklar rahatttir, servis iyidir, yeri geldiginde wireless olur. tek sirket via rail'dir. bir nevi devlet demir yollari hizmeti. internetten mutlaka alin bileti, ve erken davranin. ayrica bilet turleri degiusmekte indirimli olan seferlere bakmaya calisin. gunde ortalama 5-6 sefer gerceklestirmekte. super indirimli bilet haricindekiler paranizi aninda iade ettirtebiliyor yada tarhinizi aninda degistirebiliyor.

    c) araba: sanirim en pahalisi olacaktir. araba kiralamak ortalam 60-100 dolar cizgisinde gittigini, ayrica iki eyalet arasi gidislerde ekstra sigorta ucreti istendigini unutmayalim. ayrica 500 kusur kilometrelik yolda gidecek benzin miktarini goze almak gerek. iki sehir de park yeri acisindan karin agrisi yerlere sahiptir, hele turist olarak buyuk ihtimalle sehir merkezine gidecek iseniz. gun itibariyle 1 litre benzin 1.05-1.15 dolar arasinda gidip gelmekte, kiralayacaginiz araba en kotu 1.6 olur.(toyota echo gibi)


    (i won t let this build up inside of me - 12 Ocak 2008 10:03)

  • comment image

    diyelimki göçmen olarak geldiniz,hosgeldiniz. bankada hesap acıcaksanız mutlaka kanada bankalarına gidin. türkiye den gelen bir sürü kimse hsbc yada citibank gibi bankalara gidiyor,"nasılsa türkiye'de hesabım da var " diyerekten. yapmayın etmeyin,zira hsbc buranın is yapılması en zor bankalarından. sırf sizi tr'de premier siniz diye premier yaptı diye kosuyor millet. halbuki kanada'nın cogu bankası yenı gocmenler ıcın bedava hesap,kasa hatta kredi karti veriyor. bu bakımdan rbc,td canada trust,bmo veya scotia banka gidin.


    (i won t let this build up inside of me - 19 Eylül 2011 02:02)

  • comment image

    geldiginizde hsbc gibi bankalardan uzak durun. zira gelen tum turkler "sekerim ben premier hesabimi devam ettiricem , yeniden baslamak istemiyorum" diyor. ama soyle bir gercek var ki, kanada'da hsbc gibi bankalar schedule 2 bank olarak gecer. yani ana bankalarin altinda gorulur. hem de cok fazla lokasyonu yoktur, orda burda atm machine ve sube aramayin. gidecekseniz buyuk bankalara gidin, benim tavsiyem rbc,td, scotia, ve bmo. digerlerine ugramaniza gerek yok, zira bu soyledigim 4 banka en cok subeleri olanlardan, servisi acisindan da iyilerdir.


    (i won t let this build up inside of me - 25 Ekim 2013 15:52)

  • comment image

    toilet yerine washroom
    girl degil gal
    awesome dan ziyade wicked
    car yerine vehicle
    deyin ve adamlara cok fazla yaklasmayin oyle turk usulu opusmek el kol hareketi yok direk gay yada dyke damgasi yersiniz..


    (foreigner - 27 Mayıs 2004 03:44)

  • comment image

    bazi arkadaslarin "illa kanada'da yasiyoryum diye hava atiyosunuz" diye bosuna yazdigimizi ima etmis. eyvallah ne diyim. emin ol ki buraya gelenler bu tur seyleri okumadigi icin bir guzel kaziklaniyor, kandiriliyor, yada dolandiriliyor. sana yaramayan bilgi kimseye yaramiyor diye dusunursek sozlukteki bilgilerin yuzde 95 i de gereksiz oluyor.


    (i won t let this build up inside of me - 15 Eylül 2014 15:26)

Yorum Kaynak Link : yeni başlayanlar için kanada