kendisiyle kan bağımın olmasından gurur duyduğum kahraman kadın. çok şey borçluyuz ona ve onun gibilere. ruhu şad olsun.
(leper - 19 Temmuz 2011 22:00)
kara fatma (fatma seher erden), kurtuluş savaşı kahramanımız ve istiklal madalyası sahibidir.1888’de erzurum’da doğdu. subay derviş bey ile evlendiğinde balkan savaşı’na katıldı, askerlik hayatını eşi ile birlikte paylaştı. ı. dünya savaşı’nda kafkas cephesi'nde kendi ailesinden dokuz-on kadınla birlikte savaştı. eşi derviş bey'in sarıkamış'ta şehit olduğu haberini aldıktan sonra memleketi erzurum'a döndü.1919'daki kongre günlerinde, mustafa kemal'le bizzat görüşebilmek için sivas'a gitti. milis müfreze komutanı olarak batı cephesinde görevlendirildi. aldığı talimatla istanbul'a gitti, silah ve adam kaçırma faaliyetlerinde bulundu. izmir'in yunan işgaline uğraması üzerine izmir'e geçerek kurtuluşu için savaştı.300 kişiyi aşkın birliği ile ı., ıı. inönü muharebesi, sakarya meydan muharebesi ile dumlupınar meydan muharebesi’nde çarpıştı. büyük taarruz’un ilk günlerinde general trikopis‘in birliğine esir düşmüşse de, kaçarak yeniden müfrezesinin başına geçti; bursa'nın yunan işgalinden kurtuluşunda rol oynadı. bir keresinde, onbaşı olduğunda neredeyse sadece kadınlardan oluşan birliği ile düşmanın cephe gerisine bir saldırı düzenledi ve aralarında bir yunan subayı toplam 25 esir askerle geri döndü.savaştan sonrafatma seher hanım, çavuşluk rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli oldu. emekli maaşını kızılay’a bağışladı.savaştan sonra, kendisi ile birlikte savaşa katılan ve bir çatışmada elini ve akli dengesini yitiren kızı fatma'nın çocuğunu sahiplendi. torunuyla beraber istanbul'da bir rus manastırında yaşamakta iken tanınmış gazeteci mekki sait esen kendisini buldu. sait esen'in kendisiyle yaptığı röportaj 1933 yılında yedigün dergisi'nde yayımlandı.kars mebusu tezer taşkıran ve rize mebusu yusuf izzet akçal tarafından verilen önerge üzerine 1954 yılında tbmm kendisine yeni aylık tahsil etti. fatma seher hanım, 2 temmuz 1955 günü istanbul'da hayatını kaybetti, kasımpaşa'daki kulaksız mezarlığına defnedildi.
(dunyanin butun sabahlari - 12 Ekim 2013 03:03)
heyecanlıyım sözlük, yarın (yani 7 kasım perşembe günü) saat 16 ile 18 arası tüyap kitap fuarında milli mücadelede bir kadın üsteğmen: kara fatma'nın timaş standında imza günü var, okuyan merak eden orada olan herkesi bekleriz!ps. anne seninle gurur duyuyorum!
(sputtups - 6 Kasım 2013 21:11)
ılknur bektas'in girisimleriyle ustegmen kara fatma'nin artik anmak ve dua etmek icin bir anit mezari var.anit mezar acilisi 14 haziran, 11.30da kulaksiz mezarliginda. ılknur hanimi ugraslari ve hassasiyeti icin tebrik ediyorum.seni seviyorum annecigim.
(sputtups - 14 Haziran 2014 00:36)
bursa beşevler'de heykeli bulunan, milli mücadelenin kadın kahramanlarından biri.
(plus - 23 Temmuz 2004 04:08)
milli mücadele'de konya'ya da uğrayıp iplikçi camii'nin karşısındaki kahvehanede çay içip çevresini saran kalabalıkla sohbet etmişliği vardır. konya'da kaldığı bir kaç gün boyunca konya gazeteleri kendisinden bahsetmiş, halk tarafından kendisine büyük ilgi ve hürmet gösterilmiştir. ruhu şad, mekanı cennet olsun dediğimiz ablamız. ayrıca (bkz: nene hatun)(bkz: çete ayşe)
(serdar - 29 Haziran 2005 11:48)
kurtulus savasi yillarinda cetesiyle, yaptiklari zulumle unlenen bir rum cetesini dinlenirken kistirmis, cetedeki kadinlarindan biri kara fatmaya bu adamlardan birini isaret etmis, kara fatma olayi anlamis ama 'komutan adamlari sag istedi' demistir. bunun uzerine kadin adami oldurmeyecegini soylemis ve adama dogru yaklasmis tufeginin namlusunu adamin cenesine dayayarak 'hatirladin mi beni' demis, adamdan uzaklasirken birden geri donmus ve adamin bacak arasina iki el ates etmistir.
(deepcrimson - 14 Ağustos 2005 17:07)
asil adi fatma seher dir. sivas kongresi nde mustafa kemal atatürk ün karsisina dikilip: "kadin isem,türk de degil miyim? bana is göster!" demistir. cogunlugu kendisi gibi dul kalan kadinlardan olusan 300 kisilik müfrezesiyle, üç meydan savasina katilmistir. bir savas alaninda birlik yöneten dünyanin ilk kadin zabitidir. (bkz: borclu olduklarimiz)
(armadores - 23 Aralık 2005 13:01)
mustafa kemal'in kadınları dün aklıma düşünce baktım türk dil kurumu'nca çıkan sözlüğe yanlış anlamlar yüklenmiş orada bir sözcüğe. mesela eşkıya eminim yaşasaydı eğer ilk itiraz eden olurdu buna mustafa kemal eşkıya dendi mi saygınlık gelir akla bizim oralarda... / ya da sevda öyle ya birinin eşkıyaya çıkmışsa adı onun vardır bir haksızlığa uğramışlığı yavuklusu yüzünde değilse yanık bağrı kaldıramamıştır onuru haksızlığı yiğittir bizim dağlarımızda mazlumdan yanadır her daim hepsinin anlatılan bir sevda masalı vardır. çocukluğumda anlatırlardı atatürk’ü ziyarete gelirken şah rıza pehlevi kop dağının nam salmış eşkıyasıdır lolanlı almak için varını yoğunu. çevirir zirvesinde şah konvoyunu tüm korumalar etkisizdir, ganimetse bol. kop bu, her taşının altı zula aransan da bulunmazsın yıllarca… bilir de durur gene de. sorar, yolculuk nerden nereye? misafir söyler ankara'ya varmak isteğini lolanlı çekilir saygıyla geri… mustafa kemal'e geldi diye esen kılar tekinsiz dağları nam salmış eşkıyamız lolanlı… bizde böyle anlatılırdı eşkıya… bu yüzden kara fatma denince bu öykü gelir aklıma mustafa kemal vardığında anadolu yoksul .....yoksun ...........ve bitkindir. yiğitlerinin nerdeyse hepsini cephelerde yitirmiştir. ama inandığı bir şey vardı ki orta asya’dan anadolu’ya türk kadını erkeğiyle eşittir. bu yüzden fatma kadınla karşılaşınca ilk sorusu silah kullanır mısın olmuş sanki hazırmış gibi soruya fatma kadın yanıt vermiş bakışıyla. kaplayınca içini mustafa kemal'in kazanılacak zaferlerin sevinci kara kız diye çağırır fatma kızı. o günden sonra anılır adı kara fatma bir naziredir onun lakabı türk kadınının yüz aklığına. eşkıya dedim ya mevcut bir düzen varsa ortada yapılan eşkıyalıktır aslında ama o düzende varsa bir ezen, bir ezilen başkaldırılar haklı olur her zaman. eşkıyalarsa kahraman. damarlarında kan yerine kin ruhunda özgürlük dolaşırken duramaz kara fatma gerilerde görürler siperlerden de ilerlerde ardı ardına erişir ordumuz zaferlere. erzurum’un kara kızının izmit’te de inönü’de de anlatılır yiğitliği dilden dile savaş bittiğinde erişir üst teğmenliğe. erişir erdemli bir yürekliliğe havasından mıdır, suyundan mıdır? bu yurt ne zaman başı sıkışsa barbaşı çeker gibi erzurumlu en başındadır. bunu bildiğinden her hal mustafa kemal kurtuluş haritasını erzurum’da açıklar. savaşı kadınmızla kazandığı içindir barışı da kadınlarımızın kuracağı inancındadır. mustafa kemal’in kadınları değil bu kadar anımsadıklarım o günlerden bu kadar adları fatma, ayşe, feride, afet ya da sabiha olur adları farklı, soyadları türkiye olur kızlarımız, kadınlarımız atatürkçü oldukça yurtta barış dünyada barış olur. 25.11.05 metin yaltı
(lavinia - 5 Mart 2006 11:59)
kurtuluş savaşı'nda rütbe alan bir çok kadın askerlerimizin yanında, dünya tarihine geçen tek üsteğmenimizdir kara fatma... kara fatma'yı bizzat atatürk atamıştır, 700 erkek 43 kadından oluşan bir müfrezenin reiseliğine...
(holy diver - 31 Mart 2006 14:48)
Yorum Kaynak Link : kara fatma