Çıkış Tarihi     : 02 Şubat 2018 Cuma, Yapım Yılı : 2018
Türü                : Aksiyon,Drama,Bilim Kurgu,Heyecanlı
Taglar             : Dublör,Gelecekte belirlenecek,Romana dayalı,Gelecekteki Noir,Gelecek
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Mythology Entertainment , Skydance Television
Yönetmen       : Uta Briesewitz (IMDB), Peter Hoar (IMDB)(ekşi), Nick Hurran (IMDB)(ekşi), Andy Goddard (IMDB)(ekşi), Alex Graves (IMDB)(ekşi), Miguel Sapochnik (IMDB)
Senarist          : Brian Nelson (IMDB),Steve Blackman (IMDB)(ekşi),Laeta Kalogridis (IMDB),Richard Morgan (IMDB),David H. Goodman (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Antonio Marziale (IMDB), Chris Conner (IMDB), Hiro Kanagawa (IMDB), Kristin Lehman (IMDB)(ekşi), Alika Autran (IMDB), Teach Grant (IMDB), Joel Kinnaman (IMDB)(ekşi), Hayley Law (IMDB), Zahf Paroo (IMDB), James Purefoy (IMDB), Adam Busch (IMDB), Lionel Marye (IMDB), Tamara Taylor (IMDB), Lisa Chandler (IMDB), Ato Essandoh (IMDB), Martha Higareda (IMDB), Cliff Chamberlain (IMDB), Stephanie Cleough (IMDB), Dichen Lachman (IMDB), Byron Mann (IMDB), Chris McNally (IMDB), Andre Tricoteux (IMDB), Fraser Aitcheson (IMDB), Matt Frewer (IMDB), Renee Goldsberry (IMDB), Paul Lazenby (IMDB), Hannah Rose May (IMDB), David Milchard (IMDB), Muhumuza Mushega (IMDB), Tahmoh Penikett (IMDB), Courtney Richter (IMDB), Trieu Tran (IMDB), Sarah Ziolkowski (IMDB), Guy Christie (IMDB), Yuichi Saito (IMDB), Jojo Ahenkorah (IMDB), Primo Allon (IMDB), Nicole Anthony (IMDB), Alison Araya (IMDB), Lexi Atkins (IMDB) >>devamı>>

Altered Carbon (~ Degistirilmis Karbon) ' Dizisinin Konusu :
İngiliz bilim ve fantastik kurgu yazarı Richard K. Morgan'ın 2002 basımı billimkurgu klasiği Altered Carbon, geleceğin fantastik dünyası (cyberpunk) bir hikayeyi işliyor. Dizi günümüzden 300 yıl sonrasında, insan zihninin sayısallaştırıldığı ve bedenden bedene indirildiği, teknolojinin ürkütücü boyutlara ulaştığı karanlık bir zaman diliminde yaşanıyor. 25. yüzyılda geçen öyküde, insan zihni dijitalleştirilse ve ruhlar bir bedenden diğerine transfer edilebilse neler olacağı konu ediliyor. İnsan bedenleri birbirleriyle takas edilebildiği gibi, ölüm de artık kalıcı bir son olmaktan çıkmıştır. Elbette bu teknoloji dev bir şirketin kontrolündedir. Eskiden yıldızlar-arası bir savaşçı olan Takeshi Kovacs, 500 yıl boyunca hapsedilir ve istemediği bir geleceğe indirilir. Ölümün modasının geçtiği bu dünyada eğer bir cinayetin gizemini çözebilirse ona yeni bir yaşam şansı sunulacaktır.


  • "sadece poe için bile izlenir."
  • "frank underwood’a karşı başarısız olan başkan adayı conway yaşadığı hayal kırıklığıyla bedenini 250 yıl dondurmaya karar verir ve olaylar gelişir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    bu kitapta birlesmis milletler yuce divaninin baskani nalan ertekin isminde bir kadindir, ama kadindan arap diye bahsedilir. ilginctir ki, ayni yazarin 2007 tarihli black man/thirteen romaninda da ertekin soyadli bir kadin vardir, ama bu sefer kadin turk kokenlidir. iki roman arasinda gecen bes senede ertekin soyadinin arapcayla alakasi olmadigini farketmis herhalde.

    edit: ilk entry bu kadar sikindirik bir ayrinti olmamali. richard k. morgan'in 2002 tarihli bilimkurgu romanidir. 2018'de ayni isimli tv uyarlamasi da netflix'de yayina baslamistir. kitap takeshi kovacs uclemesinin ilk kitabi olup, broken angels (2003) ve woken furies (2005) ile devam etmistir.

    edit: nalan ertekin meselesine geri donersek, insan bilincinin vucuttan vucuda aktarilabildigi bir dunyada isim ve etnisite tutarsizliklari anlasilabilir. nitekim takeshi'nin de ismi japon, vucudu degil. mesaji icin grid'e tesekkur.


    (muhendis - 27 Ağustos 2013 15:03)

  • comment image

    frank underwood’a karşı başarısız olan başkan adayı conway yaşadığı hayal kırıklığıyla bedenini 250 yıl dondurmaya karar verir ve olaylar gelişir.


    (xibillian - 3 Şubat 2018 17:38)

  • comment image

    içinde bir adet estetiksiz mini ece sükan barındıran dizi. (kristin ortega)

    bir de kitabın yazarı richard k. morgan'ın uzun yıllar istanbul ve ankara'da yaşadığını, ingilizce öğretmenliği yaptığını da not olarak düşelim buraya.


    (alacalikedi - 4 Şubat 2018 18:37)

  • comment image

    futuristik film sevenlerini görselleriyle bile orgazm etmeye yetecek öge bulundurmasının dışında, netflix'in son birkaç ayda sürekli yaptıgı yatırımlarla gündeme getirmeye çalışmasına şaşırdım diziyi izlemeye başladıktan sonra. her bölümü 8-9 milyon tutmus tamam anladık cok guzel yatırım yaptınız ama diziyi izlerken benim gibi puştlar o kadar parayı bana verseniz ben daha güzelini çekerim diyebilir ve nitekim de dedim..

    --- spoiler ---

    bana tek mantıksız gelen şey lizzie'nin fahişe olmasıydı,babası eski deniz piyadesi, annesi protektora'yı hackleyebilen bi hacker ne bokuna fahişe oldun amk orospusu demezler mi adama
    ---
    spoiler ---


    (heheevetevet - 7 Şubat 2018 20:22)

  • comment image

    --- spoiler ---

    dizide konsantrasyonumuzu bozan bir konu akışı var. şöyle ki ; kahramanımız şahin hapisten çıkar , fabrikatör cahit’in pis işlerini yapmaya başlar . bu sırada kendisi hapisteyken bacısının kötü yola düştüğünü öğrenir. derken hülya ile karşılaşır , aşık olur ve durumlar değişir. diziyi hep bu gözle izliyorum. eleman da cüneyt arkın’ın gençliğine benziyor zaten
    ---
    spoiler ---


    (fullcontact - 8 Şubat 2018 23:17)

  • comment image

    hikayesi the expanse'inki kadar ayakları yere basmıyor. ona rağmen bir yığın şeyi doğru kotarmışlar. en önemlisi de doğru dürüst bilim kurgu dizisi özlemişim. the 100 gibi saçmalıklarla karın doyurmaya çalışıyorduk.

    gelişmiş teknolojinin sunumu, tasarımlar. konseptler vs. çok güzel. sadece bunları izlesen bile doyurucu bir dizi olacakken bir de bir yığın önemli konu geliyor. en başta "klon" ve bilinç nakli mevzusu. o konuda ne kadar problem varsa irdelemişler. fena da olmamış.

    görselleri de beğendim. cyberpunk'ın hakkını sonuna kadar vermiş. dövüş koreografilerine özenmeleri hoşuma gitti.

    favori karakterim poe idi. enfes konsept.

    tabi ki kusursuz değil. sığ işlenen, tutarsız, kopuk yerler hikayede gırla. ona rağmen keyifle izletti sonuna kadar.


    (ssg - 11 Şubat 2018 09:40)

  • comment image

    dizideki terimler ;

    cortical stack: insanlar doğup bir yaşlarına girdiklerinde boyunlarına takılan bir disk, insanların anıları, yaşadıkları burda toplanıyor.

    sleeve: insan bedeni

    ctac: uluslararası bir şekilde çalışan polis gücü, bunlar kendi belleklerini istedikleri bedenlere aktarabiliyorlarmış. o nasıl oluyor çözemedim ben, aynı bedende iki disk mi yer alıyor yoo öyle bir şey olamaz, senin diskini hackliyor sen orda olmana rağmen istemsizce komutlara mı uyuyorsun? sanırım böyle oluyor.

    meth *: aşırı zengin, zenginliğin ve gücün bokunu çıkarmış, o kadar üst sınıflar ki peheyy tanrı gibi görülür olmuşlar, bu isim halkın onlara taktığı bir lakap.

    grounder: aşağı sınıf, fakir fukara, bulutlara çıkma şansları bile yok hep yerdeler.

    envoy: elçiler, diye bahsedilen grup. methlere ve ölümsüzlüğe karşılar bu uğurda mücadele edip ayvayı yemişler, ana karakterimiz kovacs eski bir elçi.

    ai hotel: yapay zekalar tarafından yönetilen oteller yada yapay zeka oteller. bunlar artık tercih edilmiyorlarmış o yüzden yıllardır müşterisizler filan. dizinin en sevdiğim hikayesi ve sahneleri otelimiz raven ve otel sahibi ai poe'ya ait kısımlardı.

    653: bu da hep arka planda konuşulan, son bölümlere kadar dikkat etmediğim yasa, bu yasa gereği öldürülen kişiler katillerini buldurmak için geri getirilip polisler tarafından sorgulanabilecekler, o kişi inançları gereği geri gelmek istemese bile katilin bulunması için yeniden bedenlenebilir yasasıymış. bu yasanın geçip geçmemesi durumları konuşuluyor.

    --- spoiler ---

    son bölüm neden aşırı tatmin edici değildi anlamadım ama meh bir bölümdü ki o minyon çekik puto'nın ortega'nın ellerinden ölümünü izlememe rağmen, bir de gayet sayko gezen varlık ölümü ensesinde hissedince plizz dedi ya la -.- yuho yani karakterine zıçııım.

    zenci kızımıza da bir yakınlık kuramadım ne dramını hissedebildim ne intikamını ama sahneleri iyiydi.

    reileen hangi noktada o derece sıyırmış onu da çözemedim. o nasıl bir abi sevgisi, öyle sevgi olmaz olsun.

    elçiler hikayesi de çok fostu, süper manyak ötesi bir şey sanıyordum ben bunları, dağ başında takılıp plan program gevezelik yapıp, bir bok yapamadan bokum gibi ölüp giden bir grupmuş.

    ortega'nın da hayatında da kimse kalmadı, iş yerindeki arkadaşları bile öldü leyn, aile komple gitti ben aklımı sıyırırdım valla, iki dua bir mum kadına yetti, dirayetliymiş :/

    en çok yapay zeka otel poe'yu sevdim, onu da şerefsiz göt adi puto sildi ya, lanet herif, ortega diriltip diriltip öldürsün seni inşallah.

    2. sezon gelir mi bilmiyorum ama gelirse kovacs'ı seyredeceğimize göre bir daha ryker bedenini göremeyeceğiz, halbuki pek güzel vücut yapmış joel :)

    ---
    spoiler ---

    hayatımın dizisi seyretmediysen görüşmeyelim tarzı değil ama güzel dizi, arada konuyu kaçırdım gibi oldu da sonda he oluyorsun zaten, sci-fi muhabbetler iyi hoş, bol aksiyonlu, hem sexy sahneler hem de şiddet pornosu bol, ilgiyle izlettirdi, benden bir 8 puan.

    basic terms and concepts


    (we are all mad here - 15 Şubat 2018 12:18)

  • comment image

    "stronghold savaşı şöyle, stronghold savaşı böyle" diye diye beklentiyi yükseltip, daha sonrasında olayın aslında "stronghold tatsızlığı, stronghold gerginliği, stronghold tartışması" ndan ibaret olduğunu gösternesiyle beraber izlemeyi bıraktığım netflix dizisidir.

    --- spoiler ---

    abi evren ve atmosfer beni tahrik ediyor kabul ediyorum, ama dizi boyunca "ohaaa yaaa stronghold'dan kurtulan tek elçi çok havalı yaaa" diye gezen bir delikanlının kurtulmak için yaptığı tek şeyin, millet virüs kaparken uzakta ağaç altında sevişmesi olunca insan biraz delleniyor doğrusu.

    ---
    spoiler ---

    benzeri bir olay için:
    (bkz: bedir savaşı)


    (ogrencii - 25 Şubat 2018 16:23)

  • comment image

    bütçe olarak game of thrones ve westworld seviyesinde (bölüm başına 8-10 milyon dolar),
    estetik olarak blade runner (yeryüzü) ve elysium (gökyüzündekiler) karışımı,
    yapı olarak the expanse ile benzer (neo-noir dedektiflik + büyük bir komplo),
    ve sosyal kritik bakımından battlestar galactica potansiyeli var (bsg, bush döneminde işkence ve terörizmi işlemişti mesela, bu dizi de aşırı zenginler ve kalanlar ayrımı açısından güncel)

    peki tüm bunların toplamı son ürün nasıl? b sınıfı, eğlenceli bir bilimkurgu. bence bayağı yazık etmişler bu potansiyele.

    o kadar fazla sayıda harika konsept var (örnek: hükümetin cinayet kurbanları için verdiği tazminat, ölenin yaşında ve cinsiyetinde bir beden seçmeye yetmiyor, herkes bulduğuyla yetiniyor. o yüzden çocuklarını kaybeden bir çift, o çocuklarının bilincini bir yetişkinin vücuduna yerleştirilmiş biçimde geri kazanıyor, ona alışmak zorundalar) ama yeterince işlenmeden, hikayeye teğet geçip gidiyorlar.

    konseptlerin dışında, "büyük soruları" da odaklı biçimde işleyememişler (westworld'ün aksine). yani aşırı zenginlerin resmen birer tanrı olmaları ve tam da bu yüzden hayatlarının anlamsızlaşması, merkezi bir tema. ama toplasan 3-5 yüzeysel diyalogdan ileri gitmediler bu konuda.

    olayların katalizörü olan dedektiflik hikayesi de ilginç değil. the expanse'teki dedektiflik hikayesi gibi, bizi yavaş yavaş derin bir komploya ve ahlaksal olarak karmaşık karakterlerin dünyasına sokmuyor. olayın çözüm süreci kötü. zaten her şeyin anlatıldığı sahnede güldüm artık, sanki eski bir hercule poirot bölümü gibi, tüm karakterler toplanmış, sırayla "kötü adam"ı yargılıyorlar.

    daha kötüsü, hem bancroft hem de kız kardeşin hikayeleri, ilerledikce senaryoda bir sürü delik açıyorlar (örneğin, dimi the twin yan hikayesi)

    neo-noir'da asıl önemli olan şey gizem değil tabii. asıl önemlisi, "hayattan bıkmış antikahramanın, bir kadın yoluyla ruhunu kurtarma ve -çoğu zaman- eskiye dönüş mücadelesi". deckard'dan, expanse'teki miller'a kadar kalıp böyle. buradaysa pek işlemiyor. zira bence hem esas oğlan, hem de onun pusulası olan ortega karakteri fazla sığ ve sıkıcılar. kız kardeşten umutluydum, seyircinin sempatisini toplayabilecek şahane bir femme fatale olabilecekken harcanmış.

    koca dünyada, akılda kalıcı tek karakter poe, en akılda kalıcı sahne de yapay zeka sendikasındaki muhabbet idi. onlara ayrılan süre de belli.

    iyi bir bilimkurgu yapmak çok zor iş hakikaten. ben bunu eğlenerek izledim ama casting'den diyaloglara, karakterlerden senaryoya, temponun ayarsızlığından sosyal eleştiriye kadar -bütçe hariç- her bakımdan b sınıfı bir yapım olduğunu hissediyorsunuz. beklentilerinizi ona göre ayarlayın. işin güzel yanı hikaye tek sezona sığmış, ikinci sezon olmazsa merakta kalmam. expanse'in dünyasını daha çok merak ediyorum.

    not : işlenen bilimkurgu fikirleri hakkında ayrıca bir entry gireceğim. hard sci-fi açısından nasıllar, ben olsam nasıl hayal ederdim, onlar hakkında atıp tutarız biraz.

    emeğe saygı editi: esas oğlandaki sixpack inanılmaz. şu görünümün bir erkek için ne kadar zor olduğunu anlatmaya kelimeler yetmez.


    (immanuel tolstoyevski - 25 Şubat 2018 20:33)

Yorum Kaynak Link : altered carbon