Süre                : 2 Saat 6 dakika
Çıkış Tarihi     : 03 Kasım 2000 Cuma, Yapım Yılı : 2000
Türü                : Drama,Fantazi,Spor
Taglar             : Büyülü negatif stereotip,Kadın giysilerini çıkardı.,golf,golfçü,Caddy
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Twentieth Century Fox , DreamWorks , Epsilon Motion Pictures
Yönetmen       : Robert Redford (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Steven Pressfield (IMDB)(ekşi),Jeremy Leven (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Will Smith (IMDB)(ekşi), Matt Damon (IMDB)(ekşi), Charlize Theron (IMDB)(ekşi), Bruce McGill (IMDB)(ekşi), Joel Gretsch (IMDB)(ekşi), J. Michael Moncrief (IMDB)(ekşi), Peter Gerety (IMDB)(ekşi), Lane Smith (IMDB)(ekşi), Michael O'Neill (IMDB), Dermot Crowley (IMDB), Harve Presnell (IMDB), Bob Penny (IMDB), Carrie Preston (IMDB), Andrea Powell (IMDB), Shane Brown (IMDB), E. Roger Mitchell (IMDB), Elliott Street (IMDB), Wilbur Fitzgerald (IMDB), Jon Drew (IMDB), Jim Keisler (IMDB), Jack Lemmon (IMDB), Todd Peterson (IMDB), Jesse Scott Nelson (IMDB), Ray Wineteer (IMDB)

The Legend of Bagger Vance (~ Bagger Vance Efsanesi) ' Filminin Konusu :
Hikaye 1931 yılında geçmektedir. Savaş kahramanlarından Rannulph Junuh yeni bir golf sahasının açılış töreninde yapılacak olan 36-delik golf turnuvasına davet edilir. Rannulph eskisi gibi golf oynayamadığını ve paslanmış olduğunu farkedince Bagger Vance'den (Will Smith) yardım ister. Bagger Vance'in yardımlarıyla sadece pasını atmakla kalmaz, hiç bilmediği yeni tekniklerde öğrenmeye başlar.


  • "hayatımda ilk defa golf izlerken sıkılmadığım film.filmin rengi ve manzaralar bu spora karşı geçici bir sempati de oluşturmuştu bende zamanında"
  • "will smith'in taş oyuncu olmaya başladığı yıllardan güzel bir esintidir. sırf bu adam için bile en az 2 kez izlenir..."
  • "robert redfordın yönettiği, basrollerini will smith, matt damonve charlize theronın paylaştığı, türkiye'de sinemalarda vizyona girmeden dogrudan televizyonda gösterilen film..."
  • "(bkz: magical negro)"
  • "golf sahalarının eşsiz görüntüleri ve charlize theron'ı eşsiz güzelliği haricinde elle tutulur bir yanı olmayan film."
  • "neden bu kadar görmezden gelindiğini anlamadığım, başlıbaşına meditasyon kaynağı güzel bir film."
  • "buyuk olcude golf uzerine kurulu çok da sıkıcı olmayan film."
  • "will smith, matt damon ve charlize theron'un oynadigi, 1929'da heyecanli bir golf macinda gecen film"
  • "(bkz: rannulph junnuh)"
  • "inanılmaz sıkıcı, boğucu, insana kendisini öldürtücek derecede bunaltıcı bi film."




Facebook Yorumları
  • comment image

    hayatımda ilk defa golf izlerken sıkılmadığım film.filmin rengi ve manzaralar bu spora karşı geçici bir sempati de oluşturmuştu bende zamanında


    (spanishflyhigh - 3 Nisan 2008 19:20)

  • comment image

    alkolle ilgili en güzel konuşmalardan birine sahne olan film.

    rannulph junnah: now, the question on the table is how drunk is drunk enough? and the answer is that it's all a matter of brain cells

    hardy greaves: brain cells?

    rannulph junnah: that's right hardy. you see every drink of liquor you take kills a thousand brain cells. now that doesn't much matter 'cos we got billions more. and first the sadness cells die so you smile real big. and then the quiet cells go so you just say everything real loud for no reason at all. that'ok, that's ok because the stupid cells go next, so everything you say is real smart. and finally, come the memory cells. these are tough sons of bitches to kill.


    (aynen kovalaynen - 16 Kasım 2011 13:02)

  • comment image

    robert redford’dan the legend of bagger vance…
    oldukça sıradan bir amerikan filmi. iyi oyuncular, güzel manzara ve golf oyunu etrafında dönen sıkıcı olmayan ortalama bir film.
    acaba gerçekten de öyle mi?

    hinduizm’in kutsal metni bhagavad gita motifleri taşıyan the legend of bagger vance salt bir golf hikayesi ya da “succeed at the end” tarzı bir başarı hikayesinden çok daha fazlasını sunar.

    filmdeki karakterlerin esin kaynağı bhagavad gita’dır. misal bagger vance, kutsal metindeki bhagavan; ronald junuh (r. junuh) da kutsal metindeki arjuna’dır.

    the legend of bagger vance, bhagavad gita’daki tüm öğretilerin golf metaforu eşliğinde mükemmel işlendiği bir filmdir.

    kendini bulmak

    insanın kendini bulabilmesi -daha doğrusu kendisini keşfedebilmesi- ancak kendisini kaybetmesiyle mümkün olabilir.
    filmde junuh, savaştan döndükten sonra “kendi vuruşunu kaybettiğini” defalarca dile getirir.

    öğretmen – öğrenci

    insan yani öğrenci, kendisini ancak bir rehberin yardımıyla -daha doğrusu bir öğretmenle- bulabilir. ama onu aramasına gerek yoktur. öğrenci, tam olarak hazır olduğunda ancak öğretmen ortaya çıkar.
    aynen junuh’ın öğretmeni bagger vance’in, junuh’ın turnuva teklifini kabul edip hazırlanmaya başladığı anda ortaya çıkması gibi.
    öğretmen, öğrenci hazır olduğunda onu yalnız bırakır. çünkü bu öğretmenin değil, öğrencinin yolculuğudur.
    bagger vance de savanah’lıların tüm şaşkınlığına rağmen maç henüz bitmeden junuh’ı yalnız bırakıp oyundan ayrılır.

    varlık sebebi

    her birimiz dünyaya bize özel spesifik bir neden için gönderilmişizdir. dünyadaki amacımız da “dünyaya gelme nedenimizi” hatırlamaktır.
    insanın varlık sebebinden filmde “authentic swing” yani “insanın kendi vuruşu” olarak bahsedilir.

    bagger vance: her birimizin içinde gerçek ve özel bir vuruş vardır, bizimle doğan bir şeydir; yalnızca ama yalnızca bize ait olan bir şey; öyle ki ne öğretilir ne de öğrenilebilir, yalnızca hatırlanması gerekir. bazen zaman bu vuruşu bizden çalar ve onu içimize, keşkelerin, belkilerin, acabaların altına gömer. sonunda bazı insanlar geçmişlerini unutur, bazıları ise vuruşlarını bile unutabilir.

    o nedeni bulmak

    insan, varlık sebebini sonuçlarını düşünmeden, bir sonuç elde etmeye çalışmadan yaptığı bir şeyde kaybolup onunla tek vücut olduğunda ancak hatırlayabilir.

    bagger vance: topu ya da gideceği yeri asla düşünme, yalnızca sopayı salla. sopayı hisset. her birimizin içinde kendimize özel bir vuruş vardır. işte o vuruşla tek vücut olana dek sopayı sallamaya devam et. bu bizimle doğan bir şey bu iyi bir şey…

    varlık sebebini hatırlamak için insanın kendini unutması şarttır.

    bagger vance: demek stratejimi merak ettiniz. evet, şu anda oyuncumun kim olduğu konusunda kafası karışık. hala kendini junuh sanıyor.
    yargıç neskaloosa: o zaten junuh seni aptal.
    bagger vance: şey… hem öyle hem de değil.

    insan varlık sebebini kendisini zorlayarak hatırlayamaz. tek yapması gereken kendisini akışa bırakıp o nedenin onu bulmasını beklemektir. o neden wu-wei’de yani eylemsiz eylemde gizlidir.

    bagger vance: sopayı sallayışına dikkat et, sanki bir şey arar gibi değil mi? sonunda buluyor. kendini ona göre ayarlamaya çalışıyor.
    odaklanışını hisset. seçebileceği pek çok vuruş var. topraktan, üstten ya da ortadan. ama sahayla uyum sağlayan tek bir vuruş var. ve o vuruş onun kendi vuruşu. ve o vuruş onu seçecek.
    dışarıda her birimizi arayan mükemmel bir vuruş var. tek yapmamız gereken kendimizi onun yolundan çekmek. onun bizi seçmesine izin vermek.

    o neden ahenktedir. yani evrenle bir olmaktadadır.

    bagger vance: bak ona. ona ve sahaya bak. bayrağı görüyor musun? öldürülmeyi bekleyen bir ejderha gibi. ama odaklanmadan bakarsan, gelgitlerin, mevsimlerin ve dünyanın dönüşünün bir araya geldiği yeri göremezsin.
    var olan her şeyin ve evrendeki her şeyin bir olduğu yeri.

    senin hayatın

    hayat, her birimiz için spesifik olarak yaratılmıştır. yani her insanın yaşam yolculuğu aslında puzzle’daki eşi ve benzeri olmayan parçadır. amaç insanın kendi özgün vuruşunu hatırlayarak, ait olduğu o boşluğu doldurmasıdır.

    bagger vance: bir şansın var, istersen durursun. istersen başlarsın. yürümeye… her zaman olduğun yere. ve orada kalırsın. hareketsizce hiç kımıldamadan. ve hatırlarsın.
    … gölgelerden çıkma zamanı geldi, seçme zamanı geldi, şimdi oyunu oyna, senin oyununu, yalnızca senin oynayabileceğin oyunu bu dünyaya geldiğinde yalnızca sana verilen oyunu.
    … zamanı geldi. hatırlamaya çalış. vuruşunu hatırla.
    robert redford’dan the legend of bagger vance… oldukça sıradan bir amerikan filmi. iyi oyuncular, güzel manzara ve golf oyunu etrafında dönen sıkıcı olmayan ortalama bir film.

    acaba gerçekten de öyle mi?

    edit: yazının güncellenmiş versiyonunu burada bulabilirsiniz:

    http://www.cevapisareti.com/…i-legend-bagger-vance/


    (bernie rhodenbarr - 11 Aralık 2011 20:08)

  • comment image

    spike lee ve time tarafından yakın benzetmeler yapılarak "sevgili mutlu kölem" "büyülü zenci arkadaş" gibi kullanımları vesilesiyle film endüstrisi için büyük bir utanç kaynağına sebep olduğuna değinilmiş film.


    (sanal hayvan - 11 Aralık 2011 20:42)

  • comment image

    manzaralarin ve renklerin cok guzel oldugu,3 iyi oyuncuya sahip***,golf konulu gibi gorunse de aslinda anlatilanin bambaska bir sey oldugu (bkz: metaphor),turkiyede gosterime girmemis film.ayrica jack lemmonin olmeden oynadigi son film olmasi lazim.o yillarda amerikanin guneyinde bir zencinin durumu acisindan ise fazla iyimser oldugunu belirtmeden gecmiyim.yonetmeni de robert redford


    (mavi - 29 Mayıs 2003 12:15)

  • comment image

    turkceye 'efsanenin dönüşü' olarak cevrilen ve 125 dakika suren film.birinci dünya savaşı sonrası amerika'sında geçen ve steve pressfield'in aynı isimli kitabından uyarlanan filmin konusu golf sporu ve gerçek dostluk. savaş sonrası maddi ve manevi bir çöküntü yaşayan rannulph junuh'ın (matt damon) eski günlerine dönmesi için bagger vance (will smith) ona yardımcı olacaktır. ancak bu yardım sadece ranbulph'in golf oynama yeteneğini tekrar kazanmasıyla ilgili değildir. bagger vance ile olan bu dostluk ona hayata dair bir çok konuda çok şey öğretecektir.


    (xp80 - 20 Ocak 2004 18:27)

  • comment image

    --- spoiler ---

    + belki meşgul olmadığınız bir zaman gelsem, daha iyi olacak, efendim.

    - meşgul mü? bir an sarhoş diyeceksin sandım. ama ne meşgulüm, ne de sarhoş. georgia'da bile beni sarhoş etmeye yetecek kadar viski yok.

    + peki sarhoşluğun ne kadarı yeterli?

    - iyi soru, hardy. sana ne kadarının yeterli olduğunu anlatayım... aldığın her yudum, bin beyin hücresi öldürür. ama önemli değil çünkü geride milyarlarcası var. ilk önce üzüntü hücreleri ölür. böylece hep gülümsersin. ardından sessizlik hücreleri ölünce, her şeyi bağırarak söylemeye başlarsın. bu da iyi çünkü sırada aptallık hücreleri vardır ve söylediğin her şey zekice olur, her şey. son olarak sıra hafıza hücrelerine gelir. işte o pislikleri öldürmek gerçekten çok zordur.

    ---
    spoiler ---


    (kullanilabilirnick - 13 Ocak 2014 02:12)

  • comment image

    neden bu kadar görmezden gelindiğini anlamadığım, başlıbaşına meditasyon kaynağı güzel bir film.


    (vogojin - 9 Ağustos 2014 04:14)

  • comment image

    film abdnin georgiaeyaletinin savannah sehrinde gecmesinden dolayi karakterin bir guneyli aksani, bir yayvan, legen agiz bicimi ile suslenmesi kacinilmaz olmustur. tabii charlize theron'u olsun matt damon'i olsun o garip konusma sekliyle izlemek ne kadar zevklidir, bilemem, fekat gayet inandiricidir*


    (lynoure - 29 Kasım 2001 06:46)

Yorum Kaynak Link : the legend of bagger vance