• "xiaogang feng'in yönettiği 2016 yapımı film. aynı yılın altın istiridye ödülünü kazandı."
  • "(bkz: wo bu shi pan jin lian)"




Facebook Yorumları
  • comment image

    gustave flaubert'in romanı madame bovary evliliğinden sıkılmış bir fransız kadın hakkındadır. sonu olmayan arzularla dolu olan emma bovary, sadece kocasını farklı insanlarla aldatan bir eş olmaktan öte hayatın gerçekleriyle baş etmekten çaresiz bir insandır. gerçekliği görme ve onunla yüzleşmekten aciz emma üzeriinden bovarizm sendromu bile tanımlanmıştır. filmin özgün ismi wo bu shi pan jin lian, pan jin-lian klasik çin edebiyatının en önemli eserlerinden olan jin ping mei'nin baş karakteri. pan jin-lian kısa boylu, çirkin ve çok sıradan olduğu için eşini zengin ve yakışıklı bir adamla aldatır. yasak ilişkiyi keşfeden eş, evlilik dışı ilişkiyi yaşayan çift tarafından öldürülür.

    pan jin lian'ın çinli izleyici ile kurduğu bağı, madame bovary batılı izleyici ile kuruyor. fakat i am not madame bovary'de asıl mesele işlemeyen bürokrasi ve bir kadının bu sisteme karşı durmayan mücadelesi. bürokrasi üzerine giden bu hicivsel film, yerel mahkemelerden eyalet liderlerine çıkan hiyerarşide bireylerin yozluğu üzerinden taşlamasını yapıyor ve siyasi bir eleştiriden kaçınıyor. çin halk cumhuriyeti'nin politik ve düşünce özgürlüğü iklimi düşünüldüğünde* anlaşılabilir bir duruş noktası çalışmayan düzeni sistem yerine bireylere bağlamak.

    filmin en dikkat çekici yanı elbette alıştığımız sinema çerçevesinin aksine dairesel bir görüntü oranı sunması. filmin başında geleneksel çin resminden örneklerini gördüğümüz bu yuvarlak çerçeve başlangıçta filme uyum sağlamayı zorlaştırıyor. fakat geniş renk paleti ve çin taşrasının ruhani yapısıyla birleşince izlemesi keyif veren bir bütünlük oluşturuyor.


    (darth werther - 6 Nisan 2017 16:44)

  • comment image

    çin'deki kocasını öldürüp başka bir adamla beraber olan ''kötü kadın'' jin lian anlatısını batı'ya uyarlarken madame bovary olarak çevirip o şekilde gösterime giren filmdir.

    --- spoiler ---

    film o dönem çin'deki birden fazla çocuk yasağını aşabilmek için kocası ile yalandan bir boşanma gerçekleştiren ancak daha sonra kocasının ihanetine uğrayarak adamla tekrar evlenemeyip ortada kalan çin'in köylüğünden bir kadının hukuk mücadelesinin hikayesi çevresinde çok hoş bir bürokrasi eleştirisi yapıyor. filmin zaman zaman absürd bir hale dönüşen olaylarla beraber gelişen hikayesi çok iyi kurulmuş ve kurgulanmış.
    ---
    spoiler ---

    filmle alakalı önemli yönetmenlik tercihlerinden biri de sonu ve kahraman 1-2 kere pekin'deyken gördüğümüz dikdörtgen çerçeve dışında bütün filme yuvarlak şekilde perdeleme yapılmış olması. bu durum kullanılan renkler ve adeta her framein tablo gibi olan görüntüsüyle birleşince sanki bütün film cama ince ince boyanmış eski bir çin hikayesi halini almış bana göre.


    (hotterthanhell - 13 Nisan 2017 00:01)

Yorum Kaynak Link : i am not madame bovary