• "eğer yeterince birlik olmazsanız bir aptal tarafından yönetilirsiniz muhteşem belgeseldir."




Facebook Yorumları
  • comment image

    çok iyi başlayıp sonuna doğru boka saran belgesel. verdiği mesajı unutup konuyu başka yerlere getiren fakat bir türlü toparlayamayan yapısıyla izlerken ziyadesiyle yordu beni.

    ufak yerleşim birimlerinde kartellerin kafalarına göre cirit atmalarına karşı çıkan meksikalı bir abi nefsi müdafa adında bir grup kuruyor. düşman olduklarının başında ise kendilerine "tapınak şövaleleri" diyen kartel geliyor. bu sözüm ona halk direnişinin lideri doktor mireles sağda solda katil devlet, hayın kartel vs. atarlı giderli konuşarak kendi cemaatini oluşturuyor. fakirlerin doktoru, aile babası, toplum önderi vb. ilk yarım saat bunun aile saadetini izliyorsunuz. tam yükseliş dönemindeyken bindiği bir uçak iniş esnasında kaza geçirince bi süre felç filan oluyor doktor bey. tam burada aha uyuşturucu karteli pablo escobar gibi mıhladı adamı tadı yakaladım sanıyorsunuz ama büyük yanılıyorsunuz. belgeselin ilerleyen bölümlerinde devlet bu gruba siz eşkıya mısınız amına koduklarım? en azından resmi yapın şu işi diyerek üniforma giydirip grubu kendine çekiyor. doktor civanım da karıyı boşayıp elde ettiği şöhretle karıya kıza gidiyor. en sonunda bi katakulliyle devlet bunu içeri atıyor ve belgesel burada bitiyor.

    en ironik tarafı ise düşmanı tapınak şövalyeleri olan adamın karıyla oynaşırken parmağında şöyle bir yüzük olması.

    http://i.hizliresim.com/qw8rq3.jpg

    bayağı da bilerek koymuşlar bu sahneyi. hatta adamın karı kız hastası olma hikayesini bile sırf şu yüzüğü göstermek için tezgahladıklarını düşünüyorum. olayın yekünü 1 sene içinde olup bitiyor. belgeselin başında karısının öve öve bitiremediği adam en sonunda sefa pezevengine dönüşüyor ve ailesi tarafından evden kovuluyor. yüzükle birleşince bütün bu sivil ayaklanma hikayesinin arkasında masonlar var, amariganın, ve illümatinin oyunları bunlar tandansı sezdim. veya gerçekten masonlar; barzo karteller kendilerine tapınak şövalyesi diyerek imajımızı sikertiyorlar düşüncesiyle komplo kurmuş olabilir.

    bir de işin abd sınırı tarafını gösteriyorlar ara sıra. orada da ne sınır polisi ne de devlet görevlisi olmayan 5-10 tane denyo kendilerince vatan koruyorlar. eline otomatik tüfek alıp kamuflaj giyip sınırdan geçmeye çalışan meksikalıları yakalıyorlar. ilk başında pek siklemediğim için sınır devriyesi sandım bunları ama ilerleyen kısımda farkettim ki bildiğin arizona kekosu bunlar. sınırdan geçeni devletin gayrı resmi (unoffical) izniyle avlıyorlar resmen. biz de devletin maaş bağladığı köy korucusu bile adam yerine konmuyorken herifçi oğulları kafalarına göre silah kuşanıp tuttuğuna hesap sorabiliyorlar zira meksikalı insan yerine konmuyor.

    şu belgeselden anladığım tek bir şey varsa amerika kıtasının orta doğusudur meksika. para verseler gidilecek yer değil amk. ışid yerine kafa kesen kartel, öso yerine auto defence, ne bok yiyeceğini bilemeyip rusya'dan yardım dileyen suriye yerine de amerikan destekli meksika hükümeti var.


    (shinigami ryuk - 3 Kasım 2015 02:13)

  • comment image

    ufuk açıcı ve kesinlikle çarpıcı. tokat yemiş gibi oluyorsunuz.

    belgesel sadece suç kartelleri ile alakalı değil. bir bölge halkının suç'tan yılması , kendini savunmak üzere harekete geçmesi , bu hareketin başındaki lider/liderler , her hareket kendi başını yer ve her hareket kirlenmeye mahkumdur kurallarının kesinlililiği , devlet_ordu_halk hareketi_kanunlar ve hukuk'un karmaşık ilişkileri ve masumca başlayan bir hareketin sonunun her zaman masumca olmayacabileceği ne ararsanız var.

    izleyin. izlettirin. ( 7/10)


    (travenian - 23 Kasım 2015 14:13)

  • comment image

    --- spoiler ---

    matthew heineman'ın yönettiği 2015 yapımı film. meksika uyuşturucu kartelleri ve abd'ye kaçak göç konusunda çekilmiş, belgesel yönü ağır basan bir macera filmi. birçok film festivalinde ödül ve adaylıklar kazanmış başarılı bir yapım olduğu söylenebilir. karteller karşısında harekete geçen meksikalı ve amerikalı milis kuvvetlerini ele alması açısından öncü bir yapım olduğu da belirtilmeli. ayrıca filmin girişindeki ispanyolca şarkı, control machete şarkılarını anımsatan oldukça hoş bir çalışma. son olarak, filmde meksika devlet başkanı enrique peña nieto'ya biraz eleştirel bir bakış açısı yansıtılmış.

    imdb - http://www.imdb.com/title/tt4126304/

    (bkz: josé manuel mireles)

    ---
    spoiler ---


    (sanver - 2 Ocak 2016 18:43)

  • comment image

    devlet neler yapar hakkinda ogretici bir belgesel.

    cok eski bir devlet taktigidir, devlet otoriteyi saglayamadigi yerlerde catisan gruplarin en zayifini destekler ve tam konsolidasyon saglanmadan evvel grubun basini ya merkeze alir ya da surer. sonra bu desteklenen serpilmis ama bassiz grup dagilir, kendi icinde catismaya baslar ve devlet ayni islemi tekrarlar.

    kilciklarini ayikladiktan sonra aslinda butun belgesel bunu anlatiyor.


    (inatsiz katir - 23 Ocak 2016 12:05)

  • comment image

    100 dakikalık, 2015 yapımı belgesel.

    "savages?"

    88. oscar ödül töreni'nde amy ile beraber adaylar arasında olan yapım, oldukça sert ve direkt bir anlatım yolu seçmiş ki anlatılan "durumun" sertliği düşünüldüğünde bu şaşırtan bir stil değil.

    meksika'da on yıllardır sonu gelmeyen uyuşturucu kartelleri baskıları, halkın akıl almaz işkence ve öldürme teknikleri de kullanılarak nasıl sindirildiği, hükümetin ve yerel yönetimlerin dev finansal destekler ve rüşvetlerle nasıl ele geçirildiği güzel bir şekilde ifade edilmiş. yönetim, düzen ve ahlaksız kurumların keyiflerini masum halk nasıl ödüyor, bu da direkt canlı çekimlerle de gözler önüne serilmiş.

    prodüktörleri arasında akademi ödüllü yönetmen kathryn bigelow da olduğu yapım; işi aslı, matthew heineman yönetimi altında sıkı bir şekilde, başlayan belgesel, sonlara doğru etkileyici ve merak uyandırıcı olmaktan kısmen uzaklaşıyor, bu da negatif bir yön olarak ele alınabilir.

    bu yıl amy karşısında akademi ödüllerinde şansı düşük görünse de, türü sevenler için güzel müzikleri ile de öne çıkan, izlenmesi gereken bir iş.

    7 / 10.

    her eve imdb


    (karinca beli - 7 Şubat 2016 14:52)

  • comment image

    bu belgesel görünümlü filimde yada filim görünümlü belgeselden şunları çıkardım

    meksika hükümetinin kayıtsız kalmasından mütevellit halk nefsi müdafaa hakkını kullanarak öz güvenlik hareketini başlatıyor, her hareket gibi güzel başlıyor,kartel şiddettinden bıkan insanlar bir liderin fikri altında silahlanarak ve örgütleşerek şiddeti şiddet ile bastırıyor,bir süreden sonra başarılıda oluyor, gelen başarıdan sonra gerek liderin kadın düşkünlüğü gerek içerideki oyun bozanlar tarafından devlet kontrolüne girerek savaştıkları kartel e dönüşüyorlar.

    aslında en başında dr. jose manuel mireles bize tam bir kahraman olarak gösterildi, yoksullara yardım eden çocuklar şakalaşabilen bir halk kahramanıydı,sonlara doğru çizilen imaj dürüst imajı itina ile bozuldu,helen şöhret ile güzel ve genç bir meksikalı abla ile diyaloğu tam bir kart zampara diyaloğuydu akabinde ailesi sırt çevirince sert bir düşüş yaşadı ve sonunda devlet eliyle içeri atıldı.

    öz güvenlik harekettin en şirin adamı olan şirin babada koşa koşa devlette koşunca başlattığı hareket kendisine düşman oldu.

    abd tarafında gösterilen dağlı tipleride ciddiye almayın canı askerlik oynamak isteyen bir gurup denyodan başka bir şey değiller.

    sonunda ise şu mesaj yeti : uyuşturucu her zaman yapılacak.


    (afilli pic - 11 Mart 2016 22:28)

Yorum Kaynak Link : cartel land