Süre                : 2 Saat 2 dakika
Çıkış Tarihi     : 01 Aralık 1951 Cumartesi, Yapım Yılı : 1951
Türü                : Drama
Ülke                : ABD
Yapımcı          :  Charles K. Feldman Group , Warner Bros.
Yönetmen       : Elia Kazan (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Tennessee Williams (IMDB)(ekşi),Oscar Saul (IMDB)(ekşi),Tennessee Williams (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Vivien Leigh (IMDB), Marlon Brando (IMDB), Kim Hunter (IMDB), Karl Malden (IMDB)(ekşi)

A Streetcar Named Desire (~ Ihtiras Tramvayi) ' Filminin Konusu :
İhtiras Tramvayı (A Streetcar Named Desire), 1951 yılında Pulitzer Ödülü kazanmış Tennessee Williams'ın aynı adlı oyunundan uyarlanmış bir Oscar Ödüllü filmdir. Filmi, oyununu da yöneten Elia Kazan yönetmiş, baş rollerde Marlon Brando (Stanley Kowalski), Vivien Leigh (Blanche DuBois), Kim Hunter ve Karl Malden. Leigh dışında hepsi Broadway kadrosunda görev almıştır. Filmin yapımcısı yetenek avcısı avukat Charles K. Feldman ve Warner Bros Stüdyoları'nda çekilmiştir. Senaryosu Oscar Saul tarafından yazılmıştır. Film, 1999 yılında Birleşik Devletler Kütüphane Kongresi tarafından “kültürel olarak önemli” filmler arasında ilan edilmiş ve Ulusal Film Sicil Dairesi’nde korunmasına karar verilmiştir. Film müzikleri Hollywood’da zamanın en radikal yükseliş eğiliminde olan Alex North tarafından yapılmıştır. North, geleneksel tarzın yerine karakterlerin psikolojik dinamiklerini yansıtan kısa tınılar yazmasıyla ünlenmiştir. Filme yönelik çalışmasına o yılın En İyi Müzik Akademi Ödülü’ne aday gösterilen iki filminden biridir.

Ödüller      :

Venedik Film Festivali:Volpi Award-Best Actress, Special Jury Prize, Volpi Award-Best Actress
Academy Awards - Oscar:En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu
BAFTA:BAFTA Film Award-Best British Actress
Golden Globes:Golden Globe-Best Supporting Actress


  • "devlet tiyatroları tarafından geçen sene sahnelenen tenesse williams'ın akıcı oyunu."
  • "film tennessee williams'ın aynı isimdeki oyunundan uyarlanmıştır."
  • "türkce ismi de ihtiras tramvayıdır"
  • ""arzu, bu semtten gecen tramvayin adi olmu$ sadece..." repligiyle hafizamda yer eden tennessee williams klâsigi*."
  • "bir de operası vardır arzu tramvayı'nın 2.kanalda arasıra karşıma çıkar, ingilizce repliklerin öle söylenmesi hep şaşırtırr.."




Facebook Yorumları
  • comment image

    kayserili hemşomuz elia kazan'ın yönettiği bu şahane filmde başrollerde orta yaşlı viven leigh ve ilah görüntülü genç marlon brando yer alırlar. blanche orta yaşlarda yalnız bir kadındır, ailesinden kalan taşradaki evi kaybedince yıllar önce evden ayrılıp evlenmiş olan kızkardeşinin yanına new orleans'a gelir. artık yaşlanmış bir hanımefendi olan ve hayal dünyasında yaşayan hassas blanche kızkardeşinin tutku ile bağlı olduğu kocası genç, vahşi ve yontulmamış stanley ile aynı evde yaşamanın bir yolunu arar. ama stanley cin gibidir, böyle orta yaşlı kokonaları tolere edecek adam değildir.


    (eowyn - 30 Mart 2001 21:47)

  • comment image

    agir, depresif havasi, vivien leigh in sessiz nefes alasim var istekleri arasinda beni bogmus, hacama t etmis yapim. jurnalci muhbir elia kazan in metod aktorlugunu ilk kez denedigi, yayinladigi donem cikarilan 3 dakika sebebiyle "acaba soyle mi oldyu boyle mi oldu?" hissiyati yaratan bir hem konuda hem aktorlukte donum noktasi.12 oscar adayligi var, cok cok forsu var. escinsellik, nemfomani vesaire gibi konulari 50 li yillarda islemek de ki cesareti sebebiyle alkislanasidir, kesilip pice cevirildigi icin ise yuhalanasidir.

    marlon brando ise ayni bana benzediginden olsa gerek nice insandan beni ilk kez gorenlerin tepkilerini almistir. o insanlarin tepkilerine selam ederek yanit vermisimdir.


    (otisabi - 11 Mayıs 2001 04:37)

  • comment image

    tiyatrodan uyarlama bir film oldugu bilinmese de her halinden belli olan film, cok cok uzun agdali ama akilli dialoglarla suslenmis, lakin filmin vermesi gereken hava bezginlik oldugundan su icinde bulundugum depresif gunlerde daralti yaratmistir.

    filmin sonu olmasa da, filmin onemli bir noktasi oldugundan, ve sonunu bilip izlediginizde rahatsizlik yaratabilecek seviyede bir filmden bahsettigimizden uyarayim.(ama boktan yapimda yapimin kendisi spoiler oldugundan soylenmesinde sakinca yoktur.misal sezercik kucuk mucahitin sonunda sezercik miralay oluyor, babasina kavusuyo, babasinin ustu oldugundan babasi kerhen selam ediyor sezere, ben de buradan o zihniyetindeki diger "minik mucahit"lere selam ediyorum)

    bu filmde stanley kowalskinin, blanche du bois e (edit:spiler gerekcesi ile cikarildi) anda butun elestirmenler dellenmis, ulan o olmaz ise ne anladik biz filmden denilmistir. dvd versiyonlarinda bu sahne eklidir de bi boka benzememektedir uyarayim.


    (otisabi - 11 Mayıs 2001 04:47)

  • comment image

    ayrica vivien leigh in canlandirdigi florte musait piskin kokana tiplemesi olan blanche de bois(mi acaba?) altin kizlarda ki guneyli yaslanmayi kendine yediremeyen azgin insan blanche deveroux(mu acaba?) da hicvedilmistir(mi acaba? desek olmuyo anasini satiyim)


    (otisabi - 11 Mayıs 2001 04:52)

  • comment image

    "arzu, bu semtten gecen tramvayin adi olmu$ sadece..." repligiyle hafizamda yer eden tennessee williams klâsigi*.


    (yasinko - 20 Haziran 2001 02:53)

  • comment image

    bir de operası vardır arzu tramvayı'nın 2.kanalda arasıra karşıma çıkar, ingilizce repliklerin öle söylenmesi hep şaşırtırr..


    (tamagotchii - 31 Ekim 2001 22:55)

  • comment image

    tennessee williams'ın ilk başta adını "poker gecesi" koyduğu, daha sonra bakış açısının stanley'den blanche'a doğru kaymasıyla "arzu tramvayı" olarak değiştirdiği, blanche dubois için "o şeytani bir varlıktı; taşıyabileceğinden daha üstün ve güçlü duygulara sahipti" dediği, tüm oyunun aslında bir poker oyunu olduğu tiyatro eseri. bu poker oyununda kaybeden, erkeklerin dünyasında yaşamaya çalışan blanche, kazanan ise ilkelliği, vahşiliği ve amerika'nın değişen yüzünü sembolize eden stanley'dir. oyunda ışığın ve renklerin yeri çok önemlidir. stanley'nin olduğu sahnelerde açık, parlak ışıklar ve canlı renkler kullanılır. blanche ise silik renkler ve ışıklarla gösterilir.


    (divina - 16 Aralık 2001 01:25)

Yorum Kaynak Link : a streetcar named desire