The Ottomans: Europe's Muslim Emperors (~ Das osmanische Reich) ' Dizisinin Konusu : Müslüm Gürses'in Şanlıurfa'daki çocukluğundan İstanbul'daki yaşamına kadar tüm hayatı anlatılacak Müslüm Gürses'i Timuçin Esen canlandırıyor.
Genius(2017)(8,4-13985)
The Incredible Human Journey(2009)(8,3-753)
bbc2'nin yeni belgeseli. the telegraph begenmemis onun yerine muhtesem yuzyil yayinlansa daha iyi olur diye yazmis.
(arkenteron - 7 Ekim 2013 16:45)
ilk bolumuyle osmanli'nin kurulusundan yavuz sultan selim'e kadar islemis olan 3 bolumluk belgesel. arastirmaci gazeteci rageh omaar tarafindan hazirlanmis ve sunulmustur. bana bilgi verme konusunda oldukca yuzeysel islenmis bir belgesel goruntusu verdi. 2. bolumu haftaya bbc 2'de gosterilecek; kanuni'den baslayip 19. yuzyila kadar islenecek imis.
(hector ida - 12 Ekim 2013 23:38)
uc bolumdur seyrediyorum bunu, tek anladigim nane bu amerikalilar ve ingilizler niyeti bozmus. bence buyuk ortadogu projesinin ana parcasi halifeligi geri getirmek ve ortadogu'yu, fanatik islamci terorist gruplari vs. bu sekilde kontrol etmek uzerine kurulmus. yavas yavas alistiriyolar milleti. gelirse fetos gelir zaten, nasil olsa onlarin adami. oy anam oy, hadi hayirlisi.
(regina phalange - 20 Ekim 2013 23:53)
iki bölümünü seyrettim şu an, uykum geldiğimden üç yarına kaldı.bir sürü tarihçinin desteğiyle, batı ağırlıklı, hazırlanmış gibi duruyor. bana objektif geldi. özellikle harem ve kardeş katline getirdikleri yorumlar beni tatmin etti. o zamanın ışığında bunların gayet normal hatta avrupa'dan daha akıllı ve modern olduğunu anlatıyor. misal bir fransa; taht kavgası orda 'yüzyıl savaşına' sebep oluyor, yüzyıl süren bir içsavaş bu. osmanlı padişahları bunu önlemek için taht değişiminde erken davranıp diğer erkek varisleri ortadan kaldırıyordu. demokrasinin olmadığı, eşit hakların olmadığı bir zamanda bir çok kişinin ölmesine sebep olacak bir çatışma ortamına girilmemiş oluyordu ki bu avrupa'da ozaman görülmemiş bir şeydi.yine değişik dinlere ve mensuplarına gösterilen müsamaha o zamanda avrupa'da görülmemiş düzeydeydi deniyor. övmekten ziyade osmanlı'nın nasıl ve neden bu kadar büyüyüp bu kadar zaman kalabildiğini gayet güzel açıklayan bilgiler.yine klasik batı gözüyle kötüler gibi anlatacaklar diye temkinli izlemeye koyuldum ama beni bayağı şaşırttı. bir mimar sinan başlığı var ki, öve öve bitiremediler. çöküş dönemini de artık yarın izlerim. saltanata ve islam'a karşı olanlar tabiki beğenmiyecek, altında komplo arayacak bu belgeselin. az objektif izleyen ecdada hayran kalacaktır. tabiki 3 saatlik ( her bölüm bir saat) bir belgesel ile herşey anlatılmaz. zaten belgeselin amacı osmanlı kimdi, nerden geldi, nasıl geldi, nereye nasıl gitti onu anlatıyor. bazı konulara yüzeysel dokunuyor, bazısına hiç girmiyor belki ama amacına ulaşıyor bence. izleyin mutlaka.
(uzuni - 10 Kasım 2013 05:46)
batılı gözüyle hazırlanmış yüzeysel bir belgesel.türk toplumuna olan bakış açıları değişiyor ama daha zaman gerekir.
(yogen - 29 Kasım 2013 22:07)
ilk bölümün otuz dakikasını izledim, bir o kadarı kaldı. gördüğüm kadarıyla birileri human planet'ı de yapan bbc'yi fena kandırmış belgesel yapacağım diye. zaten eleştirmişler, muhteşem yüzyıl daha iyiydi diye, izlediğim kadarı üzerinden diyebilirim ki doğrudur.gördüğüm kadarıyla belgesel şunlardan oluşuyor:- modern istanbul manzarası. arada bi söğüt'e gidip pilav dağıtımı da çekmişler. (pilavla osmanlı arasında ne bağ var ben bile bilemedim.)- açıklanmayan görüntüler; korkarım ki araştırmacılara birileri göstermiş, cirit var, surlar var diye. ancak bi allahın kulu çıkıp da açıklamıyor. biz ciritin cirit olduğunu biliyoruz, herifin bizans diye gösterdiği sur parçalarının osmanlı olduğunu da biliyoruz, ayaküstü anlattığı ve anlatırken şehir hatları vapuru manzarası koyduğu istanbul'un fethini kafamızda canlandırabiliyoruz. tahminen bunu izleyen essex insanı bambaşka şeyler düşünüyordur.- arada konuşan 'uzman' abiler. (ki sosyal bilimlerde iki kere iki dört değildir, her zaman istediğinizi söyleyen bir profesör vardır.)bakış açısı dinlenebilir, kaliteye tahammül edebilirseniz.
(swiss army - 19 Ocak 2014 08:13)
son bölümün* yarısından fazlasını kurtuluş savaşından itibaren türkiye cumhuriyeti tarihine ayırmış belgesel. güncel siyasi kamplaşmalara falan da değinilmiş. ayrıca türkiye'nin arap devletlerinden farklı oluşuna dair güçlü ifadelere yer verilmiş. yüzeysel oluşu normal zaten. 700 yılı aşkın süre 3 saatlik bir belgeselde anlatılmak istenirse ne kadar derinleşilebilir?batılı milletlerin türkleri yoksaymasını veya arap algısını kırma adına böyle yapımların varoluşu olumlu.
(numenor bebesi - 8 Ekim 2014 01:35)
tekniğiyle, sunumuyla, görseliyle başarılı bir belgeseldir. 3 saatte daha geniş bir özet çıkartılması zaten mümkün değil. oryantalist bakışları da eleştiren yapımda batılı devletlerin ortadoğu'yu karıştırdıkları için bugüne de uzanan sorunlara imza attığı itiraf ediliyor. özellikle britanya'ya yönelik ağır eleştiriler, yayıncı kuruluş bbc'nin tarafsızlığını anlamak için de önemli.--- final anonslar olduğu için spoiler sayılabilir ---atatürk sonrası evrede bile türkiye'nin liderleri içlerinde biraz atatürk taşır. bu ülkenin sahip olduğu fikir kimliğinin eşsiz yönlerini taşır, sekülerdir, batılıdır ve biraz osmanlıdır da, ama bu bize modern türkiye'nin, kökleri osmanlı imparatorluğuna dayanan bir ülke olduğunu da söyler. ve kamusal yaşamını islami gelenekleriyle yeniden buluşturan demokratik bir türkiye, batıdaki siyasetçilere korku değil umut veriyor. bilhassa amerika, türkiye'yi orta doğu ülkeleri için bir rol modeli olarak görmeye hevesli. bazıları türkiye'nin sihirli değneği olduğunu ve diğer ülkelerin sihirli bir şekilde türkiye gibi olacağını ve bir şekilde uysallaşacağını umuyor ama bence türkiye'nin tamamen kendine özgü tecrübesini orta doğudaki birbirinden çok farklı diğer ülkelerine aktarmaya çalışmak hiç akıllıca değil. islam ve modernitenin birlikteliği için türkiye'nin bir rol model olup olamayacağı bir tartışma konusu. çoğunluğu müslüman olup aynı zamanda küresel toplumun ve küresel ekonominin bir parçası olarak türkiye çok ileri bir vakıa. osmanlı tarihi bize, avrupa'da bulunan müslüman bir imparatorluğun asırlarca küresel bir lider olduğunu söyler. karmaşık bir kültüre sahip olan, gelişmiş, çok düzenli bir devletti ve dini farklara karşı hoşgörülüydü. günümüzün bölge siyaseti batılı güçler tarafından karıştırılıyor, tıpkı avrupa'nın hasta adamı olduklarından beri olduğu gibi. bu hem avrupa'nın hem de orta doğu'nun tarihidir. suriye, lübnan, filistin, libya, tunus, yemen ve mısır, 21. yüzyılın orta doğusunun tehlikeli noktalarıdır. tüm eski osmanlı toprakları, değişim arzusuyla bir kez daha bir araya geldi. devrimci orta doğu'da, doğu ile batıyı, islam ile demokrasiyi birleştiren türkiye bir rol modeli olarak yeniden ortaya çıkıyor. bu ülke emperyal, genişlemeci bir geçmişe sahip olmanın anlamını biliyor. gerçekten seküler bir toplumda yaşadığını anlıyor. ve islami ve demokratik olmayı öğreniyor. bu seçenekleri bir potada eriterek türkiye geleceğini belirleyecek, bu karar hepimizi etkileyecek. doğu ile batı arasındaki ilişki, sadece kıtaları birleştiren bu ülkede simgeleşmez. bu ilişki orta çağdan beri burada olanlar tarafından belirlenir. ve bugün demokrasi, sekülerizm ve islam arasındaki bir savaşın ortasında. avrupa'nın müslüman imparatorları olan osmanlıların tarihini ve mirasını kavramadan anlaşılamayacak olan bölgesel ve küresel arzular ve gündemler değişime açık durumda.--- final anonslar olduğu için spoiler sayılabilir ---
(uzunada1969 - 4 Ocak 2015 21:37)
Yorum Kaynak Link : the ottomans europe's muslim emperors