• "sürükleyici öyküsü ve insanı mest eden müzikleriyle izlenesi film. ayrıca sırpça gözetleme kulesi demekmiş."
  • "müzikleri goran bregoviç e ait olan filmdir."
  • "(bkz: verica nedeska)"
  • "içinden "bratstvo i jedinstvo" mottosunun geçtiği nefis film."




Facebook Yorumları
  • comment image

    başarılı bir balkan filmi daha.
    rajko grlic'in yönettiği film, hırvat filmi diye geçiyor.
    ancak eski yugoslavya'dan çıkan ülkelerden filmlerde gördüğümüz kadarıyla, yugoslavya dağılmış olmaına rağmen yugoslav film endüstrisi dağılmamış, hırvatı, sırpı, bosnalısı birlikte film çekiyor. zaten çok büyük bir ülke olmayan yugoslavya bu kadar parçaya bölündükten sonra her bir ülkenin ayrı bir film endüstrisi geliştirmesi zor olurdu.
    neyse, filme gelelim.
    film son dönem balkan fimlerinden farkıl olarak ana olayını yugoslavya'nın dağılması üzerine kurmamış.
    kısaca konusu şöyle:
    eski yugoslavya'nın güney batı ucundaki arnavutluk sınırında geçiyor film. bugün bu bölge makedonya topraklarında.
    arnavutluk sınırındaki bir yugoslav sınır birliğindeki askerler arasında gelişen olaylar aslında.
    sınır bölüğü dağ başında. ama aynı zamanda ohri gölü gölünün inanılmaz güzelliğine hakim bir yer burası.
    filmin geneli mizahi unsurların ön plana çıkmasıyla geçiyor. ama alkanlarda hiç bir zaman her şey güllük gülistaünlık olmaz, sanırım bunu bilmeyen de yoktur, o yüzden sıpoylır diil sanırsım bu yazdığım.
    sonuç olarak, kendi ekseninde biraz farklılaşan ama temelde karakteristik balkan filmi öğelerine sahip bir film.
    yani:
    eğlence, alkol, kavga, aşk, seks, müzik, dostluk ve tabi ki trajedi.


    (dikakana bey - 29 Eylül 2007 23:16)

  • comment image

    çoğu karesinde balkanlar'daki fırtına öncesi sessizliğin hissedildiği film. ve tabii etnik kökenlerin arasındaki gerginliğin de. misal bir karede albay karakol komutanına sinirlenir, ona "sünnetli" diye hakaret eder; çünkü albay sırp, komutan boşnaktır. sonra sırp komutan o sinirinin üstüne televizyon izlerken ekranda konuşma yapan slobodan miloseviç'i görürüz ve sırp albay çok iğrenç bir şekilde sırıtıyordur o sahnede. yani öyle toz pembe, eğlenceli bir film değil o kadar da. ince imalar saklıyor, çoğu yerde karakterler gerçek yüzlerini ifşa ediyor ince ayrıntılarla. ama filmin finali oldukça hüzünlü. o karelerde fonda çalan müzik de daha bir hüzünlendiriyor seyirciyi.


    (martin jacques mystere - 24 Ekim 2011 00:01)

  • comment image

    balkan fimlerini sevenlerin kaçırmaması gereken film.

    filmin bir sahnesinde iki asker beyin jimnastiği yapıyor:
    - şunu dinle. iki arnavut süngülerle sana doğru koşuyor. ne yaparsın? tüfeğin boş doldurmak için vaktin yok ve hızlı düşünmen lazım, n'aparsın?
    + analarını sikerim!
    *


    (zemin yesil 12 yildiz 3 ok sari - 7 Mayıs 2012 21:02)

  • comment image

    nostalji odaklı bir film: ‘karaula’

    son dönemde balkan sineması denilince akla gelen filmlerin başında olan karaula (karakol) hem bir yugonostalji, hem de yakın tarihte yaşanmış olan savaş ortamının oluşumu hakkında bizlere ipuçları veriyor. yönetmenliğini rajko grlic’in yaptığı film, eski yugoslav cumhuriyetlerinin tamamını ortak bir yapım platformunda buluşturuyor. filmin çekimleri makedonya’nın güneydoğusunda yer alan “prespa gölü” ve çevresindeki ohrid ile bitola şehirlerinde yapıldı.

    başrolünü hırvat toni gajanovic’in üstlendiği filmin yardımcı oyuncu kadrosu oldukça kaliteli: sergej trifunovic, verica nedeska, bogdan diklic ve geçtiğimiz günlerde venedik film festivali’nde ‘these are the rules’ ile ‘special orrizonti en iyi aktör ödülü’nü kazanan emir hadzihafizbegovic’in yer aldığı oyuncu kadrosu filme oldukça zenginlik katıyor. seçilen her oyuncunun yugoslavya’nın farklı bölgesinden olduğu düşünülürse filmdeki aksan çeşitliliği karaula’yı mini bir yugoslavya haline getiriyor. film, sınır karakolunda görevli bir grup askerin sıkıcı ve rölantide geçen günlerini çekilebilir hale getirme çabalarını anlatıyor. karakoldaki ufak ufak gelişen olaylar ileride büyük bir patlama noktasına yol açıyor. belki de bu patlama noktasıyla yönetmen, yaşanan yugoslav iç savaşının anlamsızlığına değiniyor.

    filmin müziklerini balkan müziğinin usta isimlerinden sanja ilic yapmakta. fakat filmde aktif figüran olarak rol alan halid beslic de filme renk katanlar arasında. günümüz balkan sinemasının gelişimi için en gerekli fonlardan biri olan “eurimages ortak yapım fonu” kapsamında çekilen film, ondan sonra gelen ve gelecek olan diğer yugoslav ortak yapımlarına da zemin hazırlamış durumda. bu tür bir ortak yapım projesi geçen yıllarda çekilen ‘parada’ filminde mevcuttu. parada filmi de en az karaula filmi kadar ilgi gören bir yapım olmuştu. güzel bir yugonostalji yapmak ve eğlenceli dakikalar yaşamak istiyorsanız karaula hoş bir seçenek olarak köşede duruyor.

    kaynak: http://www.haberbosnak.com/…dakli-bir-film-karaula/


    (yugoslav - 19 Eylül 2014 21:17)

Yorum Kaynak Link : karaula