Süre                : 1 Saat 26 dakika
Çıkış Tarihi     : 01 Ağustos 1959 Cumartesi, Yapım Yılı : 1959
Türü                : Macera,Korku
Ülke                : İngiltere
Yapımcı          :  Hammer Films
Yönetmen       : Terence Fisher (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Jimmy Sangster (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Peter Cushing (IMDB), Christopher Lee (IMDB)(ekşi), Yvonne Furneaux (IMDB)(ekşi), Eddie Byrne (IMDB)(ekşi), Felix Aylmer (IMDB)(ekşi), Raymond Huntley (IMDB), George Pastell (IMDB)(ekşi), Michael Ripper (IMDB), George Woodbridge (IMDB), Harold Goodwin (IMDB), Denis Shaw (IMDB), Gerald Lawson (IMDB), Willoughby Gray (IMDB), John Stuart (IMDB), David Browning (IMDB), Frank Sieman (IMDB), Stanley Meadows (IMDB), Frank Singuineau (IMDB), James Clarke (IMDB), John Harrison (IMDB), Frederick Rawlings (IMDB)

The Mummy (~ La momia) ' Filminin Konusu :
Binlerce yıl önce Mısır'da, İmhotep baş rahibi ile firavunun gözdesi Anck Su Namun gizli bir aşk yaşamaktadırlar. Ancak sevgililer yakalandığında cezaları korkunç olur. Güzel kadın intihar eder, baş rahip ise Hom-Dai, yani Ölüler Şehri Hamunaptra'ya diri diri gömülmeye mahkum edilir. Korkunç ceza infaz edilirken, rahip geri döneceğine yemin etmektedir. 1923'te Amerikalı maceracı Rick, Hamunaptra'yı bulmak isteyen İngiliz kardeşlere rehberlik etmektedir. Kaypak Johnathan, hazinelerin hayallerini kurarken, Evelyn'in merakı ise tamamen bilimseldir. Üçlü bilmeden korkunç laneti uyandıracaklardır.


  • "(bkz: the mummy returns)"
  • "mumya'nın "kölelerin dili" demesi ile mısır'ın israil'e ayar vermesinden ziyade tevrat'a gönderme yapılan film."
  • "filmi olur da oyunu olmaz mi. ustelik cok da keyifli."
  • "arkeolojiye olan aşkımın sebebi. bu film olmasa ne mısır'ın bir değeri olurdu, ne de kumun."
  • "filmimmm! sinemada 3 kez gittim. ama returns'den hoslanmadim hic."
  • "kıymeti ne derece bilindi bilemiyorum fakat dünya sinema tarihi için önemli bir yapım, önemli bir adımdı bence."
  • "yenisi çekilip 2016'da vizyona girecek film. heyecanla bekliyoruz."
  • "20 kere izlediğim, 20 kere daha izleyebileceğim film"
  • "ilk film şükeladır.ilk filmi izlerken hissettiğim şeyler nostalji dünyamdaki en nadide eserlerdir."
  • "bir komando turu. captain commando oyununda secilebilen karakterlerden biriydi. ozel hareketi (ne demekse?) booole iki elinde birer bicakla mevlana gibi donerek adam kesmek idi."




Facebook Yorumları
  • comment image

    show tv'de 29.07.2008 tarihinde verdiği versiyonunda imhotep'in veya eski mısırlıların konuşmalarının türkçe dublajlı veya alt yazılı olmadığı film. ben çat pat ingilizcemle az da olsa o ingilizce alt yazıları çözebiliyorum, önceden de filmi birkaç kere izlemişim zaten. aşinayım. ama ülkemizde eski mısır dilini bilen çok insan olduğunu sanmıyorum; ingilizce desen bileni var bilmeyeni var. herkes de bu filmi seyretmiş olmak zorunda değil. ya bütün filmi özgün haliyle verip, alt yazı girersin ki sen show tv'sin öyle bir şey asla beklenmez senden. ya da orayı da dublajlar veya türkçe alt yazı girersin. zira ben star'da izlediğimde o kısımları dublajlamışlardı. neden böyle bir şey yapılmış anlamadım. benim için sorun yok ama, bileni var bilmeyeni var be kardeşim. azıcık düşünün. bir işi de tam yapın.


    (neptun savascisi - 1 Ağustos 2008 00:48)

  • comment image

    17 kasım 1997'de lüksor'da 66 turistin köktendinciler tarafından öldürülmesinden sonra azalan turistleri geri kazanmak için mısır hükümetinin sponsor olarak hollywood'a ısmarladığı iddia edilen film. eğer böyleyse plan tutmuştur kimse olayı hatırlamamaktadır.


    (yul - 29 Temmuz 2002 13:05)

  • comment image

    benim en sevdiğim fantastik yapımların başında yer alan film serisi. jet li'nin yer aldığı son film hariç. onu pek fazla beğenmemiştim. hatta sadece bir kere izledim, o da sinemadaydı yanılmıyorsam. rachel weisz'in olmadığı bir mumya filmini ben neyleyim. ancak bu ve the mummy returns filmleri izlemekten acayip keyif aldığım, mutlu olduğum filmler. çöl atmosferine ve kahverenginin tonlarına olan hayranlığım bunu pekiştiriyor olabilir. bu tarz filmlerde o mekanları ve kostümleri gördükçe içerisinde yer almak istiyor insan. ayrıca kemal sunal'ın korkusuz korkak filminin haricinde repliklerinin hemen hepsini bildiğim tek film. ancak bu başlık altında benim asıl yakındığım mevzu, bu tarz filmlere bu kadar ilgisiz kalınması. bu başlığı okuyan kişi sayısının bir elin parmaklarını geçeceğine pek ihtimal vermiyorum ama ben meramımı burdan anlatıyım ufaktan. izleyiciye düşünce ve fikir olarak hiçbir şey vermeyen ancak izlemesi bir hayli keyifli olan filmler vardır. günlük hayatta pek konuşulmaz bu filmler hakkında. zaten burda bile 1999 yılında çekilmiş olan filme 12 yılda ancak 21 entry girilmiş. şunu belirtmek gerekir ki bu filmlerden hoşlanıp, onlardan bahsetmek sizin entelektüel seviyenizi ya da sahip olduğunuz bilgi birikimini göstermez. eğlendiğiniz ve izlemekten keyif aldığınız bir film hakkındaki olumlu düşüncelerinizi yansıtmakta hiçbir beis yok. bunu sadece filmlere değil, diğer konulara da genelleyebiliriz. hiçkimseye anlatamıyorsanız, içinizi dökemiyorsanız gelin bana anlatın. dinlerim ben sizi. ya da yazın siz buralara okurum, zerre de sıkılmam okurken. bilakis keyif alırım. derinliği olan, size bir şeyler katan filmler iyidir hoştur da kendinizi o filmlere fazla kaptırıp unutmayın böyle filmleri de. eğlencesi, aksiyonu müthiş bol olan bir film. sözün özü bu ve bunun gibi filmleri sevelim, yaşatalım... sözlük yazarlığım devam ettiği sürece de bu filmleri yazmaya devam edicem. elbet bi okuyan çıkar heralde.


    (fast thinker - 26 Mayıs 2011 00:54)

  • comment image

    bana çocukluğumun adrenalin dolu anlarını yaşatan yegane filmdir kendileri. ilk önce oyununu görmemle başlamıştı birlikteliğimiz. abim playstation'da oyununu oynardı ben de izlerdim. daha sonra filmi gözüme çarpmıştı. çocukluğun da vermiş olduğu temiz kalplilikle, filme inanılmaz duygu yüklemiştim. benim bir parçamdı artık. konusunu vs. zerre anlamazdım ama seriyi çok severdim. oyununu korkudan odada tek başıma oynayamazdım. o eski mısır atmosferi, "imoteph" ismi ne zaman geçse tüylerim ürperirdi. bu gece yıllar sonra tekrar izleyeceğim, bu sefer konusunu da anlayacağım* bu film bilinçaltımda yer etmiş, beni ben yapan şeylerdendir.


    (canka - 29 Mayıs 2011 19:32)

  • comment image

    sagi solu seker beylerle dolu film. mesela bir john hannah, bir brendan fraser, adlari bilinmeyen tas gibi heriflere dahil olan bir imhotep, bir mecdai sefi, bunlar hep filmin her yerinde goruntu yonetmeni icin isi kolaylastirmis isimler. ayrica da seyrettigim en eglenceli filmelerden biri, adini unuttugum ama kesin mumya dondu ya da 2 tane mumya gibi bisey olan devam filmi de cok cok eglenceli. cok da guzel bir ask hikayesi var iki filmde de ama senaryoyu kurtarmak adina ask hikayesini harcamislar. ulan kac yasam boyunca kavusmaya calismislar, tepeden dusen iki kaya mi durduracak?


    (ripley - 24 Şubat 2003 23:12)

  • comment image

    oyle ahim sahim bir film olmamasina ragmen anlasilmaz bir sekilde cok sevdigim ve televizyonda her gorusumde seyrettigim film.
    bu kadar bagli olmamin sebebi aldigim ilk vcd olmasiydi sanirim, bundan yaklasik 10-11 yil once almistim ve cdye cocugum gibi bakar ayda bir falan izlerdim.
    butun kanallarda vcd'deki dublajla gosteriliyor olmasi da televizyonun karsisina oturup cocukluk gunlerime donmemi sagliyor.
    su anda atv'de yayinlaniyor bu arada.


    (obi wan damme - 13 Temmuz 2011 00:03)

  • comment image

    iki filmi birlikte değerlendirecek olursam:

    hikayesinin aslında gerçekle alakası olmayan sadece fantastik yapalım içine biraz da mısır katalım minvalinde çekilmiş olan film. bir çok karakter yanlış tanıtılmış ve bir çok bilgi yanlış verilmiştir. yanlış bilgilendirme yüzünden bir çok kişi muazzam bir kültürü yanlış tanımıştır.

    varan 1: filmde konu edilen mumya imhotep gerçekte de vezirdir. ancak gerçekte bu isimde sadece bir vezir vardır. o da firavun zoserin veziri olan dünya tarihinin ilk mimarı ve ilk tıp dehası olan imhoteptir. filmdeki gibi hizmet ettiği firavun sethi değil zoserdir. imhotep mısırın ilk piramidi olan basamaklı piramidin de mimarıdır. ayrıca mısırda katiplerin başı sayılır bu yüzden tanrıya eş tutulur. ayrıca firavunun karısını filan da ayartmışlığı yoktur.

    varan 2: fimde imhotepin sevgilisini oynayan anckhsanamun ise sethinin karısı değil tuthankamonun karısı ve nefertiti ile akhenatonun kızıdır. tuthankamondan sonra bir hititli ile evlenmek istediğini söyleyen bir mektubu yüzünden öldürülmüştür

    varan 3: filmde sethinin kızı ve ancksunamunun rakibi olarak gösterilen nefertiti gerçekte ancksunamunun annesidir ve sethinin değil ondan yüzyıldan fazla bir süre önce yaşamış olan akhenatonun karısıdır. ve dünyanın gelmiş geçmiş en güzel kadını olduğu söylenir. kocasının sapkın dinine inandığı ve onu desteklediği için lanetli sayılır. varan

    4: filmde firavun olarak bahsi geçen sethi bütün bu karakterlerden çok sonra yaşamıştır. ayrıca büyük ramsesin babasıdr. yani aslında en yaşlı olarak tasvir edilen sethi bütün bu karakterler yaşarken daha vitamindi. ama sen tut kendisinden bin yıl önce yaşayan imhotepi veziri 200 yıl önce yaşayan nefertitiyi kızı bir o kadar eski zamandan kalma ancksanamunu da karısı yap. sikerler öyle senaristi.

    ara not: buraya kadarki tarihi kişileri filmin konusuna göre ele alacak olursak büyük ramses sethinin oğlu nefertitinin kardeşi ve ancksunamunun dayısıdır ancak bir yandan da ancsunamun onun üvey annesidir. sethi azmış torunu ile evlenmiş sethinin kızı nefertiti de kendi kızının annesi olması yüzünden kızına hınç bağlamıştır. ancak sethinin bütün bunları yaparken nefetiti ve ancsunamunun ölü olduğunu düşünürsek aslında sethi bir ölü sevicidir. bunun yanında şizofrendir çünkü en büyük katip ve mimarın aslında kendi hizmetinde çalıştığını düşünmektedir. sethi hayal aleminde yaşadığı için de torunu konumundaki karısı ile vezirinin seviştiğini düşünmektedir. halbuki onlar da ölüdür. yani aslında bütün film sethini hayalleri üzerine kuruludur. bu saatte bu kafa ile filmin senaristinden daha iyi iş çıkarttığım kesin değil mi?

    varan 5: yer altı ve kötülüklerin tanrısı olarak gösterilen anubis aslında sadece tahnit yani mumyalama tanrısıdır ve mumyalara öteki dünyada yardımcı olur. bunun yanında mısırda hiçbir tanrı savaş ve kötülük yanlısı değildir. bunu yapan tek tanrı vardır o da seth tir

    varan 6: iki filmde de bahsi geçen akrep kral öyle sikko bir karakter değil tam aksine mısırın kurucusu aşağı ve yukarı mısırın birleştiricisi menes adlı firavundur. akrep kral menesin takma adıdır. filmdeki gibi akadlı değil doğma büyüme mısırlıdır. ve aşağı mısırın başkenti teb in baş veziridir.

    kısacası filmde hiçbir taş yerli yerinde değil tam aksine bambaşka diyarlardadır. ne konusu ne hikayesi mısır kültürü ile bağdaşmamaktadır. yalandan boş beleş bir filmdir. bu yüzden filme mısır tarihi diye değil sıradan bir aksiyon filmi olarak bakılmalıdır.


    (psykotherapy - 20 Ağustos 2013 23:02)

  • comment image

    oryantalizm konusunda üzerinden ders anlatılabilinicek film.yalnız devam filminde anaksunamun hatun kişisinin yaptıklarından dolayı gözlerim dolmuştur ne yalan söyleyeyim.bu sahnenin de elbette demek istediği pek de hoş olmayan birşey olmasına rağmen üzüldüm valla.eğlenceli bir film


    (le upreux - 20 Aralık 2003 15:03)

  • comment image

    kumlu film,akrep çukuru,güzel güzel...
    adamlar teknolojiye öyle bi vakıf olmuşlar ki,ciddi ciddi korkmaya başladım artık.
    star wars episode 1'in sonunda bi geçit töreni sahnesi vardır, ful animasyon.orda mesela, bi çizgi film havası belli belirsiz hissedilir.
    fakat bakıyorum mami 2'ye, adam anubis'in çakal askerlerinden yaratmış orduyu,animasyon diyemiyosun nerden bakarsan bak.
    bi de breyvhart'ta "vaay ne kalabalık figürasyon" diyoduk.
    adamlar ellibin kişiyi bi tarafa dizmişler,seksenbin kişiyi öte tarafa...yuh lan artık..
    bi de gassaraylı eski futbolculardan muhammed'in nikiydi mami...


    (aziz kedi - 30 Temmuz 2001 00:00)

  • comment image

    filme adini veren mumya efendinin hirlama homurdanma sesleri aziz blixa bargeld'e aittir. hollywood'dan bu seslendirme icin teklif alan bargeld kayitlar icin londra'ya gitmis, yaklasik 40 dakikalik bir ses kusagi boyunca korkunc sesler cikarmistir. filme katkisi bulunanlar listesinde* bargeld, 'spiritual and mummy voices', ya da 'mummy growling' seklinde yeralmis, bir de en iyi ses kusagi dalinda 2000 yili akademi odulune* aday olmustur.


    (yaz - 23 Ağustos 2005 04:17)

Yorum Kaynak Link : the mummy