Die Brücke (~ Köprü) ' Filminin Konusu : Batı Almanya yapımı olan 1959 tarihli bu film, savaşın son günlerinde Almanya’nın sürekli azalan asker sayısını takviye etmek için askere alınan lise öğrencisi bir grup çocuğun hikayesini anlatmakta.
Nobi(1959)(8,0-3834)
Nachts, wenn der Teufel kam(1957)(7,4-831)
Das Spinnennetz(1989)(7,2-192)
Die Brücke(1949)(7,0-124)
Das Mädchen Rosemarie(1958)(6,7-272)
Die Brücke(2008)(4,8-912)
gercek bir olayi anlatan 1959 alman yapimi savas filmi. 16 yasindaki 7 alman delikanlisi 27 nisan 1945'de askere alinir. görevleri ise hicbir önemi olmayan bir köprüyü savunmaktir. savasin ne kadar berbat bir sey oldugunu gözler önüne seren filmlerden biri. kesinlikle izlenmeli.
(vox stellarum - 10 Ocak 2008 14:21)
dresden technische hochschule öğrencileri ernst ludwig kirchner ve fritz bleyl, karl schmidt-rottluff ve erich heckel'in de katılımıyla 1905 senesinde bir grup kurdular: die brücke. akademik sanat üslûbuyla ilgilenmeyen, paris'in taze heyecanlarını, uzak kıtaların kadim sesini anlatan, dönemin hayâlini yaşayan* bu gruba, 1906'da emil nolde, max pechstein, cuno amiet, lambertus zijl, 1907'de akseli gallen-kallela, daha sonraları kees van dongen, franz nölken, bohumil kubišta ve otto müller katılmış, aralıklarla die brücke altında eserler vermişlerdir. dönemin almanya merkezli ünlü künstlergruppe'leri (der blaue reiter, die neue künstlervereinigung, berliner secession*...) gibi ekspresyonizme yakın duran brücke, l. cihan harbi'nden evvel yok olmuştur.maifesto demek zor ama ernst ludwig kirchner, die brücke'nin programı hakkında tahtaya basa basa şunları söylemiş:mit dem glauben an entwicklung, an eine neue generation der schaffenden wie der genießenden rufen wir alle jugend zusammen, und als jugend, die die zukunft trägt, wollen wir uns arm- und lebensfreiheit verschaffen gegenüber den wohlangesessenen älteren kräften. jeder gehört zu uns, der unmittelbar und unverfälscht wiedergibt, was ihn zum schaffen drängt.
(fellibasso - 24 Eylül 2010 15:36)
dışavurumcu akımdan etkilenen bir grup sanatçının 1905'te dresden'de kurduğu oluşumdur. die brüche ressamları kaba, ilkel renkler, kalın çizgiler kullanmışlar, çağdaş yaşamın umutsuzluğunu eserlerinde işlemişlerdir.1913 yılında kirchner 'in grubun tarihi hakkında yazdığı bir yazı yüzünden anlaşmazlık çıkmış ve grup dağılmıştır.van gogh , gaugin , seutrat gibi sanatçılardan etkilendikleri söylenir.
(goflet - 3 Ocak 2011 18:22)
çökmek üzere olan nazi almanyasının her bir metrekaresini savunmaya ant içmiş 16 yaşındaki çocuk askerlerin etrafını saran savaşın çaresizliğini anlatan bir filmdir. almanların geri çekilmelerini, teslim olmalarını, savunma yapmamalarını, hatta alman askerlerinin birbirlerine güvenmeyip, birbirlerine ateş ettiklerini görürüz. bir alman filminde, üstelik savaştan sadece 14 yıl sonra böyle bu sahneleri görmek de derin anlamlar taşır. --- spoiler ---bu 7 çocuk köprüyü canları pahasına koruyorlar. 2 tank, birkaç tane de asker yokediyorlar. fakat bir tanesi sadece hayatta kalıyor. onun da hayatında derin yaralar kalıyor.bu arada filmi izlerken tankları, sherman veya churchill tanklarına benzetememiştim. sonra merak edip imdb'ye bakarsın ki, onlar tank değilmiş. 1959'da bile almanyada bir tane bile tank olmadığı için bu filmde tahtadan yapılmış maket tanklar kamyon şasilerinin üzerlerine kondurulmuş. (bkz: oha)--- spoiler ---sinema kalitesi olarak ortalama sayılan bir filmdir. almanların sıkça kullandığı yersiz ve anlamsız zumlar bu filmde de vardır tabi ki. ayrıca çekim hataları boldur, kameraya bakanlar mı dersin, yanına bomba düşünce korkudan zıplayan ölüler mi dersin... ama içten içe bir naiflik, bir nostalji, bir hüzün taşıyan filmdir. neyse efendim, izlenecek bir filmdir, öneririm.
(sinematematikci - 23 Mart 2011 23:02)
primitif sanattan esinlenerek ahşap baskıyı oldukça fazla kullanan ve bu tekniğin batı sanatında gelişmesini sağlayan ekspresyonist alman sanatçı grubu. kurucuları mimardır.adını, nietzsche'nin "hedef değil köprü olmak gerek" sözünden almıştır. amaçları, klasik sanatla 20. yy başlarında şekillenmeye başlayan yeni sanat akımları arasında bir geçiş olgusu tasarlamaktır.
(numenorian asilli dol amroth vatandasi - 7 Nisan 2011 15:42)
emil nolde de bu grubun uyelerindendir.
(journeyman - 3 Nisan 2003 05:35)
turkiye'de yasayan alman ve avusturyali bayanlarin da olusturdugu ufak bir topluluk / dernek ayrica.
(spincrus - 3 Nisan 2003 05:40)
ikinci dünya savaşı filmleri arasında ayrıksı bir yeri var bu filmin. her şeyden önce konusuyla. zira savaşın son günlerinde şehirleri koruma görevi verilip kurban edilen alman çocuk askerler hakkında.başta söyleyelim şablonlara uyan bir anlatım biçimi var filmin. düz akıyor. önce çocukların tanıtılması, aileleri, gelecek umutları vs ile ilk bölüm tamamlanıyor. ardından filme de adını veren köprü bölümü başlıyor. çocukların ve ailelerin tanıtıldığı ilk bölüm savaş sonu almanyası hakkında değişik duygular uyandırıyor insanda. ikinci dünya savaşı'na dair bir şeyler okuduğumda, izlediğimde aklımın bir köşesinde savaşın bitimine yakın ölmenin ne menem bir şey olduğu düşüncesi takılır. die brücke'de bu tarz sahneler bolca mevcut, içinde kaybolup gidiyoruz hüzünle. diğer kayda değer nokta ise 'otoritenin' varla yok arası gezindiği savaşın son demlerinde insanların ruh hallerini yakalamadaki başarısı filmin. öğretmenin, sigi'nin annesinin titrek itirazları yüzlerdeki kederle birleştiğinde insanların bezginliği de vurgulanmış oluyor. bu yüzden oyuncuların yüzlerine yapılan zumların özellikle bezginliğin, kederin, korkunun vurgulanması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. köprüde ölü yatan çocuğun titremesinin de oyuncunun korkması sebebiyle değil de patlamanın yarattığı sarsıntıyı vurgulamak amacıyla olduğu kanaatindeyim.filmin siyah-beyaz, puslu, soğuk atmosferinin o günlerin ruh halini yansıtmadaki başarısı su götürmez. illa ki bir şeylere çomak sokalım diyeceksek senaryoya değinmek lazım. zira askere alındıklarının ertesi günü çatışmaya girmeleri icap ettiğinde o silahları nasıl o kadar maharetle kullandıkları muamma çocukların. birkaç yerde çocukların acemilikleri vurgulanıyor ama sıkıntı var orada.velhasılı kelam die brücke iyi film. en azından 'çocukların ulusu yok' diye düşündürüp ölüm korkusunun her yerde ölüm korkusu olduğu düşündürtüyor.
(iste oyle bir sey - 30 Temmuz 2013 16:28)
bernhard wicki'nin yönettiği 1959 yapımı film. 1960'ın mar del plata film festivali'nde golden astor ödülünü kazandı.
(uzunada1969 - 10 Mayıs 2014 16:44)
çocuklara köprüyü savunma görevi verilmesi aslında çocukların iyiliğinin düşünülmesindendir.bu önemsiz köprüye kimsenin saldıracağı tahmin edilmemekte, böylece de çocukların aktif bir çatışmaya girmeyeceği tahmin edilmektedir.zaten bölgedeki komutanları bu karara sevk eden, çocukların sınıf öğretmenidir.ama gel gör ki, evdeki hesap çarşıya uymaz ve olanlar olur.
(mehmet fesa - 25 Aralık 2014 00:36)
almanca köprü demektir.
(nuthin - 25 Ekim 2001 21:25)
Yorum Kaynak Link : die brücke