Çıkış Tarihi     : 23 Eylül 2012 Pazar, Yapım Yılı : 2012
Türü                : Döküman,Tarih
Taglar             : Yeniden canlandırma
Ülke                : İngiltere
Yapımcı          :  British Broadcasting Corporation (BBC) , Discovery Channel , Erste Weltweit Medien
Yönetmen       : Renny Bartlett (IMDB)(ekşi), Robin Dashwood (IMDB), Neil Rawles (IMDB), Mark Radice (IMDB), Guy Smith (IMDB)(ekşi)
Senarist          : Andrew Marr (IMDB)(ekşi)
Oyuncular      : Andrew Marr (IMDB)(ekşi), Pierre Marais (IMDB)(ekşi), Aubrey Shelton (IMDB)(ekşi), Dylan Edy (IMDB), Rameez Nordien (IMDB), Braden Wobbe (IMDB)(ekşi), Alberto Nicolo' (IMDB)(ekşi), Paul Hampshire (IMDB)(ekşi), Adam Neill (IMDB), Patrick John Walton (IMDB), Nicky Jean Wilson (IMDB), Leon Clingman (IMDB), Matthew Van Leeve (IMDB)

Andrew Marr's History of the World (~ A História do Mundo) ' Dizisinin Konusu :
Mezopotamya’nın ilk sakinlerinden, Mısır ve Babil’in harikalarına... Fransız Devrimi’nden Sanayi Devrimi’ne, dünyayı şekillendirenlerin, tarihe omuz omuza tanıklık edenlerin hikayesi. İngiliz gazeteci ve programcı Andrew Marr, insanlığın tarihi şekillendiren 70.000 yıllık serüvenini zamanın içinden geçerek, dünyanın bir ucundan diğer ucuna tarihe yön veren uygarlıkları, savaşları, icatları, keşifleri, zaferleri gözler önüne seriyor. Afrika’daki ilk zamanlarımızdan başlayarak göçebe atalarımızın dünyaya yayılışını, yerleşik hayata geçerek ilk çiftçilere ve ilk şehir halkına dönüşmelerinin izini sürüyor. ilk uygarlıkların doğa güçlerinin üstesinden gelebilmek için nasıl aşırılıklara başvurmak zorunda kaldıklarını keşfediyor ve eski Mısır’ın günlük yaşantısının günümüz pembe dizileriyle hayal edebileceğimizden de fazla benzerlik taşıdığını ortaya çıkarıyor. BBC'nin büyük bütçeli mega - yapımı, Tarihteki kritik anların canlı anlatımlarıyla karşımıza gelen her bölüm, bu olayların meydana geldiği yerlerde geçiyor ve hayatta kalma, fetih, din, iletişim, ticaret, sanayi, fikirler ve küreselleşme gibi ana temalar etrafında şekilleniyor. Bu, halkları, uygarlıkları, kültürleri, başarıları ve hezimetleri anlatan bir insanlık öyküsü, yüzyıllara yayılan ilerlemenin, gelişimin ve değişimin öyküsü. Bu muhteşem belgesel ile tarihe tanıklık edeceksiniz! 1 - Hayatta Kalmak 2 - İmparatorluk Çağı 3 - Söz ve Kılıç 4 - Aydınlanmaya Doğru 5 - Yağma Dönemi 6 – Devrim 7 - Endüstri Çağı 8 - Aşırılıklar Çağı


  • "insanlık tarihinin 70.000 yılını 8 bölümde (8 saatte) önemli kilometre taşlarıyla (ve bazen de pek bilinmeyen detaylarla) anlatan bbc yapımı, kaliteli belgesel."
  • "bu akşam ilk bölümü saat 10'da ntv ekranlarına gelecek heyecan uyandıran bbc belgeseli."
  • "içeriğine ve soundtrackine hasta olduğum belgesel serisi.*ilk beş bölümü türkçe olarak şuradan izlenebilir.tvyo"
  • "ntv sayesinde kendisinden haberdar olduğum. tarihe ilgi duyan bana ilaç gibi gelen bir program. güzel hikayeler, güzel görseller..."
  • "ilk bölümünde nedense sümerler'den hiç bahsetmeyen.ilk büyük medeniyeti minos medeniyeti yazıyı ilk kullanan mısırlılar gibi gösteren belgesel."
  • "oryantalizme kurban gitmiş bir yapım daha."
  • "1930 yılında tüm dünyanın tanıdığı sadece üç kişi varmış: charlie chaplin, adolf hitler ve mahatma gandhi. (bkz: ya ben lan neyse bişey demiyorum.)"
  • "japonya'nın malubiyeti kabul etmemesi yüzünden amerika ikinci atom bombasını da atmak zorunda kalmış... buna benzer bir cümle kuruldu bu belgeselin son bölümünde."




Facebook Yorumları
  • comment image

    insanlık tarihinin 70.000 yılını 8 bölümde (8 saatte) önemli kilometre taşlarıyla (ve bazen de pek bilinmeyen detaylarla) anlatan bbc yapımı, kaliteli belgesel.


    (urlacher - 14 Kasım 2012 22:50)

  • comment image

    sirf ntv'yi beklememek icin torrent ortamlarindan tamamini edinmek zorunda kaldigim cok hos belgesel. keske insanligin medeniyet oncesi donemlerini sadece bir bolum tutsalar ve medeniyetin olusmasina ayrica bir bolum ayirsalarmis.


    (prf quirrel - 18 Kasım 2012 07:37)

  • comment image

    bbc'nin son yıllarda yaptığı en başarısız yapım olarak tarihe geçmelidir bence. zira çok fazla tarihsel hatayla dolu, son derece başarısız, konu bütünlüğünü bile oturtamamış bir belgeseldir. özellikle ilk bölümü tamamen bir faciadır. prodüksiyonun iyi olması, kıyafetlere, setlere, savaş sahnelerine çok para harcanması ve gerçekçi olması için uğraşılması bir belgeseli başarılı yapmaz. kaldı ki ilk iki bölüm gerçekçi de değildi. bütün bölümlerde bariz belli olan bir tutarsızlık ve dengesizlik vardı. konu bütünlüğü kesinlikle sağlanamamış. yani kısaca şöyle anlatayım, üniversitede bir uygarlık tarihi dersinde izletilecek belgesel değil ne yazık ki. kötü.

    edit: arkadaş ne sevildi şu kıytırık belgesel ya. kötü işte lan. arkadaşlarla merak yapıp izleyelim dediydik ilk yayınlandığı gün, o kadar çok hata ve eksik var ki ben araya girip girip doldurdum düzelttim oraları. o kadar kötü. e sonunda da "ludvig sen anlat dinleyelim lan bari, biz senin daha iyi anlatacağını biliyoduk da seni kırmayalım dedik izledik" dedilerdi. kötü belgesel. entriyi ilk girerken daha detay vermeye üşendiydim, şimdi bir mesajlaşmadaki kendi laflarımı devşiriyorum:

    "genel olarak bir tutarsızlık vardı. konudan konuya çok çabuk geçiyor. zaten andrew marr'ın yaptığı popüler bir yapımdan ciddiyet beklemek hata aslında. zaten marr'ı bbc için çektiği yakın britanya tarihi belgeselleriyle biliyoruz. asıl güzel yaptığı iş yakın tarihtir. şimdi adam antik çağa falan girince sıçmış tabi. bir de reyting kaygısıyla olabildiğince ilgi çekecek şekilde yapılmalıydı, öyle de yapılmış. australopithecus'tan homo sapiens'e olan süreç o kadar yavan işlenmiş ki, hele lucy meselesi. artık tamamen gayri bilimsel sayılan bir söylemdir lucy'nin antropolojik anlamı. evrim süreci çok bayağı işlenmiş. ayrıca gezegenin geçirdiği ekolojik dönemlerle ilgili de çok hata vardı. yaklaşık 10 yıldır biliniyor olmasına rağmen buzul arası geçiş dönemlerinden bahsetmemiş. en önemli noktalardan biri de neolitik dönemin gerçekten çok fazla ihmal edilmiş olmasıydı. o kadar kısa geçmişler ki. doğru düzgün de anlatamamışlar. neolitik dönem, tarım, köy ve kasabaların ortaya çıkması, örgütlü yaşam, neolitik sonrası kalkolitik, tunç çağı, düşünsel evrim, dini düşüncelerin doğuşu, ilk mitolojiler gibi konulardan bahsedilmemiş. belgesel birden neolitik dönemden eski çin'e geçince arada bir 5000 yıl kaynıyor. ki insanlık tarihinin en önemli dönemidir; neolitik, kalkolitik ve eski tunç çağı. ismi "dünya tarihi" olan bir belgeselin bu konularda bu kadar yetersiz olması çok kötü. görsel malzemenin iyi kullanılması (ki o bile kötü bana kalırsa) belgeseli iyi yapmıyor maalesef. konu bütünlüğünü koruması ve anlaşılır olması açısından kronolojik sırayı gözetmesi gerekirdi. anadolu'dan ve mezopotamya'dan çok az bahsetmesi de bir eksiklik. ayrıca yıllardır arkeolojide yapılan (gerçi artık eskidi) indo-european propaganda da fazlasıyla seziliyordu. ikinci bölümde sami imparatorluklardan bahsederken hafiften anti-semitizm bile vardı. ilk imparatorluklar diyor, dünya tarihi diyor, akadlar'dan sümerler'den bahsetmiyor. sonra ben de kötü diyorum, kötüleniyor."

    tabi bir de işin şu kısmı var; konunun uzmanı olunca yapılan popüler bir işi beğenmek pek mümkün olmuyor. o yüzden beğenin beğenin hadi kızmıyorum.


    (ludvigboltzmann - 21 Kasım 2012 15:06)

  • comment image

    henüz üçüncü bölümünü bitirebildiğim, lakin anlattığı tarihsel dönemler içerisinde hammurabi ve hammurabi kanunları, kadeş antlaşması, hititler, sümerler, roma imparatorluğu'nun nasıl kurulduğu, pompey, markus antonyus, augustus, teutoburg orman faciası, roma'nın cumhuriyetten imparatorluğa geçişi, roma imparatorluğu'nun ikiye ayrılması, bizans imparatorluğu'nun genişleme devri, japonya'daki yamoto dönemi gibi çok önemli olay, kişi ya da devirleri atlamasıyla gözümden düşmeye başlamış belgesel.

    üçüncü bölümdeki anlamsız hristiyanlık ve islam güzellemeleri de cabası.


    (pontiarchus - 31 Aralık 2012 10:54)

  • comment image

    ntv sayesinde kendisinden haberdar olduğum. tarihe ilgi duyan bana ilaç gibi gelen bir program. güzel hikayeler, güzel görseller...


    (unda - 4 Ocak 2013 23:07)

  • comment image

    ilk bölümünde nedense sümerler'den hiç bahsetmeyen.ilk büyük medeniyeti minos medeniyeti yazıyı ilk kullanan mısırlılar gibi gösteren belgesel.


    (gowest - 7 Ocak 2013 14:04)

  • comment image

    japonya'nın malubiyeti kabul etmemesi yüzünden amerika ikinci atom bombasını da atmak zorunda kalmış... buna benzer bir cümle kuruldu bu belgeselin son bölümünde.


    (komron - 16 Mart 2013 00:11)

  • comment image

    sayısız belgesel izlemişimdir bu zamana kadar ama bu kadar vasatını izlememiştim iyi oldu. dünya tarihini az buçuk bilen küçük kardeşim bile tespit edebilir bunu. eksiklikleri, yok sayılmışlıkları geçtim, subjektiflikte daha ne kadar ileri gidilebilirdi diye soruyor insan kendi kendine. utanmasalar japonların atom bombası bağımlısı olduğunu amerikaya "bombalaa beni çılgıııın." diye yalvardığını söyleyecekler.


    (romantic communist - 11 Nisan 2013 01:11)

  • comment image

    simdilik ilk üc bölümünü seyrettigim, epey bir eksigi olsa da iyi buldugum belgesel. daha önce adini duymadigim veya tarih kitaplarinda ismi az gecen tarihi kisileri, misal pers krali kiros (cyrus), tanimama yardimci oldu.

    --- spoiler ---

    arada altyazilari test etmek icin diger bölümleri de biraz seyrettim aslinda ve bu belgesel dizisinin altinci bölümünü, özellikle de hindistan'daki babür imparatorlugu ve mutlak monarsi/tek adam yönetimi ile ilgili kisminin mutlaka izlenmesi gerekir.

    gezi parki olaylari sebebiyle insanlarin ne istedigini (özgürlük) ve bunu bastiran egemenlerin sonunun nasil oldugunu/olacagini anlarsiniz.

    ---
    spoiler ---


    (question the answers - 12 Temmuz 2013 02:05)

  • comment image

    yanlı bir belgesel olduğu çok açık belli. osmanlı'nın düşman olarak gösterilmesi, 20. yüzyılda atatürk'ün bahsinin bile geçmemesi veya avrupa'dan övgüyle bahsedilmesi tarzında şeyler var ama yine de merakla ve zevkle izledim.

    yeni birçok şey öğrendim. aşının bulunuşu çok güzel anlatıldı. belgesel sayesinde japon tarihine ne kadar uzak olduğumu fark ettim. beni araştırmaya itti. 15 dk da bir durdurup, internetten bilgileri araştırarak izledim diyebilirim. tarih bilgim çok sağlam olmadığı için hatalı noktalar varsa da ben fark etmedim.

    bence ağır eleştirileri hak etmiyor. türkler dünya belgeseli yapsa, sürenin önemli bir kısmında türk tarihini dinleriz. tabiki bu fikre dayanmak, yanlı duruşu haklı çıkarmaz. keşke tamamen objektif olunabilseydi ama bu doz öznellik beni rahatsız etmedi.

    20. yüzyılı üç isme indirgemesi ve antik çağı çok hızlı geçmesi benim de dikkatimi çekse de, tüm dünya tarihini 8 saatte en iyi şekilde anlatmaya çalışmak ve sonucunda güzel bir belgesel ortaya çıkarmak takdiri hak ediyor.


    (dunkirk - 3 Ağustos 2013 10:48)

  • comment image

    medeniyetler tarihini kavimler göçü olmadan anlatmasıyla havada bırakmıştır. bugünü bugün yapan şey kavimler göçü oğlum. cesar'ın nasıl aşık olduğunu anlatana kadar bunu anlatsaydın bari taşlar yerine otururdu.

    o kadar prodüksiyon harcayana kadar, bir dünya haritası simülasyonu yapıştıracaktın koçlar gibi herkes benimseyecekti kim nerden gelmiş, kimle savaşmış, kim ne kadar büyükmüş, ne kadar küçülmüş... abi ben mi anlatayım andrew allahını seversen.

    gerçekten andrew marr's history olmuş bu. world's history falan değil çünkü. adından anlaşıldığı üzere andrew's history.. kendi kafasındaki tarih..


    (cobongo - 11 Ekim 2014 03:22)