Oyuncular
  • "hayao miyazaki der ki, hedgehog in the fog, gelmiş geçmiş en iyi animasyonlardan biridir."
  • "- spih!"
  • "filmde tam ne neyin alegorisidir bilmiyorum ama kirpi küçük kara balık'ın pısırık bir versiyonuna benziyormuş. biraz da bilbo'ya."
  • "bu gece duyduğum en simalı laf denklemesi olduğu için ilgileneceğim film.sisteki kirpi.bir dediği olmalı."




Facebook Yorumları
  • comment image

    anlamsız gibi görünse de bir sürü sembolik anlamlar içeren bir film. filmi izledikten sonra ben de şöyle düşündüm : yönetmen ne içti acaba? çünkü film sanki semaverle demledikleri uyuşturucu maddeyle kafa bulan iki arkadaştan birinin tribe girmesinden ibaret gibi. zamanın ruhuna da uygun film 1975'de yapılmış uyuşturucu madde kullanımının gırla gittiği yıllar. halk hikayesi de sanki olayı masumlaştırmak için yapılan bir perdeleme. arada bir uyuşturucu ile kafayı bulan iki sovyet entellektüeli sanki anlatılan. baykuş da devlet baskısının ve olası jurnalcilerin sembolü sanki.

    filmin vikipedia sayfasında bir değerlendirme var ama bana pek anlamlı gelmedi.

    http://en.wikipedia.org/…hedgehog_in_the_fog#legacy

    aslında bu filmi yorumlasa yorumlasa zizek yorumlar gibi geliyor bana.

    şimdi diyen olur ki "yine mi sembolizm? yeter amunakoyim ne dertleri varsa adam gibi anlatsa ya bu modern sanat yapanlar!". o işte brejnev gibi adamların yönettiği rusya'da pek o kadar mümkün değildi de ondan.


    (kunta kinte - 25 Nisan 2009 20:34)

  • comment image

    sisteki kirpi.

    biçimsel olarak; renkler gerçekten oldukça güzeldir, renklerin batı tipinin klasik yapısından farklılığı bir kenara konulsun. filmdeki tüm çizginin yalınlığının beraberinde çizimlerin güzelliği, pastel renklerin dolanımı ve kuvvetine arka planın gerçekçi oluşu ve bunların etrafında oluşan filmin atmosferi ve bunun sarıcı yapısı filmi dünya üzerindeki kategoridaşlarındaki filmlerin yanında da tek başına da biçimsel olarak üst sıralara taşımaktadır. film derken hali ile çizgi filmden bahsediyorum bu arada elbette ki, karşılaştırma yaptığım kategori de bu.

    çizimin sürecindeki gölge ve siluetlerin daha doğrusu, hiç mi hiç göze kötü görünüm bırakmamakta olan gölgeleri ile karışık siluetlerin arasındaki dolanımı ile tüm renk ve çizgilerin anlatımının filmin önemli bir bölümünü kaplaması vardır ki buradaki pastel vurgular diğer sahneler kadar yoğun olmasa da renklerin kendileri, gerçekten vurgusunu iyi yapar görsellikte, kullanılan senkronize çoklu kamera kullanım tekniği ile birlikte birleşerek.

    biçimsel anlatımı ve çizimin içinde yürüyen imaj ve anlatım örgüsü ile yürüyen filmde, tek bir israf edilen kare yoktur. film lirik ve oldukça basit bir anlatım içerisindedir.

    --- spoiler ---

    filmin birden fazla teması ve işlediği konu var. benim en fazla sevdiğim tema işlenişi hayat ve hayatın anlatımı diyebilirim. sis metaforu ve imi; sis ve sisin içinde yaşananlar ve tüm bu sürerlilik içerisindeki anlatılanlar oldukça basit ve oldukça geniş. filmin içerisindeki alegorilerin ögelerinin ve imgesel anlatım boyunca kullanılan imgeler ve bu imgelerin biçimsel çizimleri de elbet oldukça çarpıcılar. barındırdığı felsefi içerik gene oldukça basit bir yapının içerisinde kendini sürdürüyor. sisteki tüm kaybolup belirlemeler ve tüm ard arda yaşananlar tek tek kendi içlerinde bütünlük ve anlatım taşıyorlar; ki dediğim gibi tek bir israf edilmiş kare yok. gene repliklerin azlığı yanında, kirpinin sisten iken sonradan ayıya ait olduğunu öğrendiğimiz kirpiye yapılan seslenmeler oldukça basit anlatımı ile çarpıcı eklemek isterim ki gene.

    ---
    spoiler ---

    tüm siluetlerin güzelliğinin tekrar altını çizmek isterken, filmin kapanış sahnesi gene oldukça basit ancak tek kare içerisinde oldukça anlamlıdır son saniyesine kadar sürdüğü üzere anlatım örgüsünün.


    (kulkke - 19 Nisan 2011 17:08)

  • comment image

    enteresan bi yapıt, henüz bi sik anlamadım o ayrı..bu arada linkini vermek lazım: http://www.youtube.com/watch?v=sa_xqtdc6s0
    seslendirme açısından kendisinden önce çekilen rus yapımı vini pux'u andırmaktadır.

    tuman bildiğimiz dumandır bu arada, sis anlamında da kullanılır burda olduğu gibi, bir de yoj kirpi, yojık da kirpicik anlamına geliyor


    (mahzun yuzlu sovalye - 5 Temmuz 2011 13:09)

  • comment image

    bana göre dünyanın en şirin kirpisini ve en güzel atını barındıran 1975 tarihli, ödüllü animasyon film.

    madem filmin linki önceki entrylerde verilmiş, ben filmin hikayesinin yazarlarından biri ve yönetmeni olan yuri norsteinın filmlerinin linkini vereyim.

    filmler, filmler...

    not: filmlerin linki deyince büyük bir şey yapmış gibi hissettim kendimi. halbuki adamın adını youtube'da arayıp, sonuçlar listelenince linki buraya yapıştırdım. böyle de cabbarım.


    (trugergruvba - 4 Ağustos 2014 15:31)

  • comment image

    bu gece rüyamda sisli bir sabaha uyandığımı gördüm. ben de sisteki kirpiydim.

    sisteki kirpi izlediğim ilk animeydi sanırım. o gölgeler, o sis efektleri.. değil 30 yıl öncesi, günümüzden bile çok çok ileride bir kalitede hazırlanmış gibiydi. neyi anlattığı, neyi sembolize ettiği de mühim değildir hem. gayet sevimli ve güzel bir animedir.

    uyanınca bir an kıpırdamadan kaldım. birden aklıma gregor samsa geldi. uyku mahmurluğuyla kirpiye dönüştüğümü sandım. *


    (bayan pipo - 17 Aralık 2014 13:46)

  • comment image

    --- spoiler ---

    özeti mutuluğu uzaklarda aramamak olan animasyon.
    kirpi uzun zaman boyunca ayıyla birlikte akşamları oturup yıldızları izlemiş,artık konuşacakları cümleleri bile ezberlemiş,sanki hayatta,yanıbaşında başka ilginç şeyler yokmuş gibi,tesadüf eseri bir akşam sis bulutunun içine girdiğinde karşılaştığı beyaz at,korkunç yarasa,ulu ardıç ağacı,ırmakta ki yılan ona aslında sürekli gökyüzüne baktıkları sırada hayatta neler kaçırdığını fark etmesini sağlamıştır.

    ---
    spoiler ---


    (eczantrik - 17 Mart 2015 10:27)

Yorum Kaynak Link : yozhik v tumane